Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Megnézegettem ezt az amcsi ingatlanoldalt. Hát van hova fejlődni ezen a
téren. Minden infó feltöltve. Normális képek. Látod az ingatlan címét,
pontosan tudod hogy hova mész. És az infóért fizetsz 2,5% jutalékot. Az
ingatlanok színvonaláról nem is beszélek. Persze, tudom, most jönn majd a
komment hogy nem mindegy hogy hol van de akkor is f,,,om (nem szoktam
csúnyán beszélni) Ennyiért élhető házak...Kössz az oldalt. Az USA-ban legalább tudnak élni...
Persze, tudom, de arrafelé ez a gyakori, nyilván éghajlat függő is. A link mindösszesen görbe tükör az ilyen árakra: https://ingatlan.com/xi-ker/elado+haz/csaladi-haz/26660704 Most legalább megint nem fogja érteni a T. eladó, hogy mi ez a sok nézelődő... Amúgy 3-400K-ért már egész tisztességes házak kaphatók, rengeteget megnéztem. Szinte kivétel nélkül remek elosztásúak voltak, nem valami többgenerációs össze-vissza toldozott itthoni rémálom. A viharzónában a mezei téglafallal sem mész sokra, azt egy nagysebességű izmosabb gerenda átviszi.
Szerintem el kellene kezdeni a szögesdrótos keritést felhúzni az osztrák határon. A szlovákok még hadján, de az osztrákok veszélyesek. Emlékezzünk a rosszemlékű labancokra. Azok is kéretlenül jöttek. kell az a kerités
A fene se gondolta volna, hogy ezekben a kerti tároló kinézetű építményekben emberek laknak :-) 2021 márciusban adták el 85 000 usd-ért, most hirdetik 240-ért. Legyél óvatos, nem biztos, hogy ennek a megvétele az évszázad üzlete, még ha a belső jól is néz ki. Bár az az igazság, hogy jómagam ezeket a könnyűszerkezetes házakat ilyen szomszédságban nem sokra értékelem. + még a viharzóna...
Úgy van, bár ahogy nézem, ez valamennyire enyhül. Már középiskolai szinten is sokszor láttam, hogy teljesen tudatosan építik fel a külföldi kapcsolatokat és próbálnak megcsípni valami ösztöndíjat.
Azert kapsz spanyolban Uj epitesu medences tengerparti hazat is. De amig a magyaroknak nem jon helyre az itelokepessege addig nem lehet mit tenni. Roghoz kotott nep
Akkor menj fel a Zillow-ra és nézd meg a választékot. Bp külsős szakadt kádár kocka áráért hibátlan házat kapsz Floridában. Van arra haver, jó tíz éve vett remek állapotú ingatlant, el vagy te tévedve. https://www.zillow.com/homedetails/44-Adkinson-Dr-Pensacola-FL-32506/44674442_zpid/ Mondjuk nem szívesen nézegetem a Zillow-t sem, mert egyre erősebb az inger, hogy elhúzzak arrafelé.
Zürich el példálózol ahol negatív volt a kamat? Ez most komoly? Inkább nézd meg az amcsi (aki irányítja a globális folyamatokat ) 30 éves fixált hitel kamatát 5,8 % pár hónapja 2,4 % volt ! De dél europai államokban is szaladt fel szépen a kamat bár nyilván nem annyit mint itt FT alapon mindig meg kell lenni a különbségnek
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link