Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2019. 02. 28. 11:29
Előzmény: #36798  Törölt felhasználó
Úgy tudom ha 3 hónapig nem törlesztesz felmondja a bank a szerződést (Ha jó adós voltál tudtál volna ? , ha meg bevetted, hogy nem is kell vissza fizetni a deviza adósságot, mert jogtalan  és azért nem fizettél akkor magas árat fizettetek ezért  a hibáért , ha pedig munkád kiesett hosszabb távra és azért nem tudtál fizetni akkor pedig részvétem, de akkor nem lehettél jó adós ! Aki késik ennyit eleve nem az már ..   ) . Igen ha nem fizetsz sajnos követelheti a bank az adósság azonnali vissza fizetését = árverés . Vissza hozni a történetet nagyon  nehéz ezért van közjegyző a szerződéskötéskor.
impudent 2019. 02. 28. 11:25
Előzmény: #36797  Batiszkáf

Miért nem saját magadnak teremtesz jobb körülményeket, amíg teremted a jobb körülményeket addig megöregsz és meghalsz.
A fiatalok köszönik szépen jól vannak.
Törölt felhasználó 2019. 02. 28. 11:23
Előzmény: #36796  masseduction
Nem mondták fel. 9 hónapig nem törlesztettük és a bank azt mondta, hogy jó adósok vagyunk. Na aztán levél ide, levél oda és alkudhattunk a banknál. A 9,5 milliós hitelt elengedte 8 millióért. De ez nem az elsétálás joga. 
Batiszkáf
Batiszkáf 2019. 02. 28. 11:18
Előzmény: #36787  Törölt felhasználó
Sajnos nem igazán lehet mit kezdeni kezdeni a helyzettel. 
Az ember a saját utódai számára, ha egyáltalán vannak/lesznek, megpróbál más körülményeket teremteni.
masseduction
masseduction 2019. 02. 28. 11:18
Előzmény: #36795  Törölt felhasználó
Hát csak történt valami, ami miatt szerződést felmondták veletek.
Egyébként ez nem rosszindulatúság. Csak mondjuk visszaemlékszem, amikor a környezetemben mindenki kocsit vett, meg házat; mi meg jártunk a 15 éves Suzukival. Hát igen.
Törölt felhasználó 2019. 02. 28. 11:13
Előzmény: #36794  masseduction
Mi fizettünk mégis azok lettünk. 
masseduction
masseduction 2019. 02. 28. 11:09
Előzmény: #36792  Törölt felhasználó
Nem szorgalmazom. Ha rajtam múlott volna, most az összes földönfutó lenne, amelyik nem fizetett.
masseduction
masseduction 2019. 02. 28. 11:08
Előzmény: #36791  Törölt felhasználó
Ha a bank a követelés összegének 15-20%-át be tudja szedni, már pénzénél van.
Törölt felhasználó 2019. 02. 28. 11:04
Előzmény: #36789  masseduction
Sőt amit te szorgalmazol, hogy szegény deviza adóssokkal, hogy ki lett cseszve.. Látom nem figyeled a híreket: 30000 db lakás került a Nemzeti Eszközkezelőhöz.  Pont a legrászorultabb családok kaptak "oltalmat" és jellemzően vissza tudták bérelni 10-20 ezerért havonta  a lakásukat. Mostani új hír, hogy kedvezményes áron vissza is vásárolhatják - vagy valamelyik közeli hozzátartozó és az eddig fizetett bérleti díjak bele számolódnak a vétel árba! Valamint aki nem tud ezzel se élni az továbbra is maradhat az állam által biztosított olcsó albérletbe! 
Törölt felhasználó 2019. 02. 28. 11:00
Előzmény: #36789  masseduction
  Ez igaz, de  ismerem már annyira az ingatlan piacot , hogy az életben a bank (adósság kezelő ) sokszor árveréskor azzal „ösztönzi a delikvenst” hogy elköltözzön, hogy bár alacsonyabb áron eladják az ingatlant , de a fennmaradó adósságrészt ( ha több mint az eladási ár) ELENGEDI. Ezt  a dealt sűrűn hallottam a piacon.. (Nem vettem árveréses- bedőlt hiteles  ingatlant sose , mert fél évet kell várni rá  és nagyobb kockázat, de érdeklődtem utána ez hogy megy.. ) Valamint mostanság a magán csőd intézményét ha jól tudom a  kormány bevezette ami valami hasonló bár ez régen nem élt..
masseduction
masseduction 2019. 02. 28. 10:53
Előzmény: törölt hozzászólás
"...mindkét árszintet a piac alakította ki...", akarod mondani, mindkét árszintet az értelmetlen állami beavatkozások és az indokolatlanul alacsony jegybanki alapkamat éveken át történő erőltetése alakította ki.
masseduction
masseduction 2019. 02. 28. 10:51
Előzmény: #36785  Törölt felhasználó
Arról ne feledkezzünk meg, hogy Amerikában megvolt (nem tudom, hogy megvan-e még) az elsétálás intézménye. Kicsit keményebb kockázatot vállalnak a magyarok ennek ismeretében.
lohran 2019. 02. 28. 10:42
Előzmény: #36785  Törölt felhasználó
és gyártod a gyerkőcöket akik majd kitermelik a nyögdíjadat.
Törölt felhasználó 2019. 02. 28. 10:42
Előzmény: #36783  Batiszkáf
Anyám is elvert egy Borsodi lakás árát ismerős.. Szerencsére apai ágon más volt a helyzet!-1 legalább maradt  (elvált szülők )
Sajnos így  (is) ki tudnak cseszni a gyerekkel a szülők, hogy nem gondolnak vele mi lesz csak felélik a vagyont .( kocsi a legrosszabb befektetés - ezért van 15 éves kocsim még most is)
ncseed 2019. 02. 28. 10:41
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2019. 02. 28. 10:39
Na ne röhögtess .. Amerikába szerinted nem volt olyan aki pont jókor vásárolt és vett olcsón lakást? 
A kapitalizmusban vannak kilengések (ciklusok ) aki ügyesebb és ért a folyamatokhoz az jól is járhat , de semmire sincs garancia. Én vállalkoztam és vállaltam a "kockázatot" és bejött még hitelből is!
Ettől függetlenül a deviza hitel gyalázat volt, de ha azt veszed, hogy akkor a forint hitel milyen kamaton ment akkor ahhoz képest még így se volt annyira rossz üzlet.. Teccet volna piaci alapon akkor forint hitelt felvenni aminek 10 -13% felett volt a kamata (magasabb törlesztő eleve)  és akkor nem futottak volna az emberek árfolyam kockázatot csak kamat kockázatot.
Sajnos a kapitalizmus játékszabályai kő kemények és farkas törvények vannak aki nem ért a pénzügyekhez nem tartalékol a nehezebb időkre azt a válság elsodorja! Én se dőlhetek sose hátra, mert a hiteleim akár be is dőlhetnek és akkor mehetek a lecsóba, ezért is dolgozok és tartalékolok !
lohran 2019. 02. 28. 10:35
jók a hasonlataid csak az a baj ,hogy egy első elemista gyerkőc is össze tud hasonlítani a dolgokat nagyobb realitásérzékkel.
Batiszkáf
Batiszkáf 2019. 02. 28. 10:35
Előzmény: #36774  masseduction
"Nem egy olyan ismerősöm van, aki a fővárosban született és nőtt fel, mégse mondanám gazdagnak. "
Itt vagyok rögtön példának én. Tősgyökeres pestiként a szülők hihetetlen érzékkel elkótyavetyélték mindkét nagyszülő lakását(a legutolsót a piac mélypontján,  2014-ben, egy alsó-középkategóriás autó áráért adták el), így nagyjából akkora hátszéllel indulok, mint egy borsodi versenyző.  
ncseed 2019. 02. 28. 10:33
Törölt hozzászólás
Aria 2019. 02. 28. 10:31
Törölt hozzászólás

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek