Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FR73 2024. 11. 03. 15:18
Előzmény: #231035  Pistike12
Ha a megrendelő hülyeséget kér, akkor első körben finom magyarázat, hogy át kellene gondolni. De semmiképp se konfliktus vagy megkérdőjelezni az igénylő kompetenciáját. Ha ezután is hülyeséget kér, akkor meg fogja kapni a pénzéért, én nem szoktam ellenkezni.
Hasonló módon, ha hülyeséget látok, nem állok le hőbörögni, hogy 10-15-20 éve miért csinálták úgy ahogy, hanem elfogadom, hogy adott helyzetben valamiért azt és úgy csinálták, azért vagyok itt, hogy jobbá tegyem.
Freszelés 2024. 11. 03. 15:16
Előzmény: #231038  Pistike12
Nem hiszek én a hivatástudatban. Kivéve ha lenne alkalmazottam, akkor én is traktálnám őket ezekkel. Meg a családias hangulattal. :D
Pistike12 2024. 11. 03. 15:15
Előzmény: #231033  Freszelés
😀. Gondolom az orvostol elvarod a hivatastudatot.
Egyebkent a lenti hszem kiter az ott ulo berere... 
Freszelés 2024. 11. 03. 15:12
Előzmény: #231035  Pistike12
Magánemberként nem kell neked IT-s szóval könnyen kikerülöd őket. A cégek meg megoldják.
Magánemberként viszont laknod kell valahol, szóval vagy megépíted a házikódat/lakásodat és kitanulod az összes szakmát vagy végigszenveded a burkolókat, festőket, kőműveseket meg az egész magyar abc-t.
Pistike12 2024. 11. 03. 15:12
Előzmény: #231034  FR73
53% nyereseg. Ne gyere koltsegekkel.
Miert mert multinal vannak letszamkeretek, es allami eloirasoknak valo megfelelesek...
Hogy vegyem fel macisajt? 
Ezt meg lobbinak hivom... 
Aki ott ul kb 1.2m bruttot kap... Csak megsugom
Pistike12 2024. 11. 03. 15:09
Előzmény: #231030  Pistike12
Itt volt a kedvenc sztorim. Kulsos it tanacsado ceg, it architect it szerzvezes stb a meetingen. 1 oraja ment az okoskodas a meetingen. A vegen megkerdeztem, hogy kezdo vagyok a temaban, mit jelent a tema neve amirol ment a diskurzus. (direjt nem mondom, hatha vki olvassa).
Senki, bmeg senki nem tudta a valaszt. Nem akartam hinni a fulemnek. Akkor 18 munkaora ment el ra... 
Az akkori fonokom meg behivott hogy nem feltetlenul kell ilyen gyakorlatiasnak lenni, mert itt a temakat eloszor atbeszeljuk es konszenzus alakul ki blablabla... 
A vegen 3. Pm agilis volt es osszedobta a sztorit, erre az atadas elott 1 hettel kirugtak, mert nem ment jol a projekt, es akik ott voltak felvettek a projekt bonuszt es amaguk kozul kineveztek a PMt aki ott ult a bevezetesen. 
Na, nekem ITs szoveg mar rosszabb mint a tularazott burkoló szövege😀
FR73 2024. 11. 03. 15:05
Előzmény: #231031  Pistike12
Ha drágállod, miért nem veszed fel személyesen Gipsz Jakab szakembert? Mi akadályoz meg benne?
Fizeted az eszközeit, a tanfolyamait, a vizsgáit, stb, és spórolsz egy halom pénzt. Na miért is nem?
Freszelés 2024. 11. 03. 15:05
Előzmény: #231027  Pistike12
Akkor legyek én a hibás - nekem tökmindegy. Vagy szerinted én tudok változtatni bármin is? Tényleg ezt gondolod? Nem vagyok Jézus Krisztus, de még egy Orbán Viktor sem. Nincs hatalmam, nincs befolyásom, a saját életemet oldom meg az adott keretek között.
53% nyereség nem is extra. Bőven lehet az amúgy több is. Meg a 2024-es 75 eurós (31500forint) óradíj se túl acélos.
2013-ban alkalmazottként kerestem 440ezer forintot Budapesten. Az ügyfélnek óránként 170/190CHF-ért voltam eladva (projekttől függően). Az emlékeim szerint valamit 8 óra 2 perc alatt termeltem ki a bruttó fizetésemet, tehát gyakorlatilag egy nap alatt. Tudom iroda, egyéb bérre rakodó járulékok, szuperbruttó, munkaeszközök, kockázat, profit, managerek, jogászok, stb... Megkaptam a hozzáférést a projekt dokumentációhoz és láttam ezeket a számokat, utána megkerestem a főnökömet és kértem egy 5-10% emelést. Tördelte a kezét hogy "jaj-juj, nem nincs". Nem mondtam neki hogy a sharepoint bugyraiban honnan túrtam ki és mit... Végül nem tudtam ezt elviselni és felmondtam és elmentem külföldre rendes pénzt keresni.
FR73 2024. 11. 03. 15:02
Ez így jól hangzik, hogy jujj de drága, de az ördög a részletekben rejlik. SLA-ban mi van benne. 
Full time, part time, vagy lehívásos a történet.
Megjegyzem az autószervízek rezsióradíja is kb e körül az érték körül van, és a népek kifizetik.
Pistike12 2024. 11. 03. 15:01
Előzmény: #231028  N0MAD
Egy kozvetito ceg tulajdonosainak haszna a fizetesek kifizetese es az adok utan 53% az szted okes?
Az tudod, hogy a penzugyi intezmenyek 5%nal mar oromkodnek? A vw 5% marzzsal boldog... 
Egy kibaszott elelmiszermulti ha 2-3% megvan akkor pezsgo. 
Na. Ez a baj az ITs fejekben. 
Pistike12 2024. 11. 03. 14:57
Előzmény: #231022  N0MAD
Indiai cigokkal volt tapasztalatom. Betanitott agyatlan budos segedmunkasok voltak nagyreszt. De volt amerikai ceggel kapcsolatom, mint megrendelo terulet ott is voltak indiaik. 4 honapig ragtunk egy temat az IT szervezekkel PMekkel belsos ITsokkal - akik folyamatosan akadekoskodtak pozi feltes miatt- stb sokszor 16 fos meetingen ahol neztuk egymas mint a marhak heti 2x.
A vegen meguntam es odaultem a cigo melle amikor helyszinen voltak es bmeg 1 ora alatt elmagyaraztam a dolgokat ok meg megcsinaltak 2 nap alatt jol.... 
Es olcsobbak voltak mint a magyar... 
Tehat ami a FAZos cikkben van miszerint bizottsagosdi stb a jellemzo sajnos mind igaz az en taoasztalatom szerint. 
N0MAD 2024. 11. 03. 14:56
Előzmény: #231028  N0MAD
*nyeresége
N0MAD 2024. 11. 03. 14:55
Miért, mennyi legyen egy munkavégzés adőzás utáni haszna?
A te munkad adőzas utáni bevétele hány százalék?
Pistike12 2024. 11. 03. 14:50
Előzmény: #231021  Freszelés
Ertem en. Mindig mas a hibas. Azert tartunk itt ahol. 
Most engedelyeztem egy IT tanacsadoi szerzodest netto 31500ft/ora. A kis vallalkozas adozas utani nyeresege az arbevetel 53%a volt. 
Az egyik legszabalyozatlanabb sokszor leghatekonytalanabb legjobban tularazott szektora az IT. 
Lattam a nagy cekegnek egy ket "sajat" ITs ceget. Ugy hivtak penztalicska eredmeny nelkul. Gondolom a VW is beszopta, csak eddig szarasig volt love es kutyat nem erdekelt a szivattyu
Nekem ez a tapasztalatom. 
FR73 2024. 11. 03. 14:13
Volt részem ilyenben. A munkámat kivitték Indiába, betanítottam az utódom kulturáltan. Az utolsó nap kérdezte, hogyha baj van, kereshet-e, mondtam, hogy nem. Vagy pihenni fogok vagy épp más fogja megfizetni az időmet.
N0MAD 2024. 11. 03. 13:35
Előzmény: #231024  Freszelés
Nyilván, éketkorfüggő. 
Azért mindkettőhöz el kell jutni valahogy :)
Freszelés 2024. 11. 03. 13:27
Előzmény: #231022  N0MAD
Vannak ügyes indiai programozók, talán láttam is egyet - de azok jellemzően igyekeznek el Indiából.
A managerek viszont kilökik 'olcsó' indiába a melót, leépítenek 100 európai/usa programozót, felvesznek negyedáron 100 indiait és elteszik a hatalmas negyedéves bónuszt az okos-ügyes átszervezés miatt. Aztán hogy félév múlva minden kakke az őt hol érdekli? A bónuszokat eltette. :)
Ezen én,  mint csicska nem tudok változtatni. Alkalmazkodok. Van többféle megoldás, az egyik hogy bár egy szarátlagos pénzért dolgozol, de napi 60 percben hozod a minimumot. Work-life balansz.
Vagy találj egy helyet, ahol megfizetik a tudást. Előbbi könnyen megléphető, utóbbi nehezebb - de én bármelyikkel ki tudok egyezni.
N0MAD 2024. 11. 03. 13:21
Lasd boeing. 
Ki gondolta volna hogy baj lesz ha minden centen bizottságok fillértbasznak. 
Ja, minden szakember. A managerek már rég továbbléptek új kihivásokra. 
N0MAD 2024. 11. 03. 13:19
Előzmény: #231020  Pistike12
Ismerős boschnál volt hardverközrli szoftverfejlesztő. Őrült tempoban toltak ki indiába mindent, aztán több munka volt a yessir után rendberakni mint megcsinálni. 
Akkor jött el amikor kiküldték indiába a rendrakást betanítani a yessiröknek. 
Freszelés 2024. 11. 03. 13:19
Előzmény: #231020  Pistike12

A megköpködött szakértők gyakran látják előre hogy egy-egy döntés vagy felülről érkező ukáz hova vezet - de megtanulták a leckét: nem mondunk nemet, nem kritizálunk semmit ami fentről jön, becsukjuk a szemeinket-füleinket és főleg a szánkat. Tudod mi van ha mégis hangot adnak a véleményüknek? "Negatív, nem motivált, folyton kritizál, bomlaszt, nem lelkes, nem optimista, stb stb... ha nyugis életet akarsz és jól ki akarsz jönni a főnökkel, akkor: "minden ami felülről jön az szuper és király!".
Amikor pedig beüt a sz*r, akkor tudod mi van? Hatalmas csodálkozó szemeket kell mereszteni és adni a tökhülyét: "nem is gondoltunk erre, nem számíthattunk erre, de a fontos hogy tanuló szervezetként ezt a tapasztalatot felhasználva legközelebb jobbak legyünk!"
Aztán ha 1-2-5-10 év múlva bedől a cég, akkor lehet továbbmenni a következő pont ugyanilyen elb*szott céges struktúrába dolgozni közepesen megfizetett szakértőként.
Természetesen a saját hányásomat visszanyelem 9-16 között elég gyakran, de nem én leszek az, aki megváltja bármelyik céget is egy utolsóvonalas 'babzsákos' woke-csicskaként.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók