A pénzmennyiség növekedésének a likviditás szempontjából van jelentősége, a gazdasági növekedés és a fogyasztás szempontjából abban az esetben van, ha van is hitelfelvételi és fogyasztási hajlandóság.
https://fred.stlouisfed.org/series/M2SL Semmit nem jelent az M2. A dotcom lufi és a 2008-as válság alatt is nőtt, mégis jött a medve. Ennél jóval bonyolultabb a globális pénzügyi rendszer.
SP500 növekedni fog tovább: M2 21,86 billió dollár a növekedés pedig 4,4%. Amíg ez így marad addig a parti megy tovább. Pénz beszél, kutya ugat, a karaván pedig halad.
Én hasonlóan gondolkodom, viszont már most elkezdtem egy osztalék portfoliót kiépíteni. Most REIT cégek, SCHD, SCHY, LMT,NOC,HII, LLY,NVO, UNH van benne. Ezeket akár 20+ évre is szívesen tartom. Ez teszi ki jelenleg a teljes vagyon kb 5%-át. Ezt szeretném kb 20%-ra felpumpálni és remélem, hogy nyugdíjra futja majd belőlük 20+ év múlva. Most a teljes vagyon kb 60%-a van rövid kötvényekben. Ezt amolyan muszájból csinálom, nem találtam jobb helyet. Valószínüleg több, mint fele megy majd SPY és QQQ-ba lassacskán évek alatt. A maradék pedig cash+részvények, amikben most is látok fantáziát hosszabb távra 5+ év, de ha valami nem tetszik, akkor azonnal megszabadulok tőlük. Itt vannak Nuclear, Quantum, Defense, arany ETF + AMD, BABA, AMZN, LAC, ETL, RIG, GRYP. Én most azt gondolom, hogy az EUR tovább erősödik, akár 1.3-1.4 is lehet belőle. Ezzel szemben most váltottam hétfőn egy nagyobb adag HUF-ot dollárra, hogy kiegyensúlyozzam az EUR/USD kitettséget közel hasonlóra, a háborús eszkalációtol tartottam. Nem megy nekem ez az időzítés...
Tényleg jó, jókat ír, egyetértek a legtöbbel. És igazán hosszú :) Azt írja, hogy a Consumer Sentiment miatt hatalmas probléma van. Ami egyik részről igaz, viszont szerintem jogos megvárni a valódi költésről szóló adatokat. Mert lehet, hogy úgy érzi magát az ember, hogy szar minden, de ha közben ugyanúgy költ, akkor a gazdaság nem fog emiatt lassulni. Most ez történik, lehet következő hónaptól változik viszont.
A kriptó részt, mintha a számból vette volna ki. Amit hiányolok, az az ETF-ben lévő kockázatokról írni. Abban is van egy elég szép rizikó, hogy elkezdenek ETF-eket eladni sokan egyszerre, ez generál egy "unconditional" eladási nyomást.
Viszont amit nem említ, vagy én siklottam át felette, hogy a pénzmennyiség (M2) az USA-ban és EU-ban is jelenleg növekszik. Ameddig egyre több pénz kerül a rendszerbe, addig az eszközök ára növekedni fog.
Szia, Nagy élvezettel olvastam több írásod a BABA-rol és PBR témában. Illetve generális geopolitikai illetve trendekkel kapcsolatban. Érdekelne hogy a SPY-t Te miért day trade-re használod? Hogyan diverzifikalod a portfoliod day trade és long hosszú távú pozíciók között százalékosan? pl BABA PBRA stb gondolom ezek hosszú távú long pozícióid. Ugye NA meg globálisan a nyugdíj célokra használják leginkább az ilyen indexeket. Neked erről mi a véleményed? Ezt nem találod hosszú távon megfelelőnek? Én hosszú távon pl öreg korra vagyon -t halmozni nem találok jobb megoldást a SPY és NDX havi vételénél plusz SMH ETF. Majd az ebből felhalmozott vagyont nyugdíjas korban átvinni nagy részben osztalék fizető részvényekbe. Erről a hosszú távú stratégiáról mi a véleményed/ véleményetek? Illetve a dollár gyengülést meddig várható? Szerintem hosszú távon több évtizedes szinten nem számít a pillanatnyi USD/EUR + USD/HUF trend. Nehéz elképzelni egy világot ahol az EU vagy emerging markets jobban teljesít hosszú távon mint Amerika.... Talán egy MSCI world acwi / FTSE de ott is 60% usa .. Es ott is USD van. Hosszú távon meg a currency hedged pl eur alapú etf számításaim szerint nem éri meg. Sziasztok,
Szia, Azért óvatosan a CRWV alapul venni. Ez a 6x nekem erős főleg market cap alapokon, de legyen igazad csak előtte legyenek még jo beszállók;) Véleményem: Én csak olyan pénzt tennék jelenleg ebbe amit nem sajnálok azaz játszós pénzt ha van ilyen. Nem szeretek veszíteni és nálam az elsődleges cél hogy ne veszitsek pénzt. Coreweave jelenleg IPO lockup periodban van. Ez tudod mit jelent? Ez is közrejátszott abban hogy ennyire ment. Lockup Period (days) 180 Lockup Expiration 09/24/2025 https://www.nasdaq.com/market-activity/ipos/overview?dealId=1079716-113203 Majd ezután a dátum után leszek kíváncsi a CRWV részvény árára. Nebius csapat abszolút jónak tűnik , volt Yandexesek zsidó oroszok, szimpatikusak is , semmi Wall Street bs, talán a marketing oldalon nem annyira erősek, később ez lehet hátrányos de könnyen javítható, de olyanok akik értenek a pénzhez és a technikahoz is. Felépítettek már egy komoly tech birodalmat egyszer Oroszországban Yandex néven és van szuperszámítógépük ami nem is gyenge, sőt ha jól emlékszem a 12-ik legerősebb a világon. De: Mindkettő cég P/S alapon elrugaszkodott az árazás. Mindkettő cég watchlistemen: Nebius 20 usd óta, Coreweave 40 usd óta. :( Value alapon kihagytam ezeket, közel voltam április közepén hogy vegyek, most sajnos kicsit bánom de ahogy mr Buffet fogalmazott nem bánja hogy a growth stockok jobban mennek mint az Ő holding-jai ,azokat Ő nézi :) Mindkettő cégbe tervezek venni mikor már lesz értékelhető eredmény és nem elrugaszkodott árazás. Én inkább DOCN-t vettem most :) Digital Ocean - low profile cloud provider. Az SMB. Szektor kiszolgálója akikkel a nagyok nem akarnak annyira foglalkozni. Forward P/E 14, van growth is , kicsit a debt nem tetszik de belefér. Azért a tapasztalatom hogy a retail meme részvényeken ( és sajnos ezek azok) a timing everything. És itt a fundamentumok másodlagosak. És vagy nagyon jól járnak vagy nagyon rosszul egyesek. Mindkettő cég előtt lehetőség hatalmas és nagy jövő de én Nebius 30-40 usd között venném, coreweave 40-50 usd felé. Úgy hogy már nagyobb revenue is értékelhető ráták is vannak . Meglátjuk mi lesz. Ezen felül: Legyünk őszinték jelenleg van egy AI bubble space mellett pl. BBAI és társai nem tudom hány cég jelent meg AI titulussal a nevében. Még nem vagyunk a 2021 Bubble szinteken de azért az AI naming felfutás kezd ahhoz hasonlítani nekem. Egyértelmű hogy az AI -mármint az AI futtatásanak alapja az AI data center. Kérdés hogy a nagyok IBM AWS GCP Azure akarják ezt majd önmaguknak futtatni gondolom ők is tudnak Nvidiatol rendelni nem csak az Nvidia által részben birtokolt cégek. Google-nek pl van már TPU-ja a GCP-n és a Google mellett az Apple és a Anthropic (Claude AI) is futtat ezen AI-t. https://cloud.google.com/transform/ai-specialized-chips-tpu-history-gen-a Kérdés hogy Quantum komputer mikor lesz milyen és az hogyan fog tudni futtatni AI modelleket. Jelenleg Nvidia Blackwell-re annyi az igény hogy a cég nem tud eleget szállítani. Plusz ott az Nvidia business moat a CUDA rendszer. Mind a Nebius mind a Coreweave -ban rész tulaj az Nvidia szóval a függőség és gondolom ezáltal az Nvidia támogatás is erős. Tervezek én is venni de ha már áprilisban nem vettem akkor most pláne nem fogok FOMO-bol. Sziasztok,
Ha visszanézel 2023 novemberig, ott is 342.23-nél egy támasz és 2023 júliusában 331.37. Szerintem ezekről pattan majd. Nem igazán örülök neki, mert az USA támadás után váltottam egy nagyobb összeget HUF -> USD. természetesen azóta erősösik a HUF. Ráadásul vaciláltam, hogy EUR-ra váltsam-e, de gondoltam a háború miatt majd kicsit visszaerősödik a dollár... hát nem így lett :)
Szia! Én NBIS-be a maradék szabad cashemet betoltam. Sszerintem ez a jövő, AI-hoz adják a vasat. Nem akarok okoskodni a témában, tényleg mindenkinek ajánlom, hogy olvasson el pár cikket, SA kommenteket. Ami szerintem mérvadó, hogy Corewave 80 mrd market capre feltolta magát, NBIS jelenleg 12. (Egy 6x így benne van - legalábbis ez alapján). Corewave előrébb jár, de tele van adóssággal, ehhez képest NBIS most építi fel magát, de nincs adóssága és a világ vezető mérnökei, és vezetése van mögötte (Arkady Volozh).
A Barrick Miningben valami történik egy ideje, mert a forgalmi adatokon az látszik, mint ha valakik szépen óvatosan porszívóznák fel. Ez egy hosszú befektető lehet, valamire utazik. A Barrick elvileg egy pénztárgép lehet hosszú távon, emelkedő osztalék mellett.
SPY daytrade EGyelore nincs vilagos es biztosnak gondolhato jele hogy megvan a top. Annak se, hogy elindult lefele, mert ahhoz meg minimum egy 5 subhullamos es tiszta le-impulzus kell. Amit latok az inkabb korrektivjellegu, mint impulziv. Egyelore marad a bizonytalansag, valami mas is lehet. Legjobb ha neutral allasponton maradok.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.