Nehany kitoresben levo energias idea. . 1)Consol Energy, CEIX Szenbanyasz, Q2 profitja 4.92/sh, pozitiv meglepetes, PE=4, arfolyam=83$, osztalek 5%, Idei EPS varakozas 20-22$/sh. http://keptarhely.eu/view.php?file=20230820v01xo5x57.jpeg . 2)Holly Energy, HEP es DINO HEP olajvezetek, finomito, eloszto. Utolso profitjai 33 54 45 , es most 40 cent/sh volt a Q2. A 40cent/sh, egy gyengebb negyedevben. A profitbol 80% osztalek kifizetes lesz, 35 cent/sh, ami 6.5%. az iden EPS=200-210 cent/sh varhato. Az adossag eleg sok 1.4Mrd$. . A 22$ arfolyam mellett PE=10, a piachoz kepest olcso, ezert is HF Sinclair akarja felvasarolni a reszvenyek masodik 50%-at is, A SInclair, DINO finomito es midstream olajos, kivalo longterm novekedesi potencial. DINO EPS-11-12$/sh, arfolyama 57, PE-6, keves adossag, 3% osztalek. . http://keptarhely.eu/view.php?file=20230820v01x4q242.jpeg . Eddig is jot ment erre a hirre, es ha zarul a tranzakcio, jo adag Sinclair reszvenyt kapsz erte. . 3)Seadrill, SDRL tele van uj megrendelesekkel, eddig is nagyot ment, Tobbszor volt szo rola. Q2 profit 1.16/sh, EPS=5-6$/sh, arfolyama 50$. Nagyjabol akkora potencial mint RIG, csak nincs akkora adossaga. Es mar profitabilis. http://keptarhely.eu/view.php?file=20230820v01xlhuvu.jpeg
Lássuk csak. Amik vannak. Fosszilis: CPE, ESTE, SM, SWN, MRO, FANG. Zöld: DQ, JKS, BEPC, RUN, SPWR. Ritkaföldfémes: LYC. Nincsen, de valamikor lesz sok: CSIQ; Szintén lesz, de később ENHP; Lenne, ha lefelezne SEDG. Renewable-ben készülni kell, hogy egyesek 5-20%-ot eshetnek. CSIQ, JKS még sokat. Amik még lesznek: mezőgazdaság, de csak később, ADM, TSN potenciális célpontok.
Én pl nem részvényezek, csak eurhuf és usdhuf fx. Eurós számlára trédelek, a nyerő euróban íródik jóvá (persze a bukó is, de abból szerencsére kevés volt). Az euró nagy része és a dollár egésze pénzpiaci alapban van.
USD. Nem azért, mert jónak gondolom, hanem azért, mert abba tudom értelmezhetően befektetni. ÉS most szépen fokozatosan minden megy be zöld techbe, meg "commodity közeli" részvényekbe. Még egyszer azt a hibát nem követem el, mint 2018-2019 táján, amikor éreztem, hogy az IT nagy kora jön, s mégsem hallgattam magamra.
Lakas arak A magyar lakaspiac is bull/bear piacban hullamzik. Csak kicsit jobban kiszamithato, mint a tozsde. Az utolso bull-piaci top mindig akkor van, amikor egy nagyon nepszeru, sokak altal kihasznalhato lakas-hitelezesi konstrukcio novekedese megall, megszunik, vagy a lakashitelelezesnek vege van. Tobbnyire a lakas-arcsucs egybevag azzal, amikor a kamatok alacsony szintrol felugranak. . Konkretan: a HU10Y kamat 2009.febr-ben ugrott fel 12%ra, es 2022.dec ugrott fel 11%-ra. Ezeket megelozo ev szokasosan a lakasarak csucsa. A konstrukciokat tekintve pedig: 2007-8-9 volt amikor a svajcifrank konstrukcios lakas-hitelezesnek vege volt. 2022 volt, amikor a fideszes allamilag tamogatott (CSOK, stb) lakashitelezes elkezdett visszaesni. . Ennek megfeleloen, nagyjabol 2011-15 es valoszinuleg legkozelebb 2025-27 lesz, amikor relative nagy lakas- kinalat es keves vevo lesz. Ez a lakaspiaci melypont, amikor relative olcsobbak a lakasok. Szerintem most gyanus, hogy erdemes kivarni. . http://keptarhely.eu/view.php?file=20230820v00xqaqbp.jpeg . Ennel talan fontosabb, hogy sokkal jobb lakasokat lehet venni ugyanolyan arakon. Most egy jo minosegu, top helyen levo lakas (mondjuk Bp-en a Parlament korul, vagy a Vorosmarty ter kornyeken, vagy a Varban egy 100-120m2 polgari felujitott lakas 2mFt/m2. Es nincsenek ilyenek most a piacon, mert az inflaciotol felelmben a penzesek mar megvettek oket. Azt gondolom, 3-4 ev mulva ugyanilyen lakas 1.5mFt/m2 megveheto lesz, az kb. 50mFT kulonbseg. Es lesz sokkal nagyobb valasztek is, es minden mas kategoriaban is. (Ellenpelda: Balatonfureden most epitenek parti apartmanhazakat, es 3.0-6.0Ft/m2 kinaljak. 3-4 ev mulva fele ennyiert is lehet majd venni)
Bár nem engem kérdeztél, de én is hosszabb ideje alakítgatom a deviza portfóliómat. Euróban tartom a legtöbbet, mert egyrészt előbb-utóbb euró lesz itthon is forint helyett, másrészt trédelem (eurhuf short). A maradék dollár és svájci frank. A dollárt azért nem súlyozom túl, mert nem tiszta nekem, hogy nagyobb dollárerősödés vagy gyengülés jön.
de ha osszeteszem az ittewni fel evet . igen olvaslak jani bá. hat nem vagy valami optimista de az gazdasag nem ingatlanpiac, engem a lakaspiac erdekel
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.