Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FR73 csütörtök, 16:36
Előzmény: #231859  FR73
Zettl gyüjtemény, elírtam.
FR73 csütörtök, 16:32
Előzmény: #231856  lacikonyha
Két éve töltöttünk ott egy hetet, teljesen bejártuk, nagyon tetszett.
 Eltúráztunk egészen az erdő házához, vissza a ciklámen úton. Sörgyári kilátó, egyetem parkja, városi park, Taródi vár, Károly-kilátó, a Lővér (Lőver) körúton valami retró vendéglő. Gyalog sétáltunk le a hotelből a városba, az alsó lőverekben volt egy klasszikus kisvárosi kereskedő utca egy jó pékséggel.
A másik (bécsi úti) oldalon a Zettler ház az jó volt, a család lakja, sokat mesélt a hölgy,  és megengedték a gyereknek, hogy játsszon a zongorán.
Stílusosan a retro Lővér hotelban szálltunk meg.
lacikonyha csütörtök, 16:29
Előzmény: #231857  Murdoch

még mindig zajlik az újabb versszakgyártás a kesergő gazdasági migráns dalához?
..
ez egy véget nem érő költemény
nem pedig az út örömének megtalálása
pedig egyesek szerint az a lényeg
Murdoch csütörtök, 16:18
Előzmény: #231853  FR73
Mi azért a likvidet már évek óta felnyomtuk, EUR, USD számlán, meg nemes egyszerűséggel cashben is van 3 + 3 hónapnyi tartalék (itt, meg M.o.-n). Hosszú recessziós időszakra mondjuk nem elég, akkor már máshoz is kell nyúlni, de ez az ami nálunk be van betonozva és nem nyúlunk hozzá. És nem izgat, hogy nincs befektetve. De egyelőre a legmegnyugtatóbb, hogy nincs hitel, most nagyon nem látni tisztán előre.
lacikonyha csütörtök, 16:16
Előzmény: #231855  FR73

pedig lehetne tanulmányozni a Jób könyvét is
csak a nép 95%-a még nem hallott róla
.
vagy azt hogy melyik miféle kultúrát képvisel: a Lőver, lőver, lőverek, Lövér és miért is, és melyik mit jelent
http://www.soproni-szallas.hu/a-soproni-loverek/
..
vagy jöhet prof Higgins és a beazonosítás, majd nyomában az önérzetes méltatlankodás
FR73 csütörtök, 15:57
Előzmény: #231854  Pistike12
A lakosság 80+%-ának ez szokott lenni az egyik indoka, hogy minek gyarapodjak, ha előbb-utóbb elveszik tőlem? Carpediem, rlk..vázzuk, yolo.
Aztán ha nem jön az armageddon, akkor marad az örök szívás, az irigykedés, és a jól megmondom a magamét a fórumon.
Pistike12 csütörtök, 15:52
Imadom olvasni sok ember hosszutavu terveit 😀
Az elmult cca 100 ev alatt:
- 1 vh
- trianon legagyasoda
- vilagjarvany
- vilagvalsag
- kis egyenesedes
- 2 vh
- vilagbajnok inflacio
- padlassopres, allamositas
- kvazi polgarhaboru
- kommunizmus csorosaggal
- piacgazdasag eleje szabadrablassal
- EU 
- világvalsag
- QE idoszaka
- vilagjarvany
- globalizacio szetesese😀
Sorrendben roviden. Tobbszoros elitcsere, tobbszoros vagyonelkobzas, es vagyonrombolas ropke 100 ev alatt😀
Sok sikert a nagyivu tervekhez.
FR73 csütörtök, 15:38
Előzmény: #231850  N0MAD
20+ éve élek úgy, hogy max egy évre láttam előre, aztán mindig hosszabbítottak, jött valami másik meló, stb. Egy perc üres járat nem volt.
Már nem idegesítem magam, ha összehúznánk magunkat, és reálértéken tudom tartani ami van, akkor úgy 25 évre elegendő, ami van.
Ingatlan, állampapír, részvény. Abszolút likvid (nem befektetett) csak kb 3 hónapra elég.
Ha el kellene adni, adózás mentesen és ja ó áron értékesíthetőkkel kezdeném.
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 15:38
Köszönöm a válaszod, illetve természetessen a várható élettartamra gondolok... 
Családon belüli életkori átlag elég siralmas, de én hozzájuk képest sokkal egészségesebben élek, és remélhetőleg jobb egészségügyi ellátáshoz is férek hozzá.
 De 80 fölé kalkulálni itt már fura... (magyar fejjel) úgy hogy hallom hogy a munkatársaimnak aki nyugdíjj előtt van 5-10 évvel még él az édesanyja, apja stb.... 80+ osok masszívan.. 
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 15:34
Ha feltehetek egy ilyen kérdést, ti FIRE kalkulációnál milyen életkorral számoltok ? 
Mert szerintem az talán a legmegfoghatatlanabb az egyenletben.
A másik az, hogy hogyan számolsz az inflációval...
Mert ha most extrapolálok egy 5 vagy 10% os kamatot egy bevétel 15-20% árra (félretéve minden hónapban), akkor 30 év után kijön egy szép nagy szám, de 30 év után az a mai érték messze töredékét éri, és a jövőben a megtakarításod is jó esetben minimum az inflációt nagyjából leköveti. 
Nekem ez a 2 ami nehézséget okoz a számításban :D én még csak 30 as éveim derekán, de ha most nem kezdem el akkor halálomig dolgozhatok (FIRE nél a nyugdíjjal nem nagyon számolok ,csak mint prémium)
N0MAD csütörtök, 15:21
Előzmény: #231848  EURHUF_goes_to_haven
Én nem vagyok optimista, úgyhogy erősen likvid vagyok. Ötven környékén már jóval közelebb a fire szinthez mint a napi aggodalomhoz. 
Ingatlanban is csak szerényen, aglo, ott se top ház. Nekem így megnyugtatóbb. 
IT nyelvtudás, nemzetközileg használt spec rendszer évtizedes ismerete. Ha nem ez én már nem tanulnék újat, ha szűkös lenne a fire akkor valami egyéb dolgozgatás, a mókuskerékbe meg "karrierépítésbe" én már nem vágnék bele szivesen, max ha a cunami elviszi a tőkét és muszáj.
Akinek meg habzik a szája hogy leléptetek/ünk és mi lesz a nyugdíjával annak pedig azt javaslom mint a föld nélküli parasztnak: magára vessen.
N0MAD csütörtök, 15:14
Előzmény: #231844  kkv14
Azért nem volt nehéz a "szánalmas" jelzőtől kezdődően személyeskedésnek látni.
Akkor is ennyire izgatna ha németország helyett az őrséget vagy györt írta volna hogy onnan nem akar elköltözni? Vagy csak a külföld triggerel?
Mindezt már mióta az euban. És szánalmasozol. 
Érzek egy kis disszonanciát.
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 15:12
Előzmény: #231847  matatakakiba
Így van, ballról lőnek, jobbra futok, nekem jöhet bárki a nagynemzeti érzelemmel, de menjen ha akar egy vén hülyéért a frontra én biztos hogy nem fogok. Én úgy gondolom a lehetőségből amit lehetett kihoztam. Hogy ez neki csak személyeskedéssel megy, lelkre rajta. 
Ami érdkel, hogy ti a vagyon mekkora részét tarjátok livkiden vagy ingatlanban, esetleg kevésbé likvid fomrában. És nagyjából ezek hány hónapra elegendőek a jelen kiadásaitok mellett.
matatakakiba csütörtök, 15:09
Előzmény: #231843  EURHUF_goes_to_haven
Sulyos valsag eseten ingosagok ertekesitese keves .. Viszont jo diploma+nyelvtudas van, korul lehet nezni mashol is, eu-n kivul is van elet...
Murdoch csütörtök, 15:09
Mert itthon ugye fényes a jövőkép, nem kell semmitől tartani, nincs is infláció, nincs lakhatási probléma bla-bla-bla. Napi baromság, bocs ha személyeskedésnek veszed, nem szándékos.
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 14:58
Rendben akkor 50 év prosperálás, kisebb hullámokkal... 
Én az emberiségnak nem adok 100 évet, de inkább 50... és lesz valami nagy hülyeség. 
Hogy ez gazdasági válságból indul, ivóvízért harc, migráció, melegedés vagy szimplán egy hülye ráül a piros gombra nem tudom. 
kkv14 csütörtök, 14:54
Előzmény: #231843  EURHUF_goes_to_haven
Elnézést , ha személyeskedést látsz a véleményemben.  Nem szándékos. 
A túlzott félelmed ami meglep.  
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 14:47
Előzmény: #231842  kkv14
Hát nem tudom, akkor te hogy látod a jövőt ? Én tényleg úgy gondolom, hogy jön egy nagy válság , és 50 éven belül akár VH is ha sokáig feszült lesz a helyzet... Ettől FÉLEK, hogy valami hülye nyom egy piros gombot.  
De németországban a megélhetés miatt SOHA nem féltem. Ellenben magyaroszágon fiatalon még én is mamahotelben kilátás nélkül. Minimális lehetőséggel pályakezdőként. Most legalább van perspekíva. Állás is több van. Pestre nem szeretnék felköltözni mert nem szeretem. (éltem ott).
Elmenekültem ? Nem. Adódott egylehetőség cégen belül sokkal magasabb pénzért kvázi ugyanaz a munka. Elfogadtam, és közben is minden oktatásra ugrottam (amiből otthon alig volt, itt meg minimim 3 ). El vagy tévedve és személyeskedsz. Peace!
kkv14 csütörtök, 14:42
Előzmény: #231838  EURHUF_goes_to_haven
Tényleg nem bántani akarlak, de elmenekültél , menekülsz itthonról , nyilván a jólét reményével.
  Aztán megtudjuk, hogy félelemben élsz a jövőd miatt. 
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 14:42
Előzmény: #231839  kkv14
Tudom hogy a lakás / ingatlan érték, emiatt is mondtam hogy amivel nagyon sokáig ki tudnánk húzni, ha egyszerűen hazaköltöznénk... Azzal a hónapokban számolt megtakarítás minimum duplázódna. 
De ez továbbra sem topiktéma. Lehet valakinek 6 lakása, is ha kitör egy háború akkor a kutyának se kell majd. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek