Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ha 2013-hoz viszonyítom, akkor valóban indokolatlannak tűnhet a drágulás.
De ha a reálárakban csúcsév 2004-et nézem, akkor Budapest szinte pontosan annyiba kerül, a vidék pedig jóval olcsóbb, mint 13 éve: link
A kamatemelés majd 2020-körül,ha addigra 5-6% os állampapír hozam lesz,az foghatja vissza az albérlet árak növekedését.
Kérdés a kamatemelések hatása az ingatlanpiacra 2019-
De félre ne érts, én is örülnék, ha tudna ez a szektor is fehéredni.
Én azt is támogatnám, hogy eltűnne végre a készpénz, és minden transzparensebb lenne.
De tán pont ezért van nálunk európa egyik legmagasabb áfá-ja, hogy ezt kompenzálják.
Egyébként ha nem tévedek 6mrd bevételről beszélünk. Hűű
Ezt kiszámoltad egyébként, vagy valaki már kiszámolta?
Nyilván kérdés, hogy mekkora keresletcsökkenés volt a szállodaiparban, ha volt egyáltalán, de a gozsdu felfutása is emlékeim szerint az alternatív szálláslehetőségek létrejöttével történt, romkocsmák nyíltak, stb(btw innen is kiszorulhattak korábbi bérlők, szűntek meg bérlemények ugye).
Megnéztem neked a ksh-t megnézheted te is: link
Masszív növekedésben van töretlenül a szállodákban töltött vendégéjszakák száma.
Tehát a szobáztatás ezeken felül tart el embereket, akik mehetnének különben árkot kaparni az istenhegyi útra, vagy németbe. Az kinek az érdekét szolgálná?
Biztos már akkor is túl volt árazva. (irónia)
Nekem is jó vételnek tűnik, bár nagyon nem néztem eddig ezt az árkategóriát, mert kívül esett a lehetőségeimen, pedig itt akár azt is megoldhattuk volna, hogy lakunk az egyik felében, a másik felébe pedig jönnek a kínaiak :D.
Én szeretem az V. kerületet, bár inkább a lánc és a margithíd közötti részét, itt parkolni is könnyebb, mint a Váci utca környékén.
Mondjuk ha a tőzsdepalotával kezdenek valamit nem tudom mi lesz, az egy érdekes projektnek hangzik.
Arról véleménye valakinek?
Nem kenyerem a relativizálás, de a bérleti piacon is akár lehetne egy árfelhajtó potenciál abban, hogy ott se túl magas a fehéren kiadók aránya.
De legalább annak sokkal nehezebb is utánamenni, mert nincs mögötte informatikai rendszer.
Nekem is volt olyan taxis élményem, hogy jaj ne fizessek már kártyával, mert egyből inkasszálja a bank, gondolom akkor a taxiórából is ki fog valahogy kerülni az utam.
Ez az uberrel megint nem lett volna kérdés, de mindegy, nem is erről szól a topik.
De már vizualizáltam is a következő tendert: online nemzeti albérletközvetítő.
De ahogy ncseed mondja van a zimmer, wohnung frei, én is el szoktam menni minden évben többször különféle low cost vidéki(nem balatoni, inkább hegyvidéki, vagy nomád kerékpártúrán teljesen random) szállásokra többedmagammal, a kutya nem vonult még ki soha megszámolni minket.
Nyilván megy a hiszti a hotelek részéről, de a nyomtatott sajtónak se tett jót az internet megjelenése, és ezer ilyen példa van.
Egyébként mindig lesz, aki a szállodákat fogja keresni, pl mert ott lecsoszoghat a földszintre (papucsban), és megkapja a svédasztalos reggelit, stb, ez egy gangos pesti házban kevésbé jellemző.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link