Minden létező gondolatra van már fórum, erre a kb. 80 éves stratégiára pedig még nincs... a value investor a részvényt annak tekinti, ami valójában: üzletrésznek. Eszerint értékeli azt, és diszkontáron vásárol belőle.
Korrekt bevezető egy korrekt módszerről. Sokan meg akarják spórolni az elemezgetést, no meg igen gyakori, hogy egy stabil fundával rendelkező cég papírjait "agyonverik" ill. egy "repülő sz..rét" sztárolják. Szerintem sokan ezek miatt veszítik el a "hitüket" abban, hogy jó fundamentumokat keressenek, pedig az soha nem árt.
Elkezdtem gyűjtögetni ezt a pappert:
Kinek mi a cégről a véleménye? A valós P/E amúgy 7 körüli (a Yahoo finance amatőr módon 1-et ír). Én ritkán látok amcsi céget (pláne 10 mrd. USD körülit) 10 alatti P/E-vel forogni :)
Van amúgy egy függőben levő pere, valószínűleg ez tartja nyomás alatt az árfolyamot. Szerintem amint megvan a megállapodás az attorney general-lal (asszem, ez konkrétan a michigani kerületi/állami ügyész), a megállapodás tartalmától függően emelkedhet reálisan közel 20 USD-ig, kissé optimistán nézve meg afölé is akár. A másik "nyomás alatt tartó" tényező amúgy a földgáz nyomott ára, ami most (is) valóban csúnyán néz ki... :)
Próbáltam, de reménytelen. A legjobb vételi lehetőségek idején senki nem látogatta a részvény fórumát, vagy pedig mindenki szidta. Az EGIS 17k Ft környékén a legjobb lehetőség volt a BÉT-en. Rá se bagóztak. Nézd vissza a TVK fórumot, hányan voltunk ott a 2000 ft körüli árfolyamnál. Kb. 3-an. Ez valamikor 2012-ben lehetett.
Üzleti okokból sem, illetve azért sem, mert az talán azt sugallná, hogy az én választásom jobb, mint a többieké. Pedig nem jobb. Ráadásul nem alakulna ki önállóság az érdeklődők részéről.
Nem csak a bányász cégek, hanem minden cég alakulása bizonytalan a jövőre nézve! :) Ezért is diverzifikálunk.
Megerősíthetem, hogy ezek között vannak kitűnő cégek, 9-et most is birtoklok belőlük, párat pedig már eladtam.
Látható, hogy valamelyest anticiklikus a value investor hozzáállása, ugyanis ezen a listán is szerepel nagyon sok olajos, bányász, és vízi szállító cég. A pangó szektorokban kitűnő vételi lehetőségeket találhatunk.
Támogatom ezt a fórumot! Szerintem a Value Investing a legracionálisabb megközelítés. Tibi, nem tudtam a blogodra commentelni (kissé analfabéta vagyok), így most itt linkelem be. Jó kis írás Graham könyvéről:link
Népszerűtlen módszer, de nem ártana, ha megismernétek, mert Warren Buffett is ezt a stratégiát alkalmazza. Érdekes, hogy még az ő 70 milliárd dollárja sem elég ahhoz, hogy sokan észrevegyék. :)
Value Investing