Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
mateminden 2023. 06. 02. 12:08
Csak megerősíteni tudom most saját tapasztalatból, amit sokan írtak itt is. Nagyon földbe van állva az ingatlan piac és ezt most több oldalról is tapasztalom. 
Tipikus élet helyzet, hogy kisebb budapesti ingatlanból szeretnénk nagyobbra váltani család bővülés miatt.
-Elkezdtünk nézelődni. A megtekintett/figyelt ingatlanok ára folyamatosan csökken. 
-Meghirdettük a saját Budapesti lakásunkat 1-2 hete.(oké benne van pünkösd is) körülbelül csak ingatlanosak hívtak költői túlzás nélkül 40-45-en, hogy szeretnének segíteni, annak ellenére, hogy leírtam, hogy nem szeretném a segítségüket igénybe venni. 
-A tényleges érdeklődés még egy kisebb (frekventált, kedvelt környék, felújított) budapesti lakás esetén is alacsony
-Ingatlanosok is már sokat leadnak a %-os jutalékuk mértékéből 
Szerencsére nem sürget minket az idő, de akit sürget vagy likviditási gondja van annak muszáj lesz árcsökkenésbe belemenni. Hitelezésről csak annyit, hogy szerintem nem olyan vészes, mert sok helyen opció van arra, hogy ha csökkennek a kamatok, akkor a végig fix hiteledet alacsonyabb kamatra váltsd. Persze attól tudni kell, hogy meddig lehet nyújtózkodni a takaróval, főleg ha hosszú évekig ilyen kamat környezet maradna. Összetett és nehéz dolog jelenleg ez a eladni egy ingatlant és megvenni a következőt, ahol élni szeretnétek.
mr_bob
mr_bob 2023. 06. 02. 11:56
Előzmény: #198736  macisajt
AudreyDeak 2023. 06. 02. 11:50
Előzmény: #198737  EURHUF_goes_to_haven
Bécsi ingatlanmenekült második generációs török megveszi esetleg. Neki még megéri.
EURHUF_goes_to_haven 2023. 06. 02. 11:49
Csak érdekességképp. Sopron Ágfalvi úti lakópark 81 m2 igényessen kialakított sorház 115 Millió!!!
macisajt 2023. 06. 02. 11:46

A belvárosi lakásokat is szépen szórják  piacra az eladók, aztán majd terjed tovább kifelé is.
Sokan csökkentették már az árakat, kezdenek ébredezni a csipkerózsika álmukból.
Már csak vevőket kellene pecázni.
Alakul ez!!
macisajt 2023. 06. 02. 11:36
Előzmény: #198733  norbi040122
Tanulja ki az ács meg tetőfedő szakmát, jobban jár vele ezután:DD
mr_bob
mr_bob 2023. 06. 02. 11:18
Előzmény: #198733  norbi040122
megszokta az állami stimuláló drogot, nehéz lejönni róla. már szokatlan, ha valamit piaci alapon kell intézni az ingatlanpiacon, építőiparban.
norbi040122 2023. 06. 02. 10:29
Előzmény: #198730  Placi82
"Nem ismered az itteni mentalitást.? Hitel hitel hátán, pályázatok"
Pont tegnap néztem a kalmárokat, ahol Dani már nagyon szeretne új lakásfelújítási támogatást mert tetőt kell cserélni. Ezzel persze nincs gond, csak olyan furcsa számomra, hogy egy top ingatlanközvetítő nem tud kitermelni egy tetőcserét? (Vagy skót? :) ) 
Placi82 2023. 06. 02. 09:43
Előzmény: #198731  berlini
Fogják. Az okosabbja már irányba állt. Már nem az a cél, hogy minél több álmodozó eladót behozni, mert jönnek már maguktól is.  És nagyon drága a hirdetési kredit. Már KPs vevőket kezdik felhajtani. Az ingatlanosom azt mondja, hogy január közepe óta semmit se adott el! Pedig 22 ben ha nem volt 3 adásvétele egy hónapban akkor az egy nagyon rossz hónap volt.  Szerinted? Lassan fordul az anyahajo, de már fordul. 😉. 
berlini
berlini 2023. 06. 02. 09:35
Előzmény: #198728  Placi82
Én csupán leirtam, hogy miért nem valószinű hogy az ingatlanosok a vevők seggét fogják nyalni (már miután észhez térnek, ahogyan irtad.)
Ezt nem cáfoltad.
Placi82 2023. 06. 02. 09:29
Előzmény: #198729  EURHUF_goes_to_haven
Magyarországi ügyvezető? Ne röhögtess. Nem ismered az itteni mentalitást.? Hitel hitel hátán, pályázatok, várják a potyát, nem 3 generációra terveznek, hogy finoman fogalmazzak. Ismerek olyat, 3 szerelő 1 titkárnő, 1 bérelt csili iroda, epitoipar, és első dolga céges leasing Porsche panamera volt. Mert megerdemli.  Nem a hatékonyság, valós fejlesztés, visszaforgatas a fő prioritás.) tisztelet, a ritka kivételnek.) Itt meg mindig a dolce vita, tücsök mentalitás van, ha jön a tél bedontik a céget, hitelt visszafizetést nem szeretik. Nem arról álmodoznak, hogy a dedunkajuk is ebből fog megelni, több generáció keresztül. Nem az a mentalitás. De mondom ez egy másik mese, nem a forum témája. 
EURHUF_goes_to_haven 2023. 06. 02. 09:15
Előzmény: #198728  Placi82
A hitel résszel nem értek egyet. Illetve a lakosságival igen, de a cégek, hogyha valóban hatékonyságnöveltek és nem SUV okat vettek belőle akkor jó eséllyel már az első évben a hitelre fizetett fölött tudtak termelni / eladni így az a megtakarításokra számszakilag nincs hatással.
Placi82 2023. 06. 02. 09:11
Előzmény: #198713  berlini
Ingatlanpiaci egyszer egy?  Oke:). De azért megjegyzném, hogy például mikor vettem egy lakást 2011 ben, akkor pár ingatlanossal felvettem a kapcsolatot, és mindegyik folyamatosan hívott, hogy sikerült e dönteni, és mikor lefoglaloztam egyet (pont veletlenul maganszemelytol, ingatlanos nélkül). Akkor mindegyik őszintén szomorú volt, és egy idősebb hölgy pedig elsirta magát nekem, szó szerint, hogy arra számított az ő által közvetített lakást fogom megvenni, mert 3 szor néztem meg. Oka az volt, hogy nem volt vevő a piacon,  és nagy volt a megbecsülés.  Most is az elmúlt 10 év legpocsekabb tranzakció száma van, és mikor kijon a KSH adat, szerintem a tranzakciók többsége irrevelans falusi, község ingatlan lesz. Mint nagymamám 3 milliós háza, egy Borsodi kisfaluban, arra van vevo, meg 12 kerület 3 milliós m2 és új lakásokra, a kettő között pangás van. Majd a KSH tételes adatai igazol. Pest megye, és Budapest számok vonatkozasaban.
Amúgy az a sok pénz ami megtakarítás formájaban abban leledzik, abból nem csak a maganszemelyek hitelét kell kivonni, hogy valós képet kapjunk, hanem a mikro, kis és kozepvallalkozasok brutálisan nagy összegű Széchenyi, Baross, etc... hitelét is, hogy valós képet kapjunk, a lakosság nettó megtakarításarol! De ez egy másik mese, hogy miért. 
mcbull 2023. 06. 02. 08:59
Előzmény: #198724  EURHUF_goes_to_haven
Ezt mind elfogadom amit írtál. Persze én másképpen látom.
Vidékről menekültem,a lakóközösségünk jó. Aranyhegy mellett lakom,közös udvaron csend van. Hétvégi grillezések, fűnyírás,esti sörözések amit kihagyok...max. egy jégert iszom velük. Négy játszótér van körülöttünk.Szép hétvégét kívánok!
slash 2023. 06. 02. 08:51
Előzmény: #198716  macisajt
"Leöregezték " a nénit beköltözött az aljanép a kecóba. Innen nincs visszaút. A néni gyerekeinek közbe kellett volna lépni amikor az unoka meg a cimbijei  szétcsesztek mindent. Pont ezért van már apámék háza, örökségek, minden az én nevemen hogy ilyenek ne legyenek. A fiamnak is úgy adok lakást (ha megérdemli) hogy az én nevemen marad. Nincs aljanép beszivárgás a családba. 
Freszelés 2023. 06. 02. 08:47
Előzmény: #198716  macisajt
Ilyenkor szomorúan elkullog aki tud az országból valami kultúrhelyre vagy ha eszesebb, akkor még azelőtt, hogy egy ilyen keserű tapasztalat után hozza meg ugyanezt a döntést.
Mondanám, hogy a sündőrség, a törvényhozók, az egész politikai elit szégyelje magát, de hát... ők ezt nem ismerik. Pontosan ezek azok a jelenségek, amik elüldözik az országból azokat, akiknek nagyon nem kéne menniük. A nyomás a maradókon pedig fokozódik és azok közül ennek hatására újabbak hagyják majd el az országot.
Vannak élőlények/állatok, amikre semmi szüksége egy társadalomnak. Cserébe ők a kis kedvencek, a jogaikat ismerik, a kötelességeiket nem és védik is mindenféle ombudsmanok meg fajvédők.
Lehet jelenteni, lehet tiltatni-töröltetni, leszarom. :)
EURHUF_goes_to_haven 2023. 06. 02. 08:39
Előzmény: #198723  mcbull
Mi legalább a hitel visszafizetéséig ~jövő augusztus, maradunk , aztán meglátjuk milyen a helyzet otthon. Mivel nekünk is pont ott van házunk, így amit az albérletre most költök, ha annyival kevesebbek keresnék ausztriában , hitel nélkül hó végén ~ugyanott leszek (osztrák egészségbiztosíással, magyar munkahelyen nem is gondolkodok). Az értéke csökkeni ott nem fog ez 99% de innnen felújjítani nehéz, sok dolog már meg van csinálva, de azért lesz még rajta munka, amit szívesen csinálok részben magam is. 
Arról hogy Sopron csoda.. hát vitatkoznék.. Csoda volt 20 éve.. egy kis ékszeres doboz, csendes, nyugodt, de kellően nagy ha kell valami. 
Most rohadtul túl zsúfolt, nagyon nagyon kevés a parkolóhely, a belváros történelmi eredtéből nem tud a ~2x annyi lakkossal lépést tartani, így oda csak akkor megyek be autóval ha nagyon muszáj. Külvárosban sincs már meg az az összetartó közösség, szomszédok ahogy halnak ki, nagyon hígul, osztrák vette meg a szomszéd házat mikor újítottak fel húsvét vasárnap reggl 7 kor nekiálltak vésni... ukrán - munkavállalók... 3x szóltam nekik, 4x szerre rájuk hívtam a rendőrt... Régi öreg néni is meghalt sajnos helyette egy polyáca van aki lejmolni akar... sokat vesztett a régi fényéből az biztos. Árban meg számokban nem kifejezhető amit néha megpróbálnak elkérni 1-1 lakásért / házért. A jereván lakótelep ami egy parkolási és közlekedési halál reggel-este 10-15 éve 6 Millióról , most 33-35 ökért megy... Engem most rossz érzés fog el mikor átlépen a határt és ez első sorban a poltika miatt.. ha haza költözök a híreket el kell engednem mert káros...
mcbull 2023. 06. 02. 08:29
Előzmény: #198717  Benzedrine
Borsodiként lehet én is így gondolkodnék...de mi épp ezért jöttünk haza No - ból mert itt van a soproni lakás. Már most érezzük a hatását jobban jártunk. Hiányzott az itthoni légkör. Szívesen járok ki dolgozni, vásárolni,de elég is. Viszont Sopron maga a csoda nem cserélném el kinti lakóhelyért.
Törölt felhasználó 2023. 06. 02. 08:23
Előzmény: #198721  Benzedrine
Más nem is történhet, szépen vonják ki a pénzt a gazdaságból. Kisker forgalom mutatja az irányt.
Benzedrine
Benzedrine 2023. 06. 02. 08:20
Előzmény: #198718  tihamer
Magyarul azt várják, h durván beüt a recesszió.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók