Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Az életedre a legnagyobb hatással kb a házasságod lesz, nem hiszem hogy el kell kapkodni. Na persze ha sokáig húzza az emberfia, akkor az emberlánya meg vitorlát bont esetleg. Tudok még okosságokat írni. :D
Indoklás: mert ha úgy alakul, hogy frászt kap a házaspár egyike (vagy mindkettő) már akkor is ha felbukkan a látótérben a másik, akkor beindul az automatizmus. Előbb vagy utóbb a sarokbaszoritott (akire rákényszeritették a szerződést) megfizeti a másiknak hogy neki nincsen választása. Pokollá teszi az életét, mig ásó-kapa el nem választ.
Az én véleményem: Házassági szerződéssel a friss szerelembe esés utáni házasság kudarcos esélye jóval nagyobb mint az anélkülié. (Anélkül is majd 50%) Azt a válást értem ezalatt, amikor papiron minden rendben. Mert a válásnak az a formája amikor két egymást gyűlölő ember kénytelen egymás mellett, egy lakásban maradni, az lehet a legpocsékabb.
Szerintem itt ha megkérdeznénk azt, hogy hányan vemnék meg 120-ért a 68 m2-ert akkor 90% azt mondaná, hogy ne vegye meg. Szerintem a piaccal nem annyira foglalkozók mint mi is ezt tanácsolnák neki. Viszont az érdekesség az, hogy a maradék 10% diktálja az árat. Szerintem azért nem éri meg a dolog mert ha házakat és a lakásokat állítjuk párhuzamba, akkor ez a garzon kategória.. Ami eleve mindig túlárazott. főleg egy olyan drágulási időszak után amin átment a piac. Van olyan amikor a garzon is szinte olyan árban van mint egy 2 szobás... egész addig még meg nem jelennek a 2 szobások.. onnantól kezdve már nehéz ügy eladni a garzont. Amikor a garzon egyedül van a piacon akkor az a piaci ár. Ha tetszik ha nem. Itt el kell dönteni, hogy elhisszük vagy sem, hogy ez a piaci ár. Illetve el kell dönteni, hogy az igenyeinknek megfelel.e a garzon egy adott lokációban ..ha máshol 2-3 szobások is ennyibe kerülnek.
Egy megjegyzés, ha szabad. Egy 68 m2-es ház 120-ért a Wekerlén nálam pölö a tarkólövés kategória. Ha ez egy szuper történet lenne, akkor rajtad kívül még kb. 5-10-en is vinnék, akár 120 felett is. Én felhajtanék egy banki értékbecslőt, nem pedig vmi kamugép ingatlanost. Egy ilyen ingatlan simán zsákutca is lehet, annál még a bérlés is jobb. Árcsökkenésről meg itt tabu beszélni, nincs az a kataklizma, hogy a magyar piac megrendüljön.., na persze. Én azért a vénasszony elé tolnám a clickbait cikkeket, hogy mi várható az ingatlanpiacon. Az ismeretségi körben volt egy ilyen szerzet, az örökös társcsaládtagok könyörögtek neki, hogy engedjen és/vagy legyen vmi alku, mert ők addig nem tudtak upgradelni. De nem, aztán a vmi 4 év után feldobta a talpát. Sok értelme volt.
Ne várj hunball! Tudom könnyű mondani.... keres valami jó ingatlanost, keressen neked. Paraméter mellé, azért elgondolkoznék lokáción is, vagy lakáson.... tudom tudom.. kert, de terasz is lehet!
Nekem mondjuk Soproni felé az volt a javaslatom, hogy inkább emeljék meg az adót vaskosa, aztán aki akar, és tud, az marad, kialakult volna egy új egyensúly. Nekem tetszik ez a megoldás.
Háromcsillagos retró hotel épül a debreceni BMW-gyár vendégmunkásainak . Ennek lesz most jövője... átalakítják a szállodákat, nem kell félni a vendéghiánytól.:DD .
Tegnap délután meg este csak a gyerekekkel voltam, ma meg meló meg stb. Na de köszi a tegnapi hozzászólásokat. A személyes szálat nem fogom tovább görgetni, van itt más ember témája amúgy is, de egyet még mondanék a jószándékú hozzászólóknak. Ma délutánra pont megszerveztem, hogy vidékről feljöttek az én nagyszüleim unokázni. Nem vagyunk rosszban, én speciell nem nagyon beszélgetek velük a saját dolgaimról, ez van, de akartam, hogy unokázhassanak, meg hát nekünk is jó, ha pár órán át tudunk mást csinálni. --- Más téma. Próbáltam kivenni a hozzászólásokból, hogy szerintetek a nagymarci féle airbnb adó milyen hatású lesz, de nem igazán olvastam egyértelmű állásfoglalást. Végül is ez az adó ez relatíve sok, nem? Én azért az ingatlanok egy részének piacra kerülését várom, ami mindenképp árcsökkentő hatású. Más vélemények?
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link