Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Hát igen, valószínűleg itt a relatív szón van a hangsúly és nem az európai országok lakosságához képest, hanem a borsodi cigánysorhoz. Orbán stratégiája pontosan ez, érezd magad kivételezettnek.
Wekerlei hírek, személyes hírek. Itt nincs FOMO. Egy korábban 100 milliós ingatlant ma vittek le 91-re. Egy másik 120-as hetek óta fent van (posztoltam korábban). Mi még nem léptünk, de azért nem, mert lekötnek a családi ügyek és a munka, most még egy aktív stresszt/teendőt már nem vállalok be. Közben megjött a finom PMÁP kamat. A célunk az volt, hogy saját ingatlanhoz közelebb kerüljünk, és amit mi akarunk, ott egyértelmű, hogy jól döntöttünk, jól jártunk. Az USA-EU szétválástól persze megijedtem én is, egész Európa fog lefele csúszni, relatív értelemben biztosan. Nagyon bizonytalanná vált a jövő, főleg így, hogy Orbánék tovább szigorítanak a rendszer keménységén, és megy az osztogatás. A fene tudja, hogy hol van az a pont, ahol már nem akarok itt élni. De a jól kereső, gyerekes pesti libsiknek végül is jó világuk lehet, a mi családunk is kedvezményezett lesz, marad. Relatív jólét a buborékban, ilyesmi. Épp megyek a hanyatló nyugatra, úton vagyok Angliába. Majd kikérdezem az ottani külföldi kollêgákat, mi épp a hangulat.
Lipták Zsuzsa, a zenga.hu ügyvezetője szerint vidéken a nagyobb, ipari és egyetemi városok iránt van továbbra is befektetői érdeklődés, mint például Debrecen, Szeged, Székesfehérvár, de ezek mellett Hatvan, Gyöngyös, Kalocsa is kiemelendő, Budapesten pedig a IV. kerületet említette a szakértő.
Vincze Edit, az OC Investment Solutions ügyvezetője szerint új építésűt, jó lokációban éri meg venni, de a vidéki panellakásokban is lát lehetőséget, melynek kapcsán Gödöllőt emelte ki.
Balogh László a román határ közelében vásárolna, például Biharkeresztesen, de az M0-ás azon részeit, ahol lesz valami fejlesztés - pl. Suzuki - is versenyképesnek tartja.
Pápai Dorottya, a RE/MAX Magyarország üzletfejlesztési igazgatója pedig a Kisföldalatti Mexikói úti végállomása közelében keresne új lakást, de akár termőföldet is venne, külföldön pedig Romániában Arad környékét tartja érdekesnek.
Esetleg, ha külföldön vennél ingatlant és Magyaroszágon bérelnél? Bár igaz, hogy a magyarországi bérleti piac szabályozatlansága miatt nem jó ott se bérlőnek, se bérbeadónak lenni.
Nem is kell elmenni, elég csak nem itthon fogyasztani. Mi pl idén egészen biztosan több pénzt költünk majd külföldön, mint idehaza. Azért ez szép teljesítmény ám, hogy sok-sok héten át ott fogok költekezni, itthon pedig semmi, még napi cikkeket sem veszek kisker adót se fizetek majd. Pont a hétvégén csaptam hozzá a tervezett dolgokhoz és foglaltam le a teljes tavaszi szünetet máshol. Ha esetleg Marci keresné, és nem értené, hogy hova lett a kiutalt kamat egy része. Az, hogy tbsz-re veszek sp500-at, az kb semmi bevételt nem indukál a költségvetésben.
"Szerintem ez teljesen rendben van ez az adó elosztás persze ha szingli lennék vagy 1 gyerekes én is köpködnék de háét ez ilyen remélhetőleg ők lesznek a kisebbség .." Azt tudod, hogy az "én érdekem" meg a "nekem jó" kifejezéseknek nem szinonímája a helyes? Javaslom ismerkedj meg a haszonleső, érdekember, megalkuvó, opportunista szavak jelentésével is. A köpönyegforgató is érdekes lehet számodra, bár az feltétlezi szerintem a tudatosságot is. Nálad gyanakszom az ösztönösségre.
Be tudnátok másolni, mit írtak itt: https://www.portfolio.hu/ingatlan/20250223/iranyaron-viszik-a-pesti-paneleket-a-vasarlok-hol-vennenek-most-lakast-a-piac-szakertoi-743013
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link