Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ahihetetlengyula 2021. 08. 16. 12:40
Előzmény: #129119  berlini
#129120
Jaja, nagyon szelíd ez a járvány, semmi gazdasági következménye nincs. Na jó, két év múlva visszatérek ide, aztán kiröhöglek, remélem még itt leszel. :D
berlini
berlini 2021. 08. 16. 12:37
Előzmény: #129114  ahihetetlengyula
#129119
Lesz itt még 10. hullám is.
De nem lesznek nagy gazdasági hatásai.
Egyre inkább influenzaszerűvé szelidül a járvány.
berlini
berlini 2021. 08. 16. 12:36
Előzmény: #129112  ahihetetlengyula
#129118
Ez a fő ok.
szieszta 2021. 08. 16. 12:25
Előzmény: #129106  CyrusTheGreat
#129117

Nálunk egy vasárnapi ebéd bizony reggel 7-től az evésig készül. Már csak a leves előkészítése kb 1 óra, amíg az bugyog, lehet a főételt készíteni, meg egy kis süti, édességnek. Természetesen van pihenő egy egy kevergetés között, de nem lehet órákra otthagyni. A saláta sem maga jön be a kertből.
Nagyanyám reggel kapta el a csirkét, mégis érkezett mindennel, úgy, hogy még tüzelni is kellett a sparheltben. Délután meg nagymosás a teknőben. :-)
CyrusTheGreat 2021. 08. 16. 12:15
Előzmény: #129109  szieszta
#129116
https://worldofpans.com/non-stick-pans-in-dishwasher/
Ontott vas serpenyovel is dolgozok, azt plane nem teszem bele a gepbe.
A kulon konyha mellett meg az is kovetelmeny, hogy csukhato ajtaja es sajat szellozese (ablak) legyen, egyebkent a belso ketszintesnel tenyleg megall a felso szinten. Igy elinditod az etelt, becsukod, aztan fel orankent ranezel, ennyi.
szieszta 2021. 08. 16. 12:10
Előzmény: #129108  berlini
#129115

A csárdákban nagyon finomakat készítenek, de senki ne gondolja, hogy azokat ott frissen készítik. Mirelit, meg konzerv. Hogyan is tudnának elkészíteni 20 perc alatt egy óriási csülköt, vagy egy jó pörköltet?
A tyúkhúsleves sem  készül el 10 perc alatt. Zacskóban, fagyasztva tárolják, majd melegítik. A rántott sertésszelet sem disznóvágással kezdődik, minden megvehető a metro-ban, félkészen.
ahihetetlengyula 2021. 08. 16. 12:09
Előzmény: #129113  ahihetetlengyula
#129114
+4. hullám is érkezik. Húzós lesz a moratóriumban lézengő ingyenélőknek.
ahihetetlengyula 2021. 08. 16. 12:05
Előzmény: #129112  ahihetetlengyula
#129113

+Rekord alacsony kamatok voltak a hitelekre.Emellett az airbnb tényleg megérte, elég jó hozamot lehetett elérni Budapest belvárosában. De hát ez már a múlt idő szerencsére és jó eséllyel a pénzosztásnak is vége 22-ben.
ahihetetlengyula 2021. 08. 16. 12:02
Előzmény: #129110  berlini
#129112
Azzal megmagyarázható, hogy ez a felelőtlen kormányzat 10-20-30-40 millió forintokat adott pénzügyi analfabéták kezébe.
Murdoch 2021. 08. 16. 12:00
Előzmény: #129106  CyrusTheGreat
#129111
Saját, 10+ éves tapasztalat, húsleves - csirke: 2h, marhahúsleves alapanyagtól függően min.3,5h. Ettől függetlenül combosabb cuccoknál, pl. halászlé, kacsazsír készítése, de még a viszonylag gyorsan elkészíthető lazac esetén is kifejezetten hátrányos tud lenni az amerikai konyha. Vagy nem szívja el az elszívó, vagy éppen nem fogod 4 órán keresztül zúgatni. Ettől függetlenül nálam a kamra hiánya a mélypont, pedig az gyakorlatilag általános.
berlini
berlini 2021. 08. 16. 11:59
Előzmény: #129102  ahihetetlengyula
#129110
Aki azt állitja, hogy a vételek 6%-a nem árképző az nagyot téved.
Először is azért mert az átlag 6% az a belvárosban koncentrálódott és ott ahogyan már kétszer irtam 30% volt.
Másrészt meg azért mert 6% önmagában is jelentős.
Néha kevesebb is elég ami többletkeresletként kibillenti a piacot a korábbi egyensúlyi helyzetből.
Vagy szerinted mivel mással volt magyarázható az a tény hogy a belvárosi lakások ára rakétázott a legnagyobbat 2015-19 között?
szieszta 2021. 08. 16. 11:59
Előzmény: #129103  CyrusTheGreat
#129109

A teflonos edényeket miért nem rakod mosogatógépbe?
Nálunk külön konyha van, de az emeletre így is feltalál a kajaszag. Mint a kémény, húzza fel a huzat.
Anyósomék a melléképületben főznek, ha nagyobb összejövetel van. Kiskonyhának nevezik, pedig 3x akkora, mint a házukban lévő.
berlini
berlini 2021. 08. 16. 11:54
Előzmény: #129106  CyrusTheGreat
#129108
Nos én nem tudom, hogy milyen a 8 órán keresztül kinozott marhahúslevesed.
De mielőtt leszólod az emlitett csárdát ugyan látogass már egyszer el oda.
Tudod nincs nagy titok ebben sem.
Csak ugyanúgy mint az ingatlanpiacon.
Tájékozódni, adatokat gyűjteni és csak utána itélkezni.
Különben ugy jársz mint a belvárosi vételeddel.
De nem az én bajom.
Végül mindenki azt eszi amit főzött.
(Az ingatlanpiacon is)
Tésztavirág 2021. 08. 16. 11:45
Előzmény: #129105  berlini
#129107
Szeretem azt a környéket. A Kukorica Csárda is jó Balatonújlakon.
CyrusTheGreat 2021. 08. 16. 11:44
Előzmény: #129104  berlini
#129106
Jo etvagyat a 2 oras marhahusleveshez, en biztosan kihagyom (hasonlokeppen az emlitett csardat is). Amiket irtam etelkeszitesi technologiakat, azok nagy rresze minden heten megvan. Es ahogy, irtam, ezeket az eteleket nem kell orizni, mert maguktol elkeszulnek, nincs szo szamuzetesrol. Nem lenne egyszerubb bevallani, hogy nem ertesz a fozeshez es nem vagy valogatos azzal kapcsolatban, mit es hogyan eszel?
berlini
berlini 2021. 08. 16. 11:24
Előzmény: #129104  berlini
#129105
elirtam:
helyesen:
Lóki csárda Marcali és Kéthely között
(Csak ajánlani tudom!)
berlini
berlini 2021. 08. 16. 11:22
Előzmény: #129103  CyrusTheGreat
#129104
Nos megnéztem.
Merthogy én is csináltam már marhahúslevest és bizony nem volt több 2 óránál a főzési idő.
A megtalálható receptek max 3 órás főzési időt irnak. (Kivéve azokat a húsokat ahol a marha végelgyengülésben pusztult el, de én olyat még nem fogtam ki.)
Én nem azt kérdeztem egyébként hogy ki tudsz-e találni olyan kaját ami hosszú ideig büdösitve a konyhát készül, mert arra kapásból tudom a választ:
100 napos tojás.
Én arra szerettem volna egy választ, hogy tényleg olyan sokszor készitetek ököruszályt, vagy más olyan ételt ahol a konyhában órákon keresztül rotyognak az ételek.
Ugyanis az én tapasztalataim szerint otthon 90%-ában gyors rövid ideig tartó műveletek előzik meg az evést.
Én amúgy meg bevallom, hogy a családban már jobb létre szenderültek azok a nénik, akik a komplikáltabb ételeket első osztályú minőségben el tudták késziteni.
Viszont ha nem akarom hogy a feleségem meggyorsitsa az én távozásomat az örök vadászmezőkre, akkor én bizony nem kényszeritem arra, hogy 8 órás műveleteket végezzen egy a lakás többi részétől elzárt helyiségben.
Most volt szombaton egy születésnapi ebédünk. 21-en voltunk.
Kb 8 féle főételt és 3 féle levest rendeltünk.
Első osztályú minőség (Lóti csárda Marcali és Kéthely között).
Az évi 10-20 hasonló ebédet-vacsorát bizony mi a profikra bizzuk.
És nem büntetjük a 21. század botvacsinált háziasszonyait a maradék 330-340 napon azzal, hogy lenyomja nekünk a 2. műszakot száműzetésben.
Én szerintem jobban járunk igy.
CyrusTheGreat 2021. 08. 16. 10:59
Előzmény: #129099  berlini
#129103
Ha jól sejtem, akkor olyan sokat nem mozogsz a konyhában, igaz? ;-)
Halászlét leszámítva egy levest elkészíteni alaphangon 2-3 óra, de például egy marhahúslevesnek nem árt a 8-9 óra sem (ha meg esetleg az ember ököruszályra feni a fogát, akkor meg pláne). Ez idő alatt végig megy a tűzhely (persze, alacsony hőfokon), a kajaszag pedig adott. Pörköltfélék, raguk ugyanaz, eleve azzal kezdesz, hogy zsiradékot izzasztasz aztán hagyma, majd lepörkölöd a húst - és itt most teljesen mindegy, hogy marhapörkölt, coq au vin, tejfölös csirke fricassée esetleg báránycsülök készül, a technológia ugyanaz. És szerencsére itt nem kell mellőznie a családnak a főzést végzőt, hiszen ezek olyan ételek, amelyek saját magukat készítik el, nyugodtan ott lehet hagyni őket kint - a kajaszaggal együtt.
A fentieket lehet "normál" vaslábasban készíteni, amelyeket egyből berakhatsz a mosogatógépbe, de azért érdemes megvárni, amíg valamennyire kezelhető hőmérsékletűre hűlnek, addig meg maradnak kint szem előtt.
Gyors zöldségételekhez, esetleg olasz kajákhoz meg használod a teflonbevonatú lábasokat, ezeket biztosan nem rakod bele mosogatógépbe. Roppanós zöldségekhez, palacsintához, zöldségfasírthoz, hamburgerhez, garnélához pedig teflonserpenyő, szintén nem rakod bele a mosogatógépbe.
Sütőben elkészíthető hal, sültek, esetleg egy confit de canard hasonló, mint a pörköltek - a halat leszámítva órákig készülnek, folyamatosan ontva magukból az illatot, ami jó, csak éppen semmi szükség nincs rájuk a lakásban. De például a magyar konyha egyik zászlóshajója, a rakott krumpli is nagyjából 3 óráig készül, és annak azért már erősebb illata van a kolbász révén.
Szó nincs arról, hogy ingázni kellene az étkezések során az ebédlő és a konyha között. Egyszer megterítesz, a konyhában elkészítetted az ételt, beviszed és ennyi. Nyugodt körülmények között lehet elfogyasztani a megfőzött ételt, nem lesz kajaszag, nem kell a mosatlant bámulni. A félkész átsütést pedig nem értem, nálunk ilyen nincs, ha két napra készítek ételt, annak másnap csak a felmelegítése történik (vagy ha elmenős nap, akkor dobozolás).
A fentieket pedig teljes egészében buktad egybenyitott konyhával, folyamatos kajaszag, mosatlan halmok (vagy folyamatos mosogatás) garantált, és ráadásul kénytelen lennél kajaszagban enni. Ez azért alapvetően úgy gondolom a konyhai munkával és az étellel/alapanyaggal szembeni tiszteletről is szól.
ahihetetlengyula 2021. 08. 16. 10:28
Előzmény: #129101  berlini
#129102
Igen es a 6 szazalek valoban nem arkepzo, azaz alig merheto. Mkst pedig egy nagy nulla, szoval ferditessz arrol, hogy a rengeteg kulfoldi nyomja fel az arakat...
berlini
berlini 2021. 08. 16. 10:15
Előzmény: #129095  ahihetetlengyula
#129101
30% volt a belvárosban.
Ami egy kicsikét több mint a 6%.
(Amúgy te meg azt irtad, hogy alig mérhető volt a külföldiek ingatlanvásárlása. Én csupán ezt cáfoltam.)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek