Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2024. 10. 27. 20:47
Előzmény: #230559  Pistike12
Ez is igaz.
De az USA egy főre jutó fogyasztása még durvább (összehasonlitva Európával).
Itt Európában már legalább az épületek hőszigetelése jó uton halad.
USA-ban még mindig az egy rétegű üveges ablakok divnak, miközben a szobákban teljes gőzzel mennek a klimák.
Ennek oka az hogy ott az energiaárak sokkal alacsonyabbak és az épitési előirások lazábbak.
És ezen nem is nagyon akarnak változtatni.
Ha Trump lesz az elnök, akkor még kevesebb változás lesz.
Pistike12 2024. 10. 27. 20:38
Előzmény: #230553  Murdoch
Gondolom annyira aggodoak, hogy ezert a 6.legfiatalabb a gepjarmuparkuk europaban😀
https://m.hvg.hu/cegauto/20240217_Ennyi_idos_az_europai_autopark
Biztos nem nagyobb az okologiai labnyoma ket autonak amit 10 evig hasznalnak mint az egynek amit 20 evig😀
Mindemellett az 100 fore juto gepjarmuvek aranya sem olyan rosz. Egy csaladban tobb mint 2 db van:) 
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gok_list%C3%A1ja_a_g%C3%A9pj%C3%A1rm%C5%B1vek_sz%C3%A1ma_alapj%C3%A1n
Ezt a kornyezettudatossagra valo kioktatast hagyjuk kerlek mind nyugatrol mind a szutykos orosz/kinai/india stb reszrol. 
Akimek ezen a teren erkolcsileg szava lehetne az az oserdei bennszulottek es tarsaik. A tobbiek hipokratak. 
berlini
berlini 2024. 10. 27. 20:28
Előzmény: #230556  Murdoch
Egy frászt.
Néha tényleg az az érzésem, hogy az olvasás értelmezés neked nagyon nem megy.
valami hasonlót irtam, de aki tud olvasni az értette.
Lényegét tekintve azt mondtam, hogy mindegy kinek van igaza.
A klima kutatóknak vagy a szkeptikusoknak, élükön Trumppal.
Tök mindegy hogy miért nő a föld átlaghőmérséklete max 2050-re olyan mértékben, hogy számos tengerparti ország eltűnik a tengerben és az ivőviz ellátás élelmiszer termelés milliárdok számára válik elérhetettlenné.
Mindegy hogy az emberi tevékenység az ok, vagy csupán a földi klimaciklus nélkülünk is ezt hozza.
A föld köszöni szépen meg lesz nélkülünk is, de ha nem akarunk a dinoszauruszok sorsára jutni, akkor erőforrásainkat a folyamatok megforditására kell forditani.
De a blődségeket hagyjuk már ki ebből.
Emiatt nem kell a turizmust korlátozni.
Csupán a fegyverkezésre forditott pénz egy részét kellene 
- olyan baktériumok elszaporitására forditani amelyek a tengerben széndoxidot nyelnek el, (baktérium meg van)
- többszázezer kiürült szén bánya helyén széndioxid tárolókat létesiteni (technológia meg van)
- szénhidrogént csak vegyipari célra felhasználni,
- szigorúbb ujrahasznositási jogszabályokat elfogadni (tilos olyan terméket fejleszteni, amely elhasználódása végén nem 99%-ban  szétbontható, újrahasznositható)
- az állattenyésztést visszaszoritani. (Mindenki tudja, hogy nem a marhahús izét érezzük egy rántott húsnál, már ma meg van a technológia ugyanolyan izű mesterséges hús előállitásának)
- megújuló energiatermelést uralkodóvá tenni. (Gázzal csak a hálózat kiegyensúlyozatlan helyzetét szabadna helyrehozni )
A következő autóm vagy elektromos lesz (töltő meg van a garázsban) vagy olyan plug in hybrid ami elektromosan a városban legalább 90km-t tud menni.
tegnap voltam egy VW autószalonban. ID3-ban próbaültem. Hátul nem alkalmas 190cm feletti utasok számára (ahogyan a konkurencia túlnyomó többséges sem.)
Nálunk a nagycsaládban öten vagyunk ilyen hosszúak.
Murdoch 2024. 10. 27. 20:00
Előzmény: #230556  Murdoch
És nem véletlenül céloztam a profitra, nevezhetném extraprofitnak is, de azért sok helyen megkövezés jár. Mindegy az eredő:
https://www.theguardian.com/environment/2021/oct/30/capitalism-is-killing-the-planet-its-time-to-stop-buying-into-our-own-destruction
Csak mivel nem a következő hétvégét érinti a dolog, az átlagember elengedi a füle mellett a dolgot. Ha pár évtizeden belül a Kárpát-medencében több hónapos, 40+-os nyarak lesznek, akkor vajon mennyit fog érni egy belvárosi, erkély nélküli szecessziós csoda, amelyekről Lacikonyha esszéket ír?
https://raketa.hu/fel-eves-nyarak-johetnek-az-eszaki-felteken
Murdoch 2024. 10. 27. 19:41
Előzmény: #230555  berlini
Egy frászt. Te magad is állítottad korábban, hogy még az sem biztos, hogy az emberi tevékenység okozza a felmelegedést. És még odáig sem jutsz el, hogy a tömegturizmusnak milyen hatásai vannak, jössz vmi hablattyal hogy majd ezer év múlva lesznek környezetbarát hajtóművek. Na persze, nem érdekel komolyan, nekem ennyi teljesen lejön, köszi. 
berlini
berlini 2024. 10. 27. 19:29
Előzmény: #230546  Murdoch
légyszives ne találj ki olyat amit senki sem állitott.
Ide értelmes emberek irnak és a klima helyzetet komolyan vesszük.
Amúgy meg egy informatikusnak sem ártana legalább alapfokú közgazdasági ismeretekkel rendelkeznie. Kevesebbet sülne fel.
Freszelés 2024. 10. 27. 19:28
Előzmény: #230553  Murdoch
És Svájcban a vonatok, villamosok tele vannak nyakkendős managerekkel is... próbálj meg Zürich-Bern között utazni H-P 7-17 óra között - ott nem gáz tömegközlekedni.
Murdoch 2024. 10. 27. 19:26
Előzmény: #230549  Pistike12
Most bizonyára megleplek, ők az aggódos fajta. Mondjuk talán azért is, mert tűnnek el a gleccsereik, van még kb. 80 évük. És ez nem vmi jópofa képeslapos történet, érinteni fogja a kontinens folyóit is, csak kit érdekel, carpe diem megy.
berlini
berlini 2024. 10. 27. 19:24
Előzmény: #230544  Murdoch
Miért ne legyen mindenkinek joga a Kinai nagyfalon grasszálni?
Ha annyira kiváncsi és rászánja a pénzt?
Miért kellene ehhez az engedélyed?
Emögött ott van a régi "utálni mindenkit aki más"
Mindenki maradjon otthon.
Jól esne, ha a svájci környezetben is ennyire elzárkózóak lennének az emberek? (Munkahelyen lakóhelyen)
2015-ben a felfokozott és állandósult kormánypropaganda hatására volt olyan vidéki város, ahol az utcán inzultátlták a már 10 éve ott praktizáló arab származású orvost. Azok az emberek akik csak a királyTV-ből ismerték a migráncsokat, (mert a Keleti PU. kivételével máshol nem lehetett őket észrevenni) kerestek és találtak egy gyanus alakot.
De a legjobb a hozzáállásodon, hogy a budapesti lakhatási válságot is sikerül ráfogni 10 ezer rövidtávra kiadott lakásra. (Miközben ennek többszöröse áll üresen)
Legyen mindig bünbak.
Nehogymár mi, ill. kormányunk elhibázott gazdaságpolitikája legyen már ennek az oka.
Freszelés 2024. 10. 27. 19:22
Annyira mindegy, hogy én mit csinálok.
Ha pedig nem fogyasztok eszetlenül addig amíg lehet/olcsó, akkor én vagyok a hülye barom. MIért? Mert amikor majd nem lehet, akkor én maradok úgymond "élmény nélkül" a többiek pedig amíg lehetett bezsákoltak és röhögtek rajtam. És utána is röhögnek: "miért nem mentél addig világkörüli útra amíg lehetett, te hülye"
Pont ezért nem is szavazok/választok, mert úgyse rajtam múlik. (Tudom-tudom ha mindenki így gondolkodna...)
Szerintem masírozunk a pokol felé. Mivel ráhatásom nincs a folyamatokra (nem vagyok az USA/Kína de még Magyarország elnöke sem), de a saját sorsomért én felelek és arra van ráhatásom. Fontos, hogy megértsem hogy merre haladunk és mennyire közel a "veszély". Ha úgy érzem, hogy nagyon meleg (valamilyen szempontból) Európa, akkor szedem a sátorfám és megyek USA-ba, Új-Zélandra vagy tÁJfÖLdRe. Ja, hogy sokaknak is ez a menekülőterve? Hát akkor a 99%-nál legyen jobb: angolban, szakmában, piacképes tudásban, tőkében, stb. Még elkaristolok pár évet, utána a fontos hogy ugyanezen képességek/lehetőségek birtokában a gyermekem, gyeremekeim legyenek - és ezért fogok mindent megtenni. Ahogy még sokan mások is. Verseny van. Csak az egyéni életstratégiákban hiszek.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 10. 27. 19:17
Előzmény: #230548  csakegynick

Pontosan, úgy lehetsz egyáltalán valamennyire tudatos, hogy visszafogod magad, de csak emiatt nem fogsz a MÁV-val járni :), vagy lift helyett gyalogolni a 10.-re.
Európában simán át lehetne terelni a népet a vasútra...
Pistike12 2024. 10. 27. 18:57
Előzmény: #230548  csakegynick
Mondja ezt Svajcbol😀
csakegynick
csakegynick 2024. 10. 27. 18:47
Előzmény: #230545  J0hnnyEnglish

Lehetsz te bármennyire dicsérendöen környezettudatos, akkor is ott a bibi, hogy föld lakóinak azon részéhez tartozol, aki autóval jár, egy halom tartós és kevéssé tartós fogyasztási cikkel veszi körül magát, rendezett lakásban, házban él, fogyaszt, utazik. Van viszont saccra másik 5-6 miliárd ember, akinek a fent említett javak és életvitel töredéke jut, de pontosan ezekre törekszik. Na ezt nem fogja bírni a bolygó.
Én nem vagyok egy óriási ökofetisiszta, de ebben igazat adok Murdochnak, hogy nem kéne ezt az irgalmatlan fogyasztást alapvetö jogként kezelni. Emellett egyszerüen félelmetes számomra, hogy fillérekért utazgatnak az emberek sokezer kilométereket, az amúgy is hatalmas ökológiai lábnyomukat sokszorosára növelve. Meg szintén fillérekért rendelgetnek a világ túlsó végéröl tonnányi haszontalan kacatot.
Pistike12 2024. 10. 27. 18:37
Előzmény: #230536  Murdoch
Adj egy email cimet. Most atdobom a levelezesemet. Engen is meglepett, foleg ugy h q2ben elado volt ez a haz 130mert. Tehat valaki megvette kiadasra..
Tudom minden beleallt a foldbe es a tulajok mar felaron szabadulnanak. Ja nem... Inkabb tartjak es emelik az arat. Es annak ellenere hogy nem viszik, mert nem tudnak helyette venni. Ennyi. Es el sem adja ezert olcsobban. A maga nemeben logikus, persze nem makro I oran, hanrm a valosagnban. 
Murdoch 2024. 10. 27. 18:27
Előzmény: #230545  J0hnnyEnglish
Igazad van, a bolygó köszöni szépen megvan, ha úgy vesszük számára érdektelen, ami történik a felszínen. Nekünk nem annyira, erről meg linkeltem az előbb, nem muszáj komolyan venni. A klímaváltozás modellezésével kapcsolatban meg már osztottak ki nem is olyan rég Nobel-díjat is, de itt a fórumon mindig megtudhatjuk a közgáz vénájúaktól azt is, hogy ez nem számít, vót' már régen is meleg, nem lesz itt semmi baj.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 10. 27. 18:10
Előzmény: #230539  Murdoch

Az utazgatáshoz egy megjegyzés! Ez nem most, hanem már sokkal korábban el lett bacva...! Az egyéni felelősség egy érdekes dolog ebben az egészben. Ha egy évben veszel 3 túracipőt (kisarkítva), meg építkezel közben gyakorlatilag ennyi CO2 egyenértékből évekig utazgathatsz.
Lehet tudatosan törekedni az alacsony kibocsájtásra, ehhez alapvetően elég, ha nem pazarolsz és a tartós fogyasztási cikkeidet valóban sokáig használod és megjavíttatod, ha elromlik, elszakad..stb
Példának okáét élmezőnyben a textil ipar, műszaki cikkek... sorolhatnám.
A bolygó köszöni szépen nagyon jól elvan, csak magunkat és a társadalmat kell félteni!
Murdoch 2024. 10. 27. 17:28
Előzmény: #230542  berlini
Hát Berlini, olvasson el egy qrva könyvet, ha idegen kultúrákra kíváncsi vki, ahogy ezt tizen éve tették. Te úgy gondolod, hogy mindenkinek alapvető joga, hogy mondjuk a Kínai nagy falon grasszáljon. De Budapestre már azt állítod, hogy nehogy már a köznép ingatlant tudjon vásárolni, az nem járja, az a kiváltságosoké. Kilóg a lóláb. De majd borulni fog a történet, majd akkor fogod megérteni a profitos dolgot.
https://en.vedur.is/media/ads_in_header/AMOC-letter_Final.pdf
berlini
berlini 2024. 10. 27. 17:09
Előzmény: #230540  Pistike12
Ezt ők képtelenek felfogni.
berlini
berlini 2024. 10. 27. 17:08
Előzmény: #230539  Murdoch
Méegyszer és utoljára.
A globalizálódó világ, a turuzmus segiti megismerni az addig idegen kultúrákat, embereket.
Több esély van arra, hogy ugyanezek nem ugranak egymás torkának és háborúznak sörözés helyett.
de ez téged nem érdekel.
Neked pontosan megfelel ami még ma is van.
Mit akarsz a profit emlegetésével?
Te nem pénzért dolgozol?
Azért mentél ki Svájcba mert kevesebbet keresel azóta?
Miért megbélyegző az ha mindenki többre akar jutni?
Ez viszi az emberiséget már 100 ezer éve előre.
Persze ennek a társadalom javára forditása ugyanolyan fontos.
Ha valaki olyan zseni, hogy megcsinálja a facebook-ot, az azóta 40%-os felső adókulccsal adózik, hogy legyen pénz azok megsegitésére, akkor eleve esély nélkül mennek a kapitalizmus embert próbáló versenyébe. (Születési hiba, megnyomorodás, korai betegség, sok gyerek és kilátástalan edukációs esélyek, stb.)
Ez igy működik Svájcban és az USA-ban is.
De nálunk az egykulcsos adó a menő.
(én is sokat spóroltam emiatt, de attól ez egy kártékony rendszer marad)
Az eredményt már 15 éve látjuk.
De ha közvéleménykutatást végeznél, akkor kiderülne hogy 80%-nak ez tettszik.
No ezért vagyunk reménytelen helyzetben. És maradunk is.
Moka_Brikka 2024. 10. 27. 16:43
Előzmény: #230522  Murdoch
Szlovákiában 2023 Q2 óta kicsit javult a helyzet, és 2024 Q2-ig azóta összesen 4%-ot emelkedtek az árak. Viszont a franciáknál országosan kitart az árak csökkenése már 2022Q4 óta. Lehet a sok orosz gyorsan elkezdte adni az ingatlanokat ott, hogy ne fagyasszák be (vicc) :)
https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/tipsho40/default/table?lang=en

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek