combo

Regisztráció: 2022-08-24 12:47:16

Hozzászólások száma: 27

Utolsó hozzászólás: 2022-09-23 00:02


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Interactive Brokers péntek, 00:02

Ó, köszönöm, ezt nem tudtam. Most már utána is olvastam, hogy valami engedély hiánya miatt van így. Elég körülményes így, kicsit hacklife szaga van. :) Én nem árfolyamspekulálni szeretnék, hanem mindenféle devizában részvényt venni majd.
Itt van leírva egy másik módszer is margin accounttal (1. komment):
https://www.reddit.com/r/kiszamolo/comments/wsafx1/ibkr_deviza_keresked%C3%A9s/
Interactive Brokers csütörtök, 15:27
Ez a "base currency" pontosan micsoda? Eddig úgy gondoltam (én is csak ismerkedem a rendszerrel), hogy csak annyi, hogy a kimutatásokat stb. milyen devizában lássam, pl. adózáshoz. Szerintem ennek nincs köze ahhoz, hogy milyen devizákat tartok ott éppen. Vagy rosszul gondolom?
Interactive Brokers csütörtök, 09:36
Köszönöm.
Interactive Brokers csütörtök, 01:16
Most ismerkedem a brókercégekkel, és lehet, hogy ez amatőr kérdés.
Olyat lehet, hogy beutalok forintot, átváltom euróba vagy dollárba, és egy darabig nem veszek semmilyen részvényt (mert most kockázatosnak tartom), tehát kvázi devizaszámlaként használom az IBKR-es értékpapírszámlára? Kiraknak, vagy ez etikátlan, netán teljesen korrekt használat? Vagy esetleg kockázatos?
Azért kérdezem, mert elkezdtem gyűjtögetni az EUR-t a devizaszámlámon, amit majd úgyis ETF-be tervezek rakni az IBKR-nél, de nem most. A bank a devizaszámlalánál egyszer levesz a devizakonverzióval, egyszer meg a beutalással. Ezzel szemben forintot ingyen be tudok utalni az IBKR raiffeisenes számlájára, majd az IBKR-en olcsón átválthatom EUR-ba/USD-be. Innen jött a gondolat, hogy akkor csinálhatnám így, és ott parkoltatom a pénzt. Ez szabályos, vagy ki- /megvágnak? Vagy ha muszáj valamit venni, akkor tudok valami likvid zero risk / zero profit cuccot venni ott EUR-ban?
Előre is köszönöm.
EUR/HUF kedd, 23:46
Azt azért ne felejtsd el, hogy az ottani propagandához képest még a magyar is kismiska. Maximum valami fajsúlyosabb ember / csoport gondolkodhat ilyenben (milliárdos vagy tábornok, stb.), nem a társadalom. Nem véletlenül esnek ki mostanában a fajsúlyosabb emberek az ablakon arrafelé.
EUR/HUF kedd, 13:30

Na, ha mindenki jósol, én is megteszem:
Szerintem a válságot ebben a 400 ft körüli sávban fogjuk átvészelni. Nem hiszem, hogy 380 ft alá tartósan bemenne az árfolyam, és azt sem, hogy hagyják elengedni.
Indokaim: Valószínűleg a jegybank is tudja, hogy ha 400-tól is elszállna az árfolyam felfelé, akkor az olyan bizalomvesztés lenne, hogy onnantól nehéz lenne visszahozni. Ezért a 400-tól nem nagyon engedik el, kerül, amibe kerül.
Ha netán elkezdene erősödni a forint, akkor visszagyengítik (előtte/közben jól bevásárolnak EUR-ba, kell a gázra). Eddig is a gyenge forint politikáját nyomták, ezt a 400 ft-os eurót már mindenki "megszokta" és "beárazta", politikailag semmit sem nyernének vele, ha mondjuk visszaerősödne 350 ft-ig, igazából már gazdaságilag se nagyon.
Én azért átrakom a pénzem egy részét ezen a 400 körüli árfolyamon EUR-ba. Nem tervezek rajta nagyot kaszálni, egyszerű biztonsági okokból, ha mégis elvadulnának a dolgok télen. (Egy durva gazdasági válságban nem lesz egyszerű megtartani a forintot.) És sajnos a biztonságnak ára van.
Interactive Brokers hétfő, 19:39
Pedig erre egy egész ország pénzügyileg tudatos része vár. :)
Állampapír 2022. 09. 18. 23:34
EUR-t kell befizetni, és EUR-t is utal ki. Devizát a Kincstár nem vált.
Állampapír 2022. 09. 12. 09:43
Mert csak ilyen árfolyamon hajlandók megvenni az emberek. (Emelkedik a hozamkörnyezet, így a 2025/C hozamának is muszáj, ami meg csak úgy történhet, hogy lejjebb megy az árfolyama.)
Állampapír 2022. 09. 09. 22:39
Köszi. Szerintem nem én vagyok a legkedvesebb ügyfél sehol. :)
Állampapír 2022. 09. 09. 21:41

Nekem az lenne a kérdésem, hogy van-e arra esély, hogy az Államkincstárnál már nem jegyezhető PMÁP-ot vegyek valahol. A K&H állampapír árfolyamai között szerepel eladási árfolyam pl. a 2025/K PMÁP-ra (A250327K22): https://www.kh.hu/kondicio/maganszemely/hirdetmeny ("lakossági állampapírok árfolyamai")
A CIB hasonló pdf-jében szintén szerepel eladási árfolyam olyan PMÁP-ra, ami a Kincstárnál nem jegyezhető.
Van esély arra, hogy az alternatív forgalmazóknál el lehet csípni ilyen papírt? (És ha igen, akkor értékpapírszámlát kell ott nyitni, és áttranszferálni; ha úgy ítélem meg, hogy nekem ennyi költséget megér?)
A K&H-nál próbáltam ezt megtudni, de az ügyintéző vagy nem értette, hogy mit akarok; vagy nem akarta érteni. :)
Állampapír 2022. 09. 08. 20:53
Miért gondolod, hogy a PMÁP-ot úgy fogják megváltoztatni, hogy az neked legyen jó? Inkább fordítva lesz. Így is iszonyat teher lesz 10+ %-os kamatokkal finanszírozni az államadósságot, és az ÁKK nem érted van, hanem az államért. Szerintem a BMÁP-ot is azért hozták vissza, hogy szívjon el pénzt a PMÁP elől (hosszú távon normalizálódni fognak a kamatok). És érdekes, hogy a közleményben csupa pozitív konkrétumok szerepelnek, a PMÁP-ról meg annyi, hogy megmarad.
EUR/HUF 2022. 09. 07. 21:37
Elég furcsa világot élünk, ha a -6%-os reálkamat számít monetáris szigornak...
Állampapír 2022. 09. 06. 13:55

"(tehát még az ez évi infláció az alapja lejáratig)"
Akarom mondani: 2021-es infláció.
Állampapír 2022. 09. 06. 13:54

Szerintem is csak olyan PMÁP-ot érdemes eladni, ami jövőre jár le (tehát még az ez évi infláció az alapja lejáratig), vagy esetleg a decemberi fordulónapos 2024/K-t, de még ez utóbbi sem egyértelmű.
Ahogy írták korábban, egyáltalán nem biztos, hogy az új PMÁP-on is ennyi kamatprémium lesz, plusz a visszaváltást is megszigoríthatják (ez esetben a lejárat sem mindegy).
Arra lehet esetleg bazírozni, hogy a jelenlegi PMÁP-ok fordulónapja előttig fialtatod a pénzt 8-10%-os kamattat, de ez a 1-3% plusz hozam szerintem nem éri meg azt a kockázatot (ugye az 1%-os büntit is le kell vonni, és fent éves kamatot írtam), hogy esetleg elfogy addigra a jelenlegi PMÁP sorozat.
EUR/HUF 2022. 09. 02. 21:24
Ez itt teljesen OFF, de az EU nem bojkottálja az orosz gázt. (Ők nem adnak, és már tavaly sem adtak eleget amúgy, készülve az idei évi zsarolási potenciálra.) Az pedig, hogy az EU Ukrajnát segíti a háborúban (fegyverekkel és pénzzel), egyrészt morális kérdés, másrészt biztonsági (ha hagyják, hogy Oroszország bekebelezze Ukrajnát, akkor itt lesz a szomszédban egy atommal fenyegetőző, ellenfeleit megmérgező / ablakon kidobó diktátor).
A német külpolitika viszont ostoba volt, kiszolgáltatták magukat az orosz energiának. (Ez is egy példa arra, hogy a pénz nem minden.)
EUR/HUF 2022. 09. 02. 19:54
Tök egyértelmű, hogy az oroszok érdeke a legnagyobb bizonytalanság generálása, hogy a leginkább az egekbe verjék a gáz árát. Valamennyit fognak csorgatni Európának is, persze aranyáron. (És mivel a kitermelés és a szállítás költségei valamennyire fixek, ezért simán lehet, hogy a profit akár 100-szorozódik is. Most nyilván egy random számot mondtam.)
EUR/HUF 2022. 09. 02. 10:30
Én ezt szinte kizártnak tartom. 2010 óta a gyenge forint / alacsony kamatok politikájával operál a kormány, és erre a 400 ft körüli euróárfolyamra már berendezkedtünk. Ha elkezdene erősödni a forint, a jegybank rögtön lazítana, hogy segítse a gazdaságot. Számomra a legoptimistább forgatókönyv az, hogy egy ideig tartjuk ezt az árfolyamot.
OTP részvényesek ide! 2022. 09. 02. 09:42

Interactive Brokers. Nagy nemzetközi cég, globálisan is az egyik legolcsóbb. A régiós központja Budapesten van, így a magyar felügyelethez tartozik: 100.000 EUR BEVA, plusz magyar bankszámlára tudod nekik beutalni a pénzt (ami olcsóbb). Hátránya, hogy nincs TBSZ, csak ígérgetik.
Magyarországon most nem nagyon találsz az Ersténél olcsóbbat. Szerintem ilyen díjak mellett annál a banknál érdemes tőzsdézni, ahol a bankszámlád van. (Ha OTP-s vagy, akkor az OTP-nél.) Így legalább az értékpapírszámlára ki-be utalás költsége eltűnik, mert azt ilyenkor el szokták engedni.
OTP részvényesek ide! 2022. 09. 01. 10:35
"Nagy butaság itt már eladni. Pláne bukóval."
Azt én nem tudom megmondani, hogy merre megy az árfolyam, de ez valami önbecsapó pszichologizálás. Van valamennyi OTP részvényed, ami most ér valamennyit. Az, hogy ezt érdemes-e megtartani vagy eladni (a te befektetési időtávodat figyelembe véve), független attól, hogy Te épp mennyiért vetted. Lásd még: Concorde-effektus.
Másképp fogalmazva, te ezen az üzleten pillanatnyilag mindenképp buktál, akár tetszik, akár nem. Ez az "amíg nem adom el, nincs bukás" gondolatmenet kicsit olyan, mintha összetörném az autómat, és azt magyarázgatnám, hogy amíg nem adom el, addig nincs bukó. (Szerencsére a részvény "meg tud javulni magától" az autóval ellentétben, de ez a lényegen nem sokat változtat. Az összetört autó bukás, akkor is, ha épp nem konvertálom át az értékét készpénzbe.)

friss hírek További hírek