Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
JeGeMeLOV
JeGeMeLOV 2020. 09. 22. 12:57
Előzmény: #90478  ncseed!
#90480
Feltételezem nem jársz kocsmába.
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 22. 12:45
Előzmény: #90101  Hathor
#90479
"Ilyen jo sosem volt a vilagban, mint most, szerintem.."
Amivel maximálisan egyetértek én is! (meg a komment többi részével is BTW)
vs.
"Lakhatási válság van"
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 22. 12:38
Előzmény: #90477  kockasfulu
#90478
Elnézést hogy megismételtem azokat a tényeket amiket a kollégák korábban megírtak hogy mit és mennyiért szeretnének vásárolni! Egy jelző van az egész kommentben ami a 'főspekuláns'. Na most ha valaki azt csinálja amit leírtam (de neked megismétlem) "nyakig behitelezte a befektetési ingatlanát - amire közpénzből fizetünk neki extra kamatot a MÁP-ban " kiegészítve hogy várja az armageddont sokadik lakásvásárlás céljából és nem meríti ki a  spekuláns fogalmát akkor nem tudom hogy mi az ami igen!
kockasfulu 2020. 09. 22. 12:28
Előzmény: #90474  ncseed!
#90477

Színtiszta személyeskedés.
Lássuk ér-e annyit, mint a - szerintem humoros - tájszólás. Vagy marad a kettős mérce.
2345678 2020. 09. 22. 12:17
Előzmény: #90471  Törölt felhasználó
#90476
Szerintem nem izgatja őket igazán a mostani helyzet.Ki fogják várni amig elül a vihar.
Törölt felhasználó 2020. 09. 22. 12:11
Előzmény: #90466  Törölt felhasználó
#90475
"szerintetek mi lesz a sorsa annak az iszonyatosan sok irodaháznak (amúgy is alacsony kihasználtsággal futottak és rengeteg újat is építettek főleg Budapesten) így hogy a széles tömegek számára is állandosúlni látszik a home office még a járványtól függetlenül is..."A home officenál is nagyobb veszély egy kiadós válság, ami még mindig jöhet.
A vicc az, hogy közben meg még épülnek irodák, de irodáknál is nagyobb örültség most szállodát nyitni, pedig azok is épülnek.
Nem is értem, én beszélgetek ismerősökkel és ők sem értik, hogy miért hiszi azt a qrmány meg sokan, hogy itt nem jöhet egy durván mélyülő válság még? Azt okosan csinálták, hog a Balaton felé terelték a népet, mert munkahelyeket is teremtett, de jön most 6-9 szűk hónap. Brutálisan elszállt költségvetéssel.Azért ha objektíven nézzük, a fityesznek soha nem kellett egy válsággal megküzdeni, mindig beleültek a készbe és a konjunktúrába. A 98-as orosz válság meg a dotkom lufi nem hatott a magyar gazdaságra jelentősen, de a Bokros rendbe vágta súlyos áldozatok árán és 98-ra már stabilizálta a gazdaságot. Ugyanígy a Bajnaival elvitették a balhét, a fityesznek 2-3 stagnáló, lassan emelkedő éve maradt, utána viszont megint konjunktúra és ugye el is lopták a manyup pénzt azonnal, meg kitántorgott sok százezer magyar, akik egyrészt nem terhelték a kasszát, másrészt utalták haza a fizetést, jellemzően a hiteltörlesztésre. Dupla haszon. Most lesz az igaz tesztjük és nagyon úgy néz ki, hogy elég dilettáns a válságkezelésük. Szálloda felújítás, meg taxisoknak pénz meg az ehhez hasonló idióta intézkedések sora. Brutális hiány.
A nagy magyar csodaszer az tulajdonképpen az úniós pénz lesz, attól függ minden. Ha az nem jön, vagy túl sok megkötéssel vagy a jogállamiságot szigorúan veszik, ahogy fenyegetőznek vele, akkor itt kérem szépen semmire nem lesz pénz.
Én most biztos nem vennék se kéglit, se nagy értékű cuccot. Nekem a radarom azt mondja, hogy hihetetlenül kockázatos és turbulens időszak következik.
Angol ismerősök is mondják, az összes rokona, ismerőse lemondta minden külföldi útját, még olyant is, ami jövőre volt, mert inkább visszakéri a foglalót, hátha csődbe megy az iroda, illetve így csődbe is fog menni. A turizmusnak tényleg kampó b.ssszó lesz itt évekig, ha a többi nemzet is hasonlóan lép. Azt mondja, használt autót akar venni, hetente mennek le az árak, most már kivár, nem kapkod. Rengetegen szabadulnának ángliusoknál az autóktól. Szabadesésben vannak a zárak.
Ez nálunk is hasonló lehet, a fóti AAA nekem egy indikátor. A nagy válságban elsőnek zárt be, de akkor csont üresre. Most még vannak náluk, de már csak fiatal, újszerű autók, mással már nem foglalkoznak. Lehet, mire leírom ezt már azok sincsenek ott, 1 hete voltam utoljára ott.
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 22. 12:10
Előzmény: #90470  Törölt felhasználó
#90474
Né má' megszólalt a főspekuláns aki nyakig behitelezte a befektetési ingatlanát - amire közpénzből fizetünk neki extra kamatot a MÁP-ban - hogy LAKHATÁSI VÁLSÁG van!! Természetesen a többiek is jönnek hamarosan megerősíteni ezt a tarthatatlan állapotot!
***
Nézük kik is? Murdoch aki 100M körül szeretne egy házat venni meg mellé majd egy lakást is ha jól emlékszem, Cyrus aki 90M kategóriában nézeget, meg még a többiek akik első/második befektetési ingatlanjaikat szerenék megvenni de nem tudják sajnos mert LAKHATÁSI VÁLSÁG van! Bocsi ha kihagytam valakit!
Jajj, hol a papírzsebkendőm... 😭😭😭
franc0 2020. 09. 22. 12:04
Előzmény: #90471  Törölt felhasználó
#90473
Látom ugyanarra gondoltunk.
Most még rugalmatlan, mert hozzá volt szokva, hogy ilyen feltételekkel is kiveszik.
Ha kinézek az irodám ablakán azt látom, kong az ürességtől.
Kénytelenek lesznek engedni.
franc0 2020. 09. 22. 12:01
Előzmény: #90466  Törölt felhasználó
#90472
Az irodaház-fejlesztők célja az, hogy lehetőleg 3-4-5 nagyobb ügyféllel lefedjék a 90%-ot.
(ha csak 1-2 ügyfél van akkor túl erős az alkupozíciója a vevőnek)
Ha nem tudják ennyiből feltölteni, akkor majd nyitniuk kell a kisebb vállalkozások felé.
Ott vannak például a lakásokban működő közjegyzők meg ügyvédek. Kissé nyomasztó feeling ha engem kérdezel.
Cserébe több lesz velük a költség, na meg kisebb a bevétel. Olvadnak majd a profitok nyilván. 
Törölt felhasználó 2020. 09. 22. 12:00
Előzmény: #90468  2345678
#90471
És hány olyan lakásiroda működik 100+ éves bérházakban?
Azok részben azért sem költöznek ki onnan, mert az irodaházak túl rugalmatlan szerződéseket hajlandók csak kötni - ezt korábban challange-eltem is.
Szal lehet pl csökken a minimális bérbeadási idő a kiadók részéről?
Törölt felhasználó 2020. 09. 22. 11:51
Előzmény: #90461  hétszilvafás
#90470

Egy projekt legalább 1,5 évig készül, tehát amiket most árulgatnak zsír újként, azokat még a rakéta korszakban kezdték tervezni.
Várhatóan most már azért sokkal óvatosabban fognak új projektbe, még a rozsdások is. Egyébként a Matolcsy féle nullás hitelhez ha jól olvastam kötelező biztosítást kötni, amivel együtt már nem lesz sokkal olcsóbb, mint egy banki hitel, sőt, sőt, de talán így rugalmasabb lesz (kisebb önerő, jtm). A részletek érdekes lesznek.
A rozsdás fejlesztésnek amúgy is csak az a célja, hogy az építő lenyúlja a 22%-t és ennyivel több haszna legyen, mert olcsóbban nem fogják adni, gondolom ez mindenkinek megvan. Már csak szolidaritásból sem, hogy a 27%-os projektjei is versenyképesek maradjanak. Egy korábban már bizonyítottan és igazoltan semmilyen árelőnyt nem adó intézkedés az 5% áfa, de mégis ezt siettek visszahozni. vicc. Kiszámoló is írta, amikor levitték 5%-ra az Áfát, akkor egy 40m-os kéglit 32m-ért kellett volna adni, ehelyett felemelték 50m-ra, mert kapott a palimadár 10 millió csokot, ki tudja fizetni. Esetleg a nagylelkű vállalkozók csak 9 milliót emeltek és 1 milliót a madárnál hagytak.
Kíváncsi leszek mi lesz most 21-től. Van itt ismerős ember, aki frusztrált a sok ikerház miatt, amivel körbeépítették. Két dolog miatt főleg, vagy három. Az első, hogy szép szellős volt a környéke, most zsúfolásig teleépítve, de annyira, hogy több telket is megbontották, van amit nyéllel és 4 ikerházat ráb.sztak.
A másik, hogy szép öreg fák voltak, mindet kivágták, egy se maradt, ültettek helyettük ilyen csenevészeket. Évtizedek múlva lesz újra olyan zöld az utca, mint volt. A harmadik meg a háznéző turisták, mert a g.ci ingatlanosok taktikából vagy lustaságból egy időre rendelik oda a hordát, egymás után és az autók odaállnak az utcára mindenfele.
Na de a lényeg, hogy beszélgetek vele, mi a francért építenek ezek? Évente 1-2 évenet ikerházat, de van mit már 5 éve eladatlan és a vállalkozó mégis húzza fel az újakat.
Azt mondja, hogy ő mostanra ismeri a többséget és azért építenek, mert máshoz nem értenek. Ha nem építenek, az olyan, mintha munkanélküliek lennének meg a brigád is szélnek megy és nehéz lenne újra összeszedni őket. Egyik építő mondta neki nevetve, hogy ha 2 évente elad egy ikerházat, neki akkor is van évi 10m bevétele abból. Még szép, hogy építenek folyamatosan. A melósokat szállásolják el az eladatlan ikerházakban, amíg tart a munka.
Lehet, hogy később ha nagyon nem mennek el az ikerházak, akkor megpróbálják kiadni, de az még inkább reménytelen szerintem. Csak itt a környéken vagy 100 új építésű ikerház kelleti magát, van ami már 5 éve. Persze az árát korszerüsítették azóta :)
Túltoltak mindent, eladhatatlan házak, kib.szott túlárazott lakások. Tulajdonképpen egy lakhatási válságot csinált a fityesz, miközben a kedvezményezettek a gyereket bevállalók is maximum annak örülhetnek, hogy az állami transzferrel együtt is csak ott járnak, mint a helikopterpénz előtt. A többiek, főleg azok a fiatalok, akik nem akarnak meggondolatlanul házasodni és gyereket vállalni meg kilátástalan helyzetbe kerültek.
Fel is lehet rögtön tenni a kérdés, hogy miért? Azért, hogy a vállalkozók degeszre keressék magukat, de miért jó ez a zembereknek?
CyrusTheGreat 2020. 09. 22. 11:47
Előzmény: #90468  2345678
#90469
Sok munkahelyen is sügéreket tenyésztenek, az egyik nemrég küldött levelet.
(Bocs mindenkitől, de ez túl magas labda volt.)
2345678 2020. 09. 22. 11:43
Előzmény: #90466  Törölt felhasználó
#90468
A budapest irodaházak közül nem egy korábban társasházként végezte. Lehetne belőlük bérlakás is.Élelmes szállodások meg (háromról tudok) telepakolták a hoteleiket bérlőkkel 1 éves szerződéssel. Külföldön  még a medencéket is hasznosítják nem egy helyen,sügéreket tenyésztenek benne.
Törölt felhasználó 2020. 09. 22. 11:26
Előzmény: #90454  CyrusTheGreat
#90467
A K74 tényleg olcsónak számít a piacon, még a 4. kerületben is. A lakások közel fele ennek ellenére még mindig eladó, ami egyértelműen a kerületen belüli lokáció miatt van. Annak a környéknek jelenleg alacsony a presztízse. Az onnan nem túl messzi található, de mégis sokkal jobb helyen levő Szigeti Garden pedig valószínűleg mind el lett adva, mert már sehol sem hirdetik.
Törölt felhasználó 2020. 09. 22. 11:20
#90466
szerintetek mi lesz a sorsa annak az iszonyatosan sok irodaháznak (amúgy is alacsony kihasználtsággal futottak és rengeteg újat is építettek főleg Budapesten) így hogy a széles tömegek számára is állandosúlni látszik a home office még a járványtól függetlenül is...
Láma
Láma 2020. 09. 22. 11:13
Előzmény: #90464  Batiszkáf
#90465
Hogy a rendszerváltás előtt mi történt, az nem csak időben, hanem minden egyéb vonatkozásban is nagyon messze van a mai helyzettől.
Ha érdekel, a rendszerváltás előtt a munkabérekben - sok egyéb mellett - nem volt benne a lakászerzés várható költsége, mert aki dolgozott, márpedig lényegében mindenki dolgozott, mert különben elvitte a rendőr, akkor elöbb-utóbb kapott egy állami lakást.
Ezek nagy többségét a rendszerváltást követő években az akkori bérlők nagyon kedvezményesen megvásárolták. 
A mai bérlők jelentős része saját tulajdonú lakásért cserébe vált bérlővé. Ezek piaci, értékegyeztetéssel zajló cserék, amiket az önkormányzat rendszerint jóváhagy.
Batiszkáf
Batiszkáf 2020. 09. 22. 11:07
Előzmény: #90463  Láma
#90464
"Kiutalt neki a Viker Tamás (VI. ker. Tanács) egy kérót 1948-1989-ben a társadalom pénzén"
Miért, nem így történt?
Láma
Láma 2020. 09. 22. 10:53
Előzmény: #90434  PBoborjan
#90463
Boborján Úr! 
1./ Ha ennyi információd van ("Kiutalt neki a Viker Tamás (VI. ker. Tanács) egy kérót 1948-1989-ben a társadalom pénzén,") az önkormányzati lakásokról, azok bérlőiről, a bérlakáshoz jutás lehetőségeiről, akkor neked pedig e kérdéskörben nem kellene szót kapnod, illetve illő önmérsékletet kellene tanusítanod.
2./ Húsz év múlva ifjabb Boborján majd a CSOk-osoktól, babavárósoktól fogja megvonni a szót a "társadalom pénzé"-re hivatkozva?
hétszilvafás 2020. 09. 22. 10:46
Előzmény: #90456  elemerorsos
#90462
Nem ismerem a budai telekárakat, de ilyen magas fajlagos árra azért nem gondoltam. Akkor egy 1.200 m2 építési telek akár 1 mrd is lehet? Azért már palotát lehet kapni Budán is, nem? Mondjuk én főleg kisebb projektekre céloztam, de 100 - 200 lakásos projektnél hiába kerül 3 - 4 mrd a telek, eloszlik a lakások alapterületére. Tehát talán nem általános a 600 - 800 e / m2 telekár, inkább "érzem" 200 - 300 e. Persze az is rohadt sok.
hétszilvafás 2020. 09. 22. 10:39
Előzmény: #90449  CyrusTheGreat
#90461
A 12 %-ot én sem tartom soknak, a 20 % körülit is el lehet fogadni a kockázatok és a 2 éves időráfordítás miatt. De a 30 - 40 %-os árbevételarányos profitot már túlzónak tartom. Annyit azért hozzá kell tenni, hogy pl. bruttó 1 mrd forgalmú projektnél 20 %-os jövedelmezőségnél így néznek ki az adatok (kerekítve): nettó árbevétel 950 m, haszon árbevételre vetítve 200 m, önköltség 750 m. Egyrészt szemre elég mutatós szám az a 200 m, másrészt nem 1.000 m kockáztat a vállalkozó, hanem a 750 m önköltség kb. 20 %-át, mert ennyi az önerő. Azaz írd és mondd: 150 m rak bele a vállalkozó, a maradék 600 m a finanszírozó bank állja. Azért úgy már egészen más a leányzó fekvése, hogy 150 m saját tőkére 200 m (adózás előtti) profit két év alatt.... Azért ez inkább 130 % haszon a kockáztatott tőkére vetítve. A 40 %-os forgalomarányos haszonkulcsra ki sem merem számolni a sztorit, de az már valahol a saját tőke többszörözése két év alatt.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek