Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nagyon magasak az arak bpen. Akinek nem volt ingatlanpozija annak mission impossible sajnos. De gyors es nagy eses nincs benne kiveve a full irrealisaknal. Most hallottam kovkezeloktol h elkezdodott a 2-3 eves hiteleknel a csuszas elethelyzetek miatt. Akik most beszallnak 100 feletti ltvvel a babavaro onresszel a felfukt ingatlanba azok dinamiton ulnek majd
A tomori uti panelert 37 et ker a paraszt 58 m2. Nemreg voltam ott. Elavult panellakotelep zsufolt Vaci ut nyomaszto kozelsege tele csovessel a parkban es lumpen nepseg. Messze van a centrumtol de sokan azt hiszik kozel van. A panellakasrol meg ne beszeljunk 40 eve meg turheto volt ingyen kapni itt egyet.
Jol latod,pontosan egy honap kellett az eladoi oldalnak az ujraarazashoz,ratettek a babavarot az arakra.:) Februar vegen jelentette be ov,1 het alatt esik le a tantusz,arak mennek fel,nehogy lemaradjunk,aprilis elso felere kifut. Kesz vege,ez mar sok. Lehet varni megint a kurmanyra.
Nem csak a te statisztikádban állt be a piac, hanem sok helyen írják ezt hivatalosan is. Mindenki a júliusi CSOK özönre vár! A kínálat-kereslet utána fog igazából beállni.
Ne kicsiben gondolkozz, a múltkor linkeltem be egy Margit körúti negyedmilliárdos lakást, azt vedd meg, az 500 millió lesz ill. 1 milliárd! Egyébként nézd meg a Cordia és a Metrodom eladásait, beleálltak a földbe a mostani áraikon.
Ja értem. Tehát ha vennék egy 30m panel lakást most, akkor 5 év múlva 60m lesz az ára. Ha kicsit még türelmesebb leszek és újabb 5 évet várok, akkor meg 120m. Tetszik az ajánlatod. Ez jelenleg megver minden elérhető hozamot. Talán még a bitcoinnal lehet kísérletezni hasonló hozamok reményében.
Ma reggel jott a srac(haver) fuvet nyirni. Szolt, hogy emeli a tarifat. DUPLAJARA. Erdekes, a fodraszom is duplajara emelte par honapja. Mondtam nekik, persze semmi gond... Egy ilyen 3szoros penzromlasnal nem mindennek egyszerre emelkedik az ara . Megteveszto, hogy nehany dolog ara beragadt. Na ezek most emelik duplajara egy dozisban. Gondolom ok is lakast akarnak venni, csak a mai arakhoz ennyi kell. Hetfotol lecsokkentik az onkorm, hivatalok nyitcatartasat hei 7 otaval(1 nappal), mert ennyiert nincs ember. Valoszinu az allam fog utoljara emelni, de kenytelen lesz nemsokara...
Irigylem a hihetetlen eszedet, hogy mindent előre láttál. Akkor kérném a következő 5 éves prognózist, hogy mivel tudod újra megduplázni. Ja. hogy azt majd csak újabb 5 év múlva tudod megmondani visszamenőlegesen? :) Én amikor ingatlant vettem nem számoltam áremelkedéssel, mert az a szerencse kategóriája és a sok jós akkoriban is mondott mindent. Azt számoltam ki, hogy a kiadással jobb bevételt tudok elérni, mint az akkor elérhető kockázat mentes befektetésekkel. Ha kockáztatni akartam volna sok pénzt, akkor inkább beszállok valamelyik blue chip részvénybe. Egy befektető még ha kisbüfögtető is 1 lakással és normális gondolkodású, akkor hozamszinteket számol és nem a csodában hisz, hanem egy bizonyos haszonnál aktiválja a stopot és realizál. Vicces egy helyzet, amikor fogalmatlan emberek Warren Buffetnek képzelik magukat :) Egyébként ő is ad el, annak ellenére, hogy róla alakult ki az a kép, hogy csak vesz és tart. De Ő nem ennyire hülye :) A lakáspiac jelenleg túlfűtött tehát extrém kockázatos. A következő fűtőanyag, a babaváró szerintem nem fog megjelenni az ingatlanpiacon maximum csak egy töredéke, mert olyan emberek kezébe adnak hatalmas pénzt, akiknek a pénzügyi tudatossága erősen hiányos, azaz költeni fognak mindenre és a végén nem sok marad belőle. Sőt, milyen veszekedések lesznek abból, ha a pénz elfogyott, de törleszteni továbbra is kell. Családi drámák sokasága várható, de ez csak annak meglepetés aki egy kő alatt él. Egyébként meg ész sem kellett a duplázáshoz, de inkább triplázáshoz. Akinek minden vagyon a panel lakása, amiben lakik, az 2013 óta triplázott és mostanra gazdag ember lett. Már sokkal több mindent megengedhet magának, hiszen gazdag. Szerintem te is ez a kategória vagy :)
Eladasi kenyszer valoban nincs,viszont az arak nagyon magassak.......persze lehet sokan akik regota vagynak sajat lakasra igy is belemennek,ezek a szerencsetlenek csak magukat hibaztathatjak egy konjuktura visszaeses,vagy valsag eseten. Kicsit belegondolva akik most vesznek babavaroval lakast,azok nem kapnak semmmilyen tamogatast hiszen az arakat jelentosen emeltek marciustol. Illetve onreszkent veszik a babavaro 75%-at a bankok,ez valoban tamogatas,es pont emiatt belemennek a csorok hiszen ingyen van a kegli:) Kerdes ki fizeti a szamlat.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link