Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kajli_man
kajli_man 2026. 05. 10. 08:32
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1932466434363170&set=a.936467167296440
Na igen, ezt írtam/írtuk páran, hogy nem a fundamentumok hajtják felfele, hanem a kaszinó.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2026. 05. 10. 08:23
Előzmény: #138737  frossnag
Nem kell bocsánatot kérni. Én örülök minden visszajelzésnek, mert csak azokból lehet építkezni. 
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2026. 05. 10. 08:21
Előzmény: #138734  N0MAD
Köszi a visszajelzést! Remélhetőleg idővel ebben is sikerül majd javulni. 
frossnag 2026. 05. 10. 00:36
Előzmény: #138729  Moka_Brikka
Uh, akkor bocsánatot kell kérnem, eléggé mellé lőttem ezzel az AI narrátor témával.
Aztán nem is feltétlenül kell a véleményemet etalonként kezelni, én is csak egy vagyok a sok közül.
Boole 2026. 05. 09. 22:03
Előzmény: #138735  Boole
Az AI szuperciklus jelenleg a 15-ből 4. évben jár, vagyis még nagyon korán járunk! 
Sokan milliomosok lesznek, akik ismerik és megörökítik a következő fázisciklusokat. 
Az első fázis hivatalosan is befejeződött, és a 2. fázishoz értünk: 
1. FÁZIS – ALAPÍTVÁNY RÉTEG (2023–2026) $NVDA - AI GPU king powering tréning, következtetés és hiperskála igény. $AMD - AI gyorsító versenytársa gyorsan sodródik a vállalkozás és a felhő örökbefogadás. $MU - Nagy sávszélességű memória elengedhetetlen az MI szerverekhez és a nagyméretű számítógépekhez. $LITE - AI sávszélességet támogató száloptikai csatlakozás és fotonikai infrastruktúra. $INTC - Hazai félvezető és AI infrastruktúra fordulatos játék. 
2. SZAKASZ – INFRASTRUKTÚRA BŐVÍTÉS (2026–2027) $IREN - AI fókuszált adatközpont bővítése, skálázható energiát biztosít a következő generációs számítógéphez. $CRWV - Cloud és AI infrastruktúra platform a hiperskála előnyére pozícionálva. $NBIS - AI infrastruktúra és számítási expozíció a következő hullámos vállalkozások telepítésének növekedéséhez kötve. $OKLO - Fejlett nukleáris technológia a hosszú távú MI energiaigény támogatására pozícionálva. $MRVL - AI hálózati szilícium összekötő számítógépet, memóriát, tárhelyet és hiperméretű infrastruktúrát. 
3. SZAKASZ – A FIZIKAI AI GAZDASÁG (2027–2029) $USAR - Stratégiai amerikai ritkaföld kitettség AI hardverhez és katonai ellátási láncokhoz kötve. $MP - A hazai ritkaföld termelés kritikus a mágnesek, EV-k, robotikák és védelmi rendszerek számára. $RKLB - Infrastruktúra és műholdas rendszerek indítása, amelyek támogatják az AI-vezérelt térbővítést. $ASTS - Űralapú kapcsolat, amely lehetővé teszi a jövő autonóm és MI kommunikációs rendszereit. $ONDS - vezeték nélküli védelmi és drónhálózati infrastruktúra, amely támogatja az autonóm működést. 
4. FÁZIS – AGI ÉS SZOFTVER URALOM (2030+) $IONQ - A kvantumszámítási expozíció potenciálisan felgyorsítja a következő generációs MI képességeket. $ORCL - Enterprise AI adatbázisok és felhőinfrastruktúra mélyen integrálva a vállalati rendszerekbe. $AMZN - A felhő és az AI infrastruktúra dominancia az AWS-en és a vállalkozás számítógépén keresztül. $GOOGL - AI keresés, következtetés, felhő és AGI infrastruktúra erőműve. $MSFT - Enterprise AI ökoszisztéma vezető, aki integrálja az MI-t a termelékenység, felhő és szoftverek között. 
Az AI szuperciklus nem 1 éves kereskedelem. Ez egy évtizedes infrastruktúra kiépítése.
Boole 2026. 05. 09. 21:48
Előzmény: #138732  pomperj
Pénteken egyetlen nap alatt 2600 milliárd dollárnyi S&P 500 vételi opcióval kereskedtek. Egyetlen nap alatt. Ez a valaha mért legmagasabb szám a tőzsde történetében. Az elmúlt 27 évben visszamenőleg semmi sem közelíti meg ezt az értéket. Mit is jelent ez? A vételi opció egy fogadás arra, hogy az árak emelkedni fognak. Amikor a kereskedők egyszerre több milliót vásárolnak ezekből a fogadásokból, az opciókat eladó árjegyzők kénytelenek megvenni a tényleges részvényeket, hogy fedezzék magukat. Ez a vásárlás felfelé nyomja az árakat, ami még több embert sarkall vételi opciók vásárlására, ez pedig még több részvényvásárlást kényszerít ki. A folyamat önmagát gerjeszti. A piac tehát nem a fundamentumok miatt emelkedik, hanem tiszta mechanikai kényszer hatására. A tegnap kereskedett összes S&P500 opció 60%-a vételi opció volt. Ez nem egy átlagos nap. Távolról sem. A Goldman Sachsnak volt is erre egy elnevezése: a saját kereskedőik „félig irracionális hajsza-üzemmódnak” hívták ("semi-irrational chasing mode."). Ez a Wall Street udvarias mondása arra, hogy kifejezze: a piac egy kissé elvesztette a fejét ...A Philadelphia Semiconductor Index RSI mutatója épp elérte a legmagasabb szintjét 1999 óta. Az volt a dotkom-lufi csúcspontja. Senki nem mondja, hogy ez most 1999, de maga a piac vonja meg a párhuzamot. Van itt egy kockázat, amit senki nem akar hangosan kimondani: amikor az opciók lejárnak, vagy a pozíciókat lezárják, a mechanikus vásárlási kényszer megszűnik. És a folyamat ugyanolyan gyorsan fordulhat meg, mint ahogy elkezdődött. A rali valós. A történelmi csúcsok valósak. De az egyetlen nap alatt megmozgatott 2600 milliárd dollár azt üzeni: ezt a mozgást kerozin hajtja, nem fundamentumok. Mi történik amikor kiürül a tank? 
Tőzsdei emelkedés egy klasszikus, de rendkívül extrém formája — ezt gyakran „gamma squeeze”-nek nevezik. Miért emelkedhet a piac akkor is, amikor a fundamentumok (vállalati eredmények, gazdaság, kamatok stb.) valójában nem javultak ennyit. Mit jelent a „2,6 billió dollárnyi call opció”? A call opció arra tett fogadás, hogy a piac emelkedni fog. Ha rengetegen vesznek call opciókat például az S&P 500 indexre: hedge fundok, kisbefektetők, algoritmusok, intézményi szereplők, akkor valakinek el is kell adnia ezeket az opciókat: market maker cégek, bankok, opciós szolgáltatók. Miért kénytelenek a market makerek részvényeket venni? Ha eladsz egy call opciót, nagyot veszíthetsz, ha a piac hirtelen emelkedik. A kockázat csökkentése érdekében a market makerek fedezeti ügyletet kötnek. Vásárolnak S&P-részvényeket, futures kontraktusokat, ETF-eket, mint például SPY vagy QQQ „delta hedging". Önmagát erősítő spirál. A probléma az, hogy: több call opció → a market makereknek több részvényt kell venniük, a részvények emelkednek → a call opciók még értékesebbek lesznek, még több trader ugrik be, a market makereknek még többet kell vásárolniuk, önmagát hajtó spirál, a vásárlás még több vásárlást generál. Nem azért, mert a gazdaság jobb lett — hanem mert az opciós rendszer mechanikusan kikényszeríti a vásárlást. Mi az a „gamma squeeze”? Pontosan ez a jelenség. Amikor a piac gyorsan emelkedik, az opciók eladóinak egyre agresszívebben kell vásárolniuk. Ez, gamma squeez opciós squeeze dealer hedging rally. Ez történt a meme részvényeknél 2021-ben, a Tesla nagy ralijainál, az Nvidia emelkedésénél, bizonyos AI-rallyk során. Miért emlegetik az RSI-t és az 1999-es évet?Philadelphia Semiconductor Index. Az RSI = Relative Strength Index. Méri, mennyire túlvásárolt a piac. Amikor az RSI olyan magas szintet ér el, mint utoljára 1999-ben: a piac extrém eufóriában lehet, a vevők „all in” állapotban vannak, nő a komoly korrekció veszélye. Az 1999-es év a következőre utal: Dot-com bubble. Miért lehet ez veszélyes? A mechanikus ralikkal az a probléma, hogy, csak addig működnek, amíg: új call opciókat vesznek, a market makerek kénytelenek fedezeti vásárlásokat végezni, amikor: az opciók lejárnak, a traderek eladnak, a volatilitás megváltozik, a vásárlási nyomás eltűnik. Ekkor a folyamat megfordulhat: a market makerek részvényeket adnak el, a piac esik, egyre többen kezdenek eladni, a hedge pozíciókat leépítik. Ugyanolyan gyors lehet, mint az emelkedés volt. Fontos kérdés: ez azt jelenti, hogy most jön az összeomlás? Nem feltétlenül. Emelkedést inkább a pozicionáltság hajtja, mint a fundamentumok. A piac érzékeny, a volatilitás erősen növekedhet, kisebb hírek is nagy mozgásokat okozhatnak. Az ilyen rallyk viszont néha sokkal tovább tartanak, mint azt bárki várná. Egyszerű hasonlat. Képzelj egy rakétát: az opciók = üzemanyag, a market makerek = motorok, a vásárlási hullám = tolóerő. Amíg új üzemanyag érkezik, a rakéta egyre magasabbra megy. Amikor elfogy az üzemanyag: a rakéta lassul, néha nagyon gyorsan visszaesik. Mire figyelnek most a profi traderek? Gyakran ezeket nézik: opciós lejáratok („OPEX”) gamma exposure, put/call arány, VIX, dealer positioning, Nvidia és a félvezető szektor, kötvényhozamok. Fontos lehet, a call opciós volumen csökken, a volatilitás emelkedik, a nagy tech részvények elveszítik a lendületüket. Mert akkor ugyanaz a mechanizmus lefelé is elkezdheti nyomni a piacot.
Ameddig a munkanélküliségi ráta = megtakarítások nem csökken, addig bármilyen grafikont lehet figyelni, a tőzsde nem fog esni. A mai egyszerű bróker számlák világában amíg az embereknél pénz van, addig a megtakarítás = tőzsde emelkedni fog. Amikor a fölös pénz = munkanélküliségi ráta csökken, akkor a tőzsdei pénz is esni fog. Addig viszont aki ellene megy az veszíteni fog.
N0MAD 2026. 05. 09. 21:46
Előzmény: #138705  Moka_Brikka
ha nem sértődsz meg:
A kiesjtéssel és a videóval sincs baj, sőt egészen profi hangulatú.
Amit tudnék javasolni hogy ne koncnentrálj annyira a kiejtésre, annyiféle akcentus van, anyanyelvi is hogy senkit nem zavar, ellenben ettől elég gépies lett a kiejtés, mintha az egyes szavakra koncentrálnál, némileg gépi beszédszintetizátor hangja van.
A mondat hanglejtése szinte elmosódik.
Szerintem lazulj el, beszélj lazábban, a végeredmény sokkal természetesebb lesz. 
(és nekem elhiheted én még magyarul is monoton hangon beszélek, angol meg még jobban játszik a hangsúlyokkal (hanglejtésekkel? nem tudom mi a jó kifejezés)
De nincs jelentősége, nem rossz így se, csak visszajelzést kértél.
újonc111 2026. 05. 09. 15:28
Előzmény: #138722  Bodegue
A jelentés 7-én kijött: https://finviz.com/news/352066/alpha-pro-tech-ltd-announces-first-quarter-2026-financial-results . Szerintem semmi meglepő nincs benne, ami indokolná az árfolyammozgást, szóval feltehetően a Hantavírus hírekre kezdték piszkálgatni, akik még a Covid idejéből emlékeznek rá.
pomperj
pomperj 2026. 05. 09. 14:35
Előzmény: #138710  dniel
Igazad van abban, hogy egyelore a negativ tenyezoket es hireket teljesen ignoralja a piac,
pedig van beloluk 4-5 fajsulyosabb (novekvo inflacio, olaj es commodity aremelkedes,  novekvo
jovedelmi egyenlotlensegek, privat credit bajok, allamadossag novekedes, dollar gyengeseg, 
haboruk es katonai feszultsegek stb.)
mikozben a pozitiv hireket (jo novekedes, novekvo profitabilitas, AI, stb) a tozsde azonnal bekalkulalja.
.
De nem marad mindig igy. 
Amikor majd  felgyulik a kritikus tomeg a bajok egyikben, akkor fokozatosan atfordul a hangulat,
es az egyik bajbol kialakul  egy penzugyi ijedelem, amire raerosit a tobbi tema negativ atertekelese is. 
,
A COVID ota eltelt 6 ev extremen gyors tozsderallyk sorozatat hozta, kb.  +200%-ot net emelkedessel.
Nem csoda, ha a hangulat extremen optimista.
Freszelés 2026. 05. 09. 13:22
A forma: ne aggódj a kezdeti 'bénázás' miatt, minden kezdet ilyen. A titok a kitartás: a századik ilyen videód után majd visszanézed az elsőket és látod majd a hatalmas fejlődést. Aztán a háromszázadik meg sokkal jobb lesz, mint a századik.
A tartalom: műkedvelő vagyok, szóval ehhez a részhez nem tudok hozzászólni.
hellforceone 2026. 05. 09. 13:14
Előzmény: #138727  frossnag
Szerintem semmi gond nincs a videó grafikai megjelenésével. Angol videó, vagyis a világ bármely részéről megnézhetik és bizony egyre több ilyen videóba botlani amerikai vagy más nyugati tartalomgyártótól. Az igazi tartalom a lényeg, legalábbis számomra. Hogy ezt valaki nagyon színesen vagy komplett fekete-fehér színvilággal, a '70es évek stílusában adja elő, az számomra ezred rangú, ha maga a tartalom valóban jó, értékes. Ez nem bántás vagy kötekedés a te véleményeddel szemben, egyszerűen egy vélemény. :)
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2026. 05. 09. 10:35
Előzmény: #138727  frossnag
Köszönöm az őszinte visszajelzésedet!
-
Sajnos a hang az én kopottas eredeti akcentusom. 😆 Nagyon keveset beszélek már angolul, úgyhogy idő kell még, hogy valamennyire visszajavuljak, de valószínűleg itthon élve nem fogok már visszajutni arra a szintre, hogy újra angolul is álmodjak. 
-
Igyekszem javítani majd a többin is. 😉
-
Amúgy ez volt a lényegi kérdése a videónak tömören:
https://x.com/brikka_trading/status/2052366620215898412?s=46&t=xPozLWAVhDSw9YLqRGF_Ew
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2026. 05. 09. 10:23
Előzmény: #138724  hellforceone
Pl: hétvégén a CRCL-t akarom majd hosszabban elemezni, nemcsak technikailag, többek között a Clarity Act miatt is. 
-
TA alapján röviden ezt figyelem:
https://youtu.be/7WzYse9N5l8
frossnag 2026. 05. 09. 10:20
Előzmény: #138705  Moka_Brikka

Ha valóban őszinte véleményt szeretnél hallani, akkor itt az enyém:
A szakmai tartalmat nem tudom értékelni, de a körítés — a zene, az indiai AI-hang, a csupa nagybetűs feliratok, a cool átmenet-animációk a képkockák között, stb. — ezeket olyan olcsó, ebayes kütyüreklámokban szoktam látni, amiket biztos, hogy nem akarok megvenni.
Szerintem, ha azt akarod, hogy valaki komolyan vegye a tartalmat, akkor ezeket messziről kerüld el. Én nem tudtam végig nézni a videót emiatt, egy 20 másodperc után bedobta az agyam a törülközőt.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2026. 05. 09. 10:03
Előzmény: #138724  hellforceone
Köszönöm a visszajelzést és a feliratkozást. Minden kezdet nehéz, de egy jó közösség sokat lendít ezen. 😉
-
Tervezek majd hosszabb videókat is, de ahhoz sokkal többet kell fejlődnöm ebben is. Egyelőre rengeteg idő megy el még egy egyszerűbb video elkészítésére is, de ezzel a tanulási folyamattal magamat fejlesztem is egyben. 
pomperj
pomperj 2026. 05. 09. 07:39
1)SPX daytrade
https://imgur.com/a/MnemAZt
.
2)Russell daytrade
Talan tisztabb  szerkezet, ugyanott tart
https://imgur.com/a/yLHY7AG
.
3)DOW 2000 top, es 2026 top
https://imgur.com/a/51weOqf
hellforceone 2026. 05. 09. 04:19
Előzmény: #138718  Moka_Brikka
Jó a videó, gratulálok a csatornádhoz! Feliratkozok, szerintem tegye mindenki, ez a minimum köszönet az itteni munkádért is. Ami pedig a legjobban tetszik a videódban, hogy nagyon rövid, lényegretörő, jól operálsz a rajzokkal, nincs sok mellébeszélés. Persze gondolom később hosszabbra is tervezed, amivel szintén nincs gond, de ez a forma is nagyon jó. 
Bodegue 2026. 05. 08. 23:41
Előzmény: #138722  Bodegue
Hülyeség, mert a CLX meg nem lenne 10 éves mélyponton.
Bodegue 2026. 05. 08. 23:39
Szerintetek a járványveszély vagy a közelgő jelentésnek köszönhető az APT felszúrása?
JackOne
JackOne 2026. 05. 08. 22:22
Előzmény: #138717  mereszZenesz
Mert 'Átmenetinek Tekinti' - ezért átnéz rajta, de ha kiderül h. nem átmeneti...már pedig igen csak erre felé megyünk...a magas olaj ár egy-két negyedévvel később épül be a gazdaságba és közben a tartalékok kifutnak - ősszer kiderül a mezőgazdasági gyenge termelés is a műtrágya hiány miatt ...etc. A III.-IV né. nem lesz v.mi rózsás.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek