Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
A rendszerváltás óta eltelt időben 2011-őszén került először valós csőd közelébe az ország Kósa és Szíjgyártó nyilatkozatainak köszönhetően, amikor majdnem bedöntötték a forintot.
Másfél év kétharmados kormányzás után egy szép reggelen Kósa Lajos nyilatkozott a tévében, és majdnem sikerült neki a bravúr, hogy csődbe vigye az országot.
Nem mese ez a forint 324 is volt akkoriban és nem volt meg a piac bizalma Magyarország felé. 5 percenként kérdezte a főni, hogy mennyi az euro éppen. Sajnos azt a cikket nem találom. Fidesz beblöffölte, hogy Imf - hez fordulnak emiatt úszták meg. Januárban meg már enyhült a piaci turbulencia. Abban az évben úgy kezdődött ősszel a probléma , hogy nemigen mentek el a kincstárjegyek. Most újra ez van és magasabb is a jegybanki alapkamat mint akkor.
"Orbán: öt-hat órán múlt az államcsőd
Idén tavasszal volt a Bibó Szakkollégium vendége
Orbán Viktor miniszterelnök, aki egy zártkörű beszélgetésen vett részt.
Az eseményről kiszivárgott hangfelvételekből idéz a 444.hu. Ezeken Orbán
többek között arról beszél, hogy 2011 őszén néhány órán múlt, hogy nem
lett fizetésképtelen Magyarország, ezért kellett újra bejelenteni, hogy
az IMF segítségét kérjük." https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/orban-ot-hat-oran-mult-az-allamcsod.604386.html
Vészmadárkodni? Szerintem itt hamarosan 2011 újratöltve lesz és hiába mennek majd IMF-hez a fiúk azok megvárják az államcsődöt az fix. https://www.portfolio.hu/gazdasag/20151012/orban-ot-hat-oran-mult-az-allamcsod-220835
Vészmadárkodni azért nem kell, ennyi erővel akkor soha nem lehetne kamatot csökkenteni, pedig volt már rá párszor példa a magyar történelemben. Akkor lehet majd csökkenteni, ha más szempontok miatt vonzóbb lesz HUF-ot tartani (országkockázat csökken, BÉT talpra áll stb.). Itt még nem tartunk, sőt, az elmúlt hetekben inkább megint romlottak a kilátások (EU-s pénz nincs a láthatáron, rosszabbodó nemzetközi hangulat stb.).
Valójában nem a 18% a támasz, hanem a 18% és a USA / német / más komoly játékosok kamatai közti különbség. Kamatelőny magyarul. Ha az csökken, akkor akik forint longban ülnek azok részben átülnek USD/EUR longba. Az átüléssel forintot adnak el devizáért, ami kicsit gyengíti a forintot, tehát kicsit fáj a kitartóbb forint longosoknak. Azért ebbe bele tudok látni egy öngerjesztő folyamatot. De híresen vészmadár vagyok, so don't mind me.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)