Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 04. 05. 19:14
Előzmény: #243439  Törölt felhasználó
maradok kekgalleros melos , total hidegen hagy az irany a marzs a gap az árrés erdekel a tobbi maszlag bunyos pityu Penny sör azt joccakat,  imadom a kapitalizmust :)
https://www.youtube.com/watch?v=n0L7GoKLQhU&list=RDX1yChEiqAjs&index=27
egy kis ossian 20 eve jarok a koncertejere az oreg Paksinak
Törölt felhasználó 2025. 04. 05. 19:08
https://www.ingatlanmuhely.com/ismeri-a-lakasbefektetoket/
3. A spekulánsA spekulánsok azok a befektetők, akik rövid távon a pénzüket úgy teszik be lakóingatlanba, hogy azt onnan minél hamarabb ki is vegyék. A spekulánsok imádják a kockázatot és keresik az alkalmi lehetőségeket, amikre azonnal lecsaphatnak. Az ilyen vásárló rafinált, taktikus, pókerarc, vagy legalábbis annak hiszi magát. Három fő típust érdemes megkülönböztetni ebben az esetben is:3A A vállalkozó:  Az életvitelszerűen vásárló, tudatosan felújító és a kész terméket azonnal eladó vásárlók. Ők nem reklámozzák, hogy hány milliót akarnak vagy tudnak keresni ezzel. Fedősztorikat találnak ki, hogy a gyereküknek vették és csinálták meg ilyen szépen, de időközben minden máshogyan alakult, stb. Az ilyen spekulánsok egy éven belül akár több lakást is vásárolhatnak és adhatnak el, a tőkéjük forgási sebességétől függően. A lényeg, hogy a lakás minél rosszabb állapotban lehet, csak legyenek olyan rejtett adottságai, amit egy felújítással jól ki lehet hangsúlyozni. Már egy fajta építőipari fővállalkozónak kell felfogni őket, akik alvállalkozóikkal készítik fel a lakásokat eladásra. Budapesten nem nehéz ilyen eladók lakásaival találkozni. A sok nagyon szépen felújított és azonnal eladásra kínált lakás mögött általában ilyen „vállalkozók” állnak, még ha magánszemély is az ingatlan tulajdonosa. Kisebb családi vállalkozások ezek, amiből jól meg lehet élni, ha valakinek van ehhez érzéke. Egy kész lakásért tényleg hajlandóak felárat fizetni a vevők. Aki költséghatékonyan tud felújítani, de minőségi munkát végez, az egy lakással már komoly éves fizetéseket tud megkeresni tisztán.Az ilyen vásárlók egyedi tulajdonsága, hogy a bérbeadás hidegen hagyja őket. Ők csak felújítják a lakást és azonnal eladják.
Törölt felhasználó 2025. 04. 05. 18:53
Előzmény: #243437  DaGi
DaGi 2025. 04. 05. 18:48
Előzmény: #243435  Second Wave
Köszönöm! Az egyik leghasznosabb és relevánsabb hozzászólás ebben a topikban az utóbbi időben.
Törölt felhasználó 2025. 04. 05. 18:41
Előzmény: #243432  mr_bob

evek ota olvasom az osszemolast  hat berlini szkeptikus volt vele es igaza lett docog azota is a szeker  ha omlik minden tolom a csipszet es a popcornt - relative- de tenyleg combos kp millakon ulok kotvenyben ha jon recesszio en vegig rohogom es sorozom borozom :DD ( bunyoas Pityu es tarsai) 
o regebben nagyon vizionalta az osszeomlast csuda okos egy forumos volt de a tenyek cafoltak 
https://forum.portfolio.hu/user/pitcairn2
Second Wave 2025. 04. 05. 18:39
Előzmény: #243430  DaGi
Nem vontam be ingatlanost, egy darab két hónapos fényképes hirdetéscsomagot vettem (35 eFt / két hónap) a .komon. Ezen kívül hirdettem a jófogáson, ott pár ezret fizettem a módosításért. + hirdettem a zenga ingyenes fiókjából 3 fényképpel. Nem kérdeztem ki mindenkit, de érzésre a jófogás és a zenga oldalakról nem volt még hívás sem.
Az induló ár 60 milla volt. Azt emeltem az elején kb hetente jelképes 50 ezrekkel. Ez azért kell, hogy a népek lássák, hogy lehet várni, csak egyre többet kell majd alkudni a kívánt árhoz. Ennek szociális - nevelő hatása van.
1 hónap után elvittek egy teljesen hasonló lakást ami 61 ért volt hirdetve. Lehet, hogy csak csali hirdetés volt, felhívtam, már megvették, nem lehetett megnézni... Utána pár nappal levették. Akkor mi a helyükbe léptünk (emelés 61-re).
Onnan még emeltem két kisebbet, végül 61,2-nél jelentkezett be a vevő, és egy laza alkuban lealkudta 60-ra. Mindenki boldog.
Az ingatlanosok nagyon ki vannak képezve, sokkal profibbak, mint vártam. A kapzsiságra játszanak, nagyon észnél kell lenni, hogy ne húzzák be az embert.
A lakás "felkészítése" kb. két hét volt. Ráérősen fehérre festettem fehéret + néhány apróság (redőny javítás), alapos takarítás. Videót nem publikáltam, a nyersanyagot megcsináltam, de nem adta ki, nem volt látványos. Emiatt inkább kihagytam, hogy ne videón nézegessék, hanem hívjanak és mutatom.
A hirdetés 2 hónapos időszakából 1,5 hónap telt el, ez volt az értékesítési idő.
.
Érdeklődői rohamról nem tudok beszámolni. Összes megtekintő talán 6-7 volt. Abból kettő full turista. Ajánlatok jöttek 55-58-ig, és végül a 60. Hivatalos alku 2%.
Igen, nem szeretném ennél jobban meghatározni a pontos helyet.
.
bob:
igen, egy jobb eur árfolyam még jól jönne, de attól tartok ez együtt jár...
berlini
berlini 2025. 04. 05. 17:51
Előzmény: #243408  Murdoch
és még te irod, hogy én nem értek semmit.
Betörni európát?
Szerinted a Trump féle vámháború segiti a Trumppal rokonszenvezőket kormányra kerülni Európában?
Pont ellenkezője lesz.
Nézd meg milyen népszerű lett kanadában a lemondott miniszterelnök pártja, pedig biztos vereség elé néztek a választásokon.
Ugyanis rajtad kivül senki sem szereti ha "betörik"
A kanadaiak sem.
Mégegyszer!!!
USA utoljára 30 évvel ezelőtt tudta az egész világot térdrekényszeriteni.
Ugy ahogyan 8 évvel ezelőtt ma is kudarcra van itélve az a stratégis, hogy úgy szervezzük meg a szövetségesek támogatását, hogy betörjük őket, gazdasági kárt okozunk.
nagyon primitiv ez a gondolkodás. 
Sajnos a dolog rosszabbul alakul mint ahogyan egy esetleges Trump elnökségnél próbáltam tavaly latolgatni, hogy mit tanult az első 4 évből.
gyakorlatilag semmit.
Csak szenilisebb lett.
DaGi 2025. 04. 05. 17:43
Előzmény: #243432  mr_bob
Jol, de mire? Tartok tole, hogy senki nem tudja ra a valaszt.
mr_bob
mr_bob 2025. 04. 05. 16:14
Előzmény: #243429  Second Wave
trump épp most tervez összehozni egy globális recessziót a céljainak elérésének érdekében. jó volt az időzítésed, jól fog jönni a szabadon álló pénz!
DaGi 2025. 04. 05. 15:52
Előzmény: #243430  DaGi
* nem veletlenul nem
DaGi 2025. 04. 05. 15:52
Előzmény: #243429  Second Wave
Annyiert is hirdetted meg? Meddig tartott az ertekesites? Van eros sejtesem, hogy hol van, de nem irom le, biztos nem veletlenul irtad te sem.
Second Wave 2025. 04. 05. 15:35
A kiadott lakásaimból egyet a mai napon eladtam, egy csepeli újszerű építésűt (2008 körüli építés).  
50 nm, 60 MFt, középszer állapotban (minden eredeti volt, csempék, konyha, laminált. 
Állapot osztályzat: a gyatlovi 3,6; nem jó, de nem is tragikus.
Számolgatáshoz: a lakás az elmúlt években végig ki volt adva, a 1,5 évvel ezelőtti szerződött ár volt 170eFt/hó. 
Év elején kiment a bérlő, szerintem az új bérleti díj 200 lett volna (mindig csak magyarul anyanyelvi szinten beszélő, értelmes szakmai munkakörökben dolgozó bérlőkkel szerződtünk).  
Az eladás mellett azért döntöttem, mert középtávon úgy érzem némileg változni fog a lakáspiac (diákváros, bérlakások, támogatott építési projektek).  
Ezzel kicsit átrendeződött a „portfolió”, az eddigi durván 74% magyar lakás arány lement kb 61%-ra (óvatos becsléssel), ami 4 kiadott lakást (+ egy garázst és két tárolót) jelent és egy saját lakott sorházat, a többi gyakorlatilag jelentős kötvény Ft és EUR alapon.  
A terv: kivárás van, megnézzük, hogy a beharangozott intézkedések mennyire indulnak el, és milyen hatásuk lesz.  
Nem zárom ki a visszalépést. Persze az lehet, hogy a piac kizár engem a visszalépésből :-)  
A pénzből EUR államkötvény és/vagy vegyesen valami faék egyszerű etf portfolió lesz 4-5 elemmel + mellette az eddigi szabadúszó meló + lakások festése, kisebb javítgatások ha egy kicsit relaxálni akarok :-)))
Törölt felhasználó 2025. 04. 05. 14:44
hunball2 2025. 04. 05. 14:43
Előzmény: #243401  DavidCamp
Igen. Én most azt tervezgetem, hogy ha veszünk is ingatlant, még sok hitelt hagyok rajta, és hagyok készpénzt is, viszonylag sokat.
Törölt felhasználó 2025. 04. 05. 13:25
Előzmény: #243417  lacikonyha
laci bácsi !
feled pedig majd lesz kerdesem, tudom hogy jo vagy uzlethelyiseg tehat kereskedlmi cuccos  berbeadasaban  2 eve meg irtal errol ide es emlekszem ra, ha esetleg ingyen megosztanad ide a bolcsessegedet halas lennek erte  majd
Törölt felhasználó 2025. 04. 05. 13:19
2 hete olavasom hathor allampapiros topikjat 8 szamjegyu osszeg van nekem a Maknal  es havonta csipog a telo a lejaro premiumrol   es tanacstalan vagyok bebasztamm az egeszet  fixbe de jonnek az ujabbak es tanacstalan vagyok  april 22 es majus ba is lesz kifizetes   nem tudom mit tegyek. Ingatlan az kulon musor lenne kapok 30 millat otthonrol
Törölt felhasználó 2025. 04. 05. 13:15
Előzmény: #243344  Xis24
elnezesedet kerem ha megbantottalak sok volt akkor a Penny sör, en ide tanulni jarok imadom a kozgazdasagtant. lassan 7 eve forumozok  kerlek nezzd el a baromsagomat , hibaztam
Törölt felhasználó 2025. 04. 05. 13:12

Törölt felhasználó 2025. 04. 05. 13:07
neked is egeszsegedre
Fsociety
Fsociety 2025. 04. 05. 12:37
Előzmény: #243420  FR73
Megpróbálják összeszedni a lemorzsolódó, de pont ezért értelmesebb szavazóikat. Kb ez lett a feladat,bár nem tudom,mennyire kell ostobának lenni ahhoz, hogy egy batidai kastély (meg valami 40+ ingatlan és sok milliárd) tulaja mondja meg neked azt, hogy mostantól már aztán tényleg plebejus kormányzás kéne,azok után,hogy durván megszedték magukat. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek