elemerorsos

Regisztráció: 2018-08-02 12:58:11

Hozzászólások száma: 1 701

Utolsó hozzászólás: 2020-10-27 09:24


Tapasztalat: 2
Aktivitás: 5
Népszerűség: 1


utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik ma, 09:24
Ezzel teljesen egyetértek. Az amerikai és bizonyos európai (pl spanyol) megfizethető árak annak köszönhetőek, hogy folyamatosan vonnak be új területeket lakó fejlesztésre, épülnek lakóparkok a városok szélén, de úgy, hogy építenek oda utat (rendes utat, ami itt min gyorsforgalmi), iskolát, bevásárlóközpontot, sportlétesítményt, stb. Ez kellene ide is, ennek hiányában (kínálat hiányában) maradnak a túlárazott szarok. És amerikai szemmel nézve pl Buda is fos, mert normális országban senki se vesz olyan helyen 3-4-500+ millióért házat, ahol a szomszédodban van egy 50 éves elhanyagolt társasház, vagy egy régi családi ház...
Lakás/Ingatlan árak topik ma, 09:20
Négyszereződés sehol se volt, én a belvárossal foglalkozok, ott biztos nem. Még háromszorozódás is csak a lakáspiac egy kis töredékénél, és pont azoknál, amiket most nem lehet eladni. Pl földszinti udvari lakások, ilyeneket gombokért lehetett venni, de airbnb-re nagyon jók voltak, de most megint nem azok. Lehet 3-4-szeres áron hirdetni, de egy hívásod se lesz. A legtöbb lakás 2-2.5-szerezett. Az alja és a teteje között. Ha ettől nagyobb a különbség akkor ott felújítás is volt. Ilyen növekedés meg vidéken és az aggloban is volt. Majd most fog kiderülni, hogy hol volt az emelkedésnek alapja és hol nem.
Lakás/Ingatlan árak topik hétfő, 16:43
https://ingatlan.com/31801238
--
Nyilván nem a legjobb környék, de 91 m2-es emeleti, utcai, nem lepukkant lakás, nem is rossz elosztással, nem lepukkant házban, 90.000 Euró közel 100 m2-ért. Bp megint olcsó, innentől nem lehet lakhatási válságról sem beszélni.
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 10:08
Értem én, ilyen "bizalmi válság" már most is van. De ez nem fog áresést okozni. Igen, befagy a használt lakás piac, de árcsökkenés nem lesz, mert nincs eladási kényszer. Ez van tavaly nyár óta, és ez még erősebben így lesz jövőre.
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 09:59
Az emberek 99%-a nem befektetői fejjel gondolkozik. Nem csinál olyat, hogy most oldalazik a piac, eladom a lakásom, három év MÁP+ és majd visszaveszem ugyanannyiért, nyertem 15%-ot... Ha csak olcsóbban tudja kiadni, akkor sem számol hozamot és nem fogja eladni, pláne nem olcsóbban. Szorítják magukhoz az ingatlant, esetleg meghirdetik olyan áron, amennyit az álmaikban ér. Ilyen most a hirdetések 99%-a. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, nem bizalmi probléma kell, az kevés. Ahhoz ELADÁSI KÉNYSZER kellene. Ilyen meg nem lesz, mert a jegybankok nem engedik. Emiatt nem lesz esés.
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 09:55

Ez a Keleti Károly utcai nem rossz, 30M biztos nem kell rá, mert házközpontis a fűtés és a külső nyílászárókhoz se nyúlhatsz, úgy tudom helyi védett az épület. Ez a környék erős közepes, ez a ház (épület, udvar) meg eléggé le van pukkanva, és mivel költséges a felújítása, valószínűleg soha sem fog normális szinten megtörténni, ezzel számolni kell. Parkolás lehetetlen. Akkor érdemes belenyúlni, ha sokáig akarsz benne LAKNI.
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 09:36
Én pont nem ezt várom. Már most is az a helyzet, mint 2009-ben volt, és ez így is marad. 3 féle ingatlan lesz a piacon:
1) Szabadulni akar tőle, tényleg olcsó, de gyenge adottságú lakás. Ilyet se lakni se befektetésnek nem érdemes megvenni. (hirdetések kb. 20%-a)
2) Jó adottságú lakás 30-50%-os túlárazással. Nem fogja tudni eladni, de nem is csökkent az áron, árulni fogja évekig. (hirdetések kb. 80%-a)
3) Reálisan árazott jó lakás. Az ilyenre hajt mindenki, ritka, ha néha felkerül egy ilyen, azt elviszik pár napon belül. Nagy mázlival és gyorsasággal le lehet csapni egy ilyenre. Alku kizárt. (hirdetések ---
Én is folyamatosan vadászok 3-as kategóriásra. Két hete a hirdetés másnapján hívtam egyet, el volt adva (!). Múlt héten feltűnt egy újabb jó vétel (kicsi alkuval lett volna az), ott kb 3 napos hirdetést hívtam, mondta az eladó, hogy kb 40-50-en hívták, már licit van, a hirdetési ár fölött kb 20%-al beállhatok a licitbe. Csalóka a piac, a hirdetések 80%-a túlárazott, de közben a normális vételekre brutális kereslet van!! Ahogy az elmúlt években leírtam, először a kínálatnak (3-as kategória) kellene nőnie, de még ettől is évekre vagyunk. Utána lehet árcsökkenésről beszélni. Ehhez komoly recesszió kellene, és akkor talán 2023-2024 körül elkezd korrigálni a piac.
Lakás/Ingatlan árak topik szombat, 22:44
Gyenge kereslet ide vagy oda, folyamatosan követek 25-30 eladó ingatlant, és kapok hirdetésfigyelőket, ez alapján 1) hiába van 90%-uk hónapok óta beragadva, a figyeltek között 0-nál csökkent az ár, viszont 3-4-nél NŐTT. 2) ami felkerül új, azt jellemzően 10-20%-al drágábban rakják fel ahhoz képest, mint ami be van ragadva rég óta, tehát túlárazott. 3) Az elmúlt 2 év legviccesebben túlárazott ingatlanait épp az elmúlt 1-2 hét hozta el. Nem tudom, mi történt most, de brutálisan magas árakon toltak fel pár lakást, kábé dupla áron ahhoz képest, amit már eleve röhejesen drágának mondanék. Már alig várom, hogy a szomszéd is feltegye, persze kicsit drágábban, mert az övé szebb :-) No mindegy, így mindenesetre nehezen lesz esés...... Ti mit tapasztaltok?
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 10:27
"Ott van a könyvekben X millió/milliárd adott emberhez/céghez rendelve és ahhoz forintra pontosan hozzá fognak rendelni kiegyenlítéseket, csak idő kérdése." - Egyébként igen, "csak" idő kérdése. Tudod hogy hány nagyon jelentős összegű állami követelés él ÉVTIZEDEK óta és görgetik folyamatosan??
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 10:25
Hát, azt nem mondanám hogy nem értek hozzá :-) Valószínűleg láttam már kanyargósabb dolgokat, mint te. Maradjunk annyiban, hogy minden politikai szándék kérdése, a törvényeket a szabályokat és a forrásokat meg majd az akarathoz igazítják.
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 10:07
Nem volt csókos, simán kapta. Kizárólag a hitelből megvásárolt eszköz volt a fedezet. Akkor ez volt a feltétel, eszközvásárlási hitel volt. Vitték mint a cukrot.
https://www.mfb.hu/kozlemenyek/matol-elerheto-60-milliard-forint-a-vallalkozasok-korszerusitesere-n978
Meg is találtam, ott van, olvasd el. "A hitel fedezeteként jellemzően elegendő a megvásárolt gép, vagy berendezés."
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 10:02
Be tudná, csak nem fogja. Értsd meg, más a cél!! A politikusok 100x inkább beseprik a szőnyeg alá, mint felvállalják hogy több tizezer család csődközeli helyzetbe kerül, tüntet, balhézik. Jól látják a devizahitelesek óta hogy mire képes a "károsult" tömeg, kormányt buktat. Na, ezt nem vállalják be!!! Majd kimagyarázzák valahogy!!
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 09:58
Egyik barátom MFB-s hitelt igényelt és simán elfogadtak tárgyi eszközt fedezetként. A bankban még nevettek is, hogy saját hitelt sose adnának ilyen fedezetre. 10 éves futamidő úgy, hogy az eszköz amortizációs ideje 5 év. Magyarán a futamidő második felében a hitel mögött nincs fedezet. 250 millát kapott így.
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 09:55
A BV-t nem de a többit igen. Akinek meg nincs gyereke (ez a többség) az kapásból vállalja a 3-at. 2022-ben nemhogy vége nem lesz ennek, hanem még nagyobb összegek lesznek. Akkor a babaváró lesz vagy 20-30 millió, majd meglátod.
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 09:54
Akkor a szocpol maximuma valami 3 milla volt. Most 30-40 milliókról beszélünk. Ennyit nem lehet úgy behajtani, hogy ne rokkanjon bele az adott pár. Ezért nem is fogják soha visszafizettetni. Ahogy nézem a feltételeket, majd szereznek meddőségi papírt, egy csomó orvos majd szarrá keresi magát ezen, ennyi.
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 09:51
Dehogynem lehetnek a végtelenségig. Rengeteg ilyen tétel van most is. A jegybanki NHP hitelprogramokkal szerinted mi lesz? Látom mire veszik fel, milyen "fedezettel", sose lesz visszafizetve a nagy része. Széchenyi tőkealap? Egyéb állami kockázati tőkealapok? Stb. stb.. A CSOK-kal ugyanez lesz, mert ugyanaz a célja. Pörgetni a gazdaságot.
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 09:48
"arányaiban kevés ember érintett" - Kevés ember?? Ki az, aki nem tud ígérni 3 gyereket? Legfeljebb az, akinek már van :-)) A lakásvásárlók kb 95%-a CSOK képes.
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 09:41
Nem elengedni fogják, hanem sosem fogják behajtani. Nem ugyanaz.
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 21:58
Ne legyetek már ilyen naivak!! Sose kérik vissza! Ez helikopterpénz, amit a családok egyből átadnak a lakásfejlesztőknek. Egy családtámogatásként csomagolt lakásfejlesztő támogatás. Aki ezt belátja és beígér 3 gyereket, az kap egy kazal pénzt. Aki nem, az mozizza az áremelkedést. Ennyi!!!
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 21:51
Arról nem is beszélve, hogy ha visszakérik, akkor tényleg elkezdik az emberek kétszer is meggondolni, hogy hány gyereket ígérjenek be! És ez visszaveti az újlakás piacot, amit NAGYON NEM szeretnének!! Minden abba az irányba mutat, hogy ezt sose fogják visszakérni senkitől!! Lesz majd valami kiskapu, amivel "elengedik".

friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
 • Befalap
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek