egy_kezdo

Regisztráció: 2013-11-13 15:59:57

Hozzászólások száma: 1 020

Utolsó hozzászólás: 2020-11-16 13:09


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 3
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

OTP részvényesek ide! 2020. 11. 16. 13:09
TTM EPS vagy T12M EPS
Egyébként a Moderna vakcina hatékonysága 94,5% lett. Erre a hírre jött vissza míg a vétóra esett...
OTP részvényesek ide! 2020. 11. 09. 12:54
A Pfizer vakcina 90% fölött lett hatékony a phase 3 teszteken! 
Mennyit ér az OTP? 2020. 11. 05. 21:23
Q3 vonatkozásában a következőket várjuk:
bevétel 295+-10 milliárd
költség 155+-5 milliárd
működési eredmény 140+-10 milliárd
céltartalék 19+-5 milliárd
adó 15+-2 milliárd
korrekciós tételek ??
számviteli eredmény 105+-10 milliárd
-
Egy szó mint száz, a 100-110 milliárd körüli számviteli eredmény könnyedén teljesíthető. Egy óriási érv van ezen eredmény publikálása ellen: a magyar politika éppen tegnap kezdett bele 3-4 hónapra tervezve a második veszélyhelyzetbe és rendkívüli jogrendbe, miközben a vakcina még nincs a polcokon. A 100-al kezdődő profitszám lehet sokaknak szúrná a szemét, ezért megtörténhet, hogy a pc okán ismét lefele, ezen szint alá húzz majd a menedzsment ceruzája.
-
A másik lényeges dolog, hogy a héten kiderült, miszerint az angolszász algoritmuskezelőknél a cég teljesítménye csak harmadlagos árazási-kereskedési szempont. Elsődleges a globális USA körülményeknek a feltörekvő/külső piacokra vonatkozó kihatásának és hasonló nyavalyáknak az árazása, másodlagos a bankszektor és régiós + országkockázat és ezután jön a profit ami hosszútávon végül is alakítja az árfolyamszinteket és sávokat, csak előtte középtávon lekereskedik az elsődleges és másodlagos nyavalyákat... 
Mennyit ér az OTP? 2020. 08. 06. 11:30
Mit érdemes figyelni a Q2 jelentésben ilyen volatilis időszakban?
1. Először is, hogy a vezér tartotta-e a szavát a céltartalékolás mértékét illetően. Ugyanis az OTP azon kevés régiós bank közé tartozik, amelyik már a Q1-ben irdatlanul megnövelte a kockázati költségeket (-92 milliárd) míg például az Ersténél a Q2-ben történt hasonló a Q1-ben viszont még nem. Ezek után az Ersténél lett az egyik legjobb a kockázatos hitelek fedezettsége 91%. Az OTP-nél ez már Q2 előtt is 140%, tehát a magyar bank egy teljesen más dimenzióban játszik mint a többi európai pénzintézet és ez látszik is a válságban mérvadó P/BV mérőszámából (1,25 körüli). Tehát egy 40 milliárd körüli céltartalék lenne a felső elfogadható határ, sőt, lehet ez 20M körül is, mivel az átmeneti stage 2 kockázatú hitelek fedezési kritériumait az MNB nem véletlenül épp július végén lazította és egyidőben a kormány 100 milliárd kamatmentes hitelt juttat a turisztikai szektor kkv cégeinek. Ezen intézkedések célja, hogy csökkenjen a stage 2 státuszú hitelek keletkezésének valószínűsége és a bank hitelezni ne pedig céltartalékolni kényszerüljön. Előbbieket a Risk Managementnek illik figyelembe vennie a
 céltartalékolás mértékének meghatározásánál. 
-
2. Bevételek alakulása
Jelen helyzetben ezt nyilván csak a management ismeri, de a kamatbevételeknek Q/Q nem kellene jelentősen csökkenni ugyanis a moratórium és a babaváró hitel ezt biztosítja. A díj és egyéb bevételek viszont csökkenhetnek (pl. idén MOL osztalék sincs a Q2-ben). Előbbiek eredménye egy eléggé széles sávban 260-300 milliárd bevétel lehet.
-
3. Működési költségek
Itt elvárható lenne egy egyszeri csökkenés, mivel a távmunka végzése és az utazások és rendezvények elmaradása mind költségmegtakarítást eredményez. Sáv 145-155 milliárd.
-
4. Korrekciós tételek
Bankadó és más korrekció most nincs a csőben van viszont egy erre az évre tervezett -12 milliárdos goodwill amivel nem biztos, hogy jó ötlet a Q2- ben borzolni a kedélyeket, kivéve ha a céltartalékolás 20 milliárd körül vagy alatta lesz.
Tehát előbbi pontok alapján bármilyen működési eredmény lehetséges a 100-150 milliárdos sávban, amiből levonva az egyedi tételeket 40 és 120 milliárd között bármilyen Q2 számviteli profit kialakítható és riportolható.
-
5. Sajátrészvények vásárlása. 
A sok okos grafikonrajzolgató véleményétől eltérően ez egyáltalán nem pénzégetés, hanem egy olyan bankrészesedés vásárlása, amelyet a vásárló a világon a legjobban ismer. Ha lehetne, a felhatalmazásból még meglévő 63 millió darabot mind meg kellene venni az elkövetkező hónapokban és akkor 200 millió darab maradna a piacon (de ez a vétel kb 650 milliárdot vinne el a likviditásból), minden más óriás-akvizíció a válság miatt részben zsákbamacska.
-
6. HFT és MM algoritmusok
Ezen algoritmusokat sem a sajátrészvény vételek sem a megvalósított Q2 profit nem érdekli, nekik általában rövidtávú érdekeik vannak: legutóbb épp jenki alapok dollárban számolva eladták-sortolták OTP-t és sok más feltörekvő piacot miközben longolták az USA tech szektort, aranyat, stb és ezen igencsak jól kerestek míg a többség csak pislogott. Történt ez annak ellenére, hogy az USA tech szektor bődületesen felül a feltörekvő piacok pedig alul vannak árazva, de a tőzsdét azok a befektetési bankházak, (alapok és algóik) mozgatják, akik főleg mások rengeteg pénzét kockáztatják, felelniük pedig az ügyfeleknek okozott veszteségek miatt soha sem kellett. Ez van, nem csak most, de több 100 éve .... 
-
7. S végül, mielőtt a menedzsment elkezdene nyavalyogni a Q2 jelentésben, hogy jaj még bármi lehet és ezért ész nélkül növelik a céltartalékot, olvassák el ismét az MNB 2020. július 27-én kelt vezetői körlevelének az IFRS 9 Stage 2-re vonatkozó lazító rendelkezéseit. Továbbá olvassák el az Intesa SanPaolo Q2 jelentését is, hogy miként kell kommunikálni a COVID-19 kihívások mellett a 2020-2021-es pozitív jövőképet, pedig az egy OLASZ bank! 
-
Egyértelműen az a kulcskérdés, hogy a menedzsment mit akar kimutatni az esetlen politikai elit felé, mivel egy átlagos, 30 milliárd körüli céltartalékolással és egy 10 milliárdos költségcsökkentéssel még 10 milliárdos bevételcsökkenés mellett is magától jönne a minimum 80-90 milliárdos számviteli profit, szóval kérdés, akarja-e a valóságot megmutatni a vezetőség vagy nem.... 
Csak a politika miatt nem szabadna negatív jelent és jövőképet publikálni, ismételjük: Kedves menedzsment, tessék tanulmányozni az Intesa SanPaolo Q2-es jelentését és az erre két nap alatt a piacon bekövetkező +10%-os árfolyam emelkedést!
-
Maga a robotkereskedés az OTP piacán jelenleg azt mutatja, hogy a robotkezelőnek éves 250-280 milliárdos menedzsment profittervről lehetnek információi amihez 8000-12000-es árfolyam-mozgatási sáv tartozik. 
A 350 milliárdos éves profithoz már a 11000-15000-es sáv tartozna, utóbbihoz a Q2-ben minimum 100 milliárd profitot kellene a menedzsmentnek bevallania, de várhatóan nem fog (ami egyébként működési szinten meglesz, de egyedi tételekkel valószínűleg lefaragják a riportolt számviteli profitot)... 
Kiemelten lényeges, hogy 2020 végén kb 900 milliárd forint céltartalék és 150%-os brutális jelzálogfedezet fogja várni a károgók és sortosok által annyira vágyott moratórium utáni esetleges hitelbedőléseket.
-
Ha a Q2 jelentésben politikai okok miatt a menedzsment az előrejelzésével indokolatlanul nem pánikoltat (és már előre nem szivárogtatott a sortoló algókezelőnek), akkor a nagy piacmozgató szereplőknek, most a hosszútávú modelljeikben inkább a működési profitot, és bevételt kell árazniuk, mivel a számviteli profit indokolatlanul manipulált és hosszútávon (1-2 évre) egyáltalán nem tükrözi a cég belső értékét, amely érték épp a Q2-ben volt lokális mélyponton. 
Tehát a következő negyedévekben innen felfele vezet az út, amibe a szerződésben álló és több hete sortoló algoritmusnak és kezelőjének még bármilyen lefele testcsel is bármikor beleférhet...
Mennyit ér az OTP? 2020. 05. 08. 19:27
Mit is szeretnél te valójában? Ja, hogy kötekedni és integritást rombolni, no, leszel szíves erre valaki mást találni.
-
Egyébként valóban van eltérés a 150+-10 alsó értéke a 140 és a 127,18, illetve a 284 és a 305+-10 között, olyan -5%-9% (túlbecsültük a bank egyébként becsülhetetlen egyéb bevételeit, van ilyen). Sajnos a te becslésedet nem lehet értékelni, mivel ilyen nem volt. Nem véletlenül, mivel félsz előre állást foglalni mert tartasz az orrodra koppintástól. De hidd el nem fáj korrektnek lenni és néha tévedni, a manipulálás ennél sokkal károsabb tulajdonságod.
-
Azzal pedig értelmezési problémáid vannak, hogy mi is az a működési eredmény, mivel a válság ellenére a 127M is olyan kitűnő eredmény mint a 140-150M, amit mint azt mindenki látta csak az indokolatlan céltartalékolás vitt 0 alá. 
A tartalékolási ráta ezzel 138,9%-ra emelkedett és ugye ezt majd minden negyedévben tovább lesznek kénytelenek ismételni és növelni legalább 200%-ig! Mondod te. Nyilván ez az OTP-nél és csakis nála kifejezetten indokolt, a többi banknál pedig a 60-80%-os tartalékolás bőven elég. 
He-he vicces emberke vagy és mindenki más is aki hasonlóan gondolkodik. Sok bank csődbe jutna már a 138,9%-os tartalékolástól is, az OTP pedig meg sem érzi. Egyébként a call-on elhangzott, hogy a "totálisan leálló gazdasági szektorokban" 5% vagyis kb 1,4M€ on és off balance sheet kitettségük van. 
E cégeknek a legrosszabb esetben 10%-ka juthat csődbe. Ez 140 millió € ami 49 milliárd forint, erre van 91 milliárd céltartalék Q1-ben. Elég lesz? Ááá szerinted biztos nem, mert a 49 az több mint 91 :) 
-
De inkább arra válaszolj már egyszer, hogy a mérhetetlen szakértelmed alapján az OTP vonatkozásában rajzolgatott befektetéseid (beetetéseid) akár short akár long az előző válságtól, 2008-tól számolva a teljes tőkédre kivetítve kb hány százalékot hoztak? A mi kis szerencsétlen hozzá nem értő FWD fundára alapozott irányváltásos stratégiánk csak aprócska de pozitív +2100%-ot, vagy ha jobban megfelel a hosszútáv 1995-től, az kerekítve olyan szerényke +200.000% körül van, ez nekünk bizony mégis Tündérország. A te egyedülálló és utánozhatatlan tudásod az OTP pozícióiddal ennél nyilvánvalóan többet hozott. A teljes tőkédre kivetítve pontosan mennyit is?
Mennyit ér az OTP? 2020. 05. 08. 08:59
Nem tartozol a baráti körünkbe így a személyeskedéstől leszel szíves eltekinteni.
Az, hogy a vírustól kaptál egy történelmi lehetőséget arra, hogy beszálljál egy kiváló cégbe, még nem jogosít fel arra, hogy azokat akik évtizedek óta finanszírozzák a céget elszórakoztassad a "kiváló meglátásaiddal" (Schiller P/E, kockázatok, GDP, céltartalékolás, jaj mi lehet stb stb)
-
Nem, nincs baj a bank működésével és a kilátásokkal, ezért vagyunk befektetői és nem elemzői már évtizedek óta, nyilván nem egy vírus miatt lesz ebben változás akármilyen átmeneti problémák is lesznek a világban ebből kifolyólag.
-
Az előző bejegyzés lényege az, hogy amennyiben egy cég így akar eredményt publikálni, akkor annak módja a profit warning és akkor a piac már a jelentés előtt túl van rajta és nem pedig szivárogtatni az ügyeletes MM-nek és a haveroknak. Ez utóbbi az ami megengedhetetlen és zülleszti egy kiváló cég hírnevét. Reméljük a többség nem veszi túl rossz néven a warning hiányát és nem zúzzák be tartósan az árfolyamot, bár kizárni ezt nem lehet...
Mennyit ér az OTP? 2020. 05. 08. 00:51

Ez nem konzervatív, hanem depresszív céltartalékolás miközben bevallják, hogy valójában a -91,6 milliárd céltartalékolás mindössze 10%-ára lenne szükség, de mivel hasraütésszerűen átsoroltak stage2-be IFRS 9 alapján egy zsáknyi hitelt, akkor nem -9M hanem -91M a céltartalék! Meg még -20M a moratórium miatt. Ezt egyszerűen úgy hívják: dugd el a pénzt a politikusok elől és köpjed arcon a részvényeseidet. Erre semmi szükség nem volt, akkor sem, ha ez a céltartalék majd valamikor visszaírásra kerül a profitba, ez szomorú lépés, az első ami védhetetlen az elmúlt 30 évben, Covid-19 ide vagy oda. És még nyavalyognak is, hogy visszavonják az éves előrejelzést meg lebetegedhetnek meg hírnév meg perek meg ez meg az, egyszerűen szégyen. És, hogy ez mind felesleges az majd valahol Q3-Q4-ben derül ki.
-
Ami még szomorúbb, hogy ez mind nagyrészt kiszivárgott az elemzők és az ügyeletes megbízott MM felé. OTP kezd lezülleni az átlag Mo-i cégecskék közé. No, nem biztos, hogy erre szakadni fog, de hogy nem erre tölti be a 11000-nél a rést az biztos, katasztrófa amit ebben a jelentésben indokolatlanul megengedtek maguknak...
Mennyit ér az OTP? 2020. 05. 07. 12:22
Vitatni kell a hivatalos konszenzus Q1-es várakozásait.
Először is a válság ellenére kitűnő működési eredmény látszik kirajzolódni kb 150M + -10M, mivel Q1-ben a járvány március végére lendült be annak hatása a bevételeknél elhanyagolható kellene legyen. A bevétel 305M +-?, költségek 155M +-?Ebből le kell vonni a céltartalékolást -30M(amiben vagy benne lesz már a moratórium miatti kamatos kamat kiesésének kb -15-20 milliárdja vagy nem). Aztán lejön a kb 13-14M adó. Végül pedig a két bankadó összesen olyan 30-32M értékben. Így arra jut a matematika, hogy a számviteli profit 50M és 80M között bárhová tehető, mivel azt sem lehet tudni, hogy a -12M goodwillt a Q1-ben írják-e le (ez most egyébként nem lenne ésszerű).
-
A konszenzusban valakiknek nagyon elgurult a cariprazine (vagy szivárgott volna nekik valami információ? ) mivel -50-80M céltartalékolást vizionálnak. Miért is?
Ugyanis lényeges megjegyezni, hogy a nem teljesítő hitelek 128%-os fedezettsége további -155M nem teljesítő hitelre adna lehetőséget éves szinten minden további céltartalékolás nélkül és ekkor év végére a fedezettség pont 100%-on lenne. Ha pedig a többi bank szintjére engednék a céltartalékolást olyan 70%-ra, akkor az 541 milliárd már meglévő nem teljesítő hitelen felül további 500 milliárd új, nem teljesítő férne bele. Szóval bődületes mozgástere van a banknak míg a versenytársak egy része fuldokolni fog a válságban. De ezek ellenére biztos lesz itt is céltartalékolás már Q1-ben is (számításunk egy optimista -30 milliárddal kalkulál), ha másért nem, akkor azért, nehogy további adókat kapjanak a nyakukba a túl jó eredmény miatt. Ugyan Q2-ben várható a bevételekben csökkenés az áprilisi lezárások miatt, de Q3-tól ez várhatóan megfordul.
-
Természetesen mindezt el lehet rontani szándékosan is egy indokolatlanul nagy (-50-80 milliárdos) Q1-es céltartalékolással és a fedezettségi szint 125%-on tartásával, amire nyilván semmi szükség és a moratóriumok alatt ez még csak nem is támasztható alá valós hitelbedőlésekkel sem. E fedezettségi szint pont most kellene elkezdjen csökkenni, erre szolgálna a céltartalék békebeli felhalmozása. De ott az a Mo-i politikai elit, akiknek meg kell mutatni, hogy: "jaj az OTP is érintett", holott számvitelileg és risk management szempontjából valójában nem az...Az is lehet, hogy az igazgatók és a bank még nagyban vásárolni szeretnének, ez esetben a menedzsmentnek úgy jó az árfolyam ahol van, sőt BV alatt lenne nekik a legjobb. Ez esetben a túlzott és szükségtelen céltartalékolás okán a saját tőke és a BVPS lényegi növelésének elmaradása miatt a menedzsment szabad kezet adna az MM-nek, hogy akár 7800 alá is beverje az árfolyamot. 
-
Amennyiben a menedzsment tiszteletben tartja a részvényesek érdekeit továbbá ignorálná a politikai PC szempontokat, vagyis bevállalja a 2020-ra lazán teljesíthető 14-15% ROE előrejelzést, akkor ennek a bohóckodásnak 8-9 ezer körül vége lesz, mert Móka Miki is tudja, hogy így az év végére kialakuló 10.000 -es körüli BVPS-hez (1 részvényre jutó saját tőke) ismét 14-15 ezres árfolyam tartozna, és jövőre pedig indulás a 20.000 felé. 
Értelemszerűen ennek előfeltétele, hogy ne legyen a további vírushullámok esetén karanténos gazdasági leállás, hanem ezt gyógyszeres és vérplazmás kezelés váltsa fel a vakcina megjelenéséig. És még egy szükséges feltétel: a Mo-i politikusok "szabadságharcai" ne verjék ki újra és újra a biztosítékot az EU-nál, illetve az algók nemzetközi tulajdonosainál sem...
-
S végül: Tisztelt Elnök Úr! A mellett, hogy az eddigi eredményekért örökös köszönettel tartozunk, szeretnénk hinni abban, hogy a jelenlegi válsághelyzetben is sikerül első helyen a részvényesek érdekeit képviselni szemben a PC által hangoztatott "a jelen helyzetben nem illik nagy profitot kimutatni" elvével, illetve, hogy nem szivárgott ki a trader pápa Market Maker és egyes elemzők felé a szükségtelenül nagy és indokolatlan céltartalékolás mértéke (-50-70 milliárd). Legyen e kérdéskörben a meglepetés valódi alapokon nyugvó és pozitív, Ön és minden szakmai befektető is tudja, hogy az OTP-nek ekkora céltartalékra most nincs semmi szüksége (még az Intesa SP-nek sem volt, pedig Olaszországban van gondjuk éppen elég), lesz majd bevételkiesés a Q2-ben bőven, amely lecsökkenti az éves profitot a tavalyi alá, nem szükséges erre még pluszban rájátszani az eltúlzott (túl konzervatív) céltartalékolással...
Jó egészséget, tisztelettel:
Mennyit ér az OTP? 2020. 04. 23. 22:26
Nocsak!
6-7 év óta először, igaz laikus megközelítéssel és pontatlanul, de feltettél olyan kérdést, amivel a profik, az 1-10 millió $-nál többet kezelő befektetők mostanában sokat foglalkoznak. Bár volt egy olyan vállalás, hogy a szándékos kóklerséged és a kisbefektetőket a saját reménytelen pozícióid manipulálására felhasználó jellemtelen magatartásod miatt nem kommunikálunk, viszont a legutóbbi fejtegetéseidet értelmes kontextusba kell helyezzük. No nem azért, mert ez neked bármiben is segítene, de lehet, hogy olvasni és gondolkodni hajlandó embereknek viszont plusz információt ad.
-
Egyelőre hagyjuk az a) esetet, nézzük meg mi is van a b)-ben.
-
Szóval miért fals ez a 2020-as évre? Nyilván azért, mert fogalmad sincs mit jelent a bankok számára a minden piacán bevezetett hitelmoratórium. Számvitelileg ez azt jelenti, hogy amíg a moratórium tart a bankok minden bevételt-profitot változatlanul riportálhatnak mintha valóban beérkezett volna, miközben 1 forint új NPL-t sem kell könyvelni és céltartalékolni, mert a törvény így rendelte el. Pont ezzel védik az országok a saját bankrendszerüket és stimulálják a fennmaradó minimális fogyasztást.
-
Értelemszerűen a neheze 2021-től jön és az a bankok és az államok feladata, hogy addigra a többségnek ismét legyen munkája és fizetése. Ami a rendelkezésre álló időt, pénztömegeket és orvostudományt tekintve egyáltalán nem reménytelen feladat.
Mindezek ellenére "valaki" az OTP-nél -1200 milliárdos hitelbedőlést vizionál, azért, mert N. Márton (akit egyébként online mindig meghallgatunk) a SZEKTORNAK 0 ft profitot lát és 405-432 milliárd céltartalékolást, mindezt nem is csak erre alapozza a valaki, hanem arra is, hogy a cégeknek a 9%-a csődbe jut és ezt kivetíti a 12.000 milliárdos hitelállományra.
-
Vizsgáljuk meg matematikailag és a hitelportfólió alapján is mindkét állítást:

Amennyiben egy szektornak 0 az összesített eredménye, ott lesznek veszteséges és nyereséges szereplők is (elemi iskolás matek), és amíg csak egy nyereséges is van, az OTP köztük lesz, mert ennyivel jobb a hitelállományának összetétele és a risk management-je. Csak azoknak ad hitelt, akik azt többszörösen ki tudnák fizetni és közben olyan hitelbiztosítékokat követel meg, hogy csak azok értékesítéséig kell céltartalékolni, amely tartalékot utána felszabadíthat és a profitba könyvelhet el. Itt látható például a jelzálogbank fedezettsége, amely jóval több mint 100%:
https://bet.hu/newkibdata/128397108/OTP%20Jelz%C3%A1logbank%20Zrt.%202020.%20m%C3%A1rcius%2031..pdf
tehát ha mind bedől, akkor sincs különösebb mérleg (tőkevesztési) gond, éppenséggel semennyi.
-
A másik dolog amit a feltételező az elemis matekon és az OTP Risk Management-jén kívül nem ismer, az a bank hitelállományának a kompozíciója. Az OTP hiteleinek legkisebb része van kihelyezve a KKV és mikróvállalati szektorba, jelesül bruttó 910 teljesítő  milliárd az összesen 12400 késedelem nélküli milliárdból, a többi mint azt láttuk jelzáloggal vagy le van fedezve, vagy nagyvállalati szereplőknél van, vagy állami garancia van rájuk, mint a fogyasztási hitelek részét képező babaváró hitelekre és az önkormányzati hitelekre is. A bank saját bevallása szerint a turizmusnak főleg Horvátországban hitelez 2,9%-ot, ahová a horvát kormány júniustól az országcsőd elkerülése véget szervezet módon szállítja be az egészséges külföldi turistákat. A fogyasztási és gépkocsihitelek fennmaradó részének a fedezetét pedig a moratórium alatt és után helyreálló egyéni munkahelyek és gazdasági helyzet kell megoldja, ez a valós kockázat, de 8-9 hónap alatt állami szinten + az alakuló EU-s Marshall tervvel ez megoldható. Szóval vélelmező barátunk 9%-os csődrátáját ki lehet vetíteni a teljesítő kkv és mikrohitelek 910 milliárdos tételére, ami 0,09*910 = 82 milliárd forint mínusz lenne ami nem a medve, hanem a kisbocs kategória. 
De várjunk csak! Ezeknek is jó része NHP-s hitel MNB-s garanciával és forrással, ami nem a bocs hanem a "bocsi tévedtem" kategória. Egyébként a már nem teljesítő hitelekre csoportszinten 128% a céltartalékolás, nahát gyenge egy bankocska, biztosan csődbe jut.
-
Nyilván, annak aki shortolja és/vagy minél alacsonyabb áron akar venni a világ egyik legjobb bankrészvényéből, az észérvek soha nem számítanak. Az MM algója bármit megtehet, mert a BÉT-nek így is megfelel hiszen ő megkapja a forgalmi jutalékát nem a kisbüfikből él hanem az MM-ből, a többi alap pedig, ha legalább nem 5-10 millió darabot ad-vesz csak néz ki a fejéből, hogy semmit nem tud mozdítani az árfolyamon. Ez Magyarisztán és nem tőzsde, de amíg a felügyeletnek is ez a jó, addig másképpen nem lesz.
-
Szóval izgulni a bankokért igazán ott kell, ahol nincs hitelmoratórium. Ott (USA, Svájc) már pufognak is Q1-ben, a milliárd $-os céltartalékolások, és az a rossz hír számukra, hogy náluk lesz még több is, míg Kelet-Európában pedig a moratórium alatt 0€-t kell céltartalékolni. 
És ha és amennyiben Mo-n vagy Európában több bank csődbe jutna pár pedig nem, akkor úgy őszintén, az OTP melyik csoportba tartozna? Kinek nőne meg a piaci részesedése a többszörösére? Kinek a ROE-je lesz a legmagasabb egy válságban és utána is? E kérdésekre adott válaszok mondják meg azt, hogy miért van az EU-s bankok PB/V-je 0.5, az OTP-é pedig 1.0 körül a válságban is. 
-
OTP-nél a legnagyobb kockázat nem a tőkevesztés, hanem a politikai és szabályozói környezet, amely környezet, mint az tegnap kiderült, már jövő héten, de legkésőbb május 4-től pozitív irányba változhat. És van még a nemzetközi hangulat főleg negatív hatása, amire MM odarakja ahová aznap épp eltervezte.
Ja, és szerencsére az MNB-nek fogalma sincs, hogy mik lesznek az OTP profitszámai, ők azt csak elrontani tudnák megtermelni viszont nem.
Hát így állunk 2020 április havának 23 napján. 
Ezért térjünk vissza az előbbiekre olyan másfél év múlva, szerintünk az OTP nem 7000 alatt lesz, hanem 14000 fölött, ez olyan 90%/10%....
Mennyit ér az OTP? 2020. 04. 16. 23:30
A napi átlagár még nem esett a könyv szerinti érték alá. Viszont a könyv szerinti érték alá rakta a záró árfolyamot a Móka Miki és a vele összeálló Mo-i brokik. Akkor van matematikailag értelme a könyv szerinti érték alatt eladni a részvényeket, ha a bank tőkeveszteséget szenved el 2020-ban (vagy 2021-ben) és ezért csökken a 2291 milliárd +69M osztalék saját tőkéje. Tehát, a kérdés az, többet fog-e céltartalékolni a bank mint a moratórium miatt előre lekönyvelhető 412+40 akvizíció-17bankadó - 0,5*26 kiesés-16 járványadó - 12 goodwill +?? -?? = 394 milliárd forint? Hülye lenne és 2020-ban még csak nem is lehet tudni mennyi lesz a nem fizető a járvány után, de a spekulánsok most mégis ezt árazzák...
-
 Továbbá, meg is vehetné a 70 millió darab részvény nagy részét könyv szerinti érték körül így növelve a részvényesi értéket, a helyett, hogy a mostanában kockázatos akvizíciókba ölné a pénzt.
-
A bank előállhatna a szokásos előzetes becsléssel, hogy  tőkevesztesség márpedig nem lesz (ami szinte biztos is) és akkor ez a negatív spekuláció 8200 alatt véget érne.
És meg is jött: 
https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/OTP_analyst_consensus_2020_04.pdf
és nincs benne olyan, hogy negatív lesz valamelyik év eredménye, tehát tőkevesztesség sem várható. Mondjuk a 296 milliárd profit 2020-ra így is pesszimista.  
Már csak az az érdekes, hogy erre mit lép Móka Miki barátunk és a Mo-i broki barátai...
Mennyit ér az OTP? 2020. 04. 06. 22:52

Az eddig bejelentett elvonások egyszeri hatások. 
Az árfolyamra ma 4 dolog is negatív hatással volt:
- 55 milliárdos hozzájárulás a bankra eső része
- Goldmann célár csökkentés 17k - 12,2k
- OTP jelzálogbank kilátásrontás Moodys-tól stabilról negatívra
- szerbiában 80% körüli a moratórium igénybevétele
+ főleg a politikai kockázat amire a befektetők az elmúlt 10 évből még jól emlékeznek.
-
Ezek ellenére, ha nem lesz éves szinten 25-30%-os gdp és hitelkihelyezés csökkenés, akkor az a kérdés, hogy az éves profit a 400-450 milliárdos sávhoz vagy a 350-400 milliárdos sávhoz lesz-e közelebb...
-
Egyébként az összes OTP-s leánynál az országok már meghozták a döntéseket, hogy erről M-on nem tudnak? Akkor ezeket be kell szerezni, lényeg, hogy a halasztások majdnem mindenhol tőkésednek, kivéve MNB! 
A legfontosabb piacon Bulgáriában pedig maguk a bankok határozhatják meg, hogy milyen konstrukciókat ajánlanak az ügyfeleknek! Ezek miatt lehet leírni a fenti profitszámokat....
-
Nyilván azt , hogy a 10-20-30 millió darab részvénnyel árfolyamot egyedül alakítgató Móka Mikinél mennyi van még betárazva eladásra azt nehéz kifürkészni, mert likvid piac az Mo-n eddig sem volt, az egész cirkuszt egy darab hft algo csinálja hetek óta, rá bízzák a nagyok az eladásokat, értelemszerűen mivel előre tudja a megbízásokat, az algo elsősorban magának dolgozik, a tetején a sajátjait adja el az alján az ügyfelekét. Gondolkodásra kényszeríteni csak pár milliós vétellel lehetne, az srv vételek ehhez kevesek...
OTP részvényesek ide! 2020. 04. 06. 22:38
@berlini, feleslegesen töröd magad, e témában tévesen érvelsz és szakmailag @fundamannak teljesen igaza van, egyszeri hatásról van szó. 
-
Az árfolyamra ma 4 dolog is negatív hatással volt:
- 55 milliárdos hozzájárulás a bankra eső része
- Goldmann célár csökkentés 17k - 12,2k
- OTP jelzálogbank kilátásrontás Moodys-tól stabilról negatívra
- Szerbiában 80% körüli a moratórium igénybevétele
+ főleg a politikai kockázat amire a befektetők az elmúlt 10 évből még jól emlékeznek.
Ezek ellenére, ha nem lesz éves szinten 25-30%-os gdp és hitelkihelyezés csökkenés, akkor az a kérdés, hogy az éves profit a 400-450 milliárdos sávhoz vagy a 350-400 milliárdos sávhoz lesz-e közelebb...
-
Egyébként az összes OTP-s leánynál az országok már meghozták a döntéseket, hogy erről M-on nem tudnak? Akkor ezeket be kell szerezni, lényeg, hogy a halasztások majdnem mindenhol tőkésednek, kivéve MNB! És sehol sem kell NPL-t számolni.
A legfontosabb piacon Bulgáriában pedig maguk a bankok határozhatják meg, hogy milyen konstrukciókat ajánlanak az ügyfeleknek! Ezek miatt lehet leírni a fenti profitszámokat....
Mennyit ér az OTP? 2020. 03. 26. 23:47
Mivel mostanában a napi 10-20%-os napon belüli elmozdulások (volatilitás) nem ritkák, egy másodperc alatt eltűnhet a rossz-irányú teljes pozíció egy 10x-es illetve 5x-ös  tőkeáttétel miatt, miközben a stop szintjét nyitóban vagy felfüggesztés után átugorja vagy éppen nincs árjegyző amikor stoppolni kellene...
Nyugodtabb időkben ez nem ilyen nagy gond, mostanában sokan kapnak margin call-t, longos is shortos is...
Mennyit ér az OTP? 2020. 03. 26. 23:31
Hát igen, egyesek itt már elkapták az emlegetett "elmebetegseg vírust" és azért szurkolnak, hogy minél több áldozata legyen a vírusnak és minél tovább tartva így vagy úgy minél több kárt okozzon, mert akkor nekik igazuk lesz, talán végre egyszer nyernek a shortjaik és ettől másoktól jobb mi több, kitűnő trédernek is képzelik magukat. 
-
Az ilyen kiemelkedő elméknek csak gratulálni lehet (emlékezzünk meg a brüsszeli terrortámadásról, a kis-unokáról és a közben kezelgetett otp shortokról is). Egyszerűen csodálni való emberek járnak ide...
Mennyit ér az OTP? 2020. 03. 26. 20:27
1.Ilyen mozgásoknál (le - fel 5000 ft) és világválságnál nincs kiemelt jelentősége a 248ft/rv osztaléknak.
2. Októberig a közgyűlés nem hozhat döntést róla, utána ki is fizethetik, ha a vírus (és MNB + kormány) nem tesz ennek keresztbe. Ezért nincs benne a kiemelt fejezetben, mert április 30-án erről nem dönthet a közgyűlés (MNB előírta), de több helyen a szövegben ott van későbbi őszi lehetőségnek a 2019-es eredményből a 248ft/rv...
-
Még egyszer, osztaléknak most semmi jelentősége, annál inkább annak, hogy a leányok többségénél a halasztások tőkésednek, ezért arrafelé nagyobb profit warning még nem nagyon kell, hacsak nem Putin vagy valamelyik kiskirály mégis megbolondul és átveszi eddigi sajátja helyett az MNB megoldását, ez esetben ott is lesz leírás, de közel sem olyan sok mint Magyarországon...
-
Nyilván, azt még senki sem tudja, hogy a vírus meddig tart ki és okoz-e és milyen károkat az idei év után 2021-ben is. Minden esetre továbbra is hosszútávú vételi lehetőségnek tekintjük az ilyen időszakokat. Ha olyan lesz a hamis fekete hattyú mint 2015-ben volt, és a nemzetközi banki konkurencia a saját problémáik miatt lemarad, akkor a mostani 10.000 körüli OTP vételeket 2024 körül 40-50.000 körül lehet majd eladni.
-
By the way, egyáltalán nem vagyunk tréderek (az csak kicsi tőkével kivitelezhető-értelmezhető), inkább befektetők és néha Móka Mikik ;)
Sok sikert mindenkinek és mostanában ne használjatok tőkeáttételt...
Mennyit ér az OTP? 2020. 03. 26. 19:09
Mint mondtuk hamis lett a black swan otp-re nézve:
-
Itt a profit warning, https://bet.hu/newkibdata/128381686/200326_moratorium_052.pdf
-
csak -26 milliárd az egész HU operációra a teljes 2020-as évre!
És nulla NPL, így is gondoltuk. 
-
Amiben tévedtünk, hogy nem megy 9500 alá, lement, de most itt a fundamentális támasz, 2020-ban nem lesz világvége a banknál, urak és misterek lehet zárni a shortokat...
Persze lehet még más agyament rendelet is, az még nincs beszámítva...
Mennyit ér az OTP? 2020. 03. 19. 00:30
https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/0a45e158ca1d1b307b2057292893bc7981c3d500/megtekintes
Az 1.§ (1) és (4) bekezdéseinek a piacra és az OTP árfolyamra olyan hatása lehet mint a 2015. január 15-i svájci frank "fekete hattyújának", rá fognak jönni ki időben ki elkésve, hogy jelen világparában ez a banknak nem is olyan rossz, sőt...
Szerbiában ugyanez csak 90 napra szól a szabály...
Ne használjatok tőkeáttételt.
Mennyit ér az OTP? 2020. 03. 10. 21:52
Igen voltak a call-on lényeges dolgok, de a jelenlegi vírus+olaj para mindent felülírt (egyelőre). Tudni érdemes, hogy jelenleg a világpiacon az eszközöket a paraokoknak meglévő kitettségük alapján árazgatják le és fel. Például az OTP vírus miatti profitcsökkenését a turizmus-utazás-vendéglátás szektor felé meglévő összkitettsége alapján lehet modellezni. Nyilván, mivel ezt a call-on kevesen hallhatták az  esést túltolta a "piac" (vagyis az 1-2 Móka Miki barátunk), mivel mint a call-on az kiderült a bank kitettsége a szektor felé a bruttó céges hitelállomány kb 3%-a! Ebből már számolható is a "súlyos" 1%-os profitcsökkenés. Miközben MM-ék leejtették kb két hét alatt -21%-kal, no ennyit a valós lehetséges károkról és a túlreagálásról.
Ami még elhangzott, hogy a működési költség ismét 6%-kal növekszik és a céltartalékolás is növekedni fog, egyik sem jó hír.
A kamatmarzs, ha a BUBOR marad a jelenlegi szinteken (aminek most az infláció miatt van valószínűsége), pozitív meglepetést okozhat. A hitelállomány növekedése Q2-ben lehet alacsonyabb: 10% vagy alatta, viszont H2-ben +15% körülire várják, ezek jó hírek.
-
A járványról egyébként azt gondoljuk, hogy Ázsiában megfogták, az olaszoknál sokkal rosszabb talán nem lesz és reméljük Európa tanult Ázsiától és szintén megfogja (Spanyolország lehet még kockázatos). Az USA, Afrika, Dél-Amerika pedig OTP szempontjából irreleváns, sőt, ha onnan menekülne a tőke az akár erre is jöhet.
-
Jelenlegi profitvárakozásunk 2020-ra: Nyilván nem tudjuk meddig tart és milyen hatásokkal lesz a járvány, ezért kockázati felárat növeltünk a potenciálisan kieső profit és esetleg növekvő céltartalékolás miatt. 
No, előbbiek után átmenetileg csökkent az 500M profitvárakozást 470M-+15M-re. Egyébként így tettünk 2019-ben is majd később H2-ben visszatértünk az eredeti forecast fölé. Az élet ilyen, nincsenek kőbevésett számok (bármikor történhet bármi váratlan, ahogy most a vírus is megtörtént, de akár még új akvizíció is lehet). Viszont mindezek mellett is, az OTP felül fogja teljesíteni a versenytársait és az átlag részvénypiacot. Vásárolni hosszútávra pedig mostanában kell...
Amennyiben a call-on elhangzottak teljesülnek (a vírushatást illetően is), akkor az idei évben a 17.000-es szint simán a 19.000-es árfolyamszint pedig neccesen, de megérinthető...
Mennyit ér az OTP? 2020. 03. 10. 21:43
SRV: de jure/de facto. Legkönnyebben úgy tudjátok megkülönböztetni a részvényesi szempontból valódi sajátrészvényeket a jogilag meghatározott sajátrészvény állománytól, hogy megnézitek, melyik részvény vonható be a bank részéről pénzköltés nélkül és melyik bevonásához kell még pénzt költeni vagyis valamit-valakit kifizetnie a banknak a bevonásuk előtt. Így látni fogjátok, hogy a Tpt, IFRS, konszolidációs körbe vont cégek és más okok miatt de jure (formálisan) 17,8 millió darab körüli srv van, OTP a de jure miatt ezt használja a gyorsjelentésekben. Ezekből az OPUS mögötti 14,5 millió darab bevonásáért ki kell fizetni a kötvényeseket, az MRP esetében  3 millió darab esetén pedig MRP-vel kell megegyezni, ez utóbbi akármi is lehet). De ezt már e topikban is többször kitárgyaltuk.
-
Így pedig látni fogjátok, hogy De facto (a gyakorlatban) 300.000 körüli srv van (az utóbbi két vásárlással már 600.000 körül). Ezzel a számmal a tulajdonosoknak-részvényeseknek (vagyis nekünk) kell számolniuk, mert pénzügyileg a bank tulajdonában és így a részvényeseknek is jelenleg ennyi SRV-jük van és ha másképpen számolnak önmaguknak hazudnak. Az elemzőknek és adatbázisoknak is illene ez utóbbi de facto mennyiséggel számolniuk, van amelyikük így tesz és van amelyikük nem.

friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
 • Befalap
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek