Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
sityaki 2025. 01. 23. 09:44
Előzmény: #237614  FatFIRE
Érdemes megnézned a vagyoni különbségek eloszlását a példaként említett nyugati országokban.
FatFIRE 2025. 01. 23. 09:39
Előzmény: #237616  Murdoch
Nekem már régen, nincstelen fiatalként is ez volt a véleményem, pedig a rendszerváltás után az átlagfizetéshez képest sokkal drágábbak voltak a lakások, mint most. Nem sírtam, hanem dolgoztam és gyarapodtam. Másolni akartuk a nyugati országokat, ezért történt meg a rendszerváltás. Ha másoljuk, akkor sok éves késésekkel, de itt is hasonló gazdasági viszonyok alakulnak ki, mint nyugaton. Ez minden értelmes ember számára nyilvánvaló volt, csak azoknak nem,, akik még most is a komcsi rendszert sírják vissza és rosszul vannak attól, hogy másoknak több van. Márpedig több is lesz, a különbségek nőni fognak, akár tetszik, akár nem.
berlini
berlini 2025. 01. 23. 09:38
Szerintem Murdoch-nak igaza van.
A NER slpeppjének a gyarapodása az elmúlt 7 évben főként az ingatlanbiznisből lett. (Nem lehetett sok ezer M.L. -t gyártani)
Ezek a százezres nagyságrendben gyarapodók a legtöbb esetben befolyásos véleményvezérek is a környezetükben, lakóhelyükön.
Ezek nélkül a NER bukik.
Igy létfontosságú ezek további gyarapodása.
Ezt ravasz módon oldották meg.
Látszólag a főként fiatal családokat támogatják ingyen pénzzel, de valójában az oligopóliumként működő ingatlanfejlesztő bandát és az azoktól nagyszámban vásároló saját sleppet hozzák helyzetbe egyre extrémebben növekvő ingatlanárak mellett.
Murdoch 2025. 01. 23. 09:28
Előzmény: #237615  mr_bob
Na jó, ilyen még húsz éve is volt, ez azért messze lightosabb, mint ami a németeknél van. Ez tényleg valós probléma, főleg a nők elleni erőszak, arról jellemzően csönd van.
Murdoch 2025. 01. 23. 09:20
Súlyosan tévedsz, meg poziból beszéled a nagy társadalmi okosságokat. Ha nyilvánosak lennének a valós vagyonnyilatkozatok, akkor lenne meglepődés. De bizonyára teljesen véletlen, hogy napi szinten jönnek a piaci ösztönzők, hiszen többek közt a fiataloknak, a gyermekvállalóknak akarnak segíteni. Hogyne.
FatFIRE 2025. 01. 23. 09:14
Előzmény: #237611  Murdoch
Hidd el, semmilyen összeesküvés nem történik, senki nem akarja "kiszorítani a népet" (ezt valami komcsi kiadványban olvastad?). Egyszerű a magyarázat: van, akiknek sokkal több pénzük van, mint másoknak. Csak tudomásul kellene venni.
FatFIRE 2025. 01. 23. 09:09
Előzmény: #237567  tihamer
""Sőt mivel nyílik az olló, most fog igazán kialakulni -gyorsuló ütemben- a bérlői réteg."
A társadalom még nem szembesült vele, de ugyanolyan természetes dolog a vagyoni, jövedelmi olló nyílása, mint hogy drága egy világváros közepén lakni. Minimális ismerettel az egész előre látható volt, hiszen nyugaton már régen megtörtént. Sokan viszont meglepődtek és marha dühösek lettek, az ő dühüket szolgálják ki most a lakhatási populizmust felvonultató cikkek tömegével.
slash
"Érdemes elolvasni a hsz-t hogy a 20 évesek leszarozzák egy fillér nélkül.
Ilyen, amikor igény van, de sem realitásérzék, sem pénz nincs. A piac szempontjából teljesen mindegy, hogy a pálya széléről mit mondanak.
kingdom_builder 2025. 01. 23. 09:03
Előzmény: #237603  EURHUF_goes_to_haven
Én azt játszom, hogy a kisebb döntések (autó színe, hova megyünk nyaralni, mikor kinek a szüleihez menjünk vasárnapi ebédre, melyik képet tegyük a falra, stb..) azok mind az övé, de ahol több (tíz-száz) millió forintról van szó, ott ő csak véleményez :) Ez mindenkinek jó, mindenki azzal fogalkozik amivel szeret meg amihez több affinitása van. eddig nem panaszkodott (mínusz konyhabútor és gardrób, amiket persze később belátott) 
Murdoch 2025. 01. 23. 08:58
Előzmény: #237604  Xis24
Végre. Már a falra lehetett hányni a 'nem való lakás mindenkinek', 'bezzeg én hogy megvettem 2 panelt 10 éve', 'most is venni lehet lakást, jók az átlagbérek' mantrákat. Csak utána jön az, hogy vagy napi 24 órás keresgéléssel lehet kialkudni vmi 80 éves tulajból a lakást, vagy á, most értelmetlen vásárolni, mégsem éri meg. Most szívás van világszerte, nálunk meg különösen. Ebben a tekintetben osztom Tihamér véleményét, szemlátomást kiszorítják a népet a lakástulajdonból, legyél bérlő. Itt ősrégen vki beírta, hogy a kormány fel fogja nyomni az eszközárakat az égbe, aztán majd egyszer igazítja a jövedelmeket. Hát az utóbbi még erősen odébb van. 
kkpp 2025. 01. 23. 08:37
Előzmény: #237600  EURHUF_goes_to_haven
"pont mint egy autóvásárlásnál.. Hiába mondod, hogy az alja egy ementális, ha piros és tetszik neki az lesz.. "

Hasonló dolgokban nekem nincsen ellenvetésem, ameddig a saját pénzét cseszi el rá, és nem az enyémet. Különben nem vagyunk összevalóak. Fel is út-le is út.
EURHUF_goes_to_haven 2025. 01. 23. 08:34
Előzmény: #237606  Pistike12
Nálunk én vagyok a smucig, skót, .... stb, és ő az aki nem azért költözött ki nyugatra, hogy utána spóroljon :D . De nagy döntésekben azért jobban belátja, hogy én értek hozzá ha már fillére vezetek minden kiadást. 
berlini
berlini 2025. 01. 23. 08:33
Előzmény: #237606  Pistike12
nézni kell folyamatosan a piacot, mindig vannak alkalmi vételek. Sürgősség váló eladások. Leginkább az erősen felújitand kategóriában, amit kiadni sem lehet ideiglenesen eladás előtt.
HPPapa 2025. 01. 23. 08:30
Előzmény: #237599  slash
Szerintem 2020 volt az utolsó év, amikor normális ingatlanárak voltak, utána szakadtunk el a trendvonaltól. 
Pistike12 2025. 01. 23. 08:28
Előzmény: #237603  EURHUF_goes_to_haven
Nalam belatta, minden dontesi jogot nekem adott, sot barmit nezek bologatni fog igerete szerint😀 egyedil a smucigsagat keptelen levetkozni. Keptelen valamiert piaci aron venni vmit, es a megtakaritasok csokkeneset sem viseli el. 
De azert h a NŐi valojat is megmutassa, termeszetesen en vagyok azert a hibas, mert nem leptem fel meg eroszakosabban "ellene", pedig azert nem voltam finom😀 mondjuk ugy nem vagyok a demokracia hive anyagi dontesekben😀
Valahol sajnos igaza van. 
Na de nem nyafogok. A terv megvan, mar csak a valosag akadalyozhatja meg😀
siemens 2025. 01. 23. 08:24
Előzmény: #237601  slash
Ezek azok az emberek, akiknek fingjuk sincs semmiről, csak osztják az észt! Ezeknek lakást? 
--
"Egy lakásfelújítás ára, ha mindent rendbe akarsz tenni rajta...az pontosan annyi, mint az ingatlan vételára...Tehát egy ilyen 70-100 éves ingatlan"elviekben" 100 milla lenne a lázálmok szerint..Infláció van...az agyban is...😁 Kit hogy lehet becsapni..."
Xis24
Xis24 2025. 01. 23. 08:01
Előzmény: #237601  slash
Nehéz kor ez. Megvédve kicsit a fiatalokat. Tegyük fel értette a világot 3-4-5 éve. Neki akkor nem volt semmi vagyona. Hipp hopp lemegy a pár év. Válságok jönnek mennek.. örül hogy túlél. Minden duplázódik. Az ingatlanárak maxra húzva. Ámul bámul mi van. Fizetése meg felment pár százalékot.  Most sincs semmije valószínűleg.  Ellenben a boomerek azon vesznek össze, hogy ki tudott több pénzt csinálni a viharban. Ami egyeseknek válság másoknak lehetőség. Ha korán éri a friss magoncot a vihar akkor kicsavarja.. ha már megerősödve  érett növényként akkor túlél és fejlődik. 
EURHUF_goes_to_haven 2025. 01. 23. 07:57
Előzmény: #237555  kingdom_builder
Van olyan nő aki ezt belátja, vagy annyira alárendeli magát , hogy ez működik. Mreg van a másik aki egy ideig enged utána meg elkezd foggal körömmel a saját "igazáért" küzdeni.. A lényeg, hogy közössen egy irányba tartsatok akkor nincs gond, max kisebb súrlódások, de ha mondjuk a konyha után a második ingatlannál beleállt volna akkor most nem menőznél itt 3 ingatlannal amiből 2 Budán.. Gardrób  jó dolog, sokmindent elnyel, de praktikussan megtervezni (ha egy kis félszoba vagy helyiség) az néha kihívás.
slash 2025. 01. 23. 07:43
Előzmény: #237599  slash
Sztárgyár: József Attila LTP 56 nm alkuval 50ért elhozható. Érdemes elolvasni a hsz-t hogy a 20 évesek leszarozzák egy fillér nélkül. Boomerek szerint nem is rossz. Szerintem se. Ezért nem lesz a kölköknek soha semmijük. Fentről akarnak indítani csak nincs miből..

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek