Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Murdoch 2025. 01. 30. 21:06
Előzmény: #238498  Törölt felhasználó
Itt ebből megint az a sztori érdekes, hogy mi kellett a belépéshez. Jó lenne már olyat olvasni, ahol nem volt családi segítség, örökség stb., na az az izgalmas. Mert anélkül alighanem messze nem ilyen lenne a történeted, 2008-ban közel 10 millióval azért már nagyot lehetett dobbantani. 
Nekünk speciel baromi nehéz volt nulláról indulni, még bpestiként is.
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 20:59
Előzmény: #238498  Törölt felhasználó

Közben ő alkoholista volt elverte az összeset és meghalt  pár éve ( féltestvér volt 15 év volt köztünk)
Ja én 41 éves vagyok most .. röviden ennyi.
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 20:58
Előzmény: #238495  N0MAD

Ő is kapott két lakásnyi vagyont! nem ezért volt a harc ki akart semmizni a bátyám az egész céget elbitorolni és nem akarta eladni!
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 20:56
Előzmény: #238494  N0MAD

Hát igen havi 1 m ft ot simán félreteszek 12 millió 1 év alatt lehet még lehúzok + 1 évet nem tudom (Kamatos kamat ilyen vagyonnál már  érvényesül ) és akkor még kevesebb a hitel.. a 6 % os 21 millás hitelt kéne még kifizetni a szabad felhasználású hitel olcsóbb és az állami fixált is 3 % olyan mintha nem is lenne.
DE lehet még bejelzálogozok 1-2 ingatlant jövő év tavasz után választássokkor .. meglátjuk!.
Second Wave 2025. 01. 30. 20:56
Előzmény: #238491  Törölt felhasználó
Ez szép. 
Van benne néhány kanyar, amit én kihagytam volna (Kanizsa, csak a távolság miatt). A tengerpartról intézem a lakásokat ez csak a mesében működik, meg az ingatlankezelői reklámokban, ahol a tulaj a napágyban szürcsöli a Piña Coladát, nézegeti a szőke milfeket, a pincér utánatölt, jön az értesítés, hogy megint befolyt egy kis pénzecske a számlára, ja. A valóságban meg jobban jön ki az ember, ha magának javít, nem pedig egy youtube huszárt hív. 
Le kell mondani jónehány státuszszimbólumról és ez a szerényebb helyekről jövőknek könnyebben mehet.

A nyelvoktatáshoz annyit, én nem pontosan ismerem a teljes piacot, de amikor a gyerekeimnek nyelvtanár kellett, akkor egy rettenetesen rövid, két elemű listát végigtelefonálva megvolt a nyelvtanár (diplomával), 6 ezer/50 perc áron, online órával. Heti egy kellett, beszélgetést gyakorolni. Az írásbelire nem kellett plusz óra, csak a gimi alapóra volt. A szóbelire volt egy kis beszélgetés gyakorlás, kb 7-8 óra / gyerek a vizsga előtt, hogy kicsit beszéljenek. Ja, ez három gyereknél, szóval * 3. Nem tűnik kifizethetetlennek, közel sem 5 milla / gyerek. Annyi, hogy a csepeli körzetes suliban már első osztálytól ment az angol. Az sejtitek, hogy az első három évfolyamon milyen komoly oktatás megy... Nem is élet az élet így :-)
N0MAD 2025. 01. 30. 20:55
Előzmény: #238493  Törölt felhasználó
“ bátyámmal eladtuk ( nagy harc volt bátyámmal ) és két kis miskolci lakással fizettek ki a vállalkozók akik megvették.  1 lakást eltőzsdéztem fiatalon 2008 ban akkor még fősulis voltam  Aztán 1 et meghagytam és 7 MFT ért vettem belőle”
Hát megértem higy bátyád tiltakozott ha a két közös lakás egyikét eltőzsdézted a másikat pedig eladtad és másikat vettél. Káin és ábel ennél kevesebbért balhézott össze, hogy húst kellene sütni vagy kenyeret, vagy valami ilyesmi.
N0MAD 2025. 01. 30. 20:52
Előzmény: #238492  Murdoch
Csak egy év mülva mond fel, addig visszafizeti a hitelét.
A hétszázas fizu meg a bérleti díjak, azt elfelejtetted. Meg huszezer az anyasági is.
Aztán szabad mint a madár, nem kötik a matematika gondjai. Legfeljebb a berlők.
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 20:51

Hozzá kell tegyem 18 évesen meghalt az apám ( vállalkozó volt ) az autós boltot bátyámmal eladtuk ( nagy harc volt bátyámmal ) és két kis miskolci lakással fizettek ki a vállalkozók akik megvették.  1 lakást eltőzsdéztem fiatalon 2008 ban akkor még fősulis voltam  Aztán 1 et meghagytam és 7 MFT ért vettem belőle egy tényleg lepusztult lakást már akkor mikor fősulis voltam.  Miskolcon is a lakásokat már 18 évesen korán meg kellett tanulnom hogy adjam ki és a Pesti csepeli 1,5 szobásat is kiadtam úgy hogy Borsodban éltem, mert tudtam itt lesz csakis jövőm vagy külföldön.
Valahogy így állhat a birodalmam:
van 3 havannai lakásom ( ott volt a legjobb a megtérülés legolcsóbb ingatlan és ahhoz a legjobb bérleti díj)
tehát : 2013 1+2 szobás 59 es panel ez érhet 50 mft ot most néztem.
             2014  2 szobás panel 53 as erkélyes ez érhet 45 mft ot ( ez a kezdő 1,5 szobás csepeli lakásomból lett el kellett egyszer adnom kényszerből nem írom le mirét hosszú  a sorház megvételénél volt szükségem rá )
2014 Sorház 3 szoba egy nappali egy kis udvarral és egy zárt parkolóval ahol most élek ( 80 mft érték)
2018  1,5 szobás 35 ös panel. 40 mft ot érhet
Kanizsai ház 2021 ben  ez most szintén érhet 45 MFT ot
2024 február  1,5 szobás csepeli panel (37 Nm erkélyes ) 40 MFT érték
2025 január mostani tranzakció 22 kerület 1,5 szobás panelprogramos erkély nélküli lakás. 45 MFT érték.
Ez összesen  345 MFT ingatlan vagyon.
És hogy miért panel? Mert az a hülye biztos kiadásra nincs fűtés rendszer ami elromolna stb..
Mindig egyre több pénzem volt a hitelre vett lakásokkal mindig  figyelni kellett csak a törlesztő kevesebb legyen mint a bérleti és mivel mindig adóztam a lakások után ezért egyre több lakáshitelt is tudtam felvenni , mert mindig az előző évi bevallott leadozott lakás  után  már a következő évben fel tudtam arra is venni hitelt.
A lakáshitel beruházási hitel nem kell félni tőle ha kiadásra veszed.. Ha nem magadnak pöffeszkedsz a drága hiteles lakásba akkor már mindjárt más a helyzet..!
Sok sikert srácok mindenkinek remélem érthető volt a képlet.!
Murdoch 2025. 01. 30. 20:47
Előzmény: #238491  Törölt felhasználó
50 millió hitellel a hátad mögött felmondani? No way. Szerintem várj még jócskán, meg imádkozz a bérlői piacért, vagyis hogy csússzon bármilyen izmosabb bérlakás-program, meg ne xórják tele a piacot kiadó lakásokkal. Ez így még elég karcsúnak tűnik, jól láttam korábban, hogy havi 800k lenne a bevétel? Hát az nem sok, három gyerek mellett.
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 20:24

2010 ben felkerültem Borsodról Pestre egy kis 1,5 szobás csepeli panelre tellett amit fel kellett magam és scaláddal újítanom friss diplomásként.  Egy ágy és egy karfa volt semmi több az ingatlanba na meg gáztűzhely és konyhaszekrény. Összeházasodtam és azt gondoltam itt élem le az életem, de már akkor szövögettem az anyagi függetlenség tervet. Aztán átköltöztem Havannára  (régi lakás kiadva) egy 1 +2 félszobás 59 es lakásra vételár 5,5 MFT volt valamikor 2013 végén.  3,5 mft hitel és 2 mft önerő.  (munka miatt közelebb költöztem)
2 mft önerőt a párom és én 2x120 e ft os fizetésből tettük össze!  Szintén fel kellett újítani az ingatlant.
Aztán jött a CSOK és a 3 gyerek állom. Csepelre vissza költöztünk egy sorházba és bele vágtunk a 3 gyerek projectbe (Havannán akkor már volt egy lurkó ) - Kellett a hely 3 gyereknek sorházban volt már 3 szoba és egy nappali.  Akkor a fizetésem már 200 nettó volt feleségem is jobban keresett még bankba , de csak pénztáros volt. A spórlás továbbra sem állt meg. Aztán hitelre vettem egy újabb lakást havannán szintén egy 1,5 szobást hitelre 4,5 mFT önerő 10 MFT hitel kiadtam jelentős volt a haszon 105 ért adtam ki 50 e ft volt a törlesztő ez olyan 2017 körül lehetett . Közben 7 lakáskasszát pörgettem az összes gyerekemre volt és a párom testvérére és férjére is felvettünk a terv az volt a 10 mFT os hitelt és a 3,5 MFT os hitelt kiütöm 4 év alatt .. sikerült is kiütni kifizetni az egészet . Közben az első ingatlanomra felvettem 3 % on fixálva szabad felhasználású hitelt 20 MFT ot amiből (23 MFT vételár kicsit kiegészítettem)  szintén vettem a covidba egy házat már Nagykanizsán. , hogy oda leköltözünk egyszer ( ez nem biztos sikerül )  ekkor már 400 körül kerestem a +2 gyerek is meglett . Ezt a házat is kiadtam  a Kanizsait gondoltam ha lejár a 10 év CSOK moratórium leköltözünk oda az fele annyit ér mint a sorház ( 1 panel ár a ház ott lent a sorház 2 panelt ér ) Dupla bérletiért kiadom a sorházat és oda lemegyünk 2026  decemberében. Közben meggyűjtöttem a  3 év alatt mert akkor már volt 450 e ft körül a párom még kapta a GYED et is kb a 23 Millát amibe került a családi ház szabad felhasználásból vettem.. Ekkor jött a válság a háború és az óriási lehetőség a PMAP . előbb map+ volt utána áttettem PMAP ba az egészet sőt felvettem 9,3 % os kamatra még egy kis hitelt 15 mft ot ezt mind betettem PMAP ba ( 15+20 MFT ) első évben hozott 6 MFT kamatot kb ez elég volt a múlt év februárban vett kis csepeli lakásomra mert akkor is vettem egyet 26,3 ért. Szerensére itt csak festeni kellett.. 21 MFT hitel többi önerő a PMAP kamatból. Aztán vettem még most januárba ami le van foglalózva egy 30 MFT os 22 kerületi Savolya park melletti panelt panel programosat aminek a felújítását már nagyon várom február végén kezdek neki amit kifizetek a lejáró kamatokból és a PMAP pénzekből.  a kamat lesz valahol 7-8 MFT és van még annyi pénz pont a 30 milla kijön a 3 % os hitelem hagyom az megy ingatlanba a 15 mft másik szab felhasználású hitel megy kifizetésre , mert nem éri meg tartani (9,3%)   marad még kb 1-2-3 mft de nincs gond családi pótlék lakásokból megvan az 1,1 mft kb amiből 300 e ft tölresztő  ja azt elfelejtetem mondani a sorházat 24,5 ért vettem 4,5 mFT önerő volt 10 mft csok és 10 mft 3 % os hitel amit mai napig örzök. !  Tehát 47 e ft a törlesztője a csok hitelemnek régről 135 e ft a februári vételnek a kamata 21 mft és 20 MFT 3 % os szabfel hitelnek 120 e ft a törlesztője ez kb 300 e ft . Ha nem dolgoznék is már megélnék , de még dolgozom keresek kb most már mert annyit emelkedett a fizetésem kb 680 e ft ot ha növelik a családit lesz 780 e ft is vagyis 2000 euro a feleségem már 3-4 éve otthon van igazi FIRE 28 e ft os főállásu anyasági segéllyel
Röviden ennyi remélem már érthető miből mi jött és hogy lehetett ennyi lakást össze hozni. 6 lakás és 1 sorház a mostani árakhoz viszonyítva mert már a 1+2 szobás 59 nm es panel lakást is néztem 50 mft tehát olyan 340-380 MFT amiből van kemény 50 MFT hitel is összesen...! Nem igaz nem lehet ebben az országban vinni semmire nem igaz mástól is hallottam olvastam a srác informatikus volt 5-6 lakást össze hozott szintén a családba úgy hogy ő dolgozott csak már a végén a feleség szintén háztartásbeli!  Kiszámoló fórumon olvastam ! Sok sikert srácok mindenkinek ez az ország jó csak jól kell tudni befektetni és nem kell félni a melótól az összes lakásom majdhogynem felújítandóként vettem és én és a rokonság csinálta meg én kapartam ki gesztenyét..! Hülyeségekre sose költöttem  vacak kocsim volt , jó most már van egy jobb 3 mft os de ennyi..!  ( 7 személyes Lodgy 5 mft ért vettem felét állam fizette felét én )Köszönjük a királynak!  Igazi középosztály beli lettem a felső közép osztálybeli!  Ti ennyi vagyonnal még dolgoznátok? Érdekelne 1-2 év és felmondok jövő nyára a szülinapomra tervezem a felmondást.. Meglátjuk a választást mi lesz...Kanizsára nem igen költözöm le a lakásokat menedzselni kell nem tudom képes lennék oda leköltözni és kirándulgatni mert közelebb lenne az Alpok a tengerek országok de egy életünk van lehet le kéne cuccolni a vacak pesti levegőt sem bírom és a sok ideges embert lent minden nyugdotabb , de ha felnőnek a gyerekek ( 11-7-5 évesek ) akkor 8-10 év mulva jöhetek fel velük a sorházba vissza, mert csak itt lesz jó melójuk Kanizsa is halott régió ezrét most úgy vagyok vele maradok Pesten!
DavidCamp 2025. 01. 30. 20:22
Előzmény: #238469  J0hnnyEnglish
Felvett mindenféle fidec támogatást, igy konnyü.
DavidCamp 2025. 01. 30. 20:20
Előzmény: #238474  Törölt felhasználó
Lehet hogy nézi de érti e? Beszél-e? MAjd kérdezd vissza filmet, persze angolul! Lesz neked nagy meglepetes!!
DavidCamp 2025. 01. 30. 20:17
Előzmény: #238484  Placi82
Eltaláltad hogy mi.
N0MAD 2025. 01. 30. 19:59
Előzmény: #238486  Törölt felhasználó
Na igen, a marsi gyemántbányák meg elég minuszos értéküek, mert macerás a szállítás a vevőkhöz meg aztán egy jót levegőzni se lehet bányászat után. 
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 19:24
köszi a bókot de tényleg igaz minden amit írtam!sokszor meg én is elalélok mit tudtam elérni!;-) De Floridaban 1 millio dollar tudod mire elég? 1 hazra max es kezdheted előlről az egész mókuskereket
N0MAD 2025. 01. 30. 19:21
Te olyan vagy!
Most tényleg, szinpadon is felmész megnézni hogy romeonak meg juliának tényleg megállt e a szive és szivmasszázst alklmazol, meg mentoket hívsz?
Ha azt mondja bérlokkel fizettette a lakást akkor induljunk ki abból. Lazulj el, barátok közt vagyunk, és a létezo világ legjobb országának elmült ezer évének legjobb tíz éve után! 
Placi82 2025. 01. 30. 18:58
Előzmény: #238483  J0hnnyEnglish
Ez azért van mert nem tudsz a pénzel banni(poén volt) Múltkor én is pislogtam hogy havi 600e Ft bol 3 gyerek full eltartása!+ Milf feleseg eltartási!!! + az ország legjobb plasztikai sebeszenel új cicik az asszonynak es spórolásbol a 4 ik vagy 5 ik lakást veszi. 😀De nem ám úgy mint anno én időmben 13 éve mikor 11 millioert hívogattak hogy akkor meg veszem e a 3 szobás Kelenföldi panelt. Meg Csepeli ismerősöm a nyuszi sétányon(Csepel) 2 szobás gyorsba akarta eladni 6 millioert, mert kutynak se kellett a lakás. Nem ő már 30-40 milliókért  veszi a Csepeli és Erzsébet paneleket és kijon Neki a matek.!! Mert arra aztán csuda szuper bérlők vannak, én már csak tudom mert én is laktam Csepelen anno egyetem után, mert azt tudtam megfizetni kezdő mernokent. 🤣. A legjobb bérlők vannak arrafelé  apukam🤣. Sasadi sebész orvos szintű bérlők... 🤣
Ja és az a csodás bank 600.000 Ft jövedelme re csilliardokat hitelez. Ja vagy 14 éve  régen hiteleztek a"lopikusz fizetésre "100 Milliót is tényleg, ha volt egy 200 milliós ipari csarnokod vagy más fedezeted. De ma már 50-60%berjovedelem korlát van!!!! (Nem nézik hogy van e hozzá 500 Milliós Budai villád akár.) és az ingatlant(panelt) is az banki ertekbecslo ha 70% ra becsüli fel  a piaci árnak   fedezetkent akkor csókolj kezet hálából mert az már igen nagy mák szerencse. 
Ez a srác apukám egy varázsló, egy pénzügyi Einstein !! Vagy trollkodik. 😉
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 01. 30. 18:43
Előzmény: #238474  Törölt felhasználó

Izom kicsit vedd már észre, hogy nem most jöttünk le a falvédőről és attól még, hogy nem löki ide az ember neked, hogy mekkora tételből gazdálkodik a többség amolyan apukás, tehát tisztában van a tételekkel. Félévente a fogorvos, aztán most jön a fogszabályozás.. nem nem azért mert nem mosnak fogat a gyerekeim, és a nyelvtanár/felvételi felkészítő tanár sem azért kell majd középsuliban, mert hülye a gyerek.
Elég sok tétel van amit finanszírozunk, sport, szabadidő, nem nagy dolgok, de még így is combos tételek. Tudod mire elég az adójóváírás (megvan belőle a közétkeztetés egyébként)? ...hogy kipótoljam a családi nyaralást és két hétre nyugiban jól érezzem magamat a családdal, te meg itten távlati anyagi előrléséről fantáziálsz ebből az összegből b@szki.
Egyszer fejemhez vágtad, hogy miért nem vállalunk hármat, anyagi miatt én biztosan nem, nálunk így kerek a család.
N0MAD 2025. 01. 30. 18:39
Előzmény: #238478  FR73
(Egyrészt gratula hozzájuk) masrészt hát igen, én/mi korosztályunk egy tanult nyelvvel is ellehetett, most már azért igazad van, a három idegen se extrém ha boldogulásáról van szó.
Ai, meg akármi fordító ide-oda. 
De én is most kezdek még gy nyelvet hobbi/utazás miatt. Persze a turista nyelvtudás nem tárgyalási, lobogtatod a bankkártyát könnyen megértenek :D
FR73 2025. 01. 30. 18:36
Előzmény: #238479  Murdoch
Igen.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek