Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Goldstein17 péntek, 09:40
Előzmény: #265776  Freszelés
Egyrészt mindig vannak jó lehetőségek, az előttünk jaróknak ott voltak például a kárpótlási jegyek, foldvasarlas, önkormányzati lakások megvetele stb. Azzal is egyetértek,  hogy nem lehet mindenkit belekényszeriteni abba, hogy ilyesmivel foglalkozzon. Én tudományos segédmunkatársként kezdtem egy akadémiai kutatócsoportokban 59000 forintos fizetéssel igaz hamar elkezdtem tobb nyelven oktatni így azért szebb lett a fizetésem, volt még máshol is állásom és azt láttam hogy ez anyagilag így sem igazán kifizetődő,  nem is fókuszáltam 100%-ban a munkámra.  Ez így tényleg nem jó,  de ez volt a magyar valóság akkor is és én nagyon becsülöm azokat az embereket, akik kitartottak és azért a kevés pénzért végeztek nagyon ertékes munkát. A hitelről pedig annyit, hogy van akinek megsokszorozza a lehetőségeit és van akinek lenullázza. Kétségtelen,  hogy az utóbbiból van több. 
Firekiller
Firekiller péntek, 09:36
ugyanez igaz azokra akik rendszerváltas körül leptek a munkaerő piacra nyelvvizsgaval diplomaval, mindegyik szinte par éven belül felső vezetői pozit kaptak most meg úgy adjak elő mintha 20-30 évvel később is ugyanilyen egyszerű lenne az uj belépőknek..
Freszelés péntek, 09:31
Előzmény: #265777  Firekiller
És persze vegyék elő a zsepit a pórul jártak, talán az sem baj ha egy gyenge pillanatban vagy esténként sajnáltatják magukat (ki nem sírdogált még egyedül akkor amikor senki se látta legalább egyszer az életben), de a házifeladatot amit kaptak (és amit igazságtalanul nehéznek éreznek, vagy joggal vagy nem) azt bizony nekik maguknak kell megoldani. Az életben mindenki lényegében magára számíthat csak, szóval szívd fel magad és tough titties. Jobb tanácsom nincs. 
Firekiller
Firekiller péntek, 09:23
Előzmény: #265776  Freszelés
szépen és jól írod
Freszelés péntek, 09:21
Előzmény: #265774  Goldstein17
Az élet ilyen. Van benne egy adag szerencse, de az is lehet hogy csak rossz döntéseket hoztak: pl 2015-ben felelőtlenül ady új verseit olvasta és készült a hétfői magyar témazáróra ahelyett hogy nyitott szemmel járt volna és hitelre vett volna (két) lakást. De az első rossz döntése nem ez volt, hanem amikor elhatározta hogy 1998-ban ölt emberi alakot. Viselje hát a következményeit!
Én is áldom a szerencsémet, hogy 2015-ben vettem 50% hitelre lakást Budán. Nem lenne gond kifizetni most 'zsebből' ugyanezt akár többször is, de azért azt túlzásnak gondolom hogy ehhez a világ legfeljettebb IT piacain kelljen előtte karriert csinálni, több világnyelvet beszélni meg egyebek. Ha ez a belépő a budai téglához, akkor valami el van bszva. Márpedig úgy tűnik hogy el van bszva.
Atti péntek, 08:57
Előzmény: #265774  Goldstein17
Nagyon jól csináltad.
Mi sajnos nem léptük meg.
Goldstein17 péntek, 08:52
Előzmény: #265770  DavidCamp
Ma azokra lehet irigykedni,  akik a lehető legnagyobb hitelt vették fel 10 éve és abból ingatlanokat vásároltak. Nekem még megvan egy hitelem azokból az időkből kamastoppal, életem legjobb pénzügyi döntése volt. Felvetelkor a megvasarolt lakás 2/3-at tette ki a hitel, ma az az összeg a lakás árának 1/15-ét tenné ki.
Pistike12 péntek, 08:17
Hitel nelkul higy veszel ingatlant?
Az ar/ber aranyunk rossz, de meg rosszabb ez az arany, ha azt nezzuk, hogy valtozik felfele. Szamolhatsz te azzal, hogy most az atlagbered 500e netto es mondjuk 14 ev alatt felreteszel egy 2 szobas panelre. 
De ha ezt 2020 ota folytatod arlagberrel, ami akkor 268e ft volt havonta, akkor SOHA eered utol a lakásárakat, csak hitellel. Mert ott a kiadasr/megtakarítando osszeget es a lakasarat is fixalod. 
Atti péntek, 07:51
Ebben a nálunk " gazdagabb" országok lakói sem különbbek.
Németo, Usa, GB jobb?
Amúgy meg ez a fiatalokra még jellemzőbb.
Ez bizony generációs probléma lesz.
Firekiller
Firekiller péntek, 07:23
Előzmény: #265769  Hobbyproperty
szerintem nem lehet generációs általánosítást alkalmazni
DavidCamp péntek, 05:13
Előzmény: #265769  Hobbyproperty
Megtakaritas nulla. Kell az uj szifon meg bulika utazas mert az jar!!! Penzugyi kulthura meg nulla! Hitel hitel hatan.
Hobbyproperty péntek, 00:25
Ismerős pár most házasodott jön a gyerek, kell a vidéki házikó. 29 milliós ingatlanra alig van meg a 10% önerő, úgy hogy mindketten Bp-en dolgoznak 15-20 éve, na itt van ennek a generációnak a legnagyobb problénája
DavidCamp csütörtök, 23:23
Előzmény: #265764  Firekiller
Azert mert gyakorlatilag nincs kozeposztaly.
Firekiller
Firekiller csütörtök, 19:25
Előzmény: #265765  Firekiller
mit szólsz ehhez fatfire, azt mondtad semmi extra nincs az ingatlanáremelkedésben, nőttek a fizuk nőttek a lakásárak, nincs semmi látnivaló...minden tök normális 
Firekiller
Firekiller csütörtök, 19:24
Előzmény: #265764  Firekiller
ezen lentebbi cikkből: "A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb lakáspiaci jelentése rávilágít a problémára: az elmúlt években a lakásárak növekedési üteme masszívan elszakadt a jövedelmek emelkedésétől. Bár a bérek nőttek, egy átlagos lakás megvásárlásához ma sokkal több havi átlagkereset szükséges, mint tíz évvel ezelőtt."
Firekiller
Firekiller csütörtök, 16:09
Előzmény: #265761  berlini
""- kereslet egésze"
A lakosság jövedelmi helyzetétől függ. "
meg a hitelektől...
berlini
berlini csütörtök, 13:36
Előzmény: #265751  DaGi
"- kereslet egésze"
A lakosság jövedelmi helyzetétől függ. Leirtam
"- Berleti hozamok"
Folyamatosan csökken és mégsem vonultak ki a befektetők a budapesti piacról"- Alternativ befektetesek hozama"
Ha valaki irtózik a részvényektől, az nem fogja folyamatosan mérlegelni a váltást. Pedig a részvények hozama történelmi távlatban veri a lakásár emelkedés mértékét.
" - Lakashitelek kamatszintje"
Ez tényleg csökkenti a fizetőképes keresletet. Ez tényleg fontos
" - Lakasok hasznosithatosaga (bennlakas, tartas, rovid, vagy hosszutavu berbeadas)"
Persze ez mind fontos, mer még tucatnyi egyéb. Hány fürdőszoba van, csendes-e a környezet, tömegközlekedés. Az egyes lakásoknál ezek mind fontosak, de mivel nem változnak, ezért a lakásárak alakulásában nem tényezők.
" - Lakasarak aktualis arszintje"
Mármint?
Mert tényleg nem a 20 évvel ezelőtti szintet nézzük.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek