Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
vana en mar megszoktam hogy mindenkit a regi nikkjen hivok ott ulsz abban a 16 nm es kispecodban kispesten amit jo aron vettel minek neked burkolo? arra a 3 nm es vizesblokkra? megnezel par yt videot es megcsinalod nem eledasra megy ha ezert szakit hivsz az nem lesz olcso mert piti melo
Az egyik felhivott az ajanlat utan 1 hettel, hogy elszamolta a penzet - 5m🙂 Itt ereztem, hogy a sakktablan most a parasztoknak van a helye🙂 igy kiszalltam🙂
mindenki abból a tudásból csinál pénzt amivel rendelkezik egy szoftverfejlesztő, sem a cipészi tudáséból él,mert olyanja nincs, abból más él . ingatlanos pedig elsősorban az információiból, kapcsolatrendszeréből, az eladástechnikai, és kommunikációs tudásából él értékes információkat és kapcsolatokat ritkán fúj be a szél a véletlenül nyitva hagyott ablakon, hanem sok idő és energia elérni azt a pozíciót amiben ő volt akkor megkérte tőled is a tudása árát . és én is fizettem már jó sok szolgáltatásért többet mint amennyit etikusnak véltem elkérni, pl autószerelőnek is, szobafestőnek is, vagy szoftverfejlesztőnek is . kifizetted, mert úgy érezted hogyha nem teszed, azzal többet veszítesz ha nem esett jól, az viszont ingatlanos hibája volt, nem elég körültekintően és finoman csinálta . egyszer egy amerikai 2 méteres ürge egy bazilikára néző ablakokkal rendelkező közel 200 nm-es lakásra tett írott vételi ajánlat mellé fizetett pénzről - az én kezdeményezésre - az én példányom aljára saját kezével ráírta, hogy siker esetén vevői jutalékként megtarthatom, kb 1 millió forintnyi pénz volt euróban ír volt az eladó eurós üzlet volt .már majdnem kész volt a bolt, és bejelentés nélkül megjelent az irodában, hogy nem fizet vevői jutalékot, mondtam hogy oké, akkor nincs üzlet, és visszaadtam a pénzét . kb két órával később a feleségével együtt visszajött, köszönés helyett átnyújtotta a pénzt, és mosolyogva átölelte a vállamat, és mondta hogy "ugye tudtad hogy visszajövök?" mondtam, hogy persze hogy tudtam a felesége pedig elnézést kért, az ő tudta nélküli akció volt akkor már évek óta ismertük egymást, először rajtam keresztülbéreltek az Október 6 Arany János sarkon, szinte minden héten összefutottam valamelyikőjükkel a járdán
En a kovetkezoket hallottam tobb helyrol a miertre: - meg nincs gyakorlat, hogy fog mukodni - felnek, hogy a delikvens hitelkeptelen lesz - ranezesre ruppotlan emberek, es amig van jobb, masnak adnak - kicsi onerosok - komolytalan es meggondolatlan ajanlatok - alacsony muveltsegu emberek En is kaptam ajanlatokat, es enyem kozott is volt olyan, aki konkretan lehetetlen dolgot vallalt volna. Volt olyan, akivel leirattam egy kockas lapra az ajánlatot es a fizetesi utemeket osszeadva nem jott ki a vegosszeg, valamint nek tudta kiszamolni a 10% foglalot. Nem is adtam oda senkinek, inkabb kivarok, mert akkora FOMO volt, hogy nem akartam hibazni...
Persze, nincs azzal semmi baj, ha egy vevő megbízást ad egy ügynöknek, hogy keressen számára egy megfelelő lakást és ezért jutalékot kap. Az általam említett esetben adott volt a lakás, nem kellett semmit keresni, valószínűleg azért választott engem vevőnek az ügynök, mert tőlem remélte a legnagyobb jutalékot, amit az eladó tudta nélkül kapott.
ha magadból indulsz ki az egy dolog meg az is egy dolog amit kilogikázhatsz mag van egy sereg olyan eset, szempont amivel még soha nem volt módod élőben találkozni, sem kifantáziálnod a saját egyéni élményvilágodra építve. . furcsa módon egy sereg viszonylag intenzíven ingatlanügyekkel foglakozó embernek vannak saját bevett ingatlanosai . egyszer megismerkedtem egy alapvetően nagyban édességgel üzletelővel, aki minden megtakarítását évtizedek óta ingatlanba fektette, saját felújítós alkalmazottai is voltak, a Technocasasoktól vett legtöbbször, mert azok folyamatosan kopogtatnak, és iszonyat kincseket hordtak a lábai el némi "csoki"-ért cserébe és szinte minden felújítottat az OC-vel adatott el, mert senkit nem talált aki rendszeresen tudott volna olyan drágán eladni mint ők . te mint hobbista, alkalmankénti résztvevő, közreműködő tudsz amit tudsz, ellenpróba lehetőség meg ugye ebben a sportágban nincs a rendszeresség meg egész más
méh annyit, hogy több európai ország is van ahol a két oldalról szedett jutalék a megszokott, pl Olaszország, nekik ez a kezdeményezésem soha nem okozott egy fikarcnyi gondot sem és ha jobban belegondolunk, könnyen lehet is mellette érvelni, mert mindkét félnek haszna van belőle, tehát az ellentételezése két oldalról is helyénvaló lehet . amerikában már régóta előírás, hogyha valaki kapcsolatba kerül egy ügynökséggel, írásban tájékoztatni kell azonnal, hogy miféle tevékenységre szól az engedélyül, vevő, eladói,vagy tranzakciós ügynökséggel van e dolga ennek elmaradása a licensz elvesztésével jár ott . hála isten itthon még tök szabad a gazda, csak a mértéket kell értelmesen megállapítani . egyébként viszonylag hamar rájöttem, hogy leginkább a tranzakciós ügynökölés hozza a pénzt, eszement elvárását soha senkinek sem képviseltem, csak azt amit én is elfogadhatónak véltem, ha nem fogadta el az enyémet, viszlát, amit persze szinte soha nem mondtam ki, aztán idővel még elfogadhatta ez már csak azért is kifizetődő, mert a visszatérő ügyfél a legjobb ügyfél, és így lehetett akár mindkettőből visszatérőt csinálni egy művelettel .
a vevőjutalék szedési történet elindulása, első esete tök véletlen volt az én esetemben 201-ben, 84 millió Vécsei utca, kb 1 millió volt az alku tárgya, 2000 euró a vételi ajánlathoz átvett pénz az istennek sem akart engedni egy fillért sem az eladó, és azzal fenyegetőzött az,, hogy ha engednie kell, levonja a jutalékból (végül nem volta le, sőt adott utána még egy megbízást egy másik lakására) nő volt a vevő és menet közben elmeséltem neki, az eladó fenyegetését, ami akkor talán az első és az utolsó ilyen eset volt a pályafutásom során . amikor mindennek vége lett és bejött az irodába a vevő a 2000 euróért - amit elfelejtettem elvinni az ügyvédhez a szerződéskötéskor - leültünk egymással szemben, és átadtam a borítékot a 4 db 500 eurossal, feltűnően sokáig számolgatta őket a borítékban aztán egyszer csak kivett kettőt, és visszatolta őket hozzám az asztalon,, hogy ez engem illet és nagyon köszöni az egészet . ez meglepetés volt, aztán hosszasan elgondolkoztatott és kitaláltam ennek az inteligens és sajátos rendszeresen ismételhető módját még egy esetem volt, 500 ezer forintot ajánlott magától egy erdélyi születésű orvosnő aki vagy 10 évet dolgozott körzeti orvosszerűként Angliában, és Szeged mellé visszaköltözött, és a Veres Pálnéban intéztem el neki egyet, aminek vicces volt a szerződéskötése, mert az eladó angol nő volt, aki ugyanilyen orvos volt otthon végig beszélgették a szerződéskötést, kétszer is szólni kellett nekik, hogy alá kéne már írni . a kamuhirdetéses eljárás amit kifundáltam kb 2009 nyara és 2010 vége között sok-sok módosítás és csiszolgatás eredményeként egy bonyolult előkészítő műveletet is igényelt nem írom le részleteiben régebben már többször leírtam a fire volt az egyetlen aki megértette (valószínűleg te is megértenéd) én szinte soha nem mutattam úgy lakást hogy előtte ne beszélgettem volna a telefonálóval semleges helyen előbb 1-1,5 órát aztán ennek lett a vége az,hogy elfogadtam e ügyfélnek, vagy mehetett isten hírével . a kamuhirdetéssel csak a telefonálók darabszámának intenzív növelése volt a célja, és az egész eljárás kulcsa az a duma amivel a "mikor lehet megnézni" fókuszát elfelejtettem a telefonálóval, és a "hol is van az iroda ahova menjek" állas pontra átállítottam, nagyon nagy százalékban ehhez egy nagyon flexibilis szövegem volt, csupa korábbi ügyfélszövegekből összeintarziázva egyszer egy nő azt mondta a beszélgetés során, hogy úgy érzi magát mint ahogy az egyetemen egy vizsgán szokta, mondtam is azonnal neki, hogy tök jól érzi, ez egy vizsga: lesz e belőle ügyfelem vagy sem . és egyszer egy idősebb férfi akit tök jól ismert a net, dollárszázmillós ügyei voltak Amerikában a 90-es évek elején, és amikor kérdezgetni kezdtem felháborodott, hogy mi ez,, ő az ügyfél én meg csináljam amit ő mond erre mondtam neki, hogy nagyon téved, ő ahogy bejött az ajtón, pusztán egy ember volt, és hogy lesz e belőle ügyfelem az még nagy kérdés, és én döntöm el, attól függően milyen válaszokat ad a kérdéseimre felugrott mérgében, a felesége meg szégyellte magát helyette, és leültette, és az asszony átvette a szerepét, az ürge meg csendben duzzogott tovább . na jó nem folytatom van mindennek érzékenyen való alkalmazása, meg bántó is
leirtam az okát. Aki 10%-os önerővel veszi a lakást annál a fizetési ütemezés: 10% az előszerződés aláirásakor 90% az átadás előtt. Igy az eladónak nagyobb finanszirozási költségei vannak mintha a vevő szinte nagyrészt kp-vel veszi és az épitkezés közben 3-4-szer tud fizetni a készültségi fokoknak megfelelően. Az eladó web-es ajánlata az utóbbbi esetre érvénnyes.
Én is egy ilyen kamu hirdetésre mentem 14-ben, csak más értelemben, a lakás létezett és a tulajdonos el is szerette volna adni, csak az ügynöknek voltak saját elképzelései, amik a tulajdonos szándékával ütköztek. Be volt állítva a keresőm egy kis belvárosi térre és pont a kedvenc házamban dobott fel egy hirdetést és mint később kiderült a legjobb lakás volt eladó a házban, még minde lényeges elem érintetlen volt semmi fontosat nem fuseráltak el rajta. Aznap mikor megjelent a hírdetés mentem a foglalóval és mondtam az ügynöknek, hogy alku nélkül megveszem, erre ő kitalált egy mesét, hogy csak tesztelik a piacot, meg hogy Luxemburgból már elindult egy vevő aki évek óta vár erre a lehetőségre, mindenestere éreztem hogy valami nem stimmel a dologban. Kicsit bonyolult volt a helyzet, mert egy vagyonkezelő cég volt a tulaj és az ügynök közé iktatva, így elég sok emberrel kellett tárgyalni. A vagyonkezelővel gyorsan megtaláltam a hangot és a Németországban élő tulajdonossal is, aki alapvetően bizalmatlan volt a magyarországi állapotokat illetően, több órát beszélgettem vele skype-on, végül jóba lettünk. Persze ez már az után történt, hogy ez az ügynök két héttel az első találkozásunk után, amikor már letettem a dologról, váratlanul felhívott és elmondta virágnyelven, hogy adjak neki fél milló vevői jutalékot. Ez persze teljesen tisztességtelen, azóta is rossz érzésem van ha erre az akcióra gondolok, de akkor nagyon szerettem volna megvenni azt a lakást és belementem.
Ennek lehet tudni az okát? Nem kapják meg az eladók a pénzüket vagy azt gondolják, hogy sokan 50M+ forint készpénzzel rohangálnak az emberek az utcán?
Törölt felhasználó2025. 09. 02. 15:36
a törvény szövege:. ( 2013. évi V. törvény 6:103. § (2) bek.) . ""Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződésben az általános szerződési
feltétel és a vállalkozás által előre meghatározott és egyedileg meg nem
tárgyalt szerződési feltétel tisztességtelen voltát önmagában az is
megalapozza, ha a feltétel nem egyértelmű." . elvileg a devizahitel szerződésék általános szerződési feltételei is ilyenek . aztán hogy ez a törvényi szöveg mikor mivé válik a jogalkalmazói különféle szinteken az már természetesen egy nagyon-nagyon hosszú történet nem is való hétköznapi embernek
Ez nem így van, sem Magyarországon, sem az EU-ban. A fogyasztó (ebben az esetben a hiteladós) ugyanis egyértelműen hátrányban van a bankkal szemben (pl. a kockázatok mérlegelésében ugyanúgy van köztük szakmai asszimmetria, mint pl. tőkeerőben). Ha a fogyasztó jól járt a szerződéssel, akkor szépen elsétál, ha rosszul (pl. mert a bank indokolatlanul kamatot emelt), akkor meg kell őt védeni. Megjegyzem, amikor több milliós különbség van a bank által követelt összeg és a hiteladós valós tartozása között, akkor én még a büntetőjogi felelősség kérdését is felvetném.
már régóta ismert hogy a lakáspiaci ügyletek leginkább, jellemzően egyesi esetek és lakáspiaci ügylet a lakáshitel igénybevétele is és ezen utóbbinál is természetes hogy minden egyes ügylet végeredménye az ügylet tárgyától is és az alanyának a helyzetétől is egyaránt függ pontosan ugyanazon tárgyak, eltérő helyzetű alanyok kezében másképp mutatnak . de lehet általános, tájképszerű véleményt is alkotni és ez itt nem szakmai fórum, tehát joggal gyakori, divatos, bevett szokás is
Gondolom volt olyan is, aki jól járt ezekkel a teljesen szabálytalan devizahitelekkel, ugye? Mert időben lépett, jókor volt jó helyen, stb. Ebben az esetben - ha következetesek akarunk lenni - akkor ezektől az emberektől pedig most egy kis pénzt kellene így tizenévek távlatából behajtani. Ha a pórult jártat kárpótoljuk részben, mert szabálytalanság volt, akkor az előnyhöz jutottól pedig el kellene venni valamennyit, mert szabálytalanul jutott hozzá.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link