Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Second Wave 2024. 10. 21. 21:49
Előzmény: #230127  hunball2
Azért mielőtt beleéled magad a tetőtérbe (az így nyerhető területbe, értéknövekedésbe)
1) nézz meg egy párat belülről. Amit itt linkeltél, annak elég fura a tetőtere, ha lehet egyáltalán belmagasságról beszélni. Nem fikázni akarom, csak óvatosságra intenélek.
2) érdemes lenne egy szakértőt is megkeresni majd az alkudozás előtt, hogy milyen munkák szükségesek a vágyott tetőtér-beépítéshez a vágyott funkcióval (magasság, födém, tető emelés lehetséges-e ott (gondolom nem), szigetelés után mi marad használható térként).
3) megéri-e a nyert terület a veszteséget (egy jól szituált lépcső pár nm-t elvesz az értékes alsó szintből és a felső szintből is, hacsak nem egy padlásfeljárón akarsz közlekedni.
.
Manapság szeretik a népek a padlást úgy árazni, mintha az egy full 2,7-es belmagasságú terület lenne pedig a legtöbb esetben csak egy elvi lehetőség, ami nem véletlenül nincs készre kialakítva.
Murdoch 2024. 10. 21. 21:43
Előzmény: #230133  Xis24
Ehhez képest itt a fórumon mást nem olvasni, mint ‘én is tök jó, hogy tíz éve vettem egy…’, + ‘szerencsém volt, mert a szomszéd eladta…’ stb. történeteket. Hunball-féle sztori nem nagyon van, hogy ATH-n vki beleugrott egy ingatlanba, pláne ilyen összegben. Ez ‘a vegyetek gyerekek ingatlant’ mind szép és jó, csak mondjuk nehogy rövidtávon ki kelljen szállni belőle. Voda esete más, ott nem az összeg volt elsősorban ekézve, hanem a méret, ő nagyot nem tudna bukni. De amikor felteszed a 120 millióra taksált házadat és fél évig nulla telefon, majd -20 millió után is hullaszag van,  az már nem vidámság. Nem véletlen írtam a xxii kínálatát, megy fel az égbe. 
N0MAD 2024. 10. 21. 21:42
Előzmény: #230137  Bandita
Ugye, sose késő belátni.
Isten nyugosztalja a haverodat, de nyilván ezek után nem tartottad vele a kapcsolatot.
Bandita 2024. 10. 21. 21:33
Előzmény: #230136  N0MAD
Vagyis ez még az előtt volt, és nem is velem történt, hanem a haverommal:D
N0MAD 2024. 10. 21. 21:31
Előzmény: #230135  Bandita
Most szólok hogy a haveroddal történt.
Van az a kor amikor az ember keveri a sztori forrását, de sok problémátol megóv ha tisztázod.
Hallatlan. :D
Bandita 2024. 10. 21. 21:25
Előzmény: #230134  N0MAD
Én ugrottam fel egy éjszakára olyan helyre, ahol kint volt fizikailag a boldog közös kép, meg is büntettem érte:DDD
1-2 év múlva láttam akkor még iwiwen: boldogság, házasság.
N0MAD 2024. 10. 21. 21:22
Előzmény: #230131  Bandita
Mi az a ketegorikus kijelentés?
Kinek szerencse, kinek nem.
Amúgy haver mesélte asszem hogy a haverja hallott már olyat hogy nőt nem a férje. Nem tudom ez biológiailag lehetséges e egyáltalán, csak gondoltam megemlítem a pletykát.
De lehet csak fake news.
Xis24 2024. 10. 21. 21:18
Előzmény: #230126  hunball2
Szerintem még Voda volt az akit a fórum népe darabkjra szedett a választása miatt. Voda boldog lett w lakásával?  Szerintem igen. Érdekelte mit mondanak a többiek? Szerintem nem.  Bármit döntesz a te életed. Én is vettem túlértékelt autót amikor nem kellett volna... nem mellékesen részvény vagy kocsi volt az opció. Kocsi lett. Sokkal többet buktam a kocsi választással mint a te túlárazásod Ellenben a család boldog lett. Rosszul döntött a család? Igen.  Tartozunk valakinek számadással? Nem. Ti sem tartoztok senkinek. 😃
Bandita 2024. 10. 21. 21:15
Előzmény: #230125  berlini
Ευχαριστώ
Bandita 2024. 10. 21. 21:14
Előzmény: #230124  N0MAD
Köszönöm, ez jól esett.
Az sem szerencsés egyébként, amikor Anyához jönnek át pókhálózni, állítólag ilyen is volt már a történelemben. 
De ezt leszámítva, az van, amit Apa mond. 
Keményen!
csald10 2024. 10. 21. 21:02
Neked igazából az a kérdés, hogy akarod-e tulajdonolni ezt a házat vagy inkább csak bérelni. Azok alapján amit leírsz (szűk lokáció, 120M max az is a fogadat húzva), nincs másik opciód. Adott lokáción az alternatív megoldásokra azt mondod, nem versenyképes azzal amit béreltek. Vagyis akkor feltételezésem szerint min 140M-nél kezdődnek azok a házak amik lokációban jók és tudják azt amire igényed van. Ezt az összeget viszont nyilván nem akarod meghitelezni. Innentől neked nincs választásod. Illetve annyi, hogy bérlés vagy vétel.
Mivel nincs piacon az ingatlan, így érdemes kivárnod, semmi nem sürgeti a vételt. Piaci szempontból ez nem egy jó befektetés, a fórum többsége szerint. Nagy valószínűséggel bármelyik időpillanatban lesz rá lehetőséged megvenni a jövőben. Máskor sem  lesz jobban túlárazott, mint most. 
Ami változás történhet, hogy a tulajdonos jobb létre szenderül. Ebben az esetben az örökösök valószínűleg értékesíteni akarják majd ha most sincs rá igény. Ha gyorsan kell nekik a pénz még előnyösebb pozícióba is kerülhetsz esetleg.
Másik eshetőség, hogy az idő folyamán te örökölsz, ebben az esetben megint csak jobb helyzetben leszel vétel szempontjából.
Ha ne adj Isten nálad lesz változás, mert nem alakul kereken az élet asszonypajtival, akkor pedig szintén mobilabb vagy ha bérelsz.
Ellenben ha mindenképpen tulajdonolni akarsz egy házat/otthont, akkor cselekedj nincs mire várni. Ez az egyetlen opciód, olcsóbb nem lesz szignifikánsan máskor sem.
N0MAD 2024. 10. 21. 20:35
Namost ha tudod higy ezt akarod akkor mi a kérdés?
A paramétereid eléggé kizárnak minden mást. 
Két opciót látok vagy bérled évtizedig amíg mások lesznek a szempontok, nagy gyerekekkel, ki tudja hol tanulással, külföld, anyámtyükja, vagy megveszed és 10-15 év múlva nem fog érdekelni 10%al többet fizettél e érte.
Én is hajlmamos vagyok egy egy sokkal kisebb értékű műszaki cikkre rápörögni, az opciók nüansznyi különbségein éjszakákon át (kis tülzással) pörögni hetekig rágódni amíg meg nem unom magamat és vagy leszarom a témát vagy megveszem a valamelyiket (dtágábbat) mert az időm, energiám és lelki békém többet ér.
Ugye te is tudod hogy igazáböl nincs kérdés? Dönts mert csak,idegben fizeted meg az árát. 
Vezetői képzéseken azt mindják nem az a legnagyobb baj ha utólag nézve nem a legjobb döntést hozza egy vezető, mert nyilván infóhiányos helyzetben kell dönteni, hanem ha nem dönt és szétesik minden. 
Fontosabb a családod és az idegrendszered mint a tíz milla, vagy hogy béreltben laksz.
Csak dönts.
.
Sony123 2024. 10. 21. 20:30
Sétálj egyszer a Helikopter lakóparkban!:-)
hunball2 2024. 10. 21. 20:22
Egy példa. Nem tudom, ez el fog-e menni, sokkal szarabb a lokáció (Határ útról nyílik a kert), mindenesetre ez beépítve, felújítva 136 millió, és a 129 m^2 az szerintem a bruttó, de ebben nem vagyok biztos. 
https://ingatlan.com/34047002
hunball2 2024. 10. 21. 20:18
Előzmény: #230112  Xis24
,, Illetve el kell dönteni, hogy az igenyeinknek megfelel.e a garzon egy adott lokációban ..ha máshol 2-3 szobások is ennyibe kerülnek. ''
Az igényeinknek megfelel. Sokadszorra tehát... Nem nektek veszek ingatlant, hanem magunknak. Nekünk nyilvánvalóan mások az igényeink. Eddig akárhányszor mondtam el, hogy pontosan milyen igényeink vannak, és hogy erre tudtok-e olcsóbbat, egyetlen egyszer nem jött konkrét tanács, konkrét link. Az, hogy slash tud fent budaborzasztón az omszki tó mellett meg valahol beljebb jó ingatlanokat, az engem nem segít ki. Adott egy dolog, hogy mi az elkövetkezendő öt-tíz évben hogyan szeretnénk élni, ez nagyjából kialakult, és ennek jelenleg csak Wekerletelep felel meg, némi engedménnyel a 16. kerület belsőbb részei (Sashalom, Nagyiccetelep), vagy még Sasad, de már ott is jóval drágább minden, mint Wekerlén. Bizonyos kertvárosi részek még elfogadhatóak lennének Kispesten Újhegyen, de sajnos az is már engedményes a távolság miatt, plusz ott is az van, hogy csak bizonyos utcák szépek, azon kívül meg putri van és gyártelepek.  ---
A 120 milló meg lehet, hogy túlárazott, de itt az van, hogy ilyen ingatlanból nagyon kevés van. Ez ikerház, wekerlei viszonylatokban nagy kerttel, a gazdagabbak által lakott részen. Ebből csak pár van, és ezért nincsen jó összehasonlítási alap, annyit ér, amennyit adnak érte. 100 milliót biztosan, ahhoz hasonlítva, hogy milyen életminőséget ad a többi wekerlei ingatlanhoz képest. Számomra a 120 az némiképp túlárazottnak tűnik, de 100-at, 105-öt teljesen nyugodt szívvel adnék érte. 
---
Egyébként a tetőtér beépíthető, de csak kevés dolgot csináltak meg, a tető lett felújítva, de belül nincsenek még válaszfalak. Tehát onnan az még jópár millió. A teljes árat úgy kell valahogy viszonyítani, hogy a felújított beépített ikerfelek 130 körül biztosan elmennek, időnként többet is kérnek értük, bár nem tudom, úgy elkelnek-e. Ennek az ingatlannak nagyobb a kertje és valamivel jobb a lokációja, mint a 130-ért elmenőknek. Tehát beépítés után lehet az értéke valamivel 130 felett, nem tudom pontosan. Onnan kell visszaszámolni, hogy kijöjjön a mostani érték, reálisan. Csak sajnos mindebben sok a bizonytalanság, ezért nehéz megmondani, hogy most ez akkor a jelen állapotában 100 és 120 között hol van.
berlini
berlini 2024. 10. 21. 20:17
Előzmény: #230123  Bandita
Várjuk!
N0MAD 2024. 10. 21. 20:14
Előzmény: #230123  Bandita
Itt vagy még?
Nem lehet csak így elköszönni, tudod!
Bandita 2024. 10. 21. 20:12
Előzmény: #230121  Bandita
Na ez volt mára az utolsó hozzászólásom, a többit lecsukott géppel, cirill számokkal fogom vakon nem írni. 
Freszelés 2024. 10. 21. 20:11
Előzmény: #230121  Bandita
A házasság veszélyes üzem. De mindenki megmutathatja hogy mit tud. Vannak akik hamar elbuknak, féltávnál vannak már jelek azért, de az igazi elszámolást úgy 60-70 között kezdődik.
Mindenkinek sok szerencsét és csak a legjobbakat kívánom!
Bandita 2024. 10. 21. 20:07
Előzmény: #230119  Freszelés
Az is veszélyes, amikor a házassági szerződéssel az van amit Apa mond, 12 órát dolgozik, Anya meg porszívózik napközben otthon, és a szomszédban is szív. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek