Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Pistike12 csütörtök, 09:30
Előzmény: #231797  slash
Ott mar kirugasok vannak. Rokonom nemet kozpontu autoipari multinal van. A reszleguk kinti "tarsteruletet" ket hete szanaltak es szerveztek at. Tobb szaz embert tettek ki. Allitolag 1500at kuldenek el par honapon belul. 
Masik ismeros raktarban van, 1.5 eve pangas. A tulaj lead a 4 raktarbol 2ot, es a kolcsonzott munkaero viszlat. 
Most erte el a kamatemeles a realgazdasagot. Mint anno 2008 es 2011 viszonya. A kamatcsokkentesnek is minimum kb ennyi ido kell. 
Ez volt a cel, a gazdasag hutese az inflacsokkenes celjabol. Illetve munkaero hatekonysag novekedni fog, ha kirugnak par embert... 
Ennyi a ciklikussag. A lufik leeresztenek(it, autoipar illetve az ipar). Az ingatlant meg marcikaka nem engedte... = ez lehet az uj lufi a kovetkezo ciklusban. 
Freszelés csütörtök, 09:29
DACH régió: kapaszkodnak az IT-s közelebbi és távolabbi ismerőseim-barátaim a karfákba, mert nincs emberfelvétel, aki elmegy azt nem pótolják, évvégi béremelés nincs (0%, azaz félévvel eltolva majd, nincs zúgolódás és kussban csinálják a melót),  és közben nem jönnek a számok úgy ahogy kellene szóval ezek ellenére is élezi a management már a kaszát (külsősök rövidebb szerződést kapnak, nem a szokásos sok-sok hónaposat/egész éveset).
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 09:24
Én többször leírtam... Ahhoz hogy itt az autóipar hatékonyságot növeljen, mert anélkül a bérköltsége hatalmas, ahhoz leépítés KELL. alternatív opció, a kurzarbeit, de Tier 1-2 közül már mindegyik azon van (akikkel mi kapcsolatban vagyunk), így marad a helikopterpénz... QE... Pénzügyminiszter ment, új választás , az irány ez... Ezzel nyerhetnek időt... de hogy 1-2 év alatt kimozogja azt az árbeli hátrányt (minőséget nem is mondom pl szoftver szinten vicc), ahhoz szerintem ez kevés.Úgyhogy minimum egy valamekkra visszaesést és recessziót várok (leépítés szerintem lesz minimum azért hogy a szakszervezet befogja a pofáját, itt is mocskos nagy politikai játsza megy ám a háttérben, kontraszekelció at it bests... ).QE meg inflát fog hozni... Munkanéklüliség emelkedik 22 óta... És a 25 ös év még durvább lesz, mint a covid volt, mert ez elhúzódó, nem pedig egy sokk. 
https://www.statista.com/statistics/227005/unemployment-rate-in-germany/
Gondolj amit akarsz, reményked amiben akarsz, de túl sok helyről hallottuk hogy jön egy válság. Szeritnem a kiinduló ponja ez lesz. (EU-ban). 
És akkor ezt még lehet fűszerezni közelkelettel, ukrajnával, gázárakkal, CO2-kvótákkal miegymással. Amit leírtam szerintem egy elég optimista very soft landing opció... a hard landing hagyása meg nem opció abba minden párt és politikus belebukik. Jelenlegi is lehet amiatt vetődött inkább így, hogy ne hozzájuk kössék ezt... (több 10 ezer ember akár 100 000 is elveszítse a munkáját...). 
slash csütörtök, 09:14
Előzmény: #231796  EURHUF_goes_to_haven
" Lehet hogy én is és a feleségem is elveszítjük az állásunkat."
Ne mondj már ilyeneket mert sírni fogok! Ha a Nagy NSZK-ban ha kirúgások lesznek akkor nekünk itthon campobasso lesz. Hazajön a sok melós itt fogunk harcolni a 200 nettóért velük.. 
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 08:35
Előzmény: #231794  FR73
Home office nálunk sincs talán 3 hónapja (azelőtt 1-2 nap aki akarta, én csak ha szerelő jött akkor kértem). Tulajdonos asszony agymenése, hogy ne legyen kurzarbeit, mert kevesebb munkával nem megyünk ki a gödörből (pedig azt ugye állambácsi támogassa, így kevesebb jóval a bérköltség... dehát, és a home office ugyanez, 1 emberről kiderült, hogy blizzelte az időt és emiatt fűnyíró... kivéve 1 embert akinek a szerződésében benne van (AT-s szerződés) ... vannak az egyenlők és az egyenlőbben ... Azt hogy jön a fűnyíró nagyjából biztos vagyok benne , emiatt is nem végtörlesztek most. Lehet hogy én is és a feleségem is elveszítjük az állásunkat. Most van kb 9 hónapnyi megtakarítás így. (albérlet + hitel + havi költések) és még nem számoltam a Bürgergeldet, meg azt hogy akor kb mindent elvállalnék Lidl be is menni akármi .. 
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 08:27
Előzmény: #231792  FR73
Itt a német lakásban nekünk is csak jó minőségű természetes fehér minden helységben 1-2 15-30W nyi. Emellett van 1-2 színes, vagy girland hangulatnak nappali "netflixezésre"...
Mikrónk nincs, talán így egészségesebb talán, cserébe sütőt (elektromos)használjuk többet. Mosó és  külön hőszipkás szárító gép 3 éves meg a mosogatógép ami a lakásban volt ami heti 1-2x megy... 
PC ből van 3, meg egy NAS de on demand vannak használva. 
A magyar fogyasztásunkkal nem lehet összehasonlítani. Ott úgy kezdődik hogy villanybojler sokkal nagyobb alapterület és jóval magasabb vámpírikus fogyasztások... (amit lehet persze lenyomok, de ha anyós ott van rendszeressen felbassza, le meg ohne...). 
Amúgy akinek van tapasztalata ilyen okosotthon házautomatizálás, kis tapasztalatokat, miket használtok érdekelne (Shelly cuccon gondokodom 1-2 helyre egyelőre tesztként)
FR73 csütörtök, 08:26
Előzmény: #231793  EURHUF_goes_to_haven
Pedig ha német recesszió lesz, akkor a munkahelyeken jön a fűnyíró, és a szerencse fog dönteni.
2010-es évek első felében pl belekerültem általános minkaidő és bércsökkentésbe, a bejelentéskor néhány kolléga instant pánikrohamot kapott, én pedig örültem, hogy több időm lesz a családra, akkor volt kicsi a gyerekem, végre tudtam vele hétköznap is játszótérre menni, mert home office nem volt.
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 08:22
Előzmény: #231790  slash
Mondjuk ez vicces, mert az én munkatársaim is csak azt tudják, hogy fizetek egy hitelt ingatlanra és kész :D Azt hogy megvan rá a pénz nem tudják... 1-2 havernak mondtam, akik az elején lehülyéztek hogy 20 év és csak 10 re fixáltam... mondom igen mert én ki akarom ütni max 7-8 év alatt. 
Most vagyok 45 hónapnál :D kivárás meg tartalék építés mert jön egy válság, de hogy jobban fel vagyok rá készülve meg az ismerősök 90% a kifeszített hitelt fizetnek, vagy új autó miatt nincs pénzük... Hát kérem ez ilyen... 
FR73 csütörtök, 08:20
Előzmény: #231791  EURHUF_goes_to_haven
Nálunk otthon minden eco, az összes izzó, fényforrások helye jól megtervezve. Igaz, ezek nem olcsók, de ez az elv. A nappsli 90 wattból fényárban úszik, de a teljes arzenál ritkán van felkapcsolva. A légkondi nyáron 27 fokra állítva. Havi áram átalány 4000 Ft  pedig otthonról dolgozom.
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 08:13
Előzmény: #231788  Xis24
Nem vagy te egy icipicit skizo ? Kiráz a hideg azoktól az emberektől akik E/3 ban beszélnek magukról...  :D vagy szopiotapa vagy valami ?
Smucigságról meg annyit én is ugyanilyen vagyok, azon szórakozom, hogy minden évben 50-100kWh val csökkentem az elektromos fogyasztást. (itt németben).
Első évben volt 1200 aszem aztán most 1050 :D ok egy új hűtő mert beszart a régi hozott -100kWh-t. 
Most agyalok, hogy veszek ilyen pici 15€-s Shelly mérőket és megnézegetem még hol lehet vámpírikust kiiktatni :D és egyben kicsit belenyalnék a házautómatizálásba, vagy okosotthon vagy hogyan hívják most ezeket fancy néven... :D
Autó mint kellék vagy státuszszimbólum. (németeknél nem annyira, abduléknál meg 100% ra, mindegyik AMG Mercit lízingel)
Autó nekem is 14 éves már, de kiszolgál szépen. Kapja a km-t rendessen.
2 munkatársam vett az egyik vatta új havi 500€ 4 éves futam nyitott véggel, de olyan maradványértékeket adnak itt meg ami irreális. (mikor kifizet 24k €t érte 4 év alatt... VW Taigo 1.0 DSG mikor vette az új ára 20k alatt volt talán 18-19k)
Másik meg egy bemutató autót (olcsóbb kamatra, minimális futás friss szervíz) talán 400-450 et fizet az is 4 év és 10-15k lesz ott is a maradvány.  (VW T-rock 1,5 TSI manuál) de neki zárt végű, ha jól tudom.
Az enyém meg 2 havi béremből ki lett fizetve, és szervízelgetem ahogy kell.... Persze 3,14namágnes nincs benne, deha már meg van gyűrűzve a madárka akkor minek is... Meg arra úgyis ott a motor :D
slash csütörtök, 07:01
Előzmény: #231776  FR73
Nálunk a HR nyaralóval vannak így a szomszédok. Azt már nem vette be a gyomruk. Amíg nem vót én voltam az utca lúzerje.. buszmegálló, melósruha, Suzuki.. aztán a Suzukiből megjött egy új még azon is röhögtek... legyen neked te kis fasz.  Aztán amikor este kiállok a kocsival a ház elé, pakolom a cuccot és mindenki tudja hogy holnap hajbalban indulás és 2-3 hét tenger.. átszólnak szemből: "Mentek le?" 
megyünk bazdmeg. 
AnlegerFerenc
AnlegerFerenc szerda, 23:39
Előzmény: #231776  FR73
Elég sok ismerősöm gondolkodott úgy, mint az általad említett fehér BMW-s srác. 2006-'07 környékén. Kocsi hitelre, 0 önerővel, CHF alapon.  Ez kell egy 20-as évei elején járó fiatalnak. Végül 3-3,5 millióba (valamint mérhetetlen mennyiségű idegbe) kerültek ezek az autók, ekkora összegből akkoriban egy kis lakást is lehetett venni vidéken. Az egyik ismerősöm végül 250 ezerért adta el a kocsit, amire a gatyája és az idegrendszere is ráment. A kis lakás azóta érne min. 15 milliót, + hozott volna néhány gurigát bérleti díj formájában. Tehát szerintem először saját ingatlan, majd valami, ami tőkejövedelmet termel (2. lakás, részvény, akármi), azután jöhet a verda, bár én sosem tartanék a vagyonom 10%-ánál többet autóban. Persze nem vagyunk egyformák, sok ember boldog és felszabadult életet él megtakarítás nélkül is, de azért... 
Xis24 szerda, 22:37
Előzmény: #231787  Xis24
XiS megpóbál újra elköszönni, már magának is ciki itt a jelenléte. Megpróbálja nem fárasztani a fórumlakókat. Céldátum.. legalább 2 hét 😃 Lecsukom a monitort. 😃
Xis24 szerda, 22:23
Előzmény: #231785  FR73
1000 Ft-ot nem költöttem magamra semmiből. Valami nem változik, smucig dög maradok 😃  A kocsi is csak a családé.. 😃😃😃 Én ma is beülök a viccautóba és ha dolgom van egyedül azzal megyek. 😃
FR73 szerda, 22:19
Előzmény: #231785  FR73
A vállad veregetné...
FR73 szerda, 22:18
Előzmény: #231784  Xis24
Megveregetné a lábad, hogy próbálgatod a szárnyaid, adsz, veszel, stb.
Xis24 szerda, 22:16
Előzmény: #231783  Xis24
Ha itt lenne L bácsi jól lecseszne. . mert hol ingatlanosnak hol brókernek halucinálom magam 😃😃😃
Xis24 szerda, 22:10
Előzmény: #231781  Xis24
Tervezgettem, hogy kipróbálnám.. de most a részvények világa vonz. De tudom vegyek ETF-ez és mehetek. 😃
FR73 szerda, 22:08
Előzmény: #231777  Second Wave
Konzultáljon izom topiktárssal, ő majd kioktatja a pénzcsinálasról, a panelcsodáról.
Xis24 szerda, 22:07
Előzmény: #231780  FR73
Sokan nem hitték el, hogy nem az vagyok. 😃 Volt 2 évem tanulni. 😃😃😃

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek