Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
írd már le kérlek, hogy mitől volt agyrém pontokva szedve a megszvazaástól a zárásig. Nagyon kíváncsi vagyok mi jött át a médián? Négy kérdésre kérlek mindenképp válaszolj: mi volt a társasági formája, kezeltek-e pénzt? Ki mondta meg a költségszintet? Illetve volt-e taggyűlés, ha igen mi volt a szerepe, kik lehettek jelen és kik szavazhattak? :)
Meg volt osztva a befektetési politikában (trv) a portfólió. 2. Épp ezért volt rossz konstrukció rendszerszinten -ezt írtam - , amit bevezetésnél gyakorlatilag MINDEN PÁRT támogatott...
ezért modom régóta, hogy a narancsosok mostanában kommunista attitűddel a kapitalizmusra hivatkoznak a legszélsőségesebb liberális gazdaságpolitikával karöltve, persze állami pénzzel dotálva. Te is írod, hogy adják oda, nem pedig azt írod, hogy ne vegyék el:) ugye érzed a szavak jelentéskülönbségét. :)
az "eltőzsdézés" arra vonatkozik, hogy a részvények kockázatai sokkal magasabbak, mint az korábban gondolták és ez egy tény, azokból amik 2008ban okozták a gazdaság nagy problémáit érdemben azóta sem sikerült megoldani sokat és sajnos a "kiragadott" időpillanatokban is fizetni kell a nyugdíjakat
"Adjon az állam adókedvezményt, majd én eldöntöm, és vállalom a felelősséget azért, ha én emelt hozam és vele együtt emelt kockázaton szeretném a pénzemet fialtatni" Látod, ez a tökéletes kétarcuséga a mostani narancsosoknak... A TB, ahogy a nyugdíj is társadalmi szintű "kockázatvállalás". Tehát TÁRSADALMI. EGY NEMZET EGY NÉP EGY IRÁNY. Ismerős szavak? nincs kivétel, mert ez tartja össze a nemzetet. Olyan nincs, hogy Te önhatalmúlag kinevezed magad okosabbnak, és te megcsinálhatos, más meg nem. Ez a mai magyar politika legnagyobb baja. Vannak a mindentudók és szolgák. Ebből szokott lenni jó nagy bukta.
Az a peched, hogy veled ellentétben él láttam a számokat az MNYP(k)-nél. :) Semmiféle eltőzsdézés nem volt. Épp előbb írtam le. A rendszer volt kockázatos egy nyugdíjhoz, és hitelből lett finanszírozva. Ennyi és nem több. Kiragadott időpillanatban néztek egy árat, amit ők is előidéztek (tudod euro, svájci frank válság stb), és jajveszékeltek a macskajancsik, mert kellett a lóvé. A megszüntetés elve érthető, elfogadható, támogatható, de a körítés a teljes lakosság balfasznak nézése leköpnivaló. Egyszerű HAZUGSÁG. Viszont elég nagy önbizalmad van, hogy azt írod, hogy értessz a pénzügyekhez és befektetéskehez. Én erről csak azt szoktam mondani, hogy van mit "befektetni" és szerencséje van az embernek. Az elmúlt 7 évben ha valaki vett BÁRMIT, mert volt miből, az most qva nagykirálynak érezheti magát, mert ért hozzá:) Holott nem volt olyan eszköz, amivel bukhatott volna, csak nyerni lehetett:)
Ha jól tudom, akkor a Katánál módosították és már nem 80%-ban számít bele az időbe. Összegbe persze az után kap majd nyugdíjat, amit fizet. Fizethetne magasabb járulékot is, amiért cserébe több nyugdíjat kapna. Tudom, hogy ha félretenné azt a pénzt és kamatoztatná, akkor talán azzal járna jobban, nade mit tesznek félre? Elenyésző részük teszi félre és szintén elenyésző részük fizet magasabb járulékot. A vége az lesz, hogy majd ott fognak éhségsztrájkolni a parlament előtt nagy pofával nyugdíjasként, hogy ők ledolgozták az életüket és mindig fizették a járulékokat és mondjuk 25e forint nyugdíjjal akarja a kormány majd a szemüket kiszúrni. Félretett pénzük ha lesz is, nem sok, mert valamiből élniük kellett ugyebár. A vége az lesz, hogy több pénzt nem lesz összeségében a nyugdíjakra, tehát majd azok kapnak kevesebbet, akik tényleg fizettek normális járulékot, hogy a katás meg a többi élősködő nagyobb nyugdíjat kaphasson. Az már más kérdés, hogy ez a több nyugdíj is ugyanúgy éhenhaláshoz lesz neki elég, mondjuk kap 40e, de a szavazatok reményében az aktuális kurmánypárt biztosan meglépi ezt majd. Ezért gusztustalan ez az egész.
Király Júliáék álláspontja arról, hogy a tőzsdei részvény stabilabb, mint az államkötvény. Hozzátartozik a történethez, hogy a magyar állam az államadósság mértékében már 2007ben az utolsókat rúgta, szembe kellett vele nézni, hogy nem engedhet nem magának olyan dolgokat, mint a manyup rendszer "ez egyszer majd marha jó lesz" folyamatos finanszírozása. Aztán jujj, a nagy semmiből összedőltek a gigastabilnak mondott magyar papírok, élükön az OTP-vel. Erre mondták azt a "fideszes bullshitet", hogy a manyupok eltőzsdézik a pénzt. Megődlt az a tény, amit Király Júliáék is állíottak, ami alapján megengedték a manyup pénztáraknak, hogy emelt arányban vigyék tőzsdére a pénzt. Egyébként nagy hülységnek gondolom ezt a fél állami háromlábú szék esetet. Adjon az állam adókedvezményt, majd én eldöntöm, és vállalom a felelősséget azért, ha én emelt hozam és vele együtt emelt kockázaton szeretném a pénzemet fialtatni. És attól, hogy az van ráírva, hogy nyugdíj előtakarékosság és szeretném azt bármikor felütni, mert az én pénzem. Akinek meg zéró pénzügyi tudása van, hogy egy ilyen befektetésről döntsön, azt a manyupban is átverték, a piacon is átverik, és sokkal jobban jár a felosztó-kiróvó rendszerrel.
Persze, de az állítás az volt, hogy senkinek nem jó az erős HUF. Dehogynem, aki bérből és fizetésből él, annak felértékelődne a fizetése. Vagy pl, amelyik cég importárut árul itthon, vagy mindenkinek, aki külföldre készül nyaralni, stb. Tengernyi eset van, amikor jó az erősebb valuta.
A MANYUP egyértelműen folymatos államadósságot termelt magyarországnak. A többi fidesz blabla a lopásról bullshit volt. A megszüntetés egy döntés volt, ahogy a behozatla is, amire a FIDESZ is IGEN-nel szavazott. Ez is ténykérdés. Az ország nem bírta el a takarékoskodást előre, egyszerűen hitelből takarékoskodott, amire magas volt a kamat. Az országgyűlés pedig sikeresen elkövette azt a hibát, hogy a válság során (A FIDESZ is megszavazta), hogy az emberek realizálhassák a bukót a MNYP váltási lehetőséggel (SZÍÍÍÍÍP MUNKA VOLT AZ OKOS POLITIKUSOKTÓL). Az már történelmi távlat, hogy az államosítás idején is történtek a visszaváltások és adot tárfolyamon történő elszámolások, amelyek azóta MINIMUM duplázódtak. Így hatalmas veszteséget szenvedett el a társadalom a politikus blafaszoskodás miatt. De rendszerszinten működésképtelen lett volna ilyen körülmények között az MNYP. Be sem kellet volna hozni, és a megszüntetése is érdekes volt. Az biztos, hogy Patai bankja jó keresett vele, hál Matolcsynak...
Persze ha valaki osszehuzza magat,van otthona,sajat maganak foz a legolcsobb alapanyagokbol,akkor meg sokaig maradhat a latszat "jo" let. Csak nehogy elromoljon valami! Es nem kell fuszerezni az etelt egy nyugernek,egezssegtelen az. Meg aztan itt vannak az orvosok,azok se csinaljak ingyen a dolgukat,de minek is az ,jobbak a kurozslok....ja bocsanat azok is penzt kernek:)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link