Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ehhez azt kellene összehasonlítani, hogy mekkora reálhozamot érhetsz éves szinten Pl: Párizsban vagy Budapesten. Itthon azért eléggé szűk az a sáv ahol kiadásban vagy bérlésben Euróban tejel a vendég. Én ebben látom a kettőnk közti egyet nem értés lényegét.
Hat pedig ezek a magyar kisvarosok, a nulla infrastrukturaval mar vernek komoly es fejlett europai varosokat az altalam linkelt listarol. 😁 Szoval de, kell hasonlitgatni.
Én meg arra vagyok kiváncsi, hogy mennyi magyarnak van ingatlana Zimbabweban. (Ugyanis én nagyon kiváncsi természetű vagyok) De ennek a statisztikának sincsen semmi köze a budapesti ingatlanárakhoz.
Nem. Ezeket nem hasonlitják Páriszhoz. de komoly energiát fektettek bele, hogy kideritsék melyik faluban laksz. És azt belevették. De azt jogosan, nemde?
Tudom, hogy csak tévedhetek, hiszen a valóság is ezt mutatja. Igy nyilvánvalóan igy van. Mindjárt durran a budapesti lufi. Nem a stockholmi, vagy a luxemburgi, vagy a portugál. Csak a budapesti. Van apropója is. Jön augusztus 20.-a. Esedékes a tüzijáték hangeffektusokkal.
Kíváncsi lennék egyszer, hogy hány magyarnak van pl: Tenerifén befektetési ingatlanja! Szerintem többnek, mint ahánynak Budapesten. A varázsszó itt is = Euró
Ne hasonlits mar egy balkani koszos fovarost Londonhoz, Becshez vagy Parizshoz. Teljesen nonszensz, totalisan mas kategoria. De lehet hasonlitgatni a tobbihez is, amiknel joval dragabb es joval rosszabb...
Szerintem azért rossz a következtetésed, mert itthon nincs olyan bérbeadói kultúra mint nálunk nyugatabbra. Pontosan emiatt van, hogy mindenki sajátot akar! A belvároson és pár frekventált helyen kívül nem jön ide befektetni senki (sajnos). Az a pénz és hozam amit a kiadással megkeresel átlag büfijóskáknak megteszi, de évi 5-7%-ért ráadásul forintban - felejtsd el.
Miért érdekes mi van vásárlóerőparitáson? Háromszoros (abszolút) átlagfizetéshez háromszoros ingatlanár a normális. Ha veszel egy lakást mindkét országban a fizetésed kb felét engedi a bank törleszteni és a kamatok is hasonlóak.
Köszönöm! Pont ezt mondtam én is. Számolhatsz bármivel és bármilyen konverziós faktorral, jócskán vannak Budapestnél drágább árszinvonalú lakások Európában. De miután (ahogyan már bátorkodtam erre utalni) ez egy többé kevésbé egységes piac. Minden nagyobb európai nagyvárosban (Szófiától londonig) jelentős a befektetői arány a vásárlók között.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link