Topiknyitó: Tibi0002 2015. 04. 29. 12:41

Value Investing  

Minden létező gondolatra van már fórum, erre a kb. 80 éves stratégiára pedig még nincs... a value investor a részvényt annak tekinti, ami valójában: üzletrésznek. Eszerint értékeli azt, és diszkontáron vásárol belőle.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Tibi0002 2015. 09. 22. 08:25
Előzmény: #739  tigus7313
Értelek.
Valóban hanyag voltam, mert megszoktam, hogy több holding alatt hasonló nevű leányvállalat végzi a termelést, ami itt nem igaz. A gyorsjelentésben pedig a bullshittel együtt átugrottam a core investment ismertetést, rendszerint rögtön a számviteli adatokra térek rá.
Nem baj, ezek a hibalehetőségek, illetve a jövőt illető bizoyntalanság a stratégia része.
tigus7313 2015. 09. 22. 08:03
Előzmény: #738  Tibi0002
Az elvvel egyetértek, annyi volt a kiegészítésem, hogy ha bizonyos mutatók alapján figyelemreméltó cégek akadnak fenn a szűrőn, viszonylag kis időráfordítással célszerű megbizonyosodni legalább arról, hogy miből is áll a cég mérlegszerkezete, eredménytermelése.

(pl. ld. Porsche, a jók a mutatók, de autót nem gyárt, csak élvezte a VW szárnyalásából adódó pozitív hatásokat.)

Az nekem szerencsejáték (value investor szemszögből), ha azért veszek egy céget mert jó autókat gyárt, nagy nyereséggel, de közben nem is, csak holding cég (ami sok más mellett közvetetten részesül ebből).

Ha valaki kosarat vesz, az én szempontomból nem minősül "értékalapú" befektetőnek.
Tibi0002 2015. 09. 22. 07:43
Előzmény: #737  tigus7313
Nem értek egyet az utóbbi bekezdéssel.

Már az sem szerencsejáték, ha valaki évtizedekig 1/3 sp500-at, 1/3 euro stoxx 50-et v. 600-at, 1/3 SSEC-t vesz a pénzén, és azt tartja is mondjuk nyugdíjig. Ez esetben nem is ért a tőzsdéhez, a cégeket sem kell ismernie a kosárban. Csak a szabályt kellene betartania, ami már más kérdés.

Vannak, akik előre beállított szűrés alapján fektetnek be, és azt kritika nélkül elfogadják, nem válogatják tovább, még ők is jó eredményeket mutathatnak fel. Ilyen lehet az NCAV szerinti szűrés, én például ilyeneket nem mernék vásárolni, pedig ígéretes hozamot adtak Grahamnek is (nyilván ő is tovább válogatta ezeket).

Ha én széleskörűen diverzifikálok, biztonsági ráhagyással dolgozom, és a szűrés után maradt cégekből tovább válogatok Graham javaslatai szerint, az számomra biztosan nem szerencsejáték. De nem várom el, hogy ezzel bárki is egyetértsen.
tigus7313 2015. 09. 22. 07:12
Előzmény: #736  Tibi0002
Ezt a vásárlás előtt sem árt tudni.

Mert így hasonlóvá válhat a befektetés a szerencsejátékhoz (fogadások, rulett), amiben amíg kitart a szerencse jónak és kielégítónek tűnik, de mint tudjuk hosszútávon a bank nyer.
Tibi0002 2015. 09. 21. 23:32
Előzmény: #733  tigus7313
Ezt jó tudni. Hosszútávon a vw részvények közvetett birtoklásával sem fogok rosszul járni, valószínűleg. De ez majd 5-10 év múlva derül ki.
egy_kezdo 2015. 09. 21. 22:57
Nos, hát igen, ezt próbáltuk beleszólás nélkül sejtetni, hogy aki egy céget nem ismer belülről, az nem tudja, hogy mit vesz-vett a tőzsdén. Mivel a Porsche AG gyártja az autókat és ez 100%-ban a VW AG tulajdona, így az eszközei és eredménye is alhalmaza a VW AG eredményének és eszközeinek. Ezért a Porsche AG nem vehető meg külön a tőzsdén csak VW AG részvény formájában. Viszont ami megvehető és meg is vettétek az a Porsche SE, amelyik cég nem gyárt, hanem kb teljes eszközértéken VW AG részvényeket tulajdonol, a maradék az INRIX amerikai cégben lévő részesedés. Így az autógyártó Porsche luxusprofit eredményéből nem lehet részesülni, mert az beolvad a VW részvényekbe. S amikor valaki a jól ismert Porsche SE nevet megveszi a tőzsdén, az 90 valahány %-ban VW AG részvényt vett. Ezért esett ma a „Porsche” ami nem az autógyár, majdnem ugyanolyan mértékben, mint a VW részvény.

A szorgalmas elemző munkával és cégismerettel megszerezhető tudás nem spórolható meg semmivel sem, viszont a tudás hiányát, a piac könyörtelenül megfizetteti…
salander 2015. 09. 21. 22:41
link

Aham, akkor ezt néztem be délután, hogy az 50% a törzsrészvények 50%-a van a holdingban, ami viszont csak a jegyzett tőke 31,5%...
tigus7313 2015. 09. 21. 22:01
Előzmény: #731  tberki
Akkor még egyszer:
A Porsche SE (a tőzsdei cég) vagyona alapvetően a VW részvénypakk.(31,5 %-os részesedés)

A Porsche Ag-t (ez az autógyár) a VW birtokolja 100 %-ban.

Tehát a Porsche autógyárat közvetetten 31,5 %-ban birtokolja a Porsche SE tőzsdei cég, azonban közvetlen haszna, eredménye nincsen belőle.
Tibi0002 2015. 09. 21. 20:02
Előzmény: #730  Törölt felhasználó
A screenerem csak néhány adatot jelez (fair árat nem), amivel előszűrést végzek. Ha az adatok szerint valami érdekel, akkor megnézem néhány további mutatóját és adatát a morningstaron.

Fair árat semmi sem mutat, mert azt én a saját értékrendem szerint határozom meg. Beállítom a figyelőlistán, hogy VW 130 €. Ez sem fair ár, hanem, ha eléri ezt a szintet, akkor jobban megnézem, hogy ez most jó-e nekem, vagy nem.

Jött a hír a 20mrd $ értékű büntetés lehetőségéről. Ez a saját tőke kb. negyede. Elnagyolt becslésként, ha úgy tetszik, tippként 130-ról a figyelőlistára tett árat levittem 100-ra, hogy ha eléri, akkor majd újra megnézem.
Amíg az ár nem éri el a kívánatos szintet, addig nem vizsgálgatok, mert fölöslegesnek tartom.

Akár most is vehetnék VW-t, mert sok sok évre most is megfelelő, de nem kiváló vételnek tartom. Én nem akarok annyira belemélyedni egy cégbe, mint "egy_kezdo", ezért sokkal tágabb hibahatárokkal dolgozom, nagyobb biztonsági ráhagyással, és szélesebb diverzifikációval.
tberki 2015. 09. 21. 19:57
Előzmény: #726  tigus7313
Ezt azert gyorsan megcafolnam. A porsche arrol hires hogy autonkent a legnagyobb a nyeresege az autogyarak kozott, nehany eves adatot ismerek ez autonkent 15.000 eur volt. Egyebkent a szakmaban meg arrol hires a porsche hogy europai autogyarak kozul az egyetlen aki igazan sikeresen atvette a tps-t es a sajat kepere formalta
Törölt felhasználó 2015. 09. 21. 19:13
Előzmény: #727  Tibi0002
Itt most sok erdekes dolog elhangzott, egy_kezdo is irt jokat.

Azonban meg mindig nem ertem azt, hogy hogyan lett a 130euros fair arbol 100 euro uj gyorsjelentes nelkul.

12.000 pontos DAXnal te sovarogsz, hogy nem jon a bear. A screenered azt mutatja, hogy a 275 euros VW-t 130 euros fair aron lehetne szamodra, mint value investor, megvenni.

Telik mulik az ido. DAX 9300, VW eleri a 130 euros (korabbi) fair aradat. Most akkor az jon, hogy meg egyszer vegiggondolod, hogy neked ennyit meger-e. Olvasod, hogy ket fundamentalis rossz hir erkezett idokozben, ezek: kinai autopiaci zsugorodas, illetve csalas miatti orias buntetes. Te mit kezdesz ezekkel az informaciokkal? Mi az a folyamat, ami a rossz hireket -30euro/rv diszkontban allapitja meg? Erre irtam azt korabban, hogy neked a screener alapjan semmilyen szamszeru informaciod nincs arrol, hogy ezek a rossz hirek mennyibe kerulnek. A screener ugyanugy azt mutatja neked, hogy fair ar: 130euro. Vagy itt tevedek??

Es itt jon a kepbe most az, amit egy_kezdo irt: lehet spekulalni. Egy value invesztor arra spekulal, hogy az altala kinezett ceg alulertekelt, es idovel vissza fog terni az arazasa a normalis ertekekre (vagy plane: felulertekelt lesz). Ha neked van egy modelled arra, hogy mennyibe kerul reszvenyenkent a kinai piaczsugorodas (mondjuk a modelled a kinai GDP-novekedesiutem-csokkenese, ami az evi 8%-os bovulesbol y/y alapon 5%-os bovulesre csokken), illetve ha tudod, hogy nagysagrendileg hany euro/rv lehet a buntetes merteke, akkor te ezek alapjan tudsz forward ertekeket szamitani, es a modelled alapjan egy uj, frissitett fair arat mondani. Neked van ilyen modelled, amibol 100 euros fair ar jon ki? Egyaltalan egy value invesztor foglalkozik-e ilyesmivel?

Honnan jott ki neked 100, es nem 50 euro? Most pimasz leszek: "tippeltel" egyet? Vedd eszre, hogy a 100 eurora becsult arad 25%-kal van alacsonyabban a screener altal irt fair arhoz kepest. Ez jokora meretu diszkont. De vajon 100 euroert tenyleg meg lehet venni? Nem volna esszeru (modellezes es FWD-ertekek becslese helyett) egyszeruen megvarni a gyorsjelentest?
egy_kezdo 2015. 09. 21. 18:57
Előzmény: #727  Tibi0002
Persze, hogy 1-10 cég kockázatos. És mivel lehet szűrni-csökkenteni a kockázatot? Szorgalmas elemző munkával és beható cégismerettel (lásd Buffet, ha kell beül az igazgatóságba vagy delegál valakit).

A diverzifikációt még egy ok miatt nem kedveljük, mivel nem csak a veszteséget csökkenti, hanem még jobban a profitot is, amit csak szorgalmas munkával lehet maximalizálni. De ez a mi utunk és nem kell követni.
Tibi0002 2015. 09. 21. 18:46
Előzmény: #724  lukskypoker
50k € esetén a 200 cég megvétele valóban relatív nagy megbízási díjjal járna. Még 50 vállalatnál is, de a papírt nem 2 hétre vásároljuk meg, és nem 5% hozamot akarunk elérni rajta. Igyekszünk legalább 50-100%-ot vagy többet keresni rajta, és közben eltelhet jópár év.
Tibi0002 2015. 09. 21. 18:36
Előzmény: #725  egy_kezdo
Pont hasonlót akartam én is írni a diverzifikációval: nekem az 1-10 cég túl kockázatos lenne, de attól még nem írom, hogy bugyuta vagy, ha a te módszeredhez elég ennyi vállalat. Ha neked jó, akkor úgy jó.
tigus7313 2015. 09. 21. 18:34
Előzmény: #718  Tibi0002
Ebben a Porschében már nincs benne az autógyár.
A legfőbb vagyona és nyereségforrása a VW részvénycsomag.
Így mozgása erősen korrelál az általa birtokolt vagyontárgy eredményességétől függően.
egy_kezdo 2015. 09. 21. 18:27
Előzmény: #723  Tibi0002
Nem kell megsértődni, úgy teszel, ahogy jónak látod. Csupán annyi szólt ebből neked, hogy a 200 az követhetetlen a szakmai gyakorlatban, de ha neked ez jön be, akkor tégy úgy. A tőzsdei Szent Grál amúgy sem létezik, így nálunk sem található meg.

Névvel más fórumokon szerepelünk, azok nem az Interneten találhatók, és nem áll szándékunkban reklámra használni az itteni felületet.

lukskypoker
lukskypoker 2015. 09. 21. 18:27
Előzmény: #720  Tibi0002
...ha 100-200 céget tartanál??

pl. 50000 EUR összeg befektetést feltételezve átlagosan 500/250 EUR jut(na) per rv.

...annak nincs értelme Tibi, bróker etető

és mit kell olvasnom tőled: 90-100% kitettség

ej Tibi, Tibi:-))
Tibi0002 2015. 09. 21. 18:15
Előzmény: #722  egy_kezdo
Köszönöm a kioktatást, és a burkolt célzást arra, hogy a stratégiám nem jó. Még az a szerencse, hogy ez nem a te véleményedtől függ.
És örülök, hogy ennyire profi vagy, de akkor miért névtelenül írogatsz a fórumba? :)
egy_kezdo 2015. 09. 21. 18:10
Előzmény: #718  Tibi0002
Nahát, nahát:) Egyre érdekesebb lesz ez a topic. Három apró észrevétel:

1.Nem kell gyorsjelentés a P/BV, ROE és stb frissítéséhez. Sőt, a valószínűségek és várható események alapján, mindig a FWD(P/TBV), FWD(ROE), FWD(EPS) stb jelentések előtti értékeit vesszük meg vagy adjuk el, legalább is a profi világban.

2.Egy fundamentális elmozdulás után, soha nem a piaci árfolyam a döntő a belépéshez (előtte sem, az csak a tradereknek érdekes). Azt kell szakmailag és cégismeretileg felmérni, hogy mekkora a valószínűsége az elmozdulás helyretételének a következő időszakban. Ha erre kicsi az esély, akkor tilos venni, mert ott lebeg a csőd (lásd WorldCom, Enron, Lehman, magyar tolvaj papírok stb). Ellenkező esetben, pedig kötelező megvenni a vállalkozásban a részesedést-részvényt (ilyen volt az OTP a devizahiteles vesszőfutáskor, az oroszok krími bevonulása idején és főleg a svájci jegybankdöntés napján). Sajnos a 200 céges portfólió az "bugyutaság" és szakmailag követhetetlen. Ilyet az csinál, aki képtelen mélységében felmérni a cégeket és bízik a nem létező diverzifikációs csodaszerben. 1-10 max 20 cég bőven elég.

3.S, ha valaki képes ezekhez tartani magát, akkor nem gazdagítja a brókercégeket és előbb-utóbb nem jár be máshoz dolgozni sem. Ha kevesebb lenne a hamis próféta, akik a különböző tőzsdét modellező elméleteikkel, könyveikkel (hullámot tengeren érdemes keresni, tőzsdén értéket és profitot kell) nem bolondítaná a kisbefektetők 100 millióit világszerte, akkor a tőzsde egy unalmas, majdnem állampapír szintű stabil befektetés lehetne (Kivéve recessziók, válságok-háborúk, technológiaváltások, vis major, stb ilyenkor short). De, hát, amit el lehet adni, azt el kell adni a retail ügyfélnek, ebben viszont a TA prófétáknak van igaza, főleg ha egyre inkább hisznek benne az amatőrök, és még meg is (v)eszik…
Tibi0002 2015. 09. 21. 17:25
Előzmény: #719  tberki
Ezt jó érzés egy autóipari szakértőtől hallani.

Topik gazda

Tibi0002
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek