"Szerencsétlen vállalkozó" - na elmész ám te is valahova ezzel a vállalkozó mosdatásoddal. A nevében is benne van, vállalkozik valamire. Kockázat van bőven, de lehet olyan szerződéset is kötni, hogy ha az árszint meghaladja a mostanit, akkor emel. A gond az, hogy ezt előre kéne a vevővel közölni és mondjuk a bankok se nagyon szeretik az ilyen szerződéseket, hogy nem x hanem lehet, hogy y az ár.
Ezek az esetek mind arról szólnak, hogy a vevők egy előnytelen szerződést kötöttek ugyan, de még ezzel együtt is nagyon kérdéses jogilag, amit a kivitelező csinál.
Munkaerőhiány mint vis major? Bocsánat, de magyar kivitelezőn kívül hol érvényesíthet ilyent bárki is a világban?
Lehet, hogy azért van munkaerőhiány, mert keveset fizet vagy bunkó a munkásokkal, semmi köze nincs ehhez a vevőnek normális esetben.
Alapnyag drágul, rendben, de nem kéne nagyon durván megcsúszni az építkezésekkel és akkor az anyag ár is jobban tervezhető lenne. Ráadásul nagyobb projekteknél meg lehet előre is állapodni.
Most vagy álnaív vagy vagy érdekelt valamilyen formában, de nevetséges ez, hogy ilyen egyáltalán megtörténhet, hogy szerződés ellenére kipenderítik a vevőket.
Az mondjuk a vevők nagyfokú ostobasága is, hogy miért mennek bele ilyen számukra nagyon durván előnytelen szerződésbe. Én egyszer vettem életemben új építésűt, de csak úgy hogy kész volt a lakás, csak festés hiányzott.
Van itt a Reitteren valami perzsa nevű ház, lakópark. Néztem ott is kéglit 2013-14-ben, de kábítottak mindennel és jó áran adták, de nagyon rizikósnak nézett ki. Nem mentem bele. Nem tudom mi a helyzet most vele, de nemrég néztem, hogy alagos még mindig építés alatt bár látszólag páran beköltöztek már. Én nem vállaltam a kockázatot.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link