Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 06. 30. 12:47
Törölt hozzászólás
#77500
macisajt 2020. 06. 30. 12:38
Előzmény: #77490  Törölt felhasználó
#77499
A CSOK meg a babaváro utan most már gondolni kellene az egyedül élőkre, szinglikre akik nem akarnak családot (mert ilyen is van bőven), a nyögdíjasokra, az elváltakra, rokkantakra...stb..Nekik is kedveskedhetne valamivel kormányunk, mielőtt jönnek a választások. 
Több milliókról van szó!
Törölt felhasználó 2020. 06. 30. 12:12
Előzmény: törölt hozzászólás
#77498

Lakást bérelni az havi 75-80e per fő, rezsivel, alsó hangon.
Ismerem a helyzetet. Vidéken a tanár rokonom bruttó 240e fizetésével már komoly egzisztenciának számít, főleg, hogy így fel tudta marni a babavárót is simán meg be van jelentve teljesen. Mondjuk a szakképzett bérminimum is 210e forint, tehát egy tanár alig keres többet, de azért ot a nyári szünet. Most azt hagyjuk, hogy a rokonom szerint sem kell a tanároknak szétszakadni a munkában, de tudom, hogy ez veszélyes terület, mert azonnal jön egy tanár aki elmagyarázza, hogy milyen sokat is kell nekik dolgozni és javítani, felkészülni :)  Volt már több ilyen vitához szerencsém, ezért nem feszegetem a (túl)érzékeny határokat.
Azért nekem ilyenkor eszembe jutnak a skatulyázó tanárok, akiknél megpusztulhattam akkor se lettem jobb, igaz rosszabb se nagyon. Egyetemen szinte csak ilyen volt. Na mindegy, ez csak egy szélsőséges vélemény az enyém.
A rokonaim például már most raknak félre, mert 2 gyereket akarnak majd.  Mert tudják, hogy költséges lesz az egyetem és ha nem kezdenek évtizedekkel korábban félretenni, akkor ők például nem bírnák kifizetni.
Azért is érzékeny téma ez a felsőoktatás, mert azonnal előkerül a vidéki szegíny legény vagy leány, aki még a 9e forintos kollégiumot se tudja kifizetni és akkor nincs miről beszélni, amíg a zállam nem fizeti 100% -ban a lakhatást meg az oktatást, mert kirekesztés van különben.
Ahogy ezt a mindent elsöprő érvet bedobják, onnantól vége is a beszélgetésnek, mert nincs miről beszélni tovább. sakk-matt.
Törölt felhasználó 2020. 06. 30. 11:36
Törölt hozzászólás
#77497
Törölt felhasználó 2020. 06. 30. 11:11
Előzmény: törölt hozzászólás
#77496

https://ingatlan.com/31515882?fbclid=IwAR0HxybEYAbnewHhA6Yke5JOdhs6ZIFRG8tNYgzAF7Z8-aFMuhaCHv2_5xY
Ezt csak azért linkeltem így kapásból, mert ismerem a helyet, figyelem a záraikat :)
A fenti linken 50-55e forintért (attól függően, hogy 1 évet aláír-e) lehet bérelni 2-3 ágyas szobában ágyat.
Persze nem luxi lakhatás ez, de nem is a híd alatt kell aludnia.
A 20e forint az tényleg kevés, de a 40e forint per fő összeghez annyira sokat nem kell hozzátenni a mostani bérleti piacon. Sőt ugye a kollégiumért is fizettek 9-18e forintot, tehát akkor a diáknak 29-58e forint sávban kéne megoldania a lakhatást.
Hát igen, de innentől találgatás, hogy ki kap 20e-t és ki kap 40-et és miért. Aki 40e-t kap, annak irány a reitter kolesz és nem kell ráfizetnie csak 1 ezrest a legrosszabb esetben. Jobb esetben, ha eddig 10e fölött fizetett koleszt, akkor meg még marad is neki.
Amúgy ez egy érdekes dolog, hogy fiatalok képesek ilyen akárhány ágyas szobában is lenni, ha olcsó. Akik meg lakást bérelnek egy főre vetítve nem sokkal többért mondhatni elég igényesek.
Erről lehetne mesélni, hogy korábban, amikor sorban jöttek a bérlők, azért volt több olyan ember, akivel azért nem szerződtem, mert túlzott igényei voltak vagy a saját színeire akarta velem festetni a kéglit, meg spéci bútorokat követelt vagy a normál méretű és még garanciális (tehát fiatal) hűtőm helyett hozzak neki olyant, amiben nagyobb a mélyhűtő rész, mert őneki arra van szüksége. Jó, ha ő lett volna az egyetlen bérlő jelölt, akkor talán meglépem ezt, ha cserébe aláír 1 évet, de az ilyen túlságosan igényes embereknek azt tanácsoltam, hogy akkor keressenek specifikusan olyan lakást.
Murdoch 2020. 06. 30. 10:54
Előzmény: törölt hozzászólás
#77495
sockethall 2020. 06. 30. 10:53
Előzmény: #77493  sockethall
#77494
Törölt felhasználó 2020. 06. 30. 10:41
Törölt hozzászólás
#77492
OlafGrof 2020. 06. 30. 09:39
#77491
Szerintem az arak csak akkor mehetnek fel ha az inflacio beijeszti a befektetoket, de olyan merteku nem lesz, biztos vagyok benne h 370fole nem megy az euro akkor akar kamat emelest vagy mas monetaris politikai eszkozt is bevet majd Mato, ugyanis elobb lesz inflacio miatt ehezes mint h az ingatlan arak megugorjanak, itt szerintem megint csak az van h nem latjuk mire van vasarlo ero fedezet.
Nem szeretem ezt a rendszert mert megtakaritas ellenes, de a penz rontasnak van gazdasagi elonye sajnos, illetve vannak akik ugy velik h alapvetoen segiteni kell az eszkozoket mert ha a penz ertek lenne, nem lenne fogyasztas mert egy szint utan a gazdagok csak kuporgatnanak (nyilvan ennel sokkkal bonyolultabb).
En oszinten remelem nem lesz masodik hullam, mert akkor az inflaciot talan ki lehet vedeni valamennyire, es a piac lassan egyensulyba jon, ami lassu lecsorgast jelent olyan 30-40 szazalekra atlagosan. A virus viszont megijesztheti az embereket es akkor a penz megjobban az eszkozok fele aramlik ami ugye onbeteljesito joslatkent megdurvabb lejtore lokheti a fiat penzeket.
Mondjuk en ha ingatlanban szeretnem tudni a penzem akkor se a magyar piacot celoznam hanem kulfoldi ingatlan befektetesi alapokba tennem a penzem diverzifikalva. Ezen amugy komolyan gondolkozom, ti mit gondoltak az ilyen alapokrol?
Törölt felhasználó 2020. 06. 30. 09:34
Előzmény: #77487  JeGeMeLOV
#77490

Ha jön is a csok+++ meg a babaváró+++, azt már nagyon nehéz lenne úgy keresztülvinni, hogy azok is kapjanak belőle, akik már most felvették a csokot vagy a babavárót. Maradnak az új házasulók, de az éves normális utánpótlás kb 5e házasság Budapesten +1-2e vidéki betelepülő fiatal házas. Az egész országban van évente kb 30e házasság, de ennek egy része újra házasodás, akik már kiesnek a qrmány által elvárt ideális és szeplőtlen magyar ember modelljéből, aki tulajdonképpen az egyházi 1000 éves értékeket testesíti meg :) Meg számolni kell azzal is, hogy sokan előre hozták, tehát most lesz majd egy mélypont.
Mert ugye sokan már megvették a Babaváróból meg a csokból az első kéglit vagy elb.szták egyéb fontos dologra a pénzt, mint mondjuk új almás telefon meg tablet, meg 1,5m-es lapostv, hogy a meccseket jobban lássa, meg persze a luxi nyaralás, hiszen megérdemlik, keményen dolgoztak eddig is. A másik része, akik már felvették a pénzt megvette belőle a lakást kiadásra, úgyhogy nem reális, hogy jön a qrmány, hogy hékás, még adunk. Új belépő meg elég kevés lesz ahhoz, hogy az építőipart megtámogassa, akármennyit is kapnak.
Valószínűbb, ha lenne egy ilyen lépés, akkor a luxi ingatlanok ára rakétázna, mert már fussa a budai zűdben egy 70 millás kéglire is az 50 éves futamidő mellett, amennyire nagyjából adni kéne az ilyen összegű hiteleket, hogy ne legyen éhenhalás mellette.
Bár nem akarom a tébolyt alábecsülni, ami egy-egy ilyen döntést megelőz, de talán még nem ekkora a baj, hogy ezt nem látják be.
Az ötletelés szintjén sokkal durvább az életkezdési hitel, az nagyon megdobná az inflációt, lakásárakat és sok szerencsétlen fiatal pénzét húznák le karvaly "tanácsadók", hogy aztán egy életre tönkretegyék őket, amikor éppen csak elindult az életük.
Na az tényleg egy átgondolatlan ph.szság, emiatt abban nagyobb veszélyt látok, hogy mégis bevezetik unortodoxiában.
sakal83 2020. 06. 30. 08:46
Előzmény: #77485  libasbukta
#77489
Ezekkel a Gyurikkal csak a baj ugye elvtars:)
impudent 2020. 06. 30. 08:42
Előzmény: #77487  JeGeMeLOV
#77488
ezekbűl mög ezt is kinézem, ebben a nagy családimádatban és ember utálatban
JeGeMeLOV
JeGeMeLOV 2020. 06. 30. 08:37
Előzmény: #77484  sakal83
#77487
Mivel már jelenleg is osztrák árak vannak a pesti ingatlan piacon, miközben a bérek kb harmada, így egy duplázás iszonyatos aránytalanságot jelentene. Nem mondhathuk, hogy kizárt, de azért elég meredek volna. 600 Ft-os Euro árfolyam mellett lenne talán letjogosultsaga. Budapesten a ner nyomul, sok bűnöző lopott pénzből, meg tavalyig a csokos ingyen pénzes fidesz családok. Ennek vége. Kivéve ha jön a csok+++ 50 millió ingyen pénzzel. Akkor jöhet a dupla 
impudent 2020. 06. 30. 08:15
#77486
Amiota nincs kordon mögint szarabb lett mindön.
Tömeg tattoo bulikocsmák élemedés színvonaltalanság
libasbukta
libasbukta 2020. 06. 30. 06:34
Előzmény: #77484  sakal83
#77485
azert remeljuk megerto leszel es nem varod el hogy matolcsy a te penzugyi muveltsegi szintedhez igazodva igazitsa a jegybankot
sakal83 2020. 06. 30. 00:46
Előzmény: törölt hozzászólás
#77484
Ha dupazdas lesz akkor isten mentsen minket mert vagy matolcsy csodaja beerik es en elegek szegyenemben hogy nem hittem neki. Vagy beerik matolcsy csodaja 60%os inflacio keoeben:):) tehat osszegezve matolcsy csodaleny lesz duplazva:)
Törölt felhasználó 2020. 06. 30. 00:35
Törölt hozzászólás
#77483
fogpaszta
fogpaszta 2020. 06. 30. 00:26
Előzmény: törölt hozzászólás
#77482
Kérdés, hogy mennyit csorognak az árak és mennyi ideig tart a csorgas...
-
Sztem meg izgalmas időszak lesz
-
Azért vannak az újra fellendülés irányába ható tényezők is bőven.
-
Sztem 1,5 év múlva mostantól megindulnak újra az árak felfelé.
-
De már duplazodas nem lesz sztem se!
Törölt felhasználó 2020. 06. 30. 00:21
Törölt hozzászólás
#77481

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek