Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
elemerorsos 2019. 07. 25. 13:16
Előzmény: #45179  Dwayne.Hicks
Emlékszem arra, hogy volt olyan fejlesztés, amiben az aktuálisan értékesített ütemet OLCSÓBBAN adták mint az előző ütemet, amit még a válság előtt értékesítettek. Balhéztak is a korábban bevásárolt tulajok, akik beugrottak a dumának, hogy a következő ütemet majd 20-30%-kal drágábban adják, és flippelésre vettek lakást, amit mire átadtak, már annyiért se tudták eladni, amennyit kifizettek rá. (Az új ütemben még átadáskor is voltak eladó lakások, az általuk fizetett ár alatt.) Ez most sci-fi, mert minden ütemnél drágítanak, de fel kell erre is készülni. (Ez konkrétan Zuglóban volt, ahol nem is kicsit, 340 ezerről 280-ra csökkent az ár. Ma már ez is vicces, 10 év elteltével ugyanott 800-850 ezres m2 árak vannak.)
Dwayne.Hicks
Dwayne.Hicks 2019. 07. 25. 12:59
Előzmény: #45146  elemerorsos
Nagyon jól leírtad. A válság alatt dőltek a rossz hírek mindenhonnan és senki nem hitte el hogy ez változni fog. Most mindenhonnan dőlnek a jó hírek, és senki nem hiszi el hogy változhat a dolog...csak felfele vezet az irány.
Szerintem a legnehezebb dolog, egy adott időszakban elhinni hogy lehet az aktuális trenddel ellenkező irány is...
RASchumann 2019. 07. 25. 12:22

Sziasztok! Szerintem azok a befektetők, akik 2-4 éve vásároltak Pesten lakást (kiadás, Airbnb), és az hozza a havi bevételt, azok csak amiatt, mert van hasonló hozamú alternatíva, nem fogják eladni a lakást. Az szja is egy ellenérv lehet. Esetleg akik a mélyponton, 2012-2014 között vásároltak, azok realizálnak, de ők sem annyira érdekeltek, ha hozza a "bejáratott" lakás a pénzt, macera, de az eladás is macera.
Ami megváltozott most tavasztól, az az, hogy akik MOST fektetnek be, azok sokkal kisebb arányban választják az ingatlant. Ez az oka a kisebb keresletnek, és a növekvő kínálatnak. Magánszemélyek keresnek most nagyobb arányban lakást. Az államkötvénnyel kapcsolatos esetleges bizonytalanságok (játék a visszaváltással, bármikor változtatható) és a kiadással kapcsolatos növekvő kockázat (lásd Tusványos) két új "tényező" ami bekerült a köztudatba most júliusban.
Törölt felhasználó 2019. 07. 25. 12:21
Előzmény: törölt hozzászólás

Szerintem aki ár alatt akar most lakást eladni, azt felszippantja a piac elég hamar, hiába van leülve. Ha úgy látja valaki, hogy kockázatos és nem hisz a jövőben, akkor adja el ár alatt a lakást és megszabadul a kockázattól. A vevő akkor meg százalékosan még jobb hasznot ér majd el a kiadással, tehát ő is örül. Az eladó is örül, mert nincs több kockázata. Mindenki örül.
Igazad van, a kockázatnak van ára, ezért lehet most ár alatt eladni a lakásokat normális időn belül. A bevételekben viszont nem látszik a kockázat jelenleg és ahogy a dolgok kinéznek a bérleti piac erős maradhat még nagyon sokáig.
Egy 30m lakást 26-28m-ért el lehet szerintem adni még most is. Nagyjából ennyi az ára a kockázatnak.
Tényleg nem kell ezt túlkomplikálni.
A MAP+-ban is van egyébként kockázat, ahogy írtam, hogy csak az utolsó 2 évre kapsz jó kamatot és ha előtte veszed ki a pénzt, akkor meg bent hagyod a magas kamatot. Honnan tudod biztosan, hogy nem lesz szükséges a pénzre 5 évig?
Ismerősöm is eladta az örökölt lakását és máris gazdagnak képzelte magát. Egy komoly felújítást kapott a háza, tippre legalább 10m, csak a konyha lehetett 2m legalább. Új autót is vett, aztán úgy alakult neki, hogy kithoszták a munkahelyéről és már fél éve munkát keres. Előtte a felesége mondott fel, mert nem érezte jól magát a munkahelyén és ő is azóta keres. Havonta cirka millát költenek, mert van miből, csakhogy van hitele és a bank most már bekeményített neki, oda is fizetnie kell. A pénze rohamsebességgel fogy. Szerinted ő 1 éve gondolta volna ezt? Biztosan nem.
MrLajos 2019. 07. 25. 12:08
Törölt hozzászólás
impudent 2019. 07. 25. 12:05
Előzmény: #45173  Gaguse

pl: aki 2002 környékén vett lakóparki lakást, modjuk 25 milcsiért az ma se tudja eladni 50 nél többért
mindenképpen bukott ha cserélni , eladni stb akar
Törölt felhasználó 2019. 07. 25. 11:59
Előzmény: #45173  Gaguse

Aki a csúcson vette és nem teljesen idióta áron az kiadja és nagyjából hozza a 4,5-5%-t. Ő elvan mint a befőtt ezzel. Ha saját célra vette, akkor meg lakik benne és kész, nem kell matekoznia.
Van egy termék, ami a jelenlegi árszinten tud hozni 4-5% éves bevételt. Ez nem lufi, hanem sokkal inkább egy egyensúlyi helyzet.
Ha a gazdaság megtörik és a bérleti piac már nem tudja biztosani ezt a 4-5%-t, na akkor beszélhetünk arról, hogy van egy termék, ami ár/értékben már nem megfelelő, de ez ki tudja mikor lesz, ha lesz is mostanában ilyen helyzet?
Gaguse
Gaguse 2019. 07. 25. 11:54
Előzmény: #45171  Törölt felhasználó
Vagy azok fogjak makd a fejuket, akik a csucson vettek a lakasukat es 10 evig bentragadnak. Ezt majd a jovo eldonti
pitcairn2 2019. 07. 25. 11:47
az ilyen cikkekből mindig csak a konklúziót érdemes elolvasni:)
Törölt felhasználó 2019. 07. 25. 11:40
Előzmény: #45163  Gaguse

Jogos, szerintem sincs értelme lufiról beszélni addig, amíg a lakások simán hozzák az államapír kamatszintjét a kiadással még a mostani árszinten is. Mert a bérleti piac erős.
Persze a lakás áránál a reális eladási árat kell figyelembe venni, nem azt, amit a Mari néni elképzel, hogy mennyit ér az ő ékszeres doboz kicsinosított panelgarzonja. Hanem azt az árat, amit meg is adnának érte reálisan.
Van 30m forintja valakinek. Állampapíron kívül mondjon valamit, amivel 5%-os éves hozamot el tud érni? Magas labda, persze, kitanul egy új szakmát, megtanul egy másik idegen nyelvet, ezek tényleg jobb befektetések egyébként, de aztán ezeken kívül mi van? Valutázni a sarkon meg hasonlók meg olcsó részvényt venni és drágán eladni, ja, hát persze azt ki is felejtettem :)
Ráadásul a MAP+ is cseles, mert 5% kamatot ugye csak az utolsó 2 évben fog adni, feltéve, hogy bent van a pénz még akkor. Fogják még a fejüket a falba verni azok, akik tulajdonképpen lakást akartak venni, de helyette MAP+-ba pakoltak. Akkor, amikor bent kell hagyják a magas kamatokat, mert kiveszik majd onnan a pénzt 2-3 év múlva vagy várnak az idők végezetéig egy jó vételi pontra :)
highlife 2019. 07. 25. 11:26
Törölt hozzászólás
highlife 2019. 07. 25. 11:20
Törölt hozzászólás
Gaguse
Gaguse 2019. 07. 25. 11:18
Előzmény: #45164  johai
Így van, fizetett cikk, már nem az első. Nekem ebből is egyértelmű az irány ;) Amúgy ez az 5%-s ÁFA, a világ átbaszása, mikor levitték semmit nem változtatott az árakon, de most legalább van mire fogni az emelést lol :D Emeljenek csak, már így sem kell senkinek a sok túlárazott xar...
johai 2019. 07. 25. 11:15
Előzmény: #45165  hunor555
Erre az a valasz hogy van egy olyan meggazdagodott reteg akinek kell,meg tudja fizetni a masfel millas nm arat,sot +20% afa emelest is.
Paff!
Törölt felhasználó 2019. 07. 25. 11:11
Előzmény: #45157  elemerorsos
2012-ről nem tudok nyilatkozni én 2013 végén vettem, de először havernak adtam ki. A bérleti piacra 2014-ben léptem 100e magyar forintot kértem és még aznap délután megjött a 2 bérlő. Most 120-140 sávban gondolkodom, tehát nem emeltem ész nélkül. Illetve amit megteszik idén, hogy jobban ráfekszek a mélygarázs kiadásra, mert azt elhanyagoltam a rossz tapasztalatok miatt. Az plusz 10-15e-t hozhat havonta bár az adózása körülményesebb lesz.
hunor555
hunor555 2019. 07. 25. 11:10
Mi az hogy megkérdőjelezem? Annyit mondtam hogy mostanában egy sor olyan intézkedést hoztak amivel hűteni próbálják a piacot. Ennyi. Előtte tolták ezerrel, aztán ez lett belőle, ami. Drágák a lakások. Lehet vitatkozni hogy felmennek, lemennek a jövőben, ennek ellenére drágák. Lehet mondani a fizetésemelést, de pesten meg az agglomerációban biztos nem emelkedtek annyit a fizuk amennyit a lakásárak, még ha a 2007-2008-as csúcshoz képest is nézzük. A hitel most olcsó, de ezt pont nem 1-2 éves időtávra veszed amire nagyjából előre lehet látni, ilyen szinten én már félek.
johai 2019. 07. 25. 11:09
Előzmény: #45163  Gaguse
Most futottam at,summaja a cikknek:27%-os afa emeles beepul az arakba,de jo hir hogy azutan mar nem lesz akkora aremelkedes,de azert lesz,ezert most erdemes venni.
Fizetett cikk.
highlife 2019. 07. 25. 10:44
Törölt hozzászólás
impudent 2019. 07. 25. 10:14

ennyi erővel 3 millió ember dicsekedhetne akinek bármilyen ingatlana van.
egy átlag panel Szolnokon is 2,5 szer annyit ér amiben lakik
5 millióról 13 ra

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek