Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ráadásul a sok munkát amit bele fecoltam: lakók kiválasztása közjegyzői szerződéskötések és mindegyik lakó inflációval többet fizet minden évben bérlésként.. Inkább kihagyom több a veszőtség és a kockázat egy kiugrással ... Meg még újítsak is esetleg ha olyat sikerül csak vissza venni .. frászt..
Itt aki a legszélső kerületekben vesz (értsd 18, 21) vagy kereskedik lepontozzák. Azt azért nem is értem miért kell felhozni azt, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vagy? Szerinted máshol nincsenek C típusú állampolgárok? 😅 Durva, hogy ennyiért mennek ezek a lakások, tegnap megyeszékhelyen egy felújított panelprogramos 59 négyzetméteres (2+1 szobás) panel 29M forint ahol lakom. Csak kamilláztam. Értem, hogy jó a lokáció de banyek, ez már sohasem fogja visszahozni az árát és a fizetés örökké a Budapesti nettónak a bruttója lesz (tehát a budapesti bér 30%-a). Akkor inkább már a 18-21…
Nagy reckír szerintem nem érdemes kiugrani kiárazódnék a piacból nem lenne ennyi lakásom 3 év múlva azt hiszem! főleg, hogy 2024 re már 2,5-4 % os inflát várnak a nagy bankok is előre jelzésként ha nem jól találod el a ritmust csak leshetsz és vissza se tudod venni a legolcsóbb kategóriás lakásaid. inkább kihagyom a lakás nem tőzsde márcsak a 4 % os illeték miatt sem! Tőzsdérő l meg annyit figyeld meg az OTP 15 év alatt ott toporog ahol annak idején volt kb ! Vicc! 0 % hozam 15 év alatt senkinek nem javaslom!
EGY dolgot kell megérteni : Ha új építésű lakás ára megy fel ( euro - dollár alapon van a fa cserép tégla ára) - a munka erő költség megy fel . Akkor egész egyszerűen nem hogy olcsóbban drágábban tudják csak megépíteni az adott ingatlant ergó nem lesz olcsóbb csak drágább inkább. Ha nincs elég új akkor a vele kompatibilis használt ára is pedig megy fel . A lakás reál eszköz nem egy darab papír fecni amit el lehet inflálni. Olyan mint egy osztalék befektetés ez nekem hozza a havi fixet csak én menedzselem az osztalék mértékét ( bérleti díj ) sőt ez jobb mert nincs köztes alkalmazott szereplő aki lenyúlja a sápot ( bróker vagy cégvezető alkalmazott akit még ki kell fizetni ) Ezért hoz rosszabb hozamot egy osztalék részvény mint egy lakás kiadás mindig a saját biznisz a legjobb alkalmazott vezető egyéb költségek nélkül Ezért ennyire nagy fatis ez a magyaroknál, hogy ingatlant kell venni.. Ráadásul még egy dolog aztán befejeztem az optimista hozzáállást : rengeteg támogatás még tartja és fűti a paicot : babaváró , csok ,3 % os fix hitel , kamat stop , Moratórium ( nincs bajba jutott réteg aki eladná olcsón ) fixált hosszú távu hitelek ami keresletet generál továbbra is.. Hiába magas a kamat nem annyira magas az még svájci frankos hitelek régen 2009 ben 6-7 % körül forogtak és nem volt fixálva és árfolyam kockázat volt benne . Most kicsit más a helyzet nagy rottyra ezek miatt nem számítok még így sem, hogy ekkora az alap kamat..
ki be ugralasra pedig most jo lehetoseg lenne a 3 ev beszamithatosag miatt az atirasi illetekre aki a lufi durranasara szamit. Egy 35 millas lakas atirasa haver ugyveddel 150k + foldhivatali 4 doboz cigi ara, 5 ev utan meg adomentesen eladhato szoval paran kitaraznak. A dh riport is erdekes 40%friss belepo bufi 30-40% befektetest ertekesito. Tanacsatalan itt mar mindenki
Jó kérdés 40 ért nem vennék inkább 32-33 ért csípnék meg egy ilyet a többi állampapír Vagy mondok még jobbat 7 % os fix CIB es hitelt felvennék és vennék kettőt hármat. Aztán ha alacsonyabb lesz a kamat lecserélném a hitelt alacsonyabb kamatra. Viccet félre téve lehet állampapír lenne de csak pár hónapra tavaszig ( vagy hitel most míg van 7 % on ) .. Alkalmi vétele viszont már most is vannak valaki aki szabadulni akar 15 % ot is enged a meghirdetett árból az már jelentős kedvezmény. Megfontolandó akinek KP ja van bátran tud alkudni és meg is teszik. Infla viszont hajtja fel a lakás árakat lehetséges , hogy 32 ért nem sokáig lehet ilyen paneleket se venni. Egyre azt látom, hogy 38 ért vannak már ilyenek csak az a pár darab 35-36 os lakás van 1 hónap alatt is mintha pár millával mentek volna fel az árak. ( 1 hónapja én is teszteltem kamu hirdetésemmel a piacot volt is egy befektető de megmutatásig se jutottunk csak kíváncsi voltam van e jelentkező rá. mind bérleti mind eladás tekintetében ) Könnyen lehet ahogy mennek fel a munkaerő alapanyag költségek , hogy menni fog még jobban fel a lakás ár lassan 38-40 MFT os áron lesznek ezek a lakások is ugyanis 100 éves adatsor Amerikában a lakások ára ( csak az ára! ) infláció +1 % al hosszú távon lépést tartott az inflációval a bérleti díj csak hab volt tortán, Ha magas inflációs környezetben a Pesti lakásokkal is ez megtörténik akkor akik most eladják a lakásukat szépen kiárazódhatnak állampapír ide vagy oda ..
en is az alacsonyabb retegeket a trabantosokat, csak te kiadsz en meg alkotok nekik egy egyszeru lakast 6k alatti Zalakeramia Hi- sec ajto 2 retegu ablak Alfoldi szaniterek olcso Mofem csaptelepek 5rugo alatti laminalt padlo olcso belteri fenyo ajtok maxi 300k konyhabutor lapszerelten Scneider vilanyos szerelvenyek .Egyszeruseg de nem a lagalja Az atlagembereknek es atlagbufiknek ez elegendo ar ertek arany
35-36 ért van sorold ár szerint mindig a legolcsóbbakat nézem ezek 32-33 rét vihetőek annyi alku bőven van benne! Nyilván ettől azért jobban meg vannak csinálva a lakásaim talán 34 ért is elmennének nem 32 ért 175 e ft os kiadási árral számolva egy 1+2 szobás lakás 34 MFT eladási árnál is hozza a 6,2 % os hozamot bruttóba . 32 Mft ért vinnék mint a cukrot ha pár hét alatt el akarnám passzolni de minek kukáznám ki? értelmetlen ennyiért később se veszek olcsóbban az fix! Most meg sajnos a hitelesek kiárazodtak csak a KP befektető van az meg alkuszik... Inkább veszek én is egyet még tavasszal talán annyit össze guberálok addigra..
És most abba gondolj bele 32 MFT ért kikukázom a lakásokat ( legalacsonyabb kategória külvárosi panel ) - mert most ennyiért lehet eladni gyorsba bár lehet többért is pár millával számoljuk ennyivel akkor ha 3 éven belül 19 % al ( lásd lentebbi állampapír ) tehát ha 3 éven belül 19 % al magasabb lenne a lakás ár nominálisan máris vissza se tudok annyi lakást venni amennyi van. Egyébként inkább 37-38 MFT lenne ezeknek is az ára de annyiért utána jártam most nehéz eladni ( lehetetlen csak KPvevő van) az meg alkuszik tehát majd 15 % ot alkuszik upsz már ki is árazódtál a legolcsóbb kategóriából na én ezért nem adok el már inkább kiülöm, de nekem ez egy életforma -( lakások kiadása ) egy életre vettem nem ugrálgatok már csak a 4 % os ingatlan illeték miatt se ki be..
fotnos a jó bérlő kiválasztás.. 10 éve adok ki ilyen kerületekbe lakásokat gond nélkül Persze menedzselési tehetség kell hozzá ne mondom de eddig lekopogom megúsztam.. Nyilván nem ügyvédek és orvosok bérelnek ezeken a környékeken de én is csepelen élek . tudod aki nehéz helyről jött ( Borsod ) az pesten se válogat oda megy amit meg tud fizetni kész egyébként tudom volt sok kollégám aki azt mondta fujj Havanna - Csepel? én oda be nem tenném lábam pedig már rég másabb itt is a közbiztonság nem az van mint 20 évvel ezelőtt bár izlések és pofonok én az alacsonyabb réteget szolgálom ki ( azért nem a hajléktalanokat :) ) és erre mindig lesz igény
aki a 20-21 be vesz ki lakast az nem megbizhato berlo a szememben, normalis berlo oda nem megy csak a kenyszer viszi, aztan ha nincs munkaja szettarja a kezet sajna fizetni nem tudok, perelj
Ha nincs közjegyzői szerződéskötés szívás van Mondok konkrét példát , Adott lakás 55-59 nm es lakások XVIII kerületben 35 MFT körül mennek ( hirdetési ár ) Én is hirdettem kb 32 MFT ért el is tudnám adni ( ennyit kell engedni az árból kb ingatlanosokkal beszéltem bár lehet 35 ért is befutna valaki . 165 e ft ért kiadható de lehet hogy 170-175 ért is azon nem próbáltam de ingatlanos mondta ott is talán elmenne ( hirdettem volt jó albérlő jelölt is rá leinformálható ) ilyen lakás Ez 6,2 % os bruttó hozam havonta
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link