Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 01. 21. 16:02
Előzmény: #237417  Mr.T
Ez a másik véglet. Inkább aurea mediocritas.
szieszta 2025. 01. 21. 15:57
Előzmény: #237416  Törölt felhasználó

Az ember nem abból gazdagszik, amit megkeres, hanem amit nem szór el.
Nekünk mindenünk megvan, 5 tagú család, 4 autó. (a legkisebbnek még nincs jogsija). Ha szükség van rá, akkor természetesen megvesszük. De akkor sem rohanunk és ész nélkül.
Nagyon sok mindent interneten rendelek, de mindig összehasonlítom az árukeresőn, vagy máshol és a legolcsóbb helyen veszem meg.
Sok tehetős ismerősöm van, de mindegyik megnézi az árat. Érdekes módon a szegényebb réteg nem spájzolhatja az olcsót, mert csak akkor és arra van pénzük, amire szükségük van.
Nálunk 3 fagyasztóláda várja az akciós kajákat.
szieszta 2025. 01. 21. 15:48
Előzmény: #237392  Mr.T

Azt hittem, hogy csak nekem van ilyen  mániám, de látom nem vagyok egyedül.
Egy picit már változtam, mert már fáraszt a folyamatos akció lesés, de ha lehet, én is kivárom, hogy valamit leárazzanak. Éppen tegnap vettem vajat 2200 ért kilóját 60%-kal leárazva. Persze nem 1 kilót, de én mindig azt az árat nézem, még ha elég picivel is van kiírva. Így könnyebb az összehasonlítás.
A jófogást és  a használtruhást kihagyom, azt macera lelevelezni, vagy egyeztetni, igaz régebbről van vateráról síléc, meg bakancs is. A vadi új sícipő 101 forint + postaköltség volt. Egy forintért volt meghirdetve, valaki rá is licitált, de az utolsó másodpercben 101ért fölélicitáltam. Így 1 forinttal nyertem, mert az ő licitje 100 ft volt.
Mr.T 2025. 01. 21. 15:40
Előzmény: #237416  Törölt felhasználó
"Más embereket is ebbe a modellbe kényszerítve" - igen, hiszen tudott, hogy a normális nők csak Q7-ben, a normális 3 éves gyerekek pedig Cartier napszemüvegben lehetnek boldogak.
Ez a kényszerítős szöveg extra vicces, amikor a feleségem barátnői egytől-egyig izzadva nézik a Magdolna-negyedi lakásokat, hátha feltesznek egy 25m2-es felújítandót 30m alatt, hogy legyen végre sajátjuk. És ők még a tőkeerősnek számító 30-asok. Szóval azért ne szakadjon meg a szíved szegény családomért :D
Törölt felhasználó 2025. 01. 21. 15:23
Előzmény: #237410  berlini
Köszi a történelmi kitekintést, természetesen én is tisztában vagyok a "régi idők" kvázi önellátó életformájával. Talán még ma is vannak tanyákon önellátó farmgazdaságok. De itt piacgazdaságból élő, jól kereső, de ahhoz képest hihetetlenül alacsony költési struktúrára hívtam fel a figyelmet. És már a Kiszámolón is olvasgattam ilyeneket néhány éve, amikor valaki az átlag tízszeresét, hússzorosát kereste, de a kiadási rész az átlagénál is jóval kevesebb volt (és semmi zöldségkertes kiegészítés). 
De nekem mindegy, akár hébe-hóba össze is jöhet valakinek, bár sok értelmét továbbra sem látom az ilyen fokú aszketizmusnak. Főleg családosan, tehát más embereket is ebbe a modellbe kényszerítve. De ha nekik jólesik, ám hadd szóljon!
Freszelés 2025. 01. 21. 14:43
Előzmény: #237413  kkv14
Örömmel fizetem ki valaminek az árát, de nem többet, mint amennyit ér.
Freszelés 2025. 01. 21. 14:43
Előzmény: #237412  kreta
Nyugatra fejlesztek kontraktorosként óradíjas alapon. Van nemzetközi tapasztalat (leginkább csak az van), angol, német, cloud, ai meg mindenféle menő tudás egy végtelenül flexibilis, alkalmazkodó természettel. Mindenkit és mindent kiszolgálok, kreatív vagyok, sose mondok nemet egy feladatra, nem finnyázok, bármit megcsinálok. Nincs olyan, hogy valami "nem az én dolgom, feladatom, felelősségem". Tökéletes "katona" vagyok.
Az óradíjam viszont magas.
kkv14 2025. 01. 21. 14:40
Előzmény: #237411  Freszelés
"úgy érzem zavarni fog"-lehúztak.... Nem túl jó gondolkodás.
 Miért foglalkozol azzal , hogy más jól jár vagy nem. 
Amire tellik, amire szükséged van, - vedd meg!
 Kár kuporgatni ilyen módon.. 
kreta
kreta 2025. 01. 21. 14:34
Előzmény: #237411  Freszelés
Te mit dolgozol?
Freszelés 2025. 01. 21. 14:31
Előzmény: #237407  Törölt felhasználó
Ahogy élünk az nekem kellemes. Nincsenek nagy vágyaim. Tényleg. ÉS igen, tervben van pár éven belül a korai nyugdíjazásom. Vagy ha nincs is tervben, öröm nézni, hogy nő a vagyon, mert egyre kevésbé *kell* bárkinek bármiben is megfelelnem.
Ha a feleségem kocsit akar, akkor fog kapni, bár központi helyen lakunk (tényleg), 2 percen belül van minden amire vágyhatunk (boltok, szolgáltatók, zöld) - szóval nem érzem a kocsi szükségét, de hát ennyi baj legyen.
Főzni is szeretünk. Kikapcsol, kreatív. Csóróságból jöttünk mindketten.
Egyszerűen sok dolog árazása zavar: nem az van, hogy nem tudnám megvenni, de egyszerűen úgy gondolom hogy túl van árazva és ha megveszem, akkor zavarni fog, hogy úgy érzem hogy lehúztak. És akkor bizony forgolódni fogok éjszaka az ágyban.
berlini
berlini 2025. 01. 21. 14:29
Alig 100 évvel ezelőtt az átlag magyar vidéki földművelő szinte önellátó volt.
Ami kellett azt megtermelte magának, ami pénz meg kellett, hogy cipőt és ruhát vegyen, azt a piacra vitt terményekből kapott pénzből vette.
De nem is értem, hogy minek megyek ennyire vissza.
Anyám a bányászfaluban feltalálta a világitással és némi fűtéssel ellátott tyúkólat, ahol a téli tojástermés is fedezte a családi szükségletet. (Ennek a szomszédok a csodájára jártak.)
Mert a boltban elvétve volt tojás és hetente max egyszer, ha szerencséd volt csirkehús.
tehát 60 évvel ezelőtt is szükség volt az önellátás egy fokára, igy Apám hivatalos bányafőmérnöki fizetésének nagy részét el lehetett tenni.
Mr.T 2025. 01. 21. 14:18
Teljesen igazad van, és mostanában gyakran guglizok rá a "golden handcuffs" kifejezésre, hátha találok valami új cikket amivel végre meggyőzöm magamat... Az az igazság, hogy mindennel együtt félek a változástól, irracionálisan 80%-os tőzsdei crasheket, ingatlanpiaci összeomlást és minden szart vizionálok. Emellett egyáltalán nem is utálom a munkahelyemet. Szóval ezek az okai, hogy még mindig tolom.
berlini
berlini 2025. 01. 21. 14:18
Előzmény: #237400  N0MAD
Nála nincsen matek.
Azaz semmilyen számitást nem ir, csak ennyit (valószinűleg emlékezetből):
"de a kincstárnál a lakossági állampapírszámlákon átlag 3 millió forint van,"
Amit én linkeltem be, ott leirták a 2024 januári állampapirt tartalmazó számlák számát, abból számitottam, a szerintem reális 10 millió ft-os átlagot, ami ahogyan mindannyian tudjuk nagyon keveset mond arról a 10%-ról, akinek messze az átlag feletti a állampapirállománya, összemérhető értékben akár egy budai lakással is.
Ezek vannak most döntéskényszerben. nem azok akiknek 1-2 millió Ft-nyi összeg van ebben a kötvényben.
Törölt felhasználó 2025. 01. 21. 14:13
Előzmény: #237402  Mr.T
Oké, elfogadom, mások vagyunk. Amúgy egyes kommenteket FreszelÁcsnak írtam, pl. "a vigyázz, ebből így pikk-pakk millárd lesz", mert ott is kicsit sántít a sztori (a bevételi oldal). De ha már te is előhoztad, akkor egy kis logika a végére, ha már azért csinálod, hogy ne függjél senkitől: 1,8 m usd nettó vagyon kb. 700 m Ft, aminek hozama most még állampapírból is évi 35 m, ingatlanból vagy tőzsdén piaci értéken számolva ennél jóval több is lehet: évi átlag 70 - 100 m, stb. Szóval havi 3 - 7 m közötti hozamot már most produkál a vagyonod, ha jól csinálod, megőrzi a piaci értékét. És a kiadásod 500 e... Azaz 6-szoros és 14-szeres közötti mértékben meghaladja a kiadást a vagyon hozama. Szóval akkor már fel is mondhatsz a munkahelyeden...
A papír mindent elbír, maradjunk annyiban.
Mr.T 2025. 01. 21. 14:10
Előzmény: #237404  N0MAD
Van egy reggeli gigaturmixunk, amit minden nap betolunk feleségemmel:
-2-3 banán
-100g fagyasztott málna vagy más gyümölcs
-500g túró
-1 liter tej, vagy házilag erjesztett nyertejes kefir
-10-15 dió, mandula vagy kesudió
-2 kanál ízesítetlen fehérjepor
-6 tojás sárgája nyersen, a fehérjék különválasztva vajon kisütve mellé
Szóval így fogy ennyi túró :D
N0MAD 2025. 01. 21. 14:07
Előzmény: #237402  Mr.T
de rohadt öreg vagyok, rá kellett keressek mert nekem a poe az a betáp hálókábelen, mondom csak nem akarsz androiddá válni :D
N0MAD 2025. 01. 21. 14:05
Előzmény: #237403  Mr.T
túróval töltött csirkemell diéta? :D
Mr.T 2025. 01. 21. 14:02
Előzmény: #237399  N0MAD
Heti 3 kiló túró és ugyanennyi csirkemell fogy nálunk :D
Mr.T 2025. 01. 21. 14:01
Előzmény: #237397  Törölt felhasználó
Két, esetleg három oka van, hogy nem érted: 
1. Egészen más az életfelfogásod, mint az enyém. Én a spórolást úgy fogom fel, mint egy játékot, vagy lifehack-sorozatot, amit sokszor még élvezek is.
2. Nem ismered a használtruha piacot, ha azt gondolod, hogy ezek a ruhák lyukasak, foltosak, büdösek. Erről szó sincs.
+1. lehetséges, hogy a céljaid is mások. Az én célom, hogy soha ne függjek semmitől és senkitől és szabadon felmondhassak a munkahelyemen, PoE-zhassak napi 12 órát ha azt akarok, súlyosabb betegség esetén ne kelljen gondolkodni, hogy ki fizeti a hipotetikus kísérleti gyógymódokat, és a gyereke(i)mnek erős védőhálója legyen.
N0MAD 2025. 01. 21. 14:00
Előzmény: #237397  Törölt felhasználó
De csak rongyos kétmillió dollárnyi vagyonkája van, munkás, meg kell fogni a pénzt az elején, mi lesz ha nem szalad a szekér és csak kétmilliós bevétel lesz a félmillás megélhetésre? Nyomor?????
Naugye.
naugye hogy nem gondolkozunk egyformán :D
(fenntartva hogy lehet olyan állapot például pici gyerekkel amikor nincs kimozdulás és költés például)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek