A teljes hozam potenciált nézzed, ne önmagában az osztalékot, az osztalékkifizetés aránya 50% alatt van, gyakorlatilag a dupláját ki tudná pengetni. A debt/ebitda mutatója - a hiteltörlesztéseknek köszönhetően - már kb. átlagos a REIT-ek között, innentől már csak a menedzsment döntése, hogy a mérleget erősítik tovább vagy az osztalékemelés ütemét gyorsítják fel. A legjobb természetesen a részvény visszavásárlás lenne, de erre úgy látom kevés esély van. Új épületeket felhúzni teljesen felesleges most, amikor kihívásokat várnak a kihasználtságban. Mindenesetre hosszú távon a Gspark bőven kiadja a 10% feletti éves hozamot, a türelem és a nem kereskedés kombinációja kell csupán ide.
Ez az osztalékhozam a mai kamatszintek mellett sajnos nem túl vonzó. Kéne valami story a cégbe: Valahogy ki kéne egyezni az MVM-mel, hogy indítsák el a kármentesítést. Van elég sok cash a cégben, lehetne belőle részvényeket vásárolni, ahogy azt a COVID előtt már próbálták, csak rendkívüli osztalék lett belőle.
Az idei brutális év (kb 14m FFO) erős kétszámjegyű osztalékemelést jelent majd, ami jövőre sem lesz kevesebb (nagyon konzervatív volt a 2024-es előrejelzés, amit várhatóan ismét szépen meg fognak haladni), kár, hogy az új bérleti díjakról nem adnak ki infót.
Ez már nekem is feltűnt. Ha a kereskedési adatokat havi vagy annál nagyobb időszakra nézed, akkor a darabszám rosszul jelenik meg. A havin a tegnapi napra is több mint 200e darabot ír. A napos és az 5 napos rendben van. Az október 3-ai kiírt 15901888 db és a valós 41030 db hányadosa gyanúsan eur árfolyam közeli értéket ad, ezért szerintem az eur alapú számolással van egy kis problémája a BÉT-nek. Hasonlóan, ha az összes részvénynél forgalom szerint rendezzük a papírokat, nem a valós értéket veszi alapul, hanem csak a mezőben lévő számot. Így a GSPARK mindig a lista végén szerepel, már ha egyáltalán van tranzakció az adott napon.
A feladat egyszerű két-három ügyfélnek a létező összes csatornán (telefon, bankfiók, prémium ügyfélszolgálat, e-mail, banki tanácsadó stb.) folyamatosan reklamálni kell. Amikor körbeérsz akkor jelzed, hogy ahová küldenek ott már jártál és nem oldották meg a problémát, akkor kezdj el sértődött ügyfelet játszani. Amikor ide értünk akkor kb. 2 hét alatt megoldották a problémát, ami szerintem egy néhány perces programozás volt és egy pár napos teszt.
Én abszolút hittem a GSPARK-ban, egészen a covid-ig. Ott kezdődött a bizalomvesztésem, amit Bojár Úr megfejelt az EUR árazással. Gyakorlatilag kiherélte a forgalmat. Sajnos nem mindenki tud korán beszállni, amikor még olcsó egy papír. 10 éve még 2 EUR volt, de 5 éve meg drágább, mint most. De értem, és teljesen elfogadom az álláspontot.
GSPARK
MA hozza nyílvánosságra Q3 számokat.
Lehet hogy érdemes itt 800-on belevenni mert holnap 850-en nyit.
Vélemény?