Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2024. 11. 03. 21:44
Előzmény: #231059  FR73
Régi sztori, kishazánk, multi.
Hanjól rémlik ibm felajánlotta higy csinálják a könyvelést. Kicsit csodálkoztak hogy sűrűn változó magyar szabályok meg nyelv meg ilyesmi. 
Ibm mondta mindel lesz szaktudás is lesz meg nyelv is.
Ár jó volt, legyen.
Aztán lett kis nehézség mert a betanításra érkező filippino csapatot visszazavarta az amcsi vámtiszt mert maga? Ibm. Maga? Ibm? 
- na ha ez nem illegális bevándorlás….
De aztán bejutottak, kitanultak, csak mondták van egy kis váratlan akadály, angolul se nagyon tudnak, nemhogy magyarul. De majd követik a magyar változásokat nyilván.
FR73 2024. 11. 03. 21:31
Előzmény: #231053  Pistike12
Csak nem mindegy, hogy pl Kolozsváron vagy Bangalore-ban lesz az az ssc.
FR73 2024. 11. 03. 21:26
Előzmény: #231052  N0MAD
Abszolút hülyebiztos megoldás kell. Legutóbbi utamon az utaskísérő megkérte a vészkijáratnál ülő féldebil utast, hogy shield up please, az utas pedig szorgalmasan nekilátott az ajtónyitásnak ( lehúzni persze sikerült neki az árnyékolót, de arra már nem  emlékezett) A ffi utaskísérő odakapott, hogy ezt nem kellene. Remélem nem sikerült volna a nyitás 2000 m magasságban. B737 volt a gép történetesen.
Pistike12 2024. 11. 03. 21:07
Előzmény: #231056  Murdoch
Komolyan te esetleg diszlexias vagy? 
"
Azt mindenesetre megtudtuk hogy pistike nem csak faji, hanem szakmákat tekintve is rasszista, hát nem sok vizet zavar. Aztán jön egy képzettebb IT-s és hirtelen a pityu munkájára sem lesz szükség" 
Mit erositettem meg? 
Murdoch 2024. 11. 03. 21:03
Előzmény: #231054  Pistike12
Köszi, hogy megerősíted, amit írtam, igazán nem kellett volna.
Pistike12 2024. 11. 03. 20:59
Előzmény: #231047  Murdoch
Illetve a CrowdStrike okossag ota sztem kicsit akazatosabbnak kellene lenni. Sajnos jol kizartak a karteritest meg balfaszkodasuk eseten is. Felelossegvallalas zero. Kozben a fel vilag leallt qva sok milliard dollar karral... 
Pistike12 2024. 11. 03. 20:56
Mi kozom van az IThoz? Hol irtam ilyet.
Az rasszizmus szted hogy az IT szektor hatekonytalan es tularazott? Ha ez rasszizmus akkor egeszsegedre 😀
Szted az ITs arc a vegponton az IT szektor? Jo nagy egod van neked, vagy te is eloskodsz a valodi fejlesztőkon vmi himihumi szervezoi poziban... 
Ha 1 mpig fel akartad volna fogni amit irtam es/vagy kozod lenne hozza, akkor lathattad volna, hogy a peldaban nem a bermunkas vitte a lovet... Hanem a sok nyereszkedo felette... 
Pistike12 2024. 11. 03. 20:52
Előzmény: #231045  FR73
Mint irtam, letszamkeret van nincs bovites ezert kell kulsos. 
De most csinal a kozpontunk ssct a leanyoknak dijert es roptetik a felesleges embereket IT vonalrol. Az elozo helyen is ezt csinalta a nyugati kozpont mert draga lett a helyi IT koltseg. 
A seggvedesre inkabb a bigfouros szakertok vannak😀
N0MAD 2024. 11. 03. 20:31
Előzmény: #231051  FR73
Stimm, csak engem nem csak munkavállalói szempontból érdekel leesik e a boeing jó eséllyel, dönt e úgy az elektronika hogy nem fékezünk (true story bro, velem történt meg, gyujtás nélkül van fék csak szervo nincs, gyujtással ügy döntött hogy valami nem stimmel inkább ne fékezzünk jó? Az a mák hogy motoron külön fék az első meg a hátso, és csak a hátsőra gondolta higy ne fékezzünk) meg hogy kigyulladjon e az elektomos autó olthatatlanul mert a vékonyabb vezeték olcsóbb.
Szőval ja, elnavigálok munkavállalóként, csak közben ügynevezett vásárló is vagyok.
FR73 2024. 11. 03. 19:51
Előzmény: #231050  N0MAD
Az üzletfejlesztési managernek mutatnia kell, hogy dolgozik. Ha össze van rakva, akkor szétszedi, ha szét van szedve, akkor összerakja, ha nincs kiszervezve, kiszervezi, ha ki van szervezve, akkor belső részleget csinál.
Ő is ember, én nem lelkizek rajta.
A másik, amikor jön a fűnyíró, hogy költséget kell csökkenteni, na az ellen se tehetek semmit, a nagy számok törvénye alapján simán belekerülhetek én is.
Mondjuk emiatt a hozzáállásom miatt én a jelent szoktam építeni, a fényes jövő hr marketinget nem igazán komálom.
N0MAD 2024. 11. 03. 19:42
Előzmény: #231049  Murdoch
Vannak cégek amik azért működnek mert évtizedek óta ottlevők, meg családi generációk dolgoznak ott, akik átlátják, meg lehet keresni akárkit “persze megoldjuk”.
Aztán jönnek a managerek, kiszerveznek, fillérbasznak a minek a tartalék rendszer meg elég a vékonyabb vezeték szinten, “kussoljál mert ezren várnak a helyedre” aztán ellovagolnak a bónusszal naplementébe mashova racionalizálni.
Aztán manapság lehet nem boldog a boeing hogy akár ötven dollárt is megspóroltak azzal gépenként hogy vékonyabb a vezeték, meg százat hogy nem volt több átbukásérzékelő.
A szakik meg elmentek maguktöl mert nem adták hozzá már a nevüket. Aztán tessék most presztizst építeni ha nem csődöl be addig. Biztos van presztizsépítési pr tnácsadó cég. Például adjanak céglogós papírpohárba kávét azoknak akik még felülnek a gépre.
Murdoch 2024. 11. 03. 18:11
Előzmény: #231048  N0MAD
Nem is kell messzire visszamenni:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240719/meg-napokig-tart-a-globalis-informatikai-kaosz-hatasa-699525
Ez egy ilyen buli, most hirtelen legyen még egy légiközlekedési sztori, ezek elég durvák, az anyagi kiesés meg hát... ez egyébként emlékeim szerint indiai kiszervezés volt...biztos megérte
https://www.theguardian.com/world/2017/may/27/british-airways-system-problem-delays-heathrow
N0MAD 2024. 11. 03. 17:51
Annó amikor még tanultam (és nem volt ennyire létfontosságú az informatika azért) volt egy statisztika asszem usában, hogy amelyik cégeknek összeomlott a számítőgépes rendszere azok nemtom 80-90%a egy éven belül becsődölt.
Nem azért mert nemmtudtak működni pár napig hagyomanyos módon, vagy akkora költség lett volna a kár. Hanem mert ahol ezt is elhanyagolják ott más csontvázak is vannak a szekrényben, más folyamatokat s elhanyagoltak.
Csak érdekességként és nem a “lelőtt online értékesítésre” gondolok. És nem is azt vnom kétségbe hogy megy a halandzsázás az ilyen-olyan informatikai tanácsadók meg felmérők vezetői oldaláról. Mert aznis marketing, nem it.
Murdoch 2024. 11. 03. 17:37
Előzmény: #231041  Pistike12
Mindig örömmel olvasom a kocaszakértőket, akik beírnak egy excel lekérdezést és máris IT szakértőnek hiszik magukat. Aztán majd az első incidensnél, amikor rájön a cég, hogy nincs mentési terv, hiányosak az eljárások, logolások, jogosítások, az infra szolgáltató 'Gergő' meg éppen szabin van és leáll minden, akkor jön az okoskodás. Hajrá, láttam ilyet párszor. Azt mindenesetre megtudtuk hogy pistike nem csak faji, hanem szakmákat tekintve is rasszista, hát nem sok vizet zavar. Aztán jön egy képzettebb IT-s és hirtelen a pityu munkájára sem lesz szükség.
N0MAD 2024. 11. 03. 15:45
Előzmény: #231031  Pistike12
It tanácsadás hasznkulcsát írtad.
Aztán amikor visszakérdeztem a közvetítőncég tulajának haszna lett belőle.
Mert annyira belellátsz a számokba hogy azt is tudod akinek továbbadja az mennyiért vállalta.
Rendben.
Miért emlékeztet ez engem az igatlan árrakéta témára amikor utólag már nem is azt mondtad….
Már meg ne sértődj.
De mi it-sok beszélünk mellé, na ja, ez ilyen szakma. Szinte látom. Nem kell hogy működjön csak a duma. Rendben.
Ha te mondod.
FR73 2024. 11. 03. 15:33
Előzmény: #231043  Pistike12
A főnököd a saját  hátsóját védi a cég pénzén, hogy ilyen szerződéseket köt. Ha az ő helyében leszel, majd látsz olyan szempontokat is, amiket most nem.
Freszelés 2024. 11. 03. 15:32
Előzmény: #231043  Pistike12
Nem mindegy milyen a céges kultúra, nem biztos hogy jól jössz ki mindenhol ezzel.
Szerencsére ha ügyes vagy, akkor mehetsz addig tovább, ameddig nem találsz neked megfelelő helyet.
Pistike12 2024. 11. 03. 15:26
Előzmény: #231040  FR73
Mindjuk annyiban igazad van, hogy az en felfogasom es onerzetem elter a tobbi munkatarsamtol
Pl 5 perces meeting nalam teljesen megszokott a 10 mar extra durva😀
Mindenki nez hogy ez mi volt. 😀
De tobben mondtak h feltunuen hatekony😀
Pistike12 2024. 11. 03. 15:23
Előzmény: #231040  FR73
Olvasd el a lenti cikket:
https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/unternehmen/geely-designer-vorsprung-durch-technik-passiert-in-china-110086804.html
Pont errol szol. Kina vs mi...
Na ezt eltanulhatnank, mert amit irsz az megertheto de szamomra nem elfogadhato. Azert kapsz penzt hogy felvilagosits hogy hulye vagyok. De a te hozzaallasod meg pozitiv, de nem ritka hogy SENKI nem tudja mirol van szó😀
Pistike12 2024. 11. 03. 15:20
Előzmény: #231037  Freszelés
A cegunk is megoldotta most. A teljes online eroltetett faszsagot lelottuk, mert olyan brutal koltsege volt es olyan keveset hozott, hogy at lett huzva... 
A beigert szamok 20da nem valosult meg az online ertekesitesnel... 
Plusz epitjuk le az ITsokat is, mert penzboseg miatt lufi volt egy resze a projekteknek. 
De gondolom teved a vw, a nagy its cegek, a bankok jo resze is, akik epp most probaljak koltsegszinten rendbetenni az ITt, es folyamatosak az IT pozik megszuntetese. 
Mar nincs a kijottem barpultoskent a 12 hetes kepzesemmel es most ide 800-1m bruttot meg babzsakot... 
Mert ez volt a jellemzo az elmult 4 evben... 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek