Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Vannak olyanok is, akik már 20 éve várják a nagy lakáspiaci összeomlást és minden évben elmondják az albérletünkben lakva, hogy "ennyiért hülye lennék lakást venni". Izomman is örül ezeknek az embereknek, hiszen végülis az általuk fizetett bérleti díjakból vesz újabb paneleket magának. 🤷🏻♂️
Bele se gondolok mit élnek át azok akik X éve lakást akarnak venni és végignézték a lakásárak száguldását a lakbérekével együtt... felültek a szopórollerre rendesen! Hát még azok a fórumtársak akik itt osztották az igét, 2018-tól hogy jön az áresés, feleződni fognak a lakásárak! Így benézni ecsém....
Ezek nagyon jó változások voltak, örültünk neki. A moratórium miatt évről évre sokkal több turista jut ugyanannyi magánszállásra (sokan csak ilyen szállásokat keresnek a lakásjellegű funkciók miatt), a foglaltság kimagasló, a szobaárak is szépen mennek felfelé. Az átalányadó már sok éve ennyi volt, az emelése teljesen érthető. Amit fix bérleti díjért adtunk bérbe üzemeltetőnek, ott 12300 Ft/négyzetméter/hó a bérleti díj, egy fél szobányi terület is kitermeli egy hónap alatt ezt az adóterhet.
Akkor még1x, lassan választási kampány, akkor hazudik a kormány? https://kormany.hu/hirek/cel-a-megfizetheto-lakhatas-a-csaladok-otthonteremtesenek-tamogatasa (1) Rövid távú lakáskiadás szabályozása: A kormány bejelentette, hogy a budapesti lakhatási válság kezelése érdekében jelentősen szigorítja a rövidtávú lakáskiadás (Airbnb) szabályozását. Ennek keretében 2025-től Budapesten a magánszálláshelyek után fizetendő éves átalányadó 38.400 forintról 150 ezer forintra, azaz négyszeresére emelkedik, valamint kétéves moratórium kerül bevezetésre az Airbnb típusú lakáskiadásra, azaz 2025-ben és 2026-ban nem lehet új nyilvántartásba vételt kezdeményezni rövid távú lakáskiadás céljából a fővárosban. Most van egyeztetés alatt, meg majd gondolom a yenkikkel is lesz vagy volt egy kör.
Huxit szerintem soha nem lesz, inkább a szavazati jogunk van veszélyben. Belgrádot azért tettem be, mert még az áremelés utáni Budapestnél is drágább picivel, holott Szerbia nem tagja az Uniónak. A turisták nem az uniós tagság miatt jönnek (az Európán kívüliek többségének ez úgysem mond semmit), hanem azért, mert jó helyen vagyunk és Budapest gyönyörű. Én az airbnb-s vita alatt sem tartottam a kormányoldaltól, inkább a balos városvezetésben láttam veszélyt. A turisták 60 százaléka Budapestre megy és a budapesti magánszálláshelyek szobaszáma megegyezik a szállodák szobaszámával. Következésképp ha a budapesti magánszálláshelyeket kinyírnák, azonnal egész százalékos esések jönnének a GDP-ben, amit a kormány nyilván nem engedhet meg magának. 😊 Szentkirályi Alexandra nevű kamujelölt eddigi legjobb sajtónyilatkozata az a videó volt, amikor nagyon kemény intézkedéseket jelentett be a rövid távú lakáskiadással szemben. Másnap berohantak az ellenzéki polgármesterek a Partizánba és elkötelezték magukat a vállalkozás szabadsága mellett. Vinnyogtam a röhögéstől. 😂
Bocs, nem tudom, miért ment el háromszor... A turizmus az egyetlen nemzetgazdasági ágazat, ami nagyon szépen fejlődik az országban, különösen Budapesten: "A 2024-es új rekordév eredményeiben jelentős része volt a főváros kirobbanó teljesítményének. Budapest tavaly minden korábbit meghaladó módon 24%-kal több, csaknem 6 millió külföldi turistát vonzott, csaknem 14 milliós külföldi szálláshelyi forgalma pedig közel 15%-kal emelkedett. Mindez azért is fontos, mivel itt keletkezik az összes magyarországi nemzetközi vendégéjszaka mintegy 60%-a." https://www.penzcentrum.hu/utazas/20250113/elleptek-a-fovarost-a-kulfoldiek-a-elkepeszto-ami-budapesten-tortenik-errol-mindenkinek-tudnia-kell-1172974
Nagyon sok olyan termék van, amelyen el lehet érni 100 százalékos árrést az előállítás/beszerzés költségéhez képest (elég csak bemennetek egy Baumaxba), számomra ez nem jelent újdonságot. A budapesti társasházi lakások építői közül mutassatok nekem néhányat légyszi, ahol a bevételek 50 százalékét a profit teszi ki. Nem fog menni.
Nagyon sok olyan termék van, amelyen el lehet érni 100 százalékos árrést az előállítás/beszerzés költségéhez képest (elég csak bemennetek egy Baumaxba), számomra ez nem jelent újdonságot. A budapesti társasházi lakások építői közül mutassatok nekem néhányat légyszi, ahol a bevételek 50 százalékét a profit teszi ki. Nem fog menni.
Múltkor néztem a cápák közötti show műsort. Ott az úriember ételkiegészítőt ajánlgatott, aminek a hasznosulása 90%. Ott sokan érdeklődtek, de nem adta cége 20%-át. Waberer is beszállt volna, az egészségcentrumban tudta volna elsütni. Ami megütöttem a fülem, hogy a cég 200 millió forgalmat bonyolított és ha jól értettem 127 millió nyereséget termelt. Mekkora itt az árrés??? -ők is kérdezték, de ebben az ágazatban ez normális. Tíz liter vízhez adnak egy kanál szódabikarbónát és máris tízszeres áron adják. :-) Én a mezőgazdaságban vagyok jártas, ugyan ez megy a csoda levéltrágyákkal. Műtrágyából kell 3-4száz kiló, hogy legyen elég tápanyag, ezek meg jönnek 2 liter /hektárral. Ráadásul egy aprócska, 4 leveles kukoricánál, ahol csak a töredéke megy a növényre, talajon át meg nem hat. Addig ismételgetik, hogy látni a növényen a javulást, hogy már a gazda is látja..... a semmit. :-)
Hitelpiaci infók Norbikától: https://youtu.be/leNzDWgu1jM?si=AV4LZ5GTBFZvCdZ2 Albi, párhelyen olvastam fórumokon, hogy az albérletár stagnál vagy csökken. ?
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link