Nyilván az, aki kicsit is jártas a tőzsdei, és úgy általánosságban a pénzpiaci (alap)folyamatokkal, az tudhatta, hogy a tavaly szeptemberi 430 körüli árfolyam nem normális szint, az már extrém helyzet volt. Épeszű ember, aki ért hozzá, az nem vásárol(t) be a csúcson. De tegyük fel, hogy voltak, akik mégis (de biztosan nem itt a fórumon irogatók), azoknak nincs más választási lehetőségük most, mint kivárni, ha nem akarnak 10-15%-os buktával kiszállni. Az, hogy most 380 körül van az árfolyam, az szép, dícséretes, de azért nagyjából látjuk/tudjuk, hogy milyen folyamatok erősítik vissza a forintot, mi ad támaszt neki ezen az árfolyamon. Én azt gondolom, látva és ismerve a kormány gazdaságpolitikáját, az, hogy a forint milyen szinteket tud, és hogyan gyengült tudatosan az elmúlt 4 évben (2019=315Ft, 2020=335Ft, 2021=355ft, 2022=375Ft), az, hogy most 380 körül van, a jelenlegi kamatszintek mellett beleillik abba a trendbe, hol idén nagyjából lennie kellene, háború, magas energiár stb nélkül. Amint elindul a kamatcsökkentés, a 390-400 forintos szint az év második felére szerintem simán be fog állni. Én a fentiek alapján úgy kalkulálok, hogy minden évben egy 15ft-os leértékelődés simán benne van a forintban, ez, az év bizonyos szakaszaiban a nagyon magas volatilitás miatt pár hétig 25-30Ft-os sávokat is jelenthet rövid távon. Aki ért hozzá, és le tudja kereskedni, annak a forint egy aranybánya. A kisembereket hagyjuk, mert nem értenek hozzá, ők majd kivárják, hogy a 420-on vásárolt árfolyamukhoz szépen idővel visszagyengül az árfolyam.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)