Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Inkabb ugy mondanam, hogy magas fizetes (sokaig az volt) + a biztonsag (volt munka) (= jolet) lehetove tette a sok hitel felvetelet, es annak visszafizeteset. De szerintem nem lehet igazan a 2 rendszert es a 2 mentalitast osszehasonlitani. Itt van kulturaja a hitelnek, nem az atveresre ment (pl svajci frank alapu). Mo-on felnek a hiteltol, van is ra okuk. Itt nem ragaszkodnak a magantulajdonhoz, a magyarok igen. Mindkettonek megvan az elonye es a hatranya.
" "Van kolléga, aki jövő nyáron a babaváróból tart lagzit" Az félelmetes biztos tele vannak pénzzel.. Nem kell esküvőzni inkább nászutazni kell fapados módon mostani 1 hetes görög nyaralásom ( saját főzéssel ) 200 e ft ból megált 5 főre. kinek mi a fontos én biztos ha ennyi manapság egy lagzi .. egy bulira nem adnák ki 3-4 mFT ot Volt lakómnak gratuláltam, hogy anyakönyvvezetővel össze esküdtek fillérekből és a támogatások és a spórlásuknak hála hozzá jutottak egy nekik megfelelő panelhoz . Szerintem ők csinálták jól a lakhatás csak fontosabb mint egy lagzi ez mindenkinek opció sajnos sok a felelőtlen ember és nem értik miért tartanak ott ahol!
Kihagytad, hogy a fotós is te voltál, a fotós segédje pedig a szelfibot. Azért van olyan, hogy valaki ha nyaral, akkor nem az a fő program, hogy tojásokért megy a helyi boltba, ha esküvője van, akkor éppen nem egy multifunkciós szakács/cukrász/zenész/fotós/pincér/mosogató akar lenni. Ha tradicionálisan akarják megtartani, akkor az ennyi lesz, mínusz ami visszajön ajándékból és menyecsketáncból. Ugyanakkor nem kötelező tradicionálisan megtartani, a babaváróhoz még nem kell bemutatni 100 fős lagziról fotókat.
Én annyi nagysátras 300 fő vendéges , tűzijátékos gizdulós esküvőn voltam már, és már rég mindenki a francba van , elváltak, adios! A mi esküvönk 18 éve 200 pénzből kijött, csá.
Nem csak a realitás az , hogy sokan nem vesznek - mert nem tudnak! És álomba ringatják magukat milyen jó 1000 eurót fizetni csak úgy a semmire bérleti díjként mikor legalább a törlesztő részletük fele az ő vagyonukat építené , mert kb ennyi a töke törlesztés! Azzal álltatják magukat , hogy ha nagyvárosba vennének lakást teljesen értelmetlen mert másik nagyvárosba lehet jobb melót kapnának "röghöz lennének kötve" értelmetlen közben pedig a nagyvárosban ahol élnek is szintén lehet tucatjával válogatni a jobbnál jobb munkahelyekben! A magyarázat csak az : egésze egyszerűen túl drágák a lakások nincs támogatás a megszerzésükre így kipontozódtak a piacról. ( lásd : 50 % os bérlési arány Németben ) Persze kint is aláírom vannak diplomás ügyes magyarok akiknek ott is össze jött egy saját lakás de szerintem én kint nem vittem volna fele ennyire sem!
Figyi, én teljesen jól vagyok, az árak nincsenek jól. Ma egy normális helyszínen italcsomaggal együtt 20ezer/fő-től indul az esküvői menü ára, ez 70 embernél csak 1.4M ft! Szerinted az elmúlt 1 évben a husok és egyéb alapanyagok 35%-os emelkedése nem nyomta fel az esküvői árakat? És az 1.4M-n felül hol van a hely bérlés, a dj/zenekar, a fotós, a diszítés, a virágok, a ruhák, ha bizonyos rokonokat szállásolni kell annak az ára, és még sorolhatnám. Ma ez egy tök minimális szinvonalon kb 3.5 millió ft. Ennyi. Ahol a pár egyik(vagy mindkét) tagja nem csak egy "bemegyek az anyakönnyvezetőhöz 2 tanuval meg a szülökkel" esküvőt akar, hanem életük "nagy napját", ma ennyi egy esküvő. Ha picit megszorítod a dolgokat talán kijön 3 millióból, de abban 1-2 dolog már biztos nem lesz benne. Ilyen árak vannak. Mit hittél, hogy 1-2 millióból ma lehet még esküvőt szervezni, mikor ez az ágazat is felismerte hogy a fiatalok az állami támogatásokból (is) finanszírozzák a lagzit, kvázi van ingyenpénz? Itt is felhúzta az árakat az esztelen állami támogatás. Van kolléga, aki jövő nyáron a babaváróból tart lagzit...
Az első hitelnél 30 körül volt talán. Annyira nem tudom a részleteket. Gondolom ha valami nagy para beütne, eladná a másodikat. Én csak arra akartam rávilagítani, hogy nyugaton sem lehetetlen hitelből lakást venni, annak ellenére hogy nincs CSOK meg miegymás.
Ezért van kb ilyen ingatlan ár Pesten is már.. Ezt hívják fejlődésnek de lehet tagadni attól még az átlagbért ( kb 500 e ft ezt aki nem egészen életképtelen Pesten megkeresi ) adókedvezményekkel meg majdnem kikapod a bruttót nettóként ( gyerek számtól függő adókedvezmény )
Tenyleg honaprol holnapra el a legtobb ember, es mindent hitelre vesz, mint az USA-ban. Mert evtizedekig jolet volt, es ez bevalt. Egyebkent a hitellel nincs is gond, ha az ember esszel veszi fel.
Házasságra 3-5 MFT ? JÓl vagytok? Lagzimat magam szerveztem igaz régen volt de 500 e ből megállt amit az menyasszonyi tánc vissza is hoztak ( ez kb 7 éve volt . ) -de tervbe volt vége anyós nagy udvarán tartjuk és magunknak főzzük meg az ételt ... Magam csináltam a zenét a hangfallal szűk családi kör 50-70 fő volt az egész. DE mondok mást egyik lakóm egy fiatal pár elment 3 év után tőlem mert azt mondták vettek lakást . Szerény házasságkötésük volt csak egy vacsora volt anya apa és anyakönyvvezető. Panelt vettek olyat amit béreltek támogatásra. Persze lehet verni magát az embernek micsoda lagzi és adjuk meg a módját , de máshogy is lehet ezt csinálni. Akinek meg van pénze az szórja és ne csodálkozzon sehova se jut!
Hát nemtudom..majd 40 évesen aláírt hosszú hiteleket? Ő tudja. 50 felé már keményen jönnek az eü bajok. Nemcsak nálam . másnak is. Tudom vannak 92 éves szalonnás -bagós nagypapik de akkor is. Első lakásomra a hitelt 30évesen vettem fel, 40 évesen járt le. A házat már kp-ért vettük. Azóta annyit költök amennyim van. Kórházból nem lehet hitelt fizetni . Anya csak egy van de ha egy férfi lerobban akkor szar van.
"Atlagfizetes 3500" Ez nem a valosag, hanem a statisztika, amit teljesen eltorzit az eu-s dolgozok fizetese. Probalkoztam ezzel a hulyeseggel egy allasinterjun (en 4000-t mondtam, ugyanis annyi az eu-sok miatti torzitott brutto atlag), de visszafele sult el, mert kirohogtek. Ezt itt ugyanis mindenki tudja. 1500 brutto a minimum ber (de sok a kiskapu, rengetegen keresnek kevesebbet). A belga atlag a netto 1500 (talan valamit emelkedett az elmult 2 evben). Itt elek, csak tudom.
A realitás az ,hogy valahogy 3 kinti rokonom nem ért el kint semmit mindent hitelből vesznek még a kocsit is és mindent bérelnek pedig már 8-10 éve kint vannak egyik napról a másik napra élnek. BMW gyárba sofőr volt egyik másik MAN ba összeszerelő sor munkás csajok takarítók és idősek otthonába gondozók. INkább 1500 euró az a 2500 euro mert le is kell ugye adózni. 2500 eurót a MAN os rokonom amikor átvették belsősnek kb fél évig kapta utána azt mondták neki figyelj külsős céggel tovább alkalmazunk 1500 euroért kell? nem kellett neki elment máshova de 2000 eurótól buszszerelőként se keres többet (Nettót mondok mindig )
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link