Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Fogd már fel ,hogy rajtad sem meg rajtam sem múlik semmi porfingok vagyunk. Még a saját gyermekednek sem fogod tudni megmagyarázni ne egy néger vagy arab kópét válasszon.
a galambok az általad kihányt finomfőzeléket felcsipegetik ,ez a természet körforgása Nem tehetsz ellene semmit. Ki mit mesél meg hogyan hülyíti a saját népét az más tészta.
Én nem azt mondom, hogy adja el! Hanem azt, hogy az áremelkedésből tényleg csak kb 10000 ember profitál, mert a többinek igazából tök mindegy, hogy mennyi kerül, valahol lakni kell.
odébb költözik pár kilométerrel és realizálja a hasznot... persze a nagy többség nem fog így tenni... hanem szépen végignézi füle botját sem mozdítva az egész show-műsort az elejétől a végéig...
Na, erről beszélek! Anyámnak úgy lett a panelja 40M, hogy azt mondja nekem, láttad mennyibe kerülnek itt a lakások? Mondom Mutter, a tiéd is ennyibe kerül. Azt mondja, hogy baszhatom, eladom aztán hol lakom? Ennyi!!! Az a 10000 kb ember aki befektetett ingatlanba, annak jó. Illetve aki örököl mondjuk. De nem mindegy, hogy Pásztón örökölsz 200m2-ert, vagy a Rádayba 60-at... Itt a szomszéd néni még ki sem hűlt a frigóba, már ajánlgatta a lánya kiadásra, mert a kaucióból kijön a temetés, mert nincsen pénze. A hagyaték még messze van. Ez a nagy helyzet.
Látom megint kinyílt a csipád, mert van pár új regisztrált akik az avatárjaik alapján egy tinédzser szintjén vannak (azok közül is kisebbségi komplexus fajta) elkezdték nyalni a segged. Továbbra is tartom, hogy igen szép teljesítmény egy olyan szigetből ahol semmi nincs és egy elbukott világháború után a világ egyik legfejlettebb gazdaságát összehozni. Persze te biztos tudod sorolni az országokat ahol mennyivel előrébb tartanak hasonló helyzetből. Sajnos az általad belinkelt grafikonok nem elég hosszútávúak (csak a buborék fújás vége látszik). Jó lenne a 50-es évektől látni a az ingatlan árakat. Amúgy meg nem ez itt a világvége várók szerinti ideális állapot? 20 éve alig változott az ingatlan ára, tehát mindenkinek jut olcsó lakás. Az azért vicces, hogy mikor itt fújtad napi szinten, hogy az mnb emelje a kamatot az infláció felé, ha olyan erős a gazdaság akkor én, ncseed és még sokan mások kifejtettük neked, hogy nem tudd az mnb az ekb kamatpolitikájától tartósan elszakadni, akkor azt folyamatosan ignoráltad, most meg te írod le ugyan ezt és szörnyen okosnak hiszed magad. :) Azzal se nagyképűsködnék a helyedben, hogy még nem voltál kitiltva, mert például a value investing topikból el lettél hajtva mikor huszadjára se értetted meg, hogy ne linkelj be napi 20 chartot arról, hogy mekkora lufi van. Vagy beszélgessünk arról mikor 1 hónapra önkéntes száműzetésbe vonultál, mert elbuktál ellenem egy fogadást? A téged bálványozók még biztos nem hallották mire is fogadtál :).
Nyugaton is magas a bérleti díj , magas a lakás ár ami magas
fizetéshez párosul (ez is húzza a magasabb fizetéseket ha hiszed ha nem
motiváció- lehet ez brutális információ, de ez van. ).. San Francisco-ban most
ecsetelték, hogy mennyivel több átlagfizetést kell félre tenni , hogy össze jöjjön egy lakás és ott nincs
CSOK , kamat mentes hitel , adókedvezmény meg anyám kínja!
Igen én is élek a kapitalista rendszer előnyével és bérlet díjat
szedek? Valóban , de sajnos ez a kapitalista játék így van kitalálva ( kamatos kamat) akinek több van egyre többje
is lesz. Nehéz kitörni, de nem lehetetlen a megkapaszkodás.
Sokszor leírtam már, de én majdhogynem 0 ról küzdöttem fel
magam 10 év alatt és ezeknek köszönhetem
: kemény munka, (én a két kezemmel
újítottam a lakásaim) spórlás , jó „okos” befektetés , mert tudtam a piaci folyamatokat
( semmi köze a szerencséhez ) és jó
házastárs akivel mind ezt meg lehetett tenni. (Nem szórja a pénzt partner ) Albérlet
kiadás pedig egy szolgálatás amivel gond is van, de nyilván nem annyi mint egy
8 órás meló nem muszáj igénybe venni.
Tessék sok fiatalnak utánam csinálni és akkor ők is élhetnek
jól! Ha csupasz seggel lennék most is bevállalnék 3 gyereket és felnyalnám a
35-40 mft ot egy szép Soproni vagy Pest melletti agglomerációs részen és nem kínlódnék
albérletben.. (biztos hogy pár lakóm el fog menni számítok rá- ha van eszük- , de majd találok helyette mást ) Nem
szegények, hanem igazi középosztálybeliek lehetnének , de annyi itt a károgó
mamlasz, hogy már rossz nézni.
"Akik menni akarnak azok menni fognak (már ameddig engedik nekik mindkét oldalról) ingatlanártól függetlenül!!! A többi RIZSA!! Lehet lakásárazni meg Viktorozni meg fűt-fát összehordani okként de csak duma mind..." Az alacsony jegybanki alapkamatok által fűtött globális eszközárlufit csak a leghülyébbek varrják a kormány nyakába. Ettől függetlenül tény, hogy aki nem vásárolt az elmúlt négy évben az a szerencsésebb kortársaihoz képest relatív elszegényedett, mondhatni lecsúszott. Nehéz ezt egy képzett, életerős fiatalnak megemésztenie.
Ja, és ez egy ingatlanos topik nem pedig csoportos terápia középkorúak válságát élő kisfarkúaknak önfényezésre, illetve narancs illetve vörös katonák topikja.
És itt ki vállal több gyereket? Csak nyugaton lehet az arabokra fogni? Itt nem lehet a cbetűsökre? Pedig ez van. Nő az arányuk a lakossághoz viszonyítva. Persze csak nyugatra lehet köpködni, mert ott minden rossz, bezzeg itt!
Az ételeknél a liberalizmust "finomfőzelék"-nek hivják! Ott is mindent összekevernek,ritka egy szar a végeredmény!Pedig külön mindegyik összetevő finom !
Ha rajtatok múlna nem is lesz más az tuti! Nyugaton csak, hogy felvilágosítsalak az az
1,5 ös termékenységi ráta is a feketék-araboknak – törököknek köszönhető , mert
azok szaporodnak a fehér kelet európai fülét farkát behúzza , mert annyira
sokba kerül egy gyerek felnevelése..
Az is végleg elesett ahogy Borsod és Szabolcs is sajnos .. Még mindig ide haza is a romák is szaporodnak, de ha diktatórikus módon
lenne leszabályozva a születés szám , akkor már a NÁTÓ bombázna minket.
Egyébként én csak azt a törvényt hoznám be , hogy a szegény
család csak 1 gyereket vállalhat és a méreg fogát kihúznám a cigány
szaporulatnak bár ezt demokráciába nem
lehet bevezetni..
"de a dolgozók jelenleg azért „harcolnak” ki magasabb bért (10-15 % éves béremelkedést ) , mert emelkednek a költségei a lakbér költségei is és kényszer helyzetben vannak és követelik a magasabb bért"Na ez a bibi az egész sztroridban. A gazdaság nem az ingatlanpiaci buborékra kelljen, hogy alapuljon. Ha azért kell béremelést adni, mert ne mtud megélni, mert megemelkedtek az árak, akkor az minden csak nem béremelés, hane ma rabszolgatartás magas foka. Ezért cinikus a hozzáállásod, főként úgy, hogy közben a pénzszivattyú végén te állsz extraprofittal, miközben nem igazán teremtessz értéket, de azért egyre többbet kérsz.Most a kapitalizmusra hivatkoztál. "Ezt pedig a nagycégeknek el is kell fogadnia , ha nem akarja elveszíteni a normális munkaerőt, mert munkaerő hiány van"Ez viszont kommunizmus, mert nem a termeléknységre alapozva akarsz béremelést, hanem szociális alapon.Az ingtlanpiac akkor egészséges, ha a béremelést követi az áremelkedést, nem pedig fordítva. Az egész hozzáállásod egyezik a régebben a fidesz által még ellenzett karvalytőke kifejezéshez, ahol a szemét befektető megkárosítja a kisembert. " Ha „erőszakkal” belepiszkálnak egy brutális adóval vagy egy albérlet ár maximum plafonnal " Mit szóltál a bankadóhoz, tranzakciós adóhoz, szektorkülönadóhoz és a társaihoz? Gondolom ott helyeselted mert mégiscsaknaakocsogmultikarvalytőke. Eközben a fidesz hozáállása a legliberálisabb vaskapitalizmusra hajaz. Közben Pestről és nyugatról ugatnak az emberek, miközben az ország 70%-a egy szarkupac. Nézd meg az országos területenkénti GDP eloszlást. Győr 130% Bp. 206% a többi pedig lófasz. Értem én, hogy Te aratsz a vidéki parasztból (közben ha jól tudom onnan jöttél, jelzem én is), de osztod az igét. Vagy csináld a bizniszt, és keress csendben, és tudjad, hogy kit kopasztassz meg, de kérlek ne moralizálj/álszentül politizálj meg erkölcsösködj, mert kibaszott kisstílű. Sőt, undorító, és kissé sem elegáns. Örülj, hogy kaszáltál a 7millért vett külvárosi paneljeiden. Jókor döntttél, és qva nagy mázlid volt. Semmi több nem volt mögötte, bárhogy próbálod magad fényezni NCSEED kollegával. Neki is leírtam, hogy nemcsak Te, hanem még kb 2.000.000.-an úgy kaszáltak, hogy mai napig nem tudják, és azt sem veszik észre, hogy ha épp "vesztenek", mert annyit tettek, hogy otthon ültek a paneljeikben a farhátat zabálva. Ne vedd támadásnak, nem irigy vagyok (én is kerestem rajta, és amíg emelkedik fogok is), de azért, hogy a keresztényi tanításokat fideszkatonaként illene gyakorolnod.Plusz az avg fizetések több mint 50%-ért a fiataloknak kiadott lakás bérleti díjak elvételénél gondolkozz rajta, hogy nem marad gyerekre lóvéjuk SOHA, így a kormány nemes céljai ellen dolgozol:)
Én mindenhol ezt látom ,már északon is. Kőkemény keveredés , szín szőke milliomoslány egy korom fekete negróval. Miről beszélünk. Az egyéni érdeket tetszést a természet törvényeit politikai maszlagokkal csak ideig óráig lehet látszólag fenntartani.
Te komolyan hiszel a mesevilágba amit eléd tárt a politika ? A lányodat elviszi egy néger. A fiad elvesz egy cigány lányt stb. Vagy az unokákkal esik meg de lassan nem is lesz más. A természet sokkal erősebb mint egy fingi lingi politikus itt osztja az észt azért ,hogy tovább maradjon hatalomban és még jobban megszedje magát.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link