Az ilyen azert van, mert a smart money bearamlik egy szektorba, ahol diverzifikaljak a lovet. Igy egy ilyen olcso papirnal nagy szazalek elmozdulas tortenik.
Nekem utoljára ez volt a kedvencem: "A Spotify az eddigi "növekedés mindenekelőtt" politikáját kénytelen felülvizsgálni. Ennek keretében a dolgozók újabb 17%-át küldik el hamarosan. Tavaly egy részvényre még "csak" 2,26 dollár veszteség jutott, idén ez már 4,1 dollár lett eddig (még soha nem volt nyereséges a cég). A befektetőket ez annyira nem zavarta, egy év alatt bő 130%-kal ment fel a Spotify részvények ára." (Forrás: kiszamolo.hu)
Én folyamatosan felreérthetoen fogalmazok. Élőben jobban fejezem ki magam, nem ilyen sután 😀 Más. Amivel ki kellene egesziteni a gondolat víziot, az a (termelő) kelet-és a (tulfogyaszto) nyugat kapcsolatának, szimbiozisanak teljes szétesése. Megérne ez egy misét. De biztos, hogy nem itt a fórumon, mert esélye sincs, hogy a földhözragadt szekertabor felfogás helyett felülről nézzük a történelmi jelentőségű jelen folyamatokat, amik fajsúlyosak. (és ezt itt, nem rád értem :) ).
Felre erthetoen irtam a mondatot, " En is szivesen irnek olyan optimistat,mint pl. az SPY 12.000 lesz, mert a kamat lemegy 5 eves tavlatban ujra 0-1% koze. " ezt eros ironiaval gondoltam, de nem jott at. Ugyanis az a tapasztalat, hogy a FED pivot, amikor a magas kamatokrol elindulnak lefele, nos, az a tozsde tortenelmeben az utolso 20 evben mindig Tozsde esest, es recessziot hozott. Ugyhogy egyetertunk. Ez a FED chartja errol a temarol. . http://keptarhely.eu/view.php?file=20231216v00y7kiu8.jpeg . Szoval, nem lesz az annyira jo buli, mint ahogy szerda ota a tozsde bearazta.
Sőt. Tulajdonképpen a történelmi tapasztalatnak ellentmondana, ha a piac tovább emelkedne a kamatvágásoktól. Mivel a FED éppen csak akkor csökkent(het) kamatot, amikor kvázi a gazdaság már eléggé visszafogottá, kvázi recesszívvé válik, hiszen ennek éppen az is lenne az értelme, hogy a túlfűtöttséget hűtse. Tehát magas kamatok utáni csökkentés kvázi egyenlő gazdasági teljesítmény csökkenéssel, kvázi a tőzsdéknek éppen hogy esniük kellene az első időkben, amikor a fed magas kamat után csökkentésre vált. Éppen ugyanez volt az oka annak (elvileg), hogy hiába emelt a FED eddig kamatot, ezt a piac úgy fordította le, hogy azért kell emelni, mert a gazdaság kvázi túlságosan is pörög, dübörög, ero minden szép és jó, tehát mehet fel minden. Tehát elvileg a kamatcsökkenés kezdete után tőzsdei csökkenésnek kellene történnie, elvileg. Persze van a másik teória, hogy ezúttal másképp lesz... A harmadik teória, hogy "puha" landolás lesz, és nem lesz recesszió. Érdekes lesz mindenesetre. Vagy a negyedik verzió, hogy korán csökkent a FED és nem a recesszió miatt, de ekkor ugyanott vagyunk, ahonnan kiindultunk és az infla meg visszamegy. Igazából nem lehet két totál ellentétes dolgot megvalósítani (szerintem), amik lényegében kizárják egymást.
Egyetértünk. A király meztelen, és már régen az. Csak a csillamport szórták a szemünkbe, hogy ne lássuk. Pont ezért várom, hogy QE, és kamatvagasok sorozata lesz 24 ben. De azt nem várom, hogy SPY szagudani fog, sőt esni fog szerintem emellett. Miért gondolod, hogy minden esetben és körülmények között működik, a kamatvágás és az index bull idoszak közötti kolleracios összefüggés? Van oly scenario, mikor nem lesz összefüggés, amit Pavlovi idomitassal a gazda betaplalat a sok (kiskutyusnak) befektetonek. Most van itt az ideje hogy ki kell törni fejben az előrelegyartott, és előre megemesztett gazdasági narrativak világából szerintem.
AI cegek 1)A SOUN insiderek szeptemberban nagyon eladasban voltak, most novemberben lealltak vele. Jo hir? Az operativ bevetel stagnal, a veszteseg nagy es stagnal. A nagy uj megrendelesek nem jonnek. Ha kitorne wave(i) fole, akkor ovatosan egy kis kiserleti poziciot lehet rizikozni. http://keptarhely.eu/view.php?file=20231216v00yf3k8.jpeg 2)AI Az Earnings kiltasok gyengek, a menedzsment eladasban. A veszteseg stagnal, eves 50 cent/sh korul. Az Institition reszarany 50-->40 csokkeno. . 3)SMCI a ttm 2023 profit 11.24$, es a 2024 evre a varakozas EPS=16-18$/sh profit, szep novekedes tempo.
Igy a mostani 300$ arfolyamnal jozan PE=24 . Az arbevetel 3.5-->7.0Mrd$, 2 ev alatt duplazott. Aki AI temaval akar komolyan foglalkozni, ma annak SMCI computerert kell sorban allni. Ha egy ceg AI fejlesztesbe akar kezdeni, SMCI rack csomagokat kell osszeallitani. Ha konzervativ invesztor AI temaval akar foglalkozni, SMCI-t kell nezegetnie.
En is szivesen irnek olyan optimistat, mint pl. az SPY 12.000 lesz, mert a kamat lemegy 5 eves tavlatban ujra 0-1% koze. Am, majd 10 ev mulva visszanezve a mostani idokre, mindenki szamara erthetetlen lesz, hogyhogy nem volt teljesen nyilvanvalo 2023 vegen, hogy oriasi tulertekeltseg, tomeges a tozsdei mania, es hihetetlen nagy az optimizmus ? Es hogy lehetett a nagy tobbseg ennyire szelsosegesen bullos? . Hogy lehetett eladni azt amit BONK-nak neveznek, az utolso hetekben 1.7Mrd$ ertekben, es futott fel novemberben 100x mertekben, a porban ohatrahagyva meg a bitcoint is? Csak azt tudom megismetelni: akarmelyik nap kiderulhet, hogy meztelen a kiraly. Nemcsak, egy hanem az osszes. . Ahogy az is kiderult mar, hogy a novemberi nagy rallyt a CommodityTradingAdvisors szerint a commodity traderek atvandorlasa a tozsdere okozta, es ok ahogy szoktak, mind az oktoberi esesben short poziciora alltak. Es nov. elejen mar 50Mrd$ short pozicioban voltak az indexekben, epp akkor amikor elkezdodott az SPY novemberi short-cover? . Szoval, az 5% treasury mellett jol lehet aludni. Esetleg egy kis Gold melle, annak jok a kilatasai. Es aki megnezi a DOW relativ tulertekeltseget a vilag tobbi tozsdejehez kepest? Nem biztos, hogy ugyanolyan jol alszik. . http://keptarhely.eu/view.php?file=20231216v00yr3zu9.jpeg
Az a "néhány kolléga" nem remél, hanem szükségszerű, és törvényszerű bekövetkezésnek gondolja. :)) Bár mindig előrukkolnak a FED es fiúk valami meglepővel, amit most el se tudunk képzelni. De azert mozgasteruk azért mostanában jelentősen szűköl mostanság.
Keresem azt a zeneszerető, természetkedvelő, színházba járó, romantikus lelkű, intelligens, művelt, kedves hölgyet, akinek a portfólió aránya 90/60/90.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.