Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Murdoch 2024. 10. 19. 18:50
Előzmény: #229833  FR73
Mindjárt könnybe lábad a szemem. Volt aki bitcoint is hitelből vett, van akinek bejött, van akinek nem. 
Egyébként valóban így van, nekem is volt háztulajdonos kollégám, aki kissé hivalkodóan beszélt az új ikerházáról, aztán volt az az italmennyiség, amikor kiderült, hogy mekkora hitel van mögötte.  Ha jól számolom 2040-ben lesz valódi tulajdonos, talán.
izommanujra 2024. 10. 19. 18:15
Előzmény: #229838  sztanil

Ha a kerületben nem lehet már airbnb nyitni újként  akkor csökken a hozam potenciál nincs értelme megvenni a lakásokat. 6 kerületben visszamenőleg akinek megvan az engedély attól is elvennék . de ha jövőben lévő ingatlanoktól veszik el ezt a lehetőséget már ez is árcsökkentő hatású lesz.
Belvárost befektető alapvetően airbnb-re vett ha ezek eltünnek a belvárosból . Hosszú távú kiadás szerintem nem jellemző a belvárosban arra a külváros sokkal jobb megtérülést ad.
sztanil 2024. 10. 19. 18:03
Előzmény: #229835  izommanujra
Ha a meglévőket nem piszkálják, akkor ők miért adnák el a lakást? Ők épp hogy jól járnak, mert nem lesz új konkurencia, akár még emelhetik is az árakat.
N0MAD 2024. 10. 19. 17:46
Előzmény: #229835  izommanujra
Vagy lehetőség olcsón venni. 
De most kicsit kiszálok, sok volt ez estére rápihenek a napra, nem fokoznám. 
N0MAD 2024. 10. 19. 17:42
Előzmény: #229834  izommanujra
Igaz, kár itt belemenni az iskola meg tanulás témákba, család, ilyesmi, magánügy. 
Külföld persze csatlakozik a témához, arab migráns számok se mellékesek az euban. 
Határok sincsenek bárki bármit mondhat. 
izommanujra 2024. 10. 19. 17:28
Előzmény: #229833  FR73
"Az állampapírpiacon jövőre mintegy 1300 milliárd forint hozamot fizet ki az állam az értékpapírok tulajdonosainak. Ennek a tőkének egy része szinte bizonyosan az ingatlanpiacra, és tetemes része ráadásul a befektetési szempontból különösen vonzó belvárosi ingatlanok felé áramlik."
Mindenki úgy várja a PMAP pénzeket az ingatlan piacra közben pedgi kinyírjuk az új AIRBNB lehetőséget Budapesten és  lakbérszabályozást akarunk? ki az az őrült aki még be akar ilyen piaci voszonyok mellett is fektetni látva , hogy drasztikusan romlik  a megtérülés..Ezt még nem láttam , de a bankmonitor is ezt szajkózza az állam fog belépni a piacra :
https://www.youtube.com/watch?v=yfMZK_C9lH0
Durva a helyzet már csak az AIRBNB 2 éves moratórium ( tiltás újakra) be tudja omlasztani a piacot 5 % os árcsökkenés ilyen rövid idő alatt rekord a 6 ker ben!
Még a végén olcsóságok olcsósága lesz a piacon jövőre? :D
izommanujra 2024. 10. 19. 17:23
Előzmény: #229832  N0MAD

GYerekekről beszélek suliban ezeket nekik meg kell tanulni.. De gondolj bele egy ilyen helyre elviszed a gyereked 3-4-5 . esként  egy kukkot nem beszél és kínai még az írás is.. el lesz maradva erről beszélek nyilván egy felnőttnek ez tök mindegy kit érdekel angolul mindenhol elvagyok főleg túrista helyen.
FR73 2024. 10. 19. 17:21
"Az Airbnb-tulajdonosok aggodalmuknak adtak hangot a bizonytalan helyzet miatt. Egyikük megjegyezte: "Hitelből vásároltam a lakást, és ha megvannak a részletek, akkor tudok csak kalkulálni, hogy az új feltételek mellett is kitermelhetőek lesznek-e a költségeim."
Már érezhetők a közelgő Airbnb-tiltás hatásai Terézvárosban - Portfolio.hu
Már megbocsássunk, de az aggodó emberek még nem "tulajdonosok", az esetükben a bankok a tulajdonosok. Aggodó airbnb üzemeltetők már helyes kifejezés lenne.
N0MAD 2024. 10. 19. 17:20
Előzmény: #229823  izommanujra
Tényleg még a görög cirill betükön kívül az arab számok meg brit mértékegységek keserítík meg az utazást. Távolkeleten nem voltam az ottaninírás miatt, de örmény meg grúz se egyszerű. 
Ifrs keretében vannak nemzetközi tanulmányok? 
BKKT 2024. 10. 19. 17:13
Előzmény: #229828  izommanujra

A 17-19 fok és még a nap sem akar sütni, esetleg csak percekre bújik elő és akkor is csak homályosan...
Szikrázó napsütésben, (Tenerife Costa Adeje része ilyen és a spanyol Costa Blanca is 20-fokot már nyári melegnek érzed..
Egyébként látom, hogy sok közöd van a jelenlegi kormányhoz... na meg a közmédiához...
Szólhatnál nekik, hogy a gyere haza fiatal program mellett, hirdessék meg a gyere haza nyugdíjas programot is... Itt legalább dolgozhatnak mert a nyugdíjukból úgysem tudnak megélni sokáig...
Köszönjétek meg a kormánynak, hogy már az idősek is menekülnek a szétcseszett országból..
BKKT 2024. 10. 19. 17:03
Előzmény: #229827  Bandita

A legközelebbi város csak egy kellemes séta nekik..
Benidorm 40/km-re van tőlük, ez amolyan felhőkarcolós modern nyaralóváros... (Itt található az Intempo ami Spanyolország legmagasabb épülete... Ebben a városban már többször jártam és nem lehet kifejezni, hogy milyen pazar, ez mellett nagyon olcsó, pedig a spanyolok egyik legdrágább városa...
Átlagos étteremben 4/fő.re vacsora és ebben előétel és desszert is volt, nem került 50/euróba sem, 2023-áprils idusán...
Attól sem kell tartani, hogy mi lesz a vidéki öregekkel, szervezetten működik minden.. Akik igénylik azoknak az ételt is házhoz viszik és az orvos is kimegy + az egészségügyi intézményekbe is beszállítják az időseket amikor erre szükség van...
izommanujra 2024. 10. 19. 16:53

Malaga parjainál van még 23-24 fok de az se nyár már ... Europa sajnos kicsi Ázsiába kell menni én oda fogok télből nyárba  kétlakiként vagy kint is maradhatok öregségemre.
izommanujra 2024. 10. 19. 16:51

Néztem időjárást :
Kanizsa 17 -19 fok végig a héten
Kréta , Szicilia  20-23 fok véig a héten
Azért a 3-4-5 fokért kimenni minek?
OK Teneriffén meg van 24-26 fok az már jobb, de fekete köves homokos tengerpart ha megnézitek Görögbe százszor szebb a tengerpart még spanyolt is veri szerintem.
Ha jó időjárást akartok télen és gyönyörű tengerpartot Ázsiába kell menni  (Bali  - Thaiföld stb de az az én pénztárcámnak is sok főleg családosként amikor is iskoláztatni kell a gyerekeket..)
Bandita 2024. 10. 19. 16:43
Előzmény: #229824  BKKT
Kiköltöztek egy spanyol zártkerti rész présházába? A hegy lábáihoz?
Körülöttük semmi civilizáció x km-re?
Nekem tetszik, de nyuggereknek? 
Egy idő után vezetni sem fog tudni, és orvoshoz járás lesz a fő program, akármennyire érzi magát fittnek. 
N0MAD 2024. 10. 19. 16:28
Előzmény: #229819  FR73
Még fiatalkoromban futottunk bele ősszel balatonnál holland lakókocsis nyugdíjasokba.
Vasárnap pakoltuk össze a sátrakat, ők meg a lakóautőt(kocsit?)haver szólt nekik hogy vége a nyaralásnak?
Ja nem, csak nyáron elvannak errefele, k-európa meg ilyesmi, de jön aznősz, nem szereteik a hideget, irány délspanyol.
Ekkoriban még stresszel léptük át a (cseh?)szlovák határt. Mély nyomott hagyott.
izommanujra 2024. 10. 19. 16:27

A Kanizsai ház nekem egy kompromisszum lesz   ez van a legközelebb a tengerparthoz mint olyan város ami még Magyarország.
3 vagy 3,5 óra Olasz Horvát Szlovén tengerpart ott vannak az Alpok lehet raftingolni hegyet mászni snowboardozni motorozni  és ott a Balcsi is windsurfe re .
Ha van tavaszi szület vagy bármi lehet leugrani a tengerre , de 1 napra is voltam már a háztól KRK szigetén király élmény volt :)
Aztán ha felnőnek a gyerekek két laki életet fogok élni mint a POLGARnet es milliárdos..  fél évet Ázsiában fél évet itthon ... legalább is ez a terv  ... ember tervez isten végez majd meglátjuk mi lesz.
BKKT 2024. 10. 19. 16:23
Előzmény: #229812  FR73
A 40 fok meleg a spanyoloknál nem érződik olyan melegnek mert állandóan szél van...
A magyar meleg sokkal melegebb, égetőbb és elviselhetetlenebb mint a spanyoloknál...
A hegyek síkságain meg mindig jó az idő, nincs meleg és hideg sem...
https://www.youtube.com/watch?v=brxSOKDQhdA&t=95s
izommanujra 2024. 10. 19. 16:23
Előzmény: #229822  N0MAD

Lakások és gyerekek ide láncolnak, de nyugdíjasként öregként ha kirepülnek 20 év múlva a gyerekek én se a sötét hideg telet fogom bámulni idehaza meg a sok ideges Pesti embert .. ;-)
De az még odébb van..
N0MAD 2024. 10. 19. 16:21
Előzmény: #229818  izommanujra
Persze, mondtam hogy itt lesz neked a legjobb.
Látszik hogy körüljártad a kérdést, még bele se gondoltam a görög cirill betűkbe.
Jó, persze nekem műszaki a diplomám nem pénzügyi, látszik azért a nemzetközi tájékozottság.
izommanujra 2024. 10. 19. 16:21

Legszívesebben én ha idősebb leszek Ázsiában fogok élni az fix Bali  Thaiföld stb..Europában Teneriffe lenne ahol nincs tél , de ott nem olyan szép a tengerpart mint Görögbe néztem.(viszont Krétán is már kacos az idő telente 15 fok vagy az alatti  )
Most jelenleg két dolog miatt nem lehetséges : Gyerekek iskoláztatása és a Pesti lakások menedzselése.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek