Csak, hogy elképzelésünk legyen, mekkorák a tankerek: A tengeri olajszállító tartályhajók méretei a szállítókapacitásuk (DWT - hordképesség) alapján meghatározott kategóriáktól függenek, a hosszuk jellemzően 150 és 415 méter, szélességük pedig 25 és 70 méter között mozog. A teljes vízkiszorításuk a legnagyobb szupertankerek esetében meghaladhatja a 500 000 - 600 000 tonnát is. Az alábbiakban a leggyakoribb méretkategóriák szerinti hozzávetőleges átlagadatok láthatóak:
Hajóméretek kategóriák szerint A modern hajózásban az alábbi standard kategóriákat használják a tartályhajók osztályozására:
Aframax (Közepes méretű nyersolajszállító):
Hossz: kb. 245 méter.
Szélesség: kb. 34 – 42 méter.
Hordképesség (DWT): 80 000 – 120 000 tonna.
Suezmax (A Szuezi-csatorna méretkorlátjaihoz igazítva):
Hossz: kb. 270 – 285 méter.
Szélesség: kb. 45 – 50 méter.
Hordképesség (DWT): 120 000 – 200 000 tonna.
VLCC (Very Large Crude Carrier - Nagyon nagy nyersolajszállító):
Hossz: kb. 330 méter.
Szélesség: kb. 55 – 60 méter.
Hordképesség (DWT): 200 000 – 320 000 tonna.
ULCC (Ultra Large Crude Carrier - Ultra nagy nyersolajszállító):
Hossz: kb. 370 – 415 méter.
Szélesség: kb. 63 – 70 méter.
Hordképesség (DWT): 320 000 – 550 000+ tonna.
Vízkiszorítás és kapacitás
A tartályhajóknál gyakran a hordképességet (DWT) adják meg, ami a rakomány, az üzemanyag és a legénység együttes tömegét jelenti, de a teljes vízkiszorítás (displacement) ennél magasabb:
Átlagos értékek: Egy VLCC kategóriájú hajó teljes vízkiszorítása terhelt állapotban jellemzően több százezer tonna.
Rekordméretek: A valaha épült legnagyobb úszó létesítmények (mint a már nem üzemelő Knock Nevis vagy a modern Prelude FLNG) vízkiszorítása a 600 000 tonnát is elérte.
Összefüggés: A kutatások szerint a hajó hossza (L) és a vízkiszorítás (Displ) között közelítőleg harmadfokú összefüggés áll fenn.
Szia János, Az olajban a második hullám jól látom, hogy alacsonyabban tetőzik, mint az első??? Hova saccolod, 110 USD környékére? Szerinted mennyire fogja befolyásolni a piacokat? Köszi, Rray
szomoru teny, de a teljes magyar ingatlanpiac is az irani raketak tavolsagaban van. gyorsan ki kene dobni egy raketavedelmi hitelt a 6 gyereket bevallalo 25 ev alatti dilomas magyar noknek, mar a hirre mehetne a teljes piac 20%-ot, a panyelkak 35%-ot.
Csak emlékeztetőül: Igazándiból irak pont ugyanez volt. Védekezésre képtelen (hiába ontották a bölcsességeket egyesek ott a szuper orosz fegyverzetről itt meg a kínai és saját fejlesztésű csodarakátákról) viszont pusztításra hajlamos. Irak az olajmezők begyújtásával, irán meg hormuzzal. Nem tudok védekezni a kocsma bikája ellen de felgyújtom a szomszéd józsi bácsi házát hogy felé menjen a füst. Tényleg lényegi a különbség, ja, veregesd meg a vállad.
Itt nem arról van szó, hogy kit hogyan neveltek, hanem ki érzi magát felsőbbrendűnek. Gyakorlatilag azért, mert gyerekszobából indult, mindent ő tud a legjobban. Nem is az vele a gond, mert tényleg művelt és sikeres, de miért gondolja, hogy csak ő és az a csoport, amibe ő tartozik? Én is azt mondom, hogy mindenhez kell szerencse, de a lottószelvényt ki kell tölteni és feladni. Én is sokszor mondtam, hogy szerencsém volt, de ha jól megnéztem, én kovácsoltam össze azt a szerencsémet. Anyukám szokta mondani, ne idegeskedjek, minden megoldódik. Igaza volt, meg nem is. Mert magától nagyon ritkán oldódtak meg gondok, azt nekem kellett megoldanom. Csak úgy tűnt, hogy ez magától történt meg.
Ha legközelebb leirod valamelyik teoriadat es az nem ugy jön be, ahogy gondoltad (akar mondjuk 1-2 év elteltevel sem), akkor majd beirod egy masik kommentben, hivatkozva az elsöre az adott komment szamaval termeszetesen, hogy jaj, szanom, banom, de belatom, tevedtem…. Mert ugye neked volt gyerekszobad, masnak meg nem. Hagyjuk is a temat.
Ne csodálkozz, egy hónapja még Dubaj ingatlanpiacát látta a világ legmegbízhatóbb befektetési ötletének, menekülve a tisza adó elől, Budapestről. Azóta az is kiderült, hogy a tisza adó a fidesz kreálmánya. Persze a fideszesek tudják, hogy az a valódi. Amit tényleg a tisza adott ki, az a hamisítvány. Lehet, abban sem tévedett, mert most lehet majd olcsón venni. Mindenki olyan ingatlant szeretne, ami egy drón célkeresztjében van. :-) Ráadásul ezt már a mesterséges intelligencia súgta neki, ami nélkül már WC-re sem tudna elmenni.
Kifejtened bovebben? Mert ez a poszt semmi mas mint a sajat vallad veregetese igy. Nem hiszem, hogy emberek a Te posztjaidat teszik ki a falra, hogy nezegessek. Azt szerintem mindenki tudja, hogy egy masik orszag, azzal nem mondasz ujat. Viszont ha arra szeretnel utalni, hogy te megmondtad elore, hogy mi fog tortenni, akkor ird le kerlek, hogy mit gondolsz, innen mi kovetkezik. Kivancsi vagyok
1)SPX daytrade Eddig a varakozas szerint ment fel az SPX, most a wave(ii) kozepe-vege kornyeken halad. A support a megelozo wave(4) vagy a fibo62 szintnel van. Ma egy kicsivel meg lejjebbre varjuk, aztan fordulat. . Az NDX IWM es a DOW lenyegeben ugyanez a szerkezet, szinkronban vannak egymassal most. Egyebkent is, ilyen bizonytalan idokben eleg szivosan rovidtavra fokuszalva a piac jo oldalan maradni, a kozeptav meg majd gondoskodik magarol. . https://imgur.com/a/qE6X5s9 . 2)Oil A korrekcios (A) hullam lefele valoszinuleg keszen van, indulhat a (B) hullam. A Marc.1 joslat az olaj kilatasra egyelore sinen van, igy nezett ki. , https://imgur.com/a/CM1ybv5 . 3)China A Shanghai es HK tozsdeken nem sok ijedtseg latszik. . https://imgur.com/a/JtO99fb
Nekem volt gyerekszobám és úgy neveltek, hogy elegánsabb belátni a tévedést, mint személyeskedve vagdalkozni, de (szerencsére) nem vagyunk egyformák. 🤷🏻♂️
Nem tudom, hogy akkor ki nevetett ki, de szamomra inkabb ez a mostani kommented megmosolyogtato. Szeretem az ilyen „en mar ekkor es akkor megmondtam“ kommenteket. Van meg par ilyen - bar szerencsere azert eleg ritka - kisebbsegi komplexussal küzdö egyed, akik mindenkeppen be akarjak bizonyitani, hogy nekik aztan a több tucat teoriajukbol - melyek mindegyikere a többseg ugysem emlekszik - valamelyik igy vagy ugy bejött…
Törölt felhasználó2026. 03. 11. 06:04
Csak emlékeztetőül: amikor néhány hónappal ezelőtt arról beszéltem itt, hogy Irán nem lesz Irak, körbe lettem röhögve. Most már senki nem röhög, mert lassan kezd leesni, hogy ez nem a szokásos vidám céllövészet következmények nélkül. Pedig minden, ami most történik, előre látható volt...
Ez a mai 76 dolcsis wti elég túlzóan lent volt, mintha egyből minden a korábbi lett volna. Megy ez még vissza 100 fölé. Oroszok Ukrajna támadásakor 130 volt, egy hétre rá 90, aztán vissza 120-ra szép lassan. Hasonló lesz most is a rajz.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.