Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.
Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.
Számolgatva:
Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.
Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.
Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.
Magyarország tragédiája, hogy:
- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,
- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,
- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.
Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.
Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.
Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
erről beszélek én is - ugyanúgy jársz oszti szempontból, mintha részvényed lenne - a rv ára elvileg ledobja az osztit, a certit pedig pont az osztalék mértékével korrigálják
"Bizonyos mértékig részvénnyel fedez az tuti, de 1000 rv 1000 certi kevés a tőkeáttét miatt is ." . Pontosan eleg az 1reszveny vs 1 certi. Csak irj egy tetszoleges szamu es tokeattetelu certire egy peldat es latni fogod kijon.
az osztalék szempontjából ugyanúgy jársz a részvénnyel, mint a certivel - az árjegyző nem "nyeli le" az osztalékot, hanem átadja neked, mint a certi tulajdonosának, kötési ár módosítás formájában (tehát ugyanúgy "megkapod" az osztalékot, csak kötési ár módosítással)
meg kell nézni egy OTP/MOL/RICSI certit, hogy szelvényvágás napja után hogyan változik a kötési ár - pont ki van korrigálva a bruttó osztalék mértékével
Igen, valami ilyesmi van, mert az biztos, hogy a short és long oldal kiegyenlítését ha teheti lezavarja maga, mert többször is láttam olyan helyzetet, hogy én belevettem az OTP certibe mondjuk 2500db-ot, és ERSTE beállt OTP 2500db vételre, de valaki eladott épp akkor short otp certit 1000 db-ot, és akkor ERSTE is lejjebb vette az élő ajánlatát 1000-db-bal, a long-short kiegyenlítést valahogy elrendezte a certik között házon belül, így nem kellett piacon vennie.
Ez szerintem nem nyilvános adat hogy az erste hogy fedezi az ügyleteit. Erre vannak az aktuáriusok hogy kiszámolják nekik a dolgokat sacc per kb..... neki kockázat mentesen kell ezeket valahogy fedeznie, hogy akármi történik ő ezen ne bukjon. Erste szempontjából a tranzakciós díjnak kéne számítania meg a heti tartási díjaknak. Bizonyos mértékig részvénnyel fedez az tuti, de 1000 rv 1000 certi kevés a tőkeáttét miatt is .... szóval van még ott más is , mondjuk állampapír mint kockázatmentes hozam.
Hat ugye lejon az osztalek ez teny , ez nem erinti a certit , viszont az ezen kivuli mozgas igen. Ellenben a tapasztalat kb hogy altalaban par napon belul behozza az osztalekot az arfolyam. Bar ha valaki erre jatszik certit erdemesebb az osztalek ralli kozben eladnivagy roviddel oszti utan amikor visszakapaszkodott.
Ez nem úgy van, hogy a nettó mennyiséget kell hogy tartsa az Erste? Azaz ha eladott 1000 short certit és vett 2000 long certit akkor 1000 részvényt kell hogy tartson.
"Persze osztalekot nem kapsz belole , elkenben nem is esik le az erteke osztalek utan" Szerintem az osztalék mértékével nő, de a részvény árfolyama általában még a nap folyamán esni szokott kb az osztalék mértékével igy a certi is elvesziti a nyitás utáni osztalék pluszt.
Igen, minden esetben ahány certit veszel, annyit vesz az ERSTE piacin. Ha figyelsz látni is fogod, hogy megjelenik a könyvben a vételi oldalon, és pár másodperc múlva feljebb lép egy árszintet, majd megint, egészen addig míg meg nem kapja. OTP-ben szokott ez gyönyörűen látszani amikor kikapnak egyben egy 2500 db-os árjegyzői tételt, és elkezd szépen felfelé lépegetni az ERSTE a 2500db-ban amíg meg nem kapja az összeset.
Nagyjabol osszefoglaltak . Ami szerintem fontos , nyilvan magas tokeattet kozel van a kiutesi szinthez. En egy 5 os tokeattetet javaslok , vagy olyat ami szemre messze van ko tol. Ahova nagy valoszinuseggel nem fog esni. Pl tl97 izgulnek ha lenne most de tl93 es tl89 van 15000-15500 kiutesi szontrel , oda nagy valoszinuseggel nem megyunk le. Szoval 5 os tokeattettel a haszon (vagy buko ha realizalunk) 5 szoros . Persze osztalekot nem kapsz belole , elkenben nem is esik le az erteke osztalek utan (viszont a rallibol tudsz reszesulni) nyilvan a bazisarvaltozas buko , de hogy tudjuk otp roe 20% es evente reszvenyenkent 4000 epset termel igy 1-1.2 p/bv vel kiszamolhatjuk hogy jovo ev vegere jo esellyel 24 korul leszunk. Ez certinkent mint irtam innen 4000-52*30(heti bazisar valtozas atlagban) ez igy 2500… nyilvan brutto szam de mondjuk reszveny kerul 19 ezerbe mig egy certi 4 ezerbe. Egy rvn van hasznod 5 ezer 4 certin pedig 10 ezer. Szimpla matek. Es ha sikerul elkapnod egy fel le hullamot akkor magasabb is lehet az a profit. Nyilvan kb egy magas tokeattetes certi kb lotto …. Alacsony attetes meg minek … 5 kb az aranykozeput
Köszi a leírást! -Amikor vásárolsz 1000 db certit, akkor az ERSTE azonnal vásárol 1000 db OTP-t.- Ez mindegyik TL-certire így vonatkozik,a tőkeáttételtől függetlenül ,hogy 1000db certi egyenlő 1000 db részvény vételével?
100.000 Ft ért megprobaljuk, annyira nem is bonyi csak nem nagy tőkeáttetelut kell venni meg amit hamar kiutnek. Ha tudok venni..Max. ég a pénz. Nem 20 millió ft ért akartam certit venni :))))
A tőkeáttétel nem fix, hanem változik, például ha esik a részvény akkor nő a tőkeáttétel (ezzel együtt a veszteséget is gyorsabban növekszik. Ha emelkedik a részvény, akkor csökken a tőkeáttét. Nem olyan egyszerű ez ám.
Nincs mit. Tudom, hogy konyhanyelven írtam le, de kb. ennyi a lényeg. Igen, az 5 legjobb árú certi mind sold out, azaz elfogyott a lejegyezhető mennyiség, de ha beállsz, akkor előbb utóbb rád dobják. Én volt hogy egyszerre 4-ben álltam benn vevőként, és azért mindig van 1-2 beleadás tulajok részéről is, nem lehetetlenség venni.
Ezért nem vettem eddig, mert amikor akartam venni, akkor nem volt eladó, 26,15-ös tőkeáttételt én meg nem merek venni. Köszönöm szépen a segítséget. Remélem, amikor lesz pénzem, mert OTP részvényt nem adok el, akkor lesz eladó certi.
Az ERSTE OTP certijei az otp árfolyamához kötött értékpapírok. Ha az OTP ára elmozdul 1 pontot akkor a certi értéke is. Az ERSTE mindkét oldalon ott áll árjegyzőként. A vételi oldalak közti különbség a spread. A spread állandóan változik, igazodik az OTP jegyzéséhez, általában 40-100 Ft között mozog. Ha nyugodt a piac és sok eladó-vevő áll a könyvben akkor alacsonyabb, ha ideges a piac és/vagy távol áll az OTP könyvben egymástól az eladói és vételi oldal, akkor magas a spread is. Amikor vásárolsz 1000 db certit, akkor az ERSTE azonnal vásárol 1000 db OTP-t, gyakorlatilag onnan kezdve te annak a poziciónak a hasznát, vagy veszteségét viseled a certiddel. A spread is ezért változik, mert amikor veszel ő az eladói oldalról magasabban tud venni, mint amennyiért eladja amikor te eladsz. Gyakorlatilag nála ez egy kényszer vétel/eladás, és a spread biztosítja neki, hogy ne tudjon bukni rajta. Minden certifikát sorozatnál meghatározott, hogy hány db-ot bocsátanak ki belőle, OTP-nél ez jellemzően 200 000 db. Ha egy nagy db 0-át látsz a könyvben eladói oldalon, és nem tudsz vásárolni, akkor az azt jelenti, hogy megvették az összes jegyezhető mennyiséget, ekkor csak másik certi tulajtól vehetsz, ha beállsz és kivárod míg valaki eladja neked. Az OTP certiknek nincs lejárata, viszont van korlát ára, amikor esésbe fordul az árfolyam, akkor egy előre meghatározott szinten (ami hetente emelkedik a kamatokkal) elszámolásra kerül, megszűnik. Ez a híres-neves kiütés, ami miatt sokaknak vannak rémálmaik, mert ekkor gyakorlatilag likvidálják a poziciódat, és be kell nyelned a bukót. Az egyes OTP certifikátok kibocsátási ára más és más, és a korlát árak sem azonosak. A certifikátok vonzereje ugye az olcsóság. Ha akarsz 1000 db OTP-t, nem kell 19 millió forinttal rendelkezned, veszel helyette 1000 db certifikátot, és (rövid távon) ugyanannyi haszonra tehetsz szert. Nyilván a legvonzóbb a legalacsonyabb árú certifikát, most épp a TL97, mert az csak 800Ft/db, azaz 800 000 ezer forintért kapsz egy 18.8 milliós OTP pozicíót (gyakorlatilag huszonvalahányszoros tőkeáttét). Ha az OTP megy 100 Ft-ot, a certi is felmegy 800-ról 900-ra, és máris nyertél százezret. De van egy bökkenő, mégpedig, ok, hogy a TL97 a legolcsóbb, de azért a legolcsóbb, mert ennek a certifikátnak van a legközelebb a korlát ára, jelen pillanatban 18530 körül (kb. fejből mondom csak), magyarul ha véletlenül leszúr addig az árfolyam, akkor a 800k-s 1000db-odon lesz vagy 300-400 ezer forintos veszteséged, amit nem tudsz kiülni, hiába fordul is meg, mert a termék megszűnik és elszámolják neked. Praktikus tehát ez helyett egy alacsonyabb kiütésű árú certit keresni, találsz is, de csak jóval lejjebbi korláttal, így a sorban következő certi már 2000 feletti áron forog, ill. több sorozat is van 3-5k között amik még értelmes vételek, de ezeknél persze az 1000 db már 2-5 millió FT-ot leköt, és a tranzakciós díjak is magasabbak, mint a TL97 esetében. Viszont itt nem kell aggódnod, hogy jön egy rossz hír és véged. Én nem javaslom, hogy hosszú távra vegyél certit, én dt-re, és max 1-2 hetes időintervallumokra javaslom, arra sokkal praktikusabb mint a részvény. Azt tartsd mindig fejben, hogy komoly tőkeáttétek pörögnek, egy hússzoros tőkeáttétes certi nem játék, veszel 5000 db TL97-et 4 millióért, de az valójában egy 100 milliós OTP vételnek felel meg, aminek 1%-os elmozdulása is nagyon tud fájni certiben ülve. Mindig tartsd észben a tőkeáttét és a kiütési szintet, és azt figyelembe véve vegyél fel pozíciót, mert könnyű elkalkulálni a kockázatokat.
Szerintem jovo ev vegere (hacsak nem hamarabb) mar szivarognak majd hirek a fegyverszunetrol is tuti , aztan az is jocskan megdobja majd az arfolyamot. Extra osztira szamitok , kerdes mikor fizetik . Az is jol jon majd. …. Extra osztit szerintetek a jovo evivel egyutt fizetik ? Tehat alap oszti plusz extra szoval jon majd vagy 2000 forint vagy ilyen out of cycle osztalek lesz egy randommidoben ? Tekintve egyre jobban telik az ido iden mar nem lesz . Lesz egy felhalmozodott 1000 mrd + 850 (2023 rol) + 500 h1 2025 szoval egy 2300 mrd profitbol jon majd osztalek. Hirekre most jelenteskor szamitok esetleg. (Bar az ido haladtaval az akvizicio eselye no szerintem mint sem extra oszti)
En most bevasaroltam ismet certit es reszvenyt is , lehet veszek még reszvenyt . Jovore minimum 24 ezerre varom + osztalek . Jok lesznek ezek a vetelek majd :)
Ott én is óvatos voltam. Bevételek folyamatosan csökkennek és a költségek meg nem. Extra bank adó miatt is csökkentek az ez évi eredmények. Adózott nyereség: Q1: 16 milliárd, Q2: 11 milliárd. Ezért becsülöm a Q3 eredményt 10 milliárdra, de lehet hogy ennél is kevesebb lesz.
Mennyit ér az OTP?
Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.
Számolgatva:
Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.
Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.
Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.
Magyarország tragédiája, hogy:
- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,
- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,
- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.
Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.
Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.
Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.