Topiknyitó: berlini 2012. 07. 28. 16:45

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Marika113
Marika113 2024. 08. 07. 18:39
Előzmény: #8218  berlini
Láttam p/ e nél valami banki átlagot 6,97 ebben van vitànk, meg sztem 4450-4460 lesz az éves eredmény. 31000 Ft környéki arfolyam dukalna.
Macus
Macus 2024. 08. 07. 14:55
Előzmény: #8218  berlini
Tavaszra teljesen realis a 22500 szerintem is , bovitenek is , lesz még kis piffpuff , majd szerintem akkor
berlini
berlini 2024. 08. 07. 14:38
Előzmény: #8217  Macus
Nem akkora az orosz-ukrán kitettség, hogy ez megtörténjen a jelenlegi nemzetközi hangulatban.
De ugyanezen fórumozók 20-30%-os áresést várnak az S&P500 részvényektől is.
(Niylván akkor, ha tovább durvul a helyzet a Közel keleten és Tajvan letámadása is a küszöbön áll)
Ha az bejön, akkor az OTP is esni fog. 
Viszont nem mindegy honnan.
Egy jól sikerült gyj után, ami meggyőzné az elemzőket, hogy egy 4500Ft/részvény eredmény valószinű a 3300-3700 Ft helyett, akkor lesz egy rally mielőtt a - szerintem is túlértékelt - amerikai részvények (átlagban P/E=27) esnek akár  20%-ot is.
Régen láttam ilyen elemzéseket. Amióta fizetni kell érte nehéz hozzájutni.
De az elemzések végén a 6,5-es P/E-t meg szokták adni.
Az OTP esetében egy 4500Ft/részvény kilátásba helyezése még 5-ös értékeltségnél is 22500Ft célárfolyam lenne 2025 tavaszára.
Macus
Macus 2024. 08. 07. 08:39
Másik csoportban vízionálnak egy 15k alatti árfolyamot.... ami nonszensz kb szerintem. Saját tőke 0.8 lenne kb akkor a market cap. Mi a véleményetek a célárcsökkentésről is? JP morgan is kijött alacsonyabb árral ráadásul 2025 re ugye már. Szerintem ezek is mind nonszensz , nem tudom hogy számolták ki. Tartom hogy reális értéke sokkal magasabb mint ahol most van. De számolva a realitásokkal, még úgy is 21 körül kéne idén lennünk nem hogy jövőre. Most feszültség van, akik egy éve esést emlegetnek most kárörvendenek, bár nem tudom mire. De amint ez elmúlik emelkedés kéne jöjjön. 
Macus
Macus 2024. 08. 06. 15:59
Előzmény: #8201  berlini
Sajnos esett :( viszont szerintem ennyi volt , johet a recovery
Marika113
Marika113 2024. 08. 03. 17:07
A mondókám lényege, hogy ez az OTP nem ugyanaz a 2020-as OTP, ez más világ. 
https://www.youtube.com/watch?v=FXJTa1Adxf8
Marika113
Marika113 2024. 08. 03. 14:25
2021 novemberében volt csúcsán az rv, legyen a gördülő éves eredmény 453 milliárd, mostani gördülő jelenleg 1060 milliárd. 2021 novemberében 19590 ft volt a részvény ár, most 18020 ft. Ergó minimum 2x az éves gördülő eredmény, ami nem árazódott az rv-árban. Lehet jönni háborúval, oroszországgal, ukrajnával, eu-val, orbánnal. Mindenki döntse el, hogy érdemes-e venni?
berlini
berlini 2024. 08. 03. 11:50
Előzmény: #8212  berlini
  • A Richter és a Telekom gyorsjelentése okozhatja a meglepetést, de az OTP is erős számokkal rukkolhat elő 14.30–18.53
berlini
berlini 2024. 08. 03. 09:15
Előzmény: #8207  macibear
Elnézést, az tényleg nem esett le, hogy gördülő nyereséggel számolsz.
De a többi megjegyzésem fenntartom:
1.
Az egyszeri tételekkel egyetlen elemző sem számol, miközben az adózott eredményben természetesen benne vannak az egyedi tételek.
Miért?
Mert a cégek folyó éves teljesitményének megitélésekor meghamisitja az értékelést.
Erre jó példa volt 2008.
2009 márciusában megjelent éves adózott eredmény legnagyobb tétele az OTP biztositó eladása volt. (A nyereség több mint felét adta) Ezzel bekövetkezett pár hétig, hogy 2009 márciusában a OTP tőzsdei értéke alig multa felül az előző év adózott nyereségét.
Ezért is van az, hogy a hosszútávú grafikonodban nagy az eltérés néhol a várt trenszerű adózott nyereség számhoz képest
2.
A részvény darabszámnál is logikus, hogy nem a teljes kibocsájtott részvénnyel számolnak.
Hogy 280 millió helyett miért 270 millió az elfogadott? (Habár már láttam ennél jóval kevesebbet is.)
Nos nem tudom.
Mert az MRP-nek házon belül átadott részvény állomány (ha jól tudom) több mint 12 millió db és ezen felül is van vagy 3 millió db (amit most vettek meg srv keretében.
macibear
macibear 2024. 08. 03. 08:17
Előzmény: #8208  Marika113

Amikor nem ugyanazt értjük egy szó, egy fogalom alatt ...
Speka tőke az én értelmezésemben
Az OTP-ben rövid távon valamilyen eseményt megjátszó spekulánsok.
Pld egy jó gyj-re számító vagy valamilyen tuti vételre, eladásra spekulálók. 
Pld OTP vásárol saját részvényt a dolgozói részére (javadalmazáspolitika). Valahogy mindig megszalad előtte az ár ...
MSCI, CECE átsúlyozások. Érdekes módon előtte az átsúlyozásnak megfelelő irányba meglódul az ár. 
Nem tartanak ezek sokáig, 5-10 nap.
Marika113
Marika113 2024. 08. 03. 07:40
Hathor ery, kbr, jockey, hali mesterrel tudsz beszélni róla. Balentum is ismer pár jó madarat.
Marika113
Marika113 2024. 08. 03. 07:38
Ordító butaság amit írsz speka tőke sose vesz otp-t. Ott a nutex, nord, delta és társai maximum 1 dollár alatti cégeket keresik amíg lehet rángatni. Palimadarak bent maradnak aztán ég a pénz.
macibear
macibear 2024. 08. 03. 06:10

Herlas érti. A mindenkori utolsó négy negyedév eredményével számolok. Nevezhetjük akár gördülőnek.
Milyen eredményt vettem figyelembe? A negyedéves jelentések táblázatának első sorát. "Konszolidált adózás utáni eredmény". Lehetne persze mást is használni.
.
Hogyan számolunk p/e értéket?
Definíció szerint a kapitalizációt elosztjuk az eredménnyel. Baromi egyszerű. Míg nem jönnek a mahinációk.
Hogyan számítjuk a kapitalizációt?
Ez is egyszerű. Az árfolyamot megszorozzuk a részvény darabszámával. Ühüm ...
Milyen darabszámot, milyen árfolyammal? 
A kibocsájtott darabszámot vagy ebből vegyük le a saját tulajdonban lévő részvényt?
Az utolsó kötés árfolyam számítson, vagy valamilyen záróár? A napi, netán a negyedéves, vagy a jelentés idejének nyitó, záró vagy mije? Van erre nézvést előírás? Mert számolni bármivel lehet.
Aztán ott van az eredmény. Milyen eredményt vegyünk figyelembe a p/e számításakor? Évest, negyedévest? Nyilván az évest illik. És év közben? Nem adja magát, hogy az utolsó négy negyedév eredményével számoljunk? Ez mindig egy évet ölel fel.
Melyik eredménnyel számoljunk? Adózás előttivel, utánival, korrigáltal? Egyszeri tételeket vegyük figyelembe?
.
Ezzel csak arra akartam rámutatni, hogy egy baromi egyszerű képletet mennyire meg lehet bonyolítani. 
Én leszúrtam a cöveket ott, hogy 280 millió darabbal, konszolidált adózás utáni eredménnyel és a jelentés környéki lokális csúccsal számolok. Természetesen így nem azt a p/e értéket kapom mint a "profi" pénzügyesek. A p/e trendje viszont nem változik.
.
Írod, hogy nem jók az adataim. Hát szólja az OTP-nek, a jelentéseiből vettem őket illetve a napi árfolyamból.
.
Megjegyzed, hogy egyszeri tételekkel nem számolunk. Oksa! 
Szóljunk akkor mindenkinek, hogy a tavalyi évi 990 milliárdos nyereség az nem annyi. Abban ugyanis a Q2 382 milliárddal van benne.
.
A p/e képletről mint függvényről és annak elemzéséről, az árfolyammal való kapcsolatáról külön jegyzetet lehetne írni. Ez nem egy Ohm törvény, ahol a p/e fix és arányos kapcsolatot teremt az eredmény és a kapitalizáció (árfolyam) között mint egy ellenállás.
.
Lehet vitatni ezt a számítási módszert. Lehet. Valamit viszont mutat. Pontos, nem pontos? Mihez képest? 
A darabszám pld egy közel állandó konstans. Távolabbról nézve (filozófiailag) a konkrét értéke teljesen lényegtelen. Csak egy szorzó.
.
Egy biztos, a májusi jelentés alapján az utolsó négy negyedév eredménye 1035 mrd Ft volt. Ha 382 milliárd forint konszolidált adózás utáni nyereségnél kevesebbet jelent az idei Q2-re akkor bizony a forró, rövid távon gondolkodó speka tőke - merthogy ilyen is van a piacon, nem is kis pénzzel - el fog adni. Lehet már megkezdte ...
berlini
berlini 2024. 08. 03. 01:22
Előzmény: #8205  berlini
talán a legjobb megoldás az üzemi eredmény grafikonos ábrázolása gördülő 12 havi alapon és annak összehasonlitása az árfolyammal.
Itt már csak a céltartalékolás hirtelen változásai torzitanak. (2022-ben hatalmas céltartalékolások után 2023-ban visszairások javitooták az eredményt.)
berlini
berlini 2024. 08. 03. 00:51
Előzmény: #8204  herlas
Egyszeri tételekkel senki sem számol.
(A tavalyi profit is ezért 990 milliárd és nem 1008 milliárd)
Az extraadókat most már az OTP is besorolja az adók közé, de miután az első negyedévben levonja az egészet ott is torzit. (Aránytalanul csökkenti az első negyedéves profitot és növeli a másik 3 negyedév adózott eredményét.)
herlas 2024. 08. 03. 00:22
Ezek a profitszámok az utolsó 4 negyedéves (gördülő) adózott eredmény számok lehetnek. Azért vár visszaesést, mert a tavalyi Q2-ben benne volt az Ipoteka miatti egyszeri tétel, ami most ki fog esni. 
berlini
berlini 2024. 08. 03. 00:21
Előzmény: #8198  macibear
Nem jók a grafikonod erdmény számai és a P/E számok sem.
berlini
berlini 2024. 08. 03. 00:07
Előzmény: #8198  macibear
A funda sohasem tudja megadni az árfolyam alakulását, de hosszútávon az árfolyam nem tud elszakadni a fundás értéktől.
(270 millió darab részvénnyel számolnak az elemzők)
berlini
berlini 2024. 08. 03. 00:04
Előzmény: #8195  macibear
Az 1035 milliárdos profitot nem értem.
Ez a szám nem esik egybe sem a bevétellel a Q1-ben, (az597 milliárd volt) se az operativ nyereséggel (334 milliárd) se az adózott eredménnyel.
Amúgy honnan vezeted le a visszaesést? (Vezesd le légyszi a visszaesést mutató változatodat.)
A 2024 q1-ben a bevétel: 597 milliárd volt, ami a 2023 q1-nél (467 milliárd) 130 milliárddal volt több. Tehát akkor sem volt visszaesés. Igaz hogy 2023 q4-hez képest a bevételek az első negyedévben csökkentek, de ez minden évben igy van, mert az alapkezelők a negyedik negyedévben könyvelik el a jutalékaikat.
Azt persze egyellőre senki sem tudja, hogy a q1-hez képest nőni fognak-e a bevételek 2024 q2-ben, de sejtéseink lehetnek, hiszen még itthon is meglódult a hitelezés az egy évvel korábbihoz képest.
Tehát nem értem a stagnálást.
Azt meg különösen nem, hogy a rakéta miért 2025 márciusában indulna be?
Akkor jön ki a 2024 éves jelentés.
Ha Te is nagyon jó számokat vársz ott, akkor az hogyan jön össze ha a várakozásod a 2024 q2-vel és a 2024 q3-mal kapcsolatban ilyen pesszimista?
Hogy lesz jó a teljes 2024. év, ha a q2 és q3 szar lesz?
De látni fogod már most egy hét mulva, hogy az első félévben az adózott nyereség (extraadók levonása után) legalább 500 milliárd lesz, ami egy második negyedéves minimum 580 milliárdos eredményt valószinűsit. (Még akkor is, ha a 2. negyedévben nem lesz jelentősebb bevételnövekedés)
Tehát idénre nem túlzó a várakozás, hogy a tavalyi 990 milliárdos adózott nyereség kb 10%-kal nő.
Ez pedig az előremutató P/E mutatónál 4,5-es értéket jelent a mai árfolyammal.
Emlékeztetlek, hogy a legnagyobb háborús pánik idején, 2022 közepén volt ez a mutató 4.
A mai korrekciók a nyugati tőzsdéken az iráni visszavágással lettek megindokolva, de a valódi ok az az, hogy a kamatvágásokat és az USA gazdasági növekedését ebben az évben is a tőzsde túlzottan árazta be.
Ott még a stagnáló bankszektor értékeltsége is 14-18 közötti (Van honnan korrigálni.)
Az én megfigyelésem az, hogy miközben az USA tőzsde adja meg mindig a többi tőzsdének a főirányokat (különösen ha baj van, de a fellendülés, megkönnyebülés idejében is,) de a túlértékeltség korrekciós idejében Európa nem követi feltétlenül a nagytestvért. Legalábbis nem azok a részvények, amelyek időközben "bizonyitanak"
Ahogyan ezt már ma egyszer leirtam. A befektetők ilyenkor hajlamosak eredményt realizálni, de egyidejűleg mindig keresik a nekik alulértékeltnek tűnő befektetési lehetőséget.
Szerintem ezért nem fog esni az OTP innen még 1000-1500 ft-ot.

Topik gazda

berlini
berlini
4 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek