Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2022. 10. 17. 11:59
Előzmény: #181174  mr_bob
Nem ugyanaz befagyaszhatják a kifizetést ( idő előtt nem tudod feltörni vagy csak nagy veszteséggel ) -  kamatot csökkenthetnek  bármi lehet elinflálják a pénzt stb. ( semmit se ér euroba stb )
Aki azt hiszi  ( főleg a piaci állampapíroknál ) hogy nem kockázatos az nézze meg a hozam emelkedések következtében a hosszú lejáratú állampapírok másodpiaci ( idő előtti feltörésekor )  megjelent árfolyamok hogy csökkentek az elmúlt egy évben 30-40 % ot!  ezért alakult ki 12-13  % os hozam is már 5 éves papíroknál ( nem kamatos kamat ez a trükk )
7 % os kamatnál ha kamatos kamat 10 év alatt duplázza a pénzt ez az államkincstár honlapján van most 10 éves 10 % os állampapír ami felér egy 7 % os kamatos kamatozásu állampapírral
Kis szemfényvesztés azért van az államkincstárnál is persze ha lejáratig tartod nem érdekel akkor nincs kockázat elméletben  csak az államcsőd jöhet közbe  semmi több de az államcsőd ellen is jó védelmet nyújt az ingatlan.. nem tudom én ekkora összegeket ami ingatlanba van nem aludnék nyugodtan ha az államkincstárnál tartanám bár nyilván a legnagyobb válságba háborúkba is ki szokták  fizetni az államapírt kérdés mit ér már akkor ha kifizették. 
Törölt felhasználó 2022. 10. 17. 11:59
csinaltatok mar vegig nem fizeto kikoltozni nem hajlando berlonel kilakoltatast? Vagy csak nyomjatok amit osszeolvastok a guglin?
Törölt felhasználó 2022. 10. 17. 11:56
Előzmény: #181145  Törölt felhasználó
"Pesti hosszu távon kiadott lakásaim csinálnak ilyen 5,5-6 % ot legalábbb (  külső kerületi panel ) "
Hogyne. Mesélj még. Hol, mekkora lakás, mennyi most az ára, mennyiért adod ki? 
Paja1975 2022. 10. 17. 11:53
Előzmény: #181173  Törölt felhasználó
Spanyol, Costa blanca, de lejjebb is Murcia kormyeken. Engem nem erdekel az ingatlan, mint befektetes, en oda fogok koltozni, de az ingatlanos mondta ezeket a szamokat 
Törölt felhasználó 2022. 10. 17. 11:52
Előzmény: #181170  Törölt felhasználó
Igaz 5,7 % csak a hozamom mert piaci ár alatt van valamivel ( jó albérlők)
6,5 % lenne a plafon amiért ki tudnám adni - teszteltem a piacot bérleti díj emelés előtt ezt onnan tudom-
 1 hétig hirdettem vártam milyen jelentkezők vannak 6,5 % os hozamnál voltak igaz gyerekkel családos vagy taxis ami rosszabb mint most  ez az egy pár . 
Ezt a hozamot csak külvárosi panellal tudod elérni XVIII kerület XX kerület  XXI kerület.
Belvárosba esélytelen és panellal. 
Törölt felhasználó 2022. 10. 17. 11:52
Előzmény: #181165  Törölt felhasználó
en ugyan nem veszek semmit nincs nekem erre 90-120 millam de a haveruknak van es ez a lenyeg.had sapoljanak le legalabb van munkam es nem cseszeget senki. En csak a melos vagyok aki a munkat osszeszervezi es elvegzi
mr_bob
mr_bob 2022. 10. 17. 11:50
Előzmény: #181170  Törölt felhasználó
úgy alakítja a számokat, hogy az érvelése kijöjjön. arról nem beszélve, hogy egy ingatlan meg az állampapír nagyon nem ugyanaz a kockázati szint.
Törölt felhasználó 2022. 10. 17. 11:50
Előzmény: #181164  Paja1975
 10 % ? biztos akkora lesz a kihasználtság? 100 % os kihasználtságnál számolva ez melyik ország melyik tengerpart? lehet rosszat néztem én úgy tudom  egy Airbnb kihasználtság ha minden szuper 70 % egy évben
Fizetni kell még a rezsit is ugye bár ha tengerpart fűtés nincs de víz és áram azért van.
Fizetni kell az ingatlan hasznosítót is az mennyi is  abba az országba?
Fizetni kell az adót is  ami kanárin mondju kazt hiszem 20 % körül vagy 22 körül van.
Mennyi marad így?  nekem alacsonyabb számok jöttek ki 
Jellemzően amúgy euro övezetben mivel alacsonyabbak a  hitel kamatok alacsonyabb a bérleti díj hozam is
Lásd Ausztria  2-3 % a hitel kamat és 4 % körüli bérletit lehet elérni ( bruttóba ) ebből még le is kell adózni.
REngeteg europai ország adóját és hozamát vizsgáltam az elmúlt pár hónapba ilyen hozamot mint Pesten még mindíg nehéz elérni hosszú távu kiadással lehetetlen röviddel azonost igen ( 6--7 % ot ) de ahhoz meg kell a külföldi haszonosító cég .  Ráadásul a 3-4 % os illetéket ha ott veszel valamit fizetned kell szintén ingatlan szerzésére és ha vissza erősödik egy értelmezehető szintre a forint (380-390 akkor máris buktál 10 % ot megintcsak instant ) hülyeség nyaralót venni válságos időbe létszükséglet kielégítésre kell menni. 
Törölt felhasználó 2022. 10. 17. 11:47
Előzmény: #181163  Törölt felhasználó
Ez tévedés.
Törölt felhasználó 2022. 10. 17. 11:47
Előzmény: #181162  Törölt felhasználó
Ha már Pesten sincs munka már régen rossz
hehe evekota ezt mondom 
+++
Törölt felhasználó 2022. 10. 17. 11:46
Előzmény: #181159  Törölt felhasználó
Ehhez nagyon ügyesnek kell lenni. (szinte már lehetetlen)
Hogy még piaci ár alatt is vanak kiadva, és így is bruttó 6,5%-os hozam??? Nettó 6%?
Komoly........
Megjegyzem manapság is van 13, 14, sőt 15%/év hozamú állampapír.
Paja1975 2022. 10. 17. 11:45
Előzmény: #181166  Törölt felhasználó
Maradjunk annyiban, ahogy most az orszag politikusait nezem, mind a ketto meglepne, ma nincs egy olyan politikai part Magyarorszag on, aki ne lenne populista, sajnos ez kell a nepnek es ez lesz az orszag veszte 
Törölt felhasználó 2022. 10. 17. 11:45
beszletem meg osszel 2 nagyobbacska hallal ingatlankiadok van par lakasuk kiadva. .Kozos megbizhato komolyanveheto haver volt a kozos kontakt  aki a bizalmi alapot biztositotta.  Aszondtak feketen adjak ki es ennyi. Ha felnyomjak oket ez van de inakabb egy jo kis birsag minthogy szerzodessel birtokon belul keruljon a berlo az kisebb kockazat mint egy 2-3 eves per es millios tartozasok 
Törölt felhasználó 2022. 10. 17. 11:45
Előzmény: #181163  Törölt felhasználó
közjegyzői szerződéskötés a kulcs mondat akkor kiteszed pár hónap alatt inkasszálod a jövedelmét ( pereskedés nélkül behajtható minden ) 
Kilakoltatási moratórium szólhat közbe , de több közjegyző is merősöm is mondta , hogy kilakoltatni magánszemélyek között lévő albérleti  közjegyzői szerződéssel kötött lakásokat ki lehet télen is ( moratórium alatt) azokat nem érinti.. Ti hogy tudjátok tényleg így van?  VAgy csak ha nincs kilakoltatási moratórium? 
Más tipp : előfizetős villany órára átteszed a lakást és ha nincs áram 1-2 hónap vagy egy két hét és ott se lesz..  
Törölt felhasználó 2022. 10. 17. 11:42
Előzmény: #181164  Paja1975
Ellenzék simán meglépné ebbe nincs kétségem.. a jelenlegi kormány meglépné? Kizárt.  De ne politizáljunk. 
Törölt felhasználó 2022. 10. 17. 11:41
Előzmény: #181161  Törölt felhasználó
Vehetsz elképzelhető valami jó árat kifogsz,
De abba is gondoljon bele aki elad egy jó kis családi házat mert most nehéz kifűteni.
MI lesz akkor ha a gáz ára vissza esik a történelmi alacsony szintekre? mert már senkinek nem kell orosz gáz ( mindenki átállt ) csak mi vesszük olcsón? És a gáz ár stabilizálódik alacsony szinten mondjuk azért, mert befejeződik a háború? Vagy mindenki azt hiszi a háború örökké fog tartani míg világ a világ erről fog szólni az életünk?
Most nyírták ki a napelemet aki arra számított micsoda biznisz az elektromos fűtés meg a hőszivattyú az megszívta, Egy energiailag hatékony gázos lakás - ház  aranyat fog érni ( nekem van ebből is egy szerencsére)
TEhát egy szó mint száz ami most megfizetethetetlen ( drága fűtés ) az lehet  pár év múlva mégse lesz megfizethetetlen egyszer hopp máskor kopp. Nagyon változnak a trendek a mániák..
Paja1975 2022. 10. 17. 11:40
Előzmény: #181155  Törölt felhasználó
En az ingatlant nem neztem soha befekteteskent, de pl spanyolban is megvan a 10% konnyen euroban. Plusz van egy nyaralod. De Magyarorszag annyira veszelyes hely lett a populizmus miatt, hogy siman el tudok kepzelni egy alberlet sapkat, es ez nem vicc, tobb nagyvarosban, mar pedzegetik 
Törölt felhasználó 2022. 10. 17. 11:39
Előzmény: #181160  Törölt felhasználó
iden 3 ugyveddel beszeltem mindharom megerositette barmilyen papirt lobogtatsz 2 ev mire kiteszed, es hosszu evek ota ezt mondjak mert ha van valami ingatlanadvetes baromsagom ahova epp megyek potkereknek rakerdezek a trendekre mindig. A jol bejaratott 2 ugyved ismeros is ezt mondja hosszu hosszu evek ota
Törölt felhasználó 2022. 10. 17. 11:38
Előzmény: #181150  egynapod
Ha létszükségletet elégítesz ki arra mindig lesz igény.  Főleg Pesten..
2008 as válságba azért Pesten még akkor is volt munka és albérlő megéltem azt is. 
Ha már Pesten sincs munka már régen rossz.. Én is akkor költöztem fel Pestre és kezdtem az itteni pályafutásom otthon ( Borsodba ) csak utcaseprő lehettem volna friss diplomásként Pesten viszont diplomával szakmába elkezdhettem az életem. 
Törölt felhasználó 2022. 10. 17. 11:35
allandoan a dognagy csaladihaz hirdeteseket nezem, alig varom mar hogy kifgyjanak telen az emberek es tavasszal piacra dobjak oket,.es indulhat a buli a tobb lakassa alakitasa. Es Pest kulson no a szama a hirdeteseknek es dobalnak le az arukbol rendesen. Es meg csak oktober van :D

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek