birkanyiiroo

Regisztráció: 2011-03-31 16:46

Hozzászólások száma: 3 792

Utolsó hozzászólás: 2019-02-11 17:21


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 3
Népszerűség: 4


utolsó 20 hozzászólás

Bund 2019. 02. 11. 17:21
Ha mégis ki kellene választani a 3 ország közül azt, akinek a teljesítménye a legelképesztőbb, akkor az mindenképpen Németország volna. Saját nemzeti jegybank nélkül, gyakorlatilag a teljes kontinentális Európát és részben a saját keleti területeit (még mindig) koloncként a hátán cipelve minden tiszteletet megérdemel.
Bund 2019. 02. 11. 16:54
10-éves svájci, japán és német államkötvények historikus hozamgörbéinek elmúlt 25 éve egy közös charton: 
 
https://pasteboard.co/I0GjKfH.jpg
 
Elmondható, hogy mind a három pedáns-rendes-dolgos-gondos állam elment a falig, ahonnan a további fejlődés már a tartósan negatív tartományba vezetné őket. Hüvelykujjszabály alapján egy ország piacképes államkötvényeinek mindenkori hozamszintje az adott állammal szembeni globális befektetői bizalom hű tükörképe. A fenti három állam a chart alapján évtizedek óta kb. mindent a lehető legjobban csinál a saját háza táján. Mind a nemzetgazdaságuk körül, mind pedig monetárisan, illetve fiskálisan is. Itt ugyan lehet némi vita, hogy pld. Japán a GDP-je duplájára rúgó államadósságával mennyire illik bele ebbe a képbe, de amíg ennek az adósságnak a túlnyomó része belföldi cégek és magánszemélyek yen-ben fennálló követelése, addig ez nem jelent komolyan veendő veszélyt. Nehéz jelen pillanatban előrevetíteni, hogy mégis milyen globális eseménysor következtében emelkedhetnének ismét a fenti monetáris világbajnok államok tízéves hozamai az általában normálisnak tartott +1.5/+2% környékére.
Bund 2016. 09. 27. 13:02
A legutolsó kb. -2%-os backward kontiváltás után szokás szerint teljesen szétzilálódott a Bund chartja. Élesebb szemmel azonban észrevehető, hogy ha a backward rést kivesszük a chartból, akkor tulajdonképp már ismét ATH-nál vagyunk. Mint ilyenkor mindig, itt is a Germany 10-year hozam chartja segíthet a rendrakásban. Ismét erősen közelíti a -0.200%-os rekordalacsony szintet, ahol ha 'minden jól megy', duplaaljat képezhet. Erre a lehetőségre mindenképp hasznos lehet egy kis trédet építeni. Ha viszont momentummal szakítja a -0.200-at lefelé, akkor -0.400% lehet a következő megállóhely, kb. 173-174% Bund környékén.
Bund 2016. 07. 30. 12:58
Elképesztő a német állam adósbonitásának utóbbi 50 éves hajmeresztő felértékelődése.
Bund 2016. 07. 30. 12:48
német államkötvényindex (REX) alakulása 1966 óta: link

1987 december 31-én 100-as indexértékre állították, hogy az éppen akkor 1000-es értéken induló Dax-al később is összevethető legyen.

A Dax azóta jobban teljesített százalékos hozam alapján, viszont a REX esetében eddig még sohasem fordult elő, hogy tetszőleges 2 éves befektetői időhorizont felett ne fordult volna nyerőbe:

link
Bund 2016. 07. 30. 12:22
Kemény hónapon van túl a német másodpiaci hozamszint: link

Talán jöhet még egy újabb löket -0.4% irányába, hogy minden korai Bund-shortos kapitulálhasson.

Utána egy hosszabb 168-170% közötti sávozáson sem lepődnék meg, amit óvatosan meg lehetne már csipegetni. :)
Bund 2016. 07. 11. 15:40
Igen, köszi a kiigazítást, a program kezdetekor volt -0.2% a sorompó, azóta már -0.4% lett, és a potenciálisan bekebelezhető kötvények közeljövőben várható szűkössége miatt az ECB újabb depo-rate vágásra kényszerülhet.

Nagyon jó a linkelt anyag, minden facts & figures egy helyen, plusz még a várható - nem éppen bagatell - problémák is alaposan kivesézve. Thx. :-)
Bund 2016. 07. 10. 14:09
Ahogy sejthető volt, a 10-éves hozam szépen felült a Draghi-sorompó tetejére -0.20% közelében: link
Bund 2016. 06. 29. 16:35
Szia, az ECB már olyan mélyen belenavigálta az eurós országokat ebbe a monetáris mocsárba, hogy ebből nagyon nehéz lesz visszatérni a normalitáshoz, lásd a japán példát.
Bund 2016. 06. 27. 16:08
A helyzet némileg hasonlít az évekig 1.20-on kipányvázott eurchf-re. Hogy itt mikor és mitől bekövetkezni a szakadás, azt nem lehet megjósolni. A negyedéves rollnizások miatt sem egyszerű mutatvány hosszabb időre shortba ülni a Bundnál. Valószínűleg úgyis egy kontiváltás körüli általános chartfelfordulást fognak kihasználni a beszakításra. A fél világ + Bill Gross is a Bundot akarná most shortolni, így elég nehéz lesz esnie. :)
Bund 2016. 06. 27. 15:49
Ameddig az ECB "legfeljebb -0.20% hozamhatárig" garantálja a 7-30 éves lejárati sávban lévő EU-államkötvények vásárlását, addig nehéz lesz a Bundnak lejjebb szakadnia.

A németeknek tkp. nincsen szükségük az ECB mennyiségi lazítására, de mivel az ő jegybankjuk a legerősebb farkas az EU(R)-jegybankok falkájában, ezért a 20% körüli ECB részarányuk miatt kontraszelektív módon tőlük vásárolja fel Draghi a legtöbb kötvényt. Ahhoz, hogy a délieken segíthessen, kényszerűen a németek pozícióit erősíti még jobban. Szép új, "demokratikus" EU. :)
Bund 2016. 06. 24. 16:32
-0.17%-ig szúrt le a 10 éves hozam, ezzel tkp. már tesztelni kezdte a Draghi-sorompót -0.20%-nál. Utólag visszatekintve tök logikus volt az egész folyamat.

Ennek ellenére: "Wahnsinn" :)
Bund 2016. 06. 15. 18:10
Öngerjesztő folyamatnak tűnik. Nincs megállás, a DE10Y szakadatlanul kalapálja, vési, faragja a zéró szinten található, legutolsó racionálisnak nevezhető támaszt.

A svájci 10-éves hozamnál a 0% már elég régóta komoly ellenállás lett felfelé. :)
Bund 2016. 06. 09. 18:28
Lehetetlen megmondani, hogy mikor és hol fog eljönni az intelligens shortbeszálló ideje.

Médiaértesülések szerint a tegnapi napon az ECB az immár szokásos államkötvény-fejadagokon kívül a következő vállalati kötvényekből is vásárolt: Anheuser-Busch Inbev NV, Telefónica SA, Siemens AG, Generali SpA, Telecom Italia, Renault, Engie, RWE... és még ki tudja miket.

A Telecom Italia esetében pld. már bóvlihatáron táncoló vállalati kötvényről beszélünk.

A fejlett jegybankok a japán példa nyomán egyre inkább ki szeretnék sajátítani a kötvénypiacot maguknak.

Adódik a kérdés, hogy mélyen alulinformált kisbefektetőként ugyan mikor és főleg mi alapján akarnál shortolni? Korábban írtam ezeken az oldalakon, hogy Draghi a kötvényprogram legelső bejelentésekor azt mondta, hogy tízéves államkötvények esetében -0.2% az alsó hozamhatár az ECB vásárlásainál. Ahogy itt valaki fel is rajzolta, TA alapján valahová arra a tájékra még simán beeshet a DE10Y, ami a Bundnál 167-168% közötti értékeket jelentene.

"Wahnsinn"... ahogy a német kötvényes szakik kommentálják az eseményeket.
Bund 2016. 04. 04. 11:06
Az államkötvények piacán nem létezhet olyasmi, hogy "buborék". Régebben írtam, hogy ez a piac az óriás- és még annál is nagyobb giga-alapok játszótere, akiknél alapértelmezés szerint az elhelyezett tőke biztonsága az elsődleges szempont, nem pedig a profitmaximalizálás. Erősebb konjunkturális kontrakció idején - akár valóságos, akár pedig csak "érzékelt" - a biztonságosnak tartott állampapírok hozama esik, mivel az ilyen papírok iránti kereslet nő (az úgynevezett 'safe haven' funkció miatt).

A német tízéves hozam alakulása hűen mutatja mindezt. A német állam ma gyakorlatilag bármennyi forrást "ingyen" lenne képes bevonni a piacról, pusztán csak azért, mert a nagybefektetőknek az a historikus véleménye róluk, hogy hosszabb távon is biztonságban tudhatják náluk a tőkéjüket (ami alaponként akár 10-20-xx milliárd euró is lehet).

Az ECB újabb és újabb kétségbeesett élénkítési kísérletezgetése erre csak rátesz még egy lapáttal, mivel ő is vevőként jelenik meg a kötvénypiacon, ami a Bundesbank ECB-részarányát tekintve szintén jelentős summát tesz ki havonta.

A változást majd csak a részvénypiaci kollapszus fogja elhozni, melynek időpontja egyelőre nehezen jósolható.
Bund 2015. 05. 02. 11:31
A 10-éves 0.3% fölé, a Bund pedig 157.50 alá került. Az további esés legelső feltétele ezzel teljesült. A szint visszatesztelése valamikor a későbbiekben várható. Nem túl meglepő módon a német hozamemelkedés párhuzamosan halad a 10-éves jenki hozamemelkedéssel.

A Germany 10-year visszatekintő középtávú chartja alapján ennek ellenére nem árt az óvatosság, mert láthatóan hosszú még az út a 2014 januári szintekig, plusz az ECB sem tétlenkedik közben:

link
Bund 2015. 05. 02. 10:55
Kösz Emerald.
Bund 2015. 04. 24. 23:45
Az utóbbi napokban egyre több helyen feszegetik a német tőzsdei és kötvényes portálokon, hogy a görög kötélhúzás csak egy mesterségesen szított és szándékosan megoldatlanul hagyott ürügy arra, hogy az euroövezeti hozamokat a lehető leghosszabb ideig a mélyben tarthassák. Ha belegondolunk, ez nem egészen légből kapott okoskodás.

A mostani QE-program minimum 2016 szeptemberéig folytatódik, de ügyesen úgy fogalmazták meg az erre vonatkozó ECB kommünikét, hogy a kötvényvásárlások "igény esetén" akár a határidőn túl is meghosszabbíthatóak. Pillanatnyilag tehát az €UR-övezeti országok és az ECB legfelsőbb döntéshozói egyfajta biankó felhatalmazást mutyiztak ki maguknak arra, hogy bármikor a saját belátásuk alapján manipulálhassák a monetáris unió (állam)kötvény piacát és ezzel az európai tőkepiaci hozamkörnyezetet.

Az Euribor ráta értéke sztem tökéletesen mutatja egyfelől a célt, másfelől pedig a cél eléréséhez szükséges eszközt.

A mostani rekord alacsony hozamok mellett az €UR-t használó fejlett(ebb) államok rendkívül előnyösen monetizálhatják az államadósságukat. Erről a témáról állítólag az ECB kormányzótanácsán belül is heves viták zajlanak, elsősorban a németek vs. franciák és Club Med országok között, bár az utóbbi időben már a német szaksajtóban is egyre hangosabban vitatják, hogy Herr Weidmann és Herr Schäuble nem cinkelt lapokkal játszik-e a német polgárok előtt amikor azt bizonygatják, hogy ők ellene vannak a monetizálásnak... természetesen ebben az esetben már a kancellárasszony politikai felelőssége is felvetődne.

Az államadósság monetizálásával kapcsolatban itt olvasható egy egész jó magyar nyelvű cikk: link

Akárhogy is van, a német "bérből és fizetésből" élő "keményen dolgozó" polgárok egyre hangosabban morgolódnak a látra szóló ill. néhány évre lekötött bankbetéteik fokozatos értékvesztését látva.

Lehet, hogy a Draghira konfettit szóró hölgyecske még csak enyhe előszele volt egy komolyabb civil elégedetlenkedési viharnak Németországban?
Bund 2015. 04. 23. 21:32
Kösz. Nem tartom valószínűnek, hogy Bill Gross nagy nyilvánosság előtt elkövetett shortra buzdítása eléri a célját. Legalábbis nem úgy és nem akkor, ahogyan ő tervezi. :-)
Bund 2015. 04. 22. 16:11
Van most a Bundban egy kis mocorgás lefelé, de 0.3% 10-year hozamig továbbra is csak korrekciós próbálkozásokról beszélhetünk.

link

friss hírek További hírek