Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Szeretnél utazni ezer km-t feleslegesen? Nos Te lehet, de egy átlag amerikai nem. Tehát ájuldozhatsz az alaprajz nélküli és nagylátószögű objektivvel tágitott terü lakáson, de a valóság igencsak másként fog kinézni. Nézve a hirdetést még egy tucat fontos info hiányzik. Igy egy megtekintés (esetleg 1000 mérföldes távolságból) igencsak lutri marad. Pont ezt a pofára esést kockáztatja az a látogató, aki nem tudja kiszűrni az alaprajz alapján a neki megfelelő lakást.
Csok engem nem érint, mert nincsen párom. Szóval "piaci" alapon működök. Valahogy nem tudom elképzelni hogy itt számottevő esés legyen 1-2 éven belül. A tücskök már elhúzták a nótájukat, most következhetnének a hangyák.
Azt azért lássuk be hogy még a Jóistennek sem sikerült minden tökéletesre...Egyébként tényleg: hibát bármiben is lehet találni a SAJÁT szemszögünkből...PONT
Én eddig csak Európát nézegettem. Azért azt el kell mondani hogy itthon mostanában hallottam hogy már drágábbak vagyunk mint Ausztria! Megnéztem néhány hete és NEM. Teljesen természetes hiszen a jövedelmek is magasabbak. De ott még az árak magasabbak....((CSOK nélkül is :::)))
Nahát, csak most lapoztam bele a mai termésbe. Tudhattam volna, hogy valamit rosszul csinálok, hogy nem költözök azonnal vissza a Kánaánba. Akarom mondani Magyarországra. Nem megyek. Pedig ingatlanom sincs itt nyugaton, csak Magyarországon. De megvárom előbb, hogy ezeket a mélyen propagandavezérelt orbánvallásúakat utolérje a valóság.
Jut eszembe, ma közölte az egyik beszállítónk, hogy 25%-os vegyszer emelést eszközöl (idén 2.) az árfolyam és az energia miatt. Ősszel a gyógyszerárak a világvégére szaladnak forintban, ha nem konszolidálódik az árfolyam.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link