Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
De ez éves árréstömeg kellene legyen, nem egyetlen forgásra. A margarin konkrétan engem is meglepett, elfelejtett visszamenni az ára az elmúlt 1 évben? Furcsa ez a "piac", mert az összes szereplő egységesen fenn hagyta az árat.
Mit jelent az, hogy pofátlan árrés? Az élelmiszer kereskedelem úgy működik ezer éve, hogy a gyorsabb forgási sebességű terméken van az az árréstömeg (30-50%), amivel ki tudja termelni a havi költség jelentös részét. Most képzeld el, ha a Lidl-ös árufeltöltő 700-as bruttóját olyan trrmékekből kellene kitermelni, amiből havonta 2 kartonból sem ad el... Ez nem kartell, egyszerűen ez a nyereséggel (2-4%) fenntartható üzleti modell egy piacgazdaságban.
Hát a spart sem sikerült még kiebrudalni, reménytelen kisérletnek tartanám, itt most úgysem ez a cél. A falusi, nyudijjas, roma, alsó 30%-ot akarják megfogni. Csak kár, hogy ahol ez a szavazóbázis nagyrészt lakik, ott jó esetben egy Coop, reál, CBA-n kivül nincs nagy diszkont, ahol ezeket az árakat élvezni tudná a "nagyérdemű". A kis boltos meg nem fog kapni áfá-sra árut, így ott marad a 900 ft-os nagytejföl. Szopacs.
Nem jó ez az árrés stop, de tényleg pofátlanul magas árak vannak. Mondjuk az se van hiába, a kormány állandóan buzizik a kereskedőkkel (is)... Nem tudom mi a jó megoldás amúgy... Pl az ár figyelő sztem az egy hasznos intézmény volt. Vagy az létezik a mai napig?
Sokkal életszerűbb árakat kaptunk volna,ha 30-60 napos átlagárakkal számoltak volna, mivel valószínűleg a gyenge kereslet miatt gyakoriak a leárazások,akár hogy pörgessék a forgalmat,akár mert a lassú fogyás miatt,sok termék szavideje lejár. Ez a brutális árcsökkenés duma,ebben a formában kamu.
Lehet hogy ennyi a csökkentés, és kiderül, hogy hogy volt rajta kb 40-50% árrés. Kérdésem a következő: mekkora buktát fog 1.5 hónap alatt összeszedni egy Aldi/Lidl, ha az árrésstop miatt a forgalmának kb 35-40%-át, az árréstömegének kb 60-70-át adó termékein most mindenhol 10%-ot fog keresni? Mennyi fog bukni, ha a kormánynak tetszeni fog az eredmény, és azt mondja, hosszabbitsuk meg +3 hónappal? Mikor fogja egyes üzleteit bezárni, tömegesen kényszerszabadságra, netán végleg elküldeni a dolgozói egy részét? Kurva veszélyes játék ám ez, mert ugye azt te sem gondolod, hogy ha 2 nap alatt kiderült, mekkora árrés van ezeken a termékeken,és azt mérik, hogy emelkedik a népszerűségük, akkor a kormány juni 1-el engedni fogja hogy visszaálljanak az árakat a március 16.-ai szintre?
Biztos vagyok benne, hogy a tömegesen vásárolt termék ára kisebb mértékben csökkent mint a "prémium" terméktársé. Sokat nem nyer rajt az átlagvásárló. A kormány politikai haszna viszont nagy.
Törölném is. Azt nem értem, hogy hogyan lehet drágaságról vagy olcsóságról beszélni egy árjelzéses kapitalista gazdaságban, ahol a piaci ár mindig az egyensúlyi ár körül lebeg. Ezt csak ezért mondom, mert mindenki mindig drágaságról beszél. Azért annyi (volt) a termékek ára, mert annyi tud/hajlandó megadni érte a fogyasztó. Most gyakorlatilag tervgazdaság van, mert az állam mondja meg, hogy mi mennyi. Az emberek járnak megint jól, mert többet is adnának érte, hiszen 2 nappal, ezelőtt is vettek vajat, csak ma már sokkal olcsóbban tehetik meg.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)